Άρθρα

Εκτύπωση

Προβληματική μισθολογική εφαρμογή στο επίδομα παραμεθορίου

Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

  Logo SAS  Facebook

08.04.2019

Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι

Θέμα : “Προβληματική μισθολογική εφαρμογή και στο επίδομα παραμεθορίου”

Αν και παγκοσμίως η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και η αρχή της Ίσης Αντιμετώπισης είναι βασικές έννοιες σε Διοικήσεις Οργανισμών που εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές, στην Α.Α.Δ.Ε. και στο Υπουργείο Οικονομικών μάλλον δεν ισχύει το ίδιο.

Οι υπάλληλοι που εργάζονται ή εργάστηκαν σε παραμεθόριους περιοχές έχουν υποστεί μείωση του μισθού τους στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω του επιδόματος παραμεθορίου, που αντί να προσαυξήσει το μισθό σε καθαρή αξία, μειώνει παράλληλα την προσωπική διαφορά και έτσι δεν υπάρχει καμμία αύξηση. Μάλιστα υπάλληλος που μετακόμισε από παραμεθόριο σε άλλο μέρος της Ελλάδας “κουβαλάει” καθαρή την μείωση αυτή για πάντα, έχοντας υποστεί πραγματική μείωση μισθού σε σχέση με έναν υπάλληλο ίδιων προσόντων που δεν υπηρέτησε σε παραμεθόριο περιοχή. Αντί λοιπόν να εκδοθεί σε απλά ελληνικά μία ενιαία και κατανοητή οδηγία, ώστε όλοι οι συνάδελφοι που έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις (χρόνια προϋπηρεσίας, ίδια κατηγορία, ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο, ίδιο αριθμό τέκνων κ.λ.π.) να λαμβάνουν τα ίδια χρήματα, δημιουργήθηκαν ξανά νέες μισθολογικές διαφορές.

Όταν στο παρελθόν προέκυψε αντίστοιχο πρόβλημα με το “επίδομα θέσης”, αυτό λύθηκε μέσα σε δύο μήνες “ως δια μαγείας”, αν και ήταν αυτονόητο.

Πολύ λίγο έχει λίγο ασχοληθεί η Ομοσπονδία με το θέμα. Υπάρχει ήδη σχετική απόφαση Γενικού Συμβουλίου από το 2013 (!!!) για την καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου χωρίς την αντίστοιχη περικοπή της υπερβάλλουσας μισθολογικής διαφοράς, αλλά δυστυχώς δεν έχουν γίνει αποφασιστικές ενέργειες. Για μία ακόμη φορά μεμονωμένοι συνάδελφοι ή σε ομάδες αγωνίζονται από μόνοι τους για το δίκιο τους και ήδη κάποιοι από αυτούς έχουν προσφύγει δικαστικά.

Ζητάμε από την Ομοσπονδία  να συλλέξει στοιχεία από τους πρωτοβάθμιους συλλόγους των παραμεθόριων περιοχών και να πιέσει για την εξάλειψη του προβλήματος, αξιοποιώντας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (παρ. 3 άρθρο 3-ΦΕΚ 262-16/12/2011) που έλυσε το πρόβλημα με το “επίδομα θέσης”, έτσι ώστε να σταματήσουν οι συνάδελφοι να ταλαιπωρούνται με δικαστικούς αγώνες.

Εννοείται ότι η οποιαδήποτε διεκδίκηση -ακόμα και δικαστική- πρέπει να περιλαμβάνει και την αναδρομική κατοχύρωση του επιδόματος παραμεθορίου, από το 2011.

Δυστυχώς καθημερινά χάνονται πολλές εργατοώρες με τέτοιες ανούσιες τριβές από συναδέλφους, διοίκηση, δικηγόρους κ.λ.π. ενώ φορτώνονται με ατέλειωτη γραφειοκρατική δουλειά οι διευθύνσεις προσωπικού και το Γ.Λ.Κ. για αυτονόητες διαδικασίες. Κατά τα άλλα κάποιοι δυσανασχετούν όταν ακούν διαμαρτυρίες για τριτοκοσμικές υπηρεσίες στην Ελλάδα.

 

Μπορείτε να δείτε την ανακοίνωση σε μορφή pdf εδώ.

 

  • Ιστοσελίδα : www.sas-eforiakon.gr

  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : info@sas-eforiakon.gr

  • Ομάδα στο facebook : ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Εφοριακών

  • Τηλέφωνα επικοινωνίας :

- 6939846206 Μαλιβίτσης Νικόλαος (malivi@otenet.gr)

- 6977770843 Τσαγκαράκης Γεώργιος (gtsagkarakis_2006@yahoo.gr)

- 6974603920 Χουνουζίδης Κωνσταντίνος (kchoun@yandex.com)

  Logo SAS  Facebook