Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Posted in Απόψεις

Εν μέσω θετικότατων προβλέψεων για την πορεία του ελληνικού τουρισμού την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο αυτόματα γίνεται ο θετικός συνειρμός  για αύξηση των δημοσίων εσόδων. Δυστυχώς όμως αυτός ο συνειρμός δεν είναι απαραίτητο ότι θα επιβεβαιωθεί από την θλιβερή φορολογική πραγματικότητα.

Είναι κοινό μυστικό ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού είναι το μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής. Ο κλάδος του τουρισμού εδώ και χρόνια δεν συμβάλει στο ποσοστό που θα έπρεπε στα φορολογικά έσοδα.

Για την παραπάνω αιτίαση δεν θα επικαλεστώ επίσημα στοιχεία αλλά απλά την εμπειρία όλων όσων έχουν κάνει διακοπές σε ένα από τους ειδυλλιακούς τουριστικούς προορισμούς του τόπου μας. Το γεγονός αυτό από μόνο του μειώνει κατά πολύ την αξία της αύξησης των αφίξεων ως προς την φορολογική πολιτική.

Σε μια κοινωνία όμως που έχει τελματώσει οικονομικά καθώς οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας παραμένουν σε χρόνια ύφεση, η ικανότητα ή μη είσπραξης εσόδων από ένα τομέα  που παρουσιάζει αύξηση,  έχει τεράστια σημασία ιδιαίτερα όταν η εναλλακτική για την εξασφάλιση των πολύτιμων φορολογικών εσόδων είναι και πάλι η μείωση μισθών και συντάξεων.

Εκτύπωση

Για το έγκλημα κατά της Ελλάδας φταίει η ΕΕ

Posted in Αναδημοσιεύσεις

Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*

Ωραία μας τα λέει το ΔΝΤ στις απόρρητες και δημοσιοποιούμενες εκθέσεις του που αφορούν τη μνημονιακή πολιτική που επέβαλε στην Ελλάδα από κοινού με την ΕΕ και ηοποία ρήμαξε κυριολεκτικά τη χώρα μας και τον λαό μας. Από τη μια, μας λέει ότι ακολουθήθηκε σαφώς εσφαλμένη συνταγή και αποποιείται κάθε ευθύνης για τη συνταγή αυτή, ρίχνοντας όλα τα βάρη στην ΕΕ.