Εκτύπωση

Ανακοίνωση της Σ.Α.Σ. για τον τρόπο χρέωσης των εντολών

  Logo SAS  Facebook

Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι

16 Οκτωβρίου 2018

Τελικά ως κλάδος θέλουμε αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες;

H Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων στο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 19.09.2018 πρότεινε να ζητηθεί από την ηγεσία της Α.Α.Δ.Ε. να ανατίθενται οι εντολές ελέγχου με τυχαίο τρόπο και να τηρούνται αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες στον τρόπο ολοκλήρωσής τους (ανακοίνωση 15 Σεπτεμβρίου 2018, www.sas-eforiakon.gr). Την πρόταση αυτή δεν στήριξε τόσο η ΔΑΚΕ όσο και η ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΣΥΕ) και οριακά δεν υπερψηφίστηκε. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο του 2017 στο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. όπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονίκης/Κιλκίς/Χαλκιδικής και Γενικός Σύμβουλος της ΔΑΚΕ δήλωσε -όπως είναι καταγεγραμμένο-, ότι «… εμείς (ΔΑΚΕ) εμπιστευόμαστε την κρίση των προϊσταμένων στον τρόπο που χρεώνουν τις εντολές…».

Η Συνεργασία πιστεύει ότι η πρόταση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για να εδραιωθεί ένα περιβάλλον αξιοκρατίας στις υπηρεσίες μας, εάν βέβαια κάτι τέτοιο επιθυμούμε ως κλάδος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ελεγκτές έχουν “χρεωθεί” εντολές με όχι και τόσο δίκαιο τρόπο ενώ πολλές από τις υποθέσεις αυτές παραγράφονται στο τέλος του έτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευθύνη που τους βαραίνει.

Αν αναλογιστούμε και την ιδιαίτερα μεγάλη πίεση που ασκείται από τις διοικήσεις των υπηρεσιών προς τους ελεγκτές να ολοκληρώσουν τις υποθέσεις τους (εφαρμόζοντας ουσιαστικά την ατομική αξιολόγηση) γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο το αίτημα για ανάθεση εντολών με τυχαίο τρόπο. Εκφράσεις όπως “αν δεν ολοκληρώσεις αυτές τις υποθέσεις θα φύγεις από ελεγκτής” ή “αν δεν επισπεύσεις την επιστροφή θα τα καταβάλλεις από την τσέπη σου” και όχι μόνο είναι συχνές το τελευταίο διάστημα.

Εκτός αυτού, είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι υποθέσεις δεν έχουν την ίδια βαρύτητα και βαθμό δυσκολίας, συνεπώς, ο ρυθμός διεκπεραίωσης τους εξαρτάται αρκετές φορές από το εάν είσαι “ευνοούμενος” ή όχι των Προϊσταμένων. Διοικητικά αυτό αποτελεί μία τεράστια παθογένεια που έρχεται από το παρελθόν. Ο τρόπος επιλογής των Προϊσταμένων και το γενικότερο υπηρεσιακό περιβάλλον δεν βοηθούν στο να αλλάξουν αυτές οι πρακτικές. Για το λόγο αυτό άτομα με εμφανώς μειωμένες ικανότητες και προσόντα παραμένουν στις θέσεις τους, ενώ αντιθέτως οι διοικητικά ικανοί συνάδελφοι βλέπουν τα αντικίνητρα να αυξάνονται καθημερινά.

Η Ομοσπονδία επανειλημμένως έχει θίξει τον αναξιοκρατικό τρόπο επιλογής των Προϊσταμένων και μάλιστα στο τελευταίο Γ.Σ. της 19.09.2018 ψήφισε και σχετική απόφαση ομόφωνα. Ακούμε συνεχώς στελέχη της ΔΑΚΕ να μιλούν για αναξιοκρατία στη διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων και για το πόσο καθοριστικό είναι στην απόδοση του ελεγκτή η εύνοια του Προϊσταμένου. Πρόσφατα μάλιστα (Μάϊος 2018), κορυφαίο στέλεχος της ΔΑΚΕ σε ομιλία του σε υπηρεσιακή μονάδα της Αττικής, μίλησε ανοιχτά υπέρ της τυχαίας χρέωσης εντολών. Στην πράξη όμως βλέπουμε άλλα.

Γνωρίζουμε όλοι βέβαια ότι στο παρελθόν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΣΥΕ) -κυρίως- παρενέβαιναν άμεσα στις διαδικασίες τοποθέτησης των Προϊσταμένων των υπηρεσιών μας και ότι αρκετοί από αυτούς κατέχουν ακόμη θέσεις ευθύνης. Γνωρίζουμε επίσης, ότι με την ίδρυση της Α.Α.Δ.Ε. αυτό το “προνόμιο” των κομματικών παρατάξεων δεν υπάρχει στο βαθμό και την έκταση του παρελθόντος. Ίσως γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρονται για έλλειψη δικαιοσύνης και αξιοκρατίας στην επιλογή Προϊσταμένων.

Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων πιστεύει ότι οι παραπάνω παρατάξεις στο επόμενο Γενικό Συμβούλιο πρέπει να αναθεωρήσουν την στάση τους. Όλοι οι συνάδελφοι γνωρίζουν τι γίνεται με τις εντολές. Δεν μπορεί ένας προϊστάμενος, αναλόγως της κομματικής του αναφοράς ή των συμπαθειών που έχει να ευνοεί τα “δικά” του παιδιά. Δεν μπορεί ένας καλός ελεγκτής να επιβαρύνεται εσκεμμένα με υποθέσεις που μειώνουν την απόδοση του εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων ή των όχι και τόσο καλών σχέσεων του με τον προϊστάμενο του.

Εύλογα αναρωτιόμαστε : Είναι δυνατόν το Γενικό Συμβούλιο να μην ορθώσει ηθικό ανάστημα σε τέτοια φαινόμενα; Οι συνάδελφοι των τμημάτων Ελέγχου περιμένουν από εμάς να σταθούμε στο ύψος μας.

Πιθανώς δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα και οι παθογένειες από τον αντικειμενικό τρόπο ανάθεσης των εντολών ελέγχου. Είναι όμως καθοριστικής σημασίας να δείξουμε ότι θέλουμε να εδραιωθούν/θεσπιστούν αξιοκρατικοί και δίκαιοι κανόνες στη λειτουργία των υπηρεσιών μας και κατ΄ επέκταση στον εργασιακό μας βίο. Για τους λόγους αυτούς η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων θα επαναφέρει αντίστοιχη πρόταση και στο επόμενο Γ.Σ. της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ..

Τέλος, με ετούτη την επιστολή, η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων ζητά από τις ανωτέρω παρατάξεις να ανακοινώσουν δημοσίως τους λόγους που καταψήφισαν την σχετική πρόταση ώστε να ενημερωθούν όλοι οι συνάδερφοι. Επίσης, καλούμε τους συναδέλφους των τμημάτων ελέγχου που βιώνουν αυτά τα προβλήματα να ορθώσουν το ανάστημα στις παθογένειες του παρελθόντος ώστε και πιο αποτελεσματική να γίνει η δουλειά μας αλλά και πιο αξιοκρατική.

 

Ομάδα Facebook ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Εφοριακών  
Ιστοσελίδα www.sas-eforiakon.gr  
e-mail επικοινωνίας Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  

  Logo SAS  Facebook