Εκτύπωση

Η θέση της Σ.Α.Σ. για τη “διαβούλευση” της Α.Α.Δ.Ε. αναφορικά στην αξιολόγηση

  Logo SAS  Facebook

Από :

Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών (Σ.Α.Σ. Εφοριακών)

info@sas-eforiakon.gr

Πληροφορίες :

Τσαγκαράκης Γεώργιος (6977-770843)

Μαλιβίτσης Νικόλαος (6939-846206)

Χουνουζίδης Κων/νος (6974-603920)

15 Δεκεμβρίου 2018

Προς :

  1. Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.

κο Πιτσιλή

gov.office@aade.gr

2.Δημόσια Διαβούλευση για την Αξιολόγηση

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοινοποίηση :

1. Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θέμα : “Η θέση μας για τη “διαβούλευση” της Α.Α.Δ.Ε. αναφορικά στην αξιολόγηση”

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Α.Α.Δ.Ε. που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, τίθεται από 04.12.2018 σε δημόσια “διαβούλευση” το νέο σύστημα αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με επίκεντρο, σύμφωνα με την ίδια, τις ανάγκες του υπαλλήλου, την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη. Με τις επιδιωκόμενες αλλαγές -πάντα σύμφωνα με τη διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε.-, επιδιώκεται να τροποποιηθεί η υφιστάμενη δομή διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού που πλήττεται από τις παθογένειες του παρελθόντος. Η “διαβούλευση” λήγει τις επόμενες ημέρες. Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων (Σ.Α.Σ.), δεν μπορεί να μην πάρει θέση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, την στιγμή μάλιστα που η αξιολόγηση αυτή αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο για την σύνδεση μισθών με τα περιγράμματα θέσης, σύμφωνα με την ίδια την Α.Α.Δ.Ε.. Είναι αλήθεια ότι η φρασεολογία της ανακοίνωσης -προσωρινά- μας έκανε να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε χώρα του ευρωπαϊκού βορρά, όπου απλά τελειοποιούνται οι ήδη πολύ αποτελεσματικές υφιστάμενες διαδικασίες. Προσωρινά όμως.

Είναι άξιο απορίας για όλους τους υπαλλήλους πως είναι δυνατόν η διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. να εθελοτυφλεί και να μην μπορεί να δει την αλήθεια. Πως είναι δυνατόν να μην δείχνει θάρρος προχωρώντας σε μια ελάχιστη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων;

Έχοντας στο μυαλό μας ότι η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων είναι υπέρμαχος μίας ουσιαστικής αξιολόγησης προς όφελος του συνόλου, θα δούμε βήμα προς βήμα αν η διαδικασία της “διαβούλευσης” βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές προηγμένων φορολογικών διοικήσεων, όπως επικαλείται συνεχώς η Α.Α.Δ.Ε..

1) Ζητείται μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες η άποψη των εργαζομένων και μάλιστα στην περίοδο των εορτών (Χριστουγέννων/Νέου Έτους) και ενώ πολλοί εργαζόμενοι ασχολούνται με τις υποθέσεις που παραγράφονται εντός ολίγων ημερών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητα συντονισμού των συνδικαλιστικών οργάνων και ανταπόκρισης με εμπεριστατωμένες προτάσεις. Είναι αυτό πρόθεση πραγματικής διαβούλευσης; Μήπως μία πραγματική διαβούλευση θα έπρεπε να διαρκέσει κάποιους μήνες όπως διήρκεσε και η επεξεργασία του σχεδίου αυτού από πλευράς της Α.Α.Δ.Ε.;

2) Ένα σχέδιο αξιολόγησης εργαζομένων για να είναι επιτυχημένο και λειτουργικό, θα πρέπει όχι απλά να συμφωνήσουν σε αυτό οι εργαζόμενοι, αλλά να έχουν τη δυνατότητα να το συνδιαμορφώσουν, να το ενστερνιστούν, να είναι πεπεισμένοι ότι αυτό θα λειτουργήσει τόσο προς το δικό τους όφελος όσο και προς το όφελος της υπηρεσίας αλλά και του πολίτη. Εδώ έχουμε πλήρη απουσία ουσιαστικής συνδιαμόρφωσης, άρα οποιαδήποτε “διαβούλευση” δύο εβδομάδων αποτελεί μόνο ένα τυπικό σκέλος μίας διαδικασίας όπου η πραγματική διαμόρφωση γίνεται με την απουσία των εργαζομένων. Η οποιαδήποτε αποσπασματική πρόταση μεμονωμένων υπαλλήλων στα πλαίσια της διαβούλευσης είναι προφανές ότι θα καταλήξει στην κάλαθο των αχρήστων καθώς το παρουσιαζόμενο σχέδιο αξιολόγησης δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικών αλλαγών. 

3) Η κυκλική αξιολόγηση όντως χρησιμοποιείται σε βέλτιστες πρακτικές και είμαστε σίγουροι ότι οι κομματικές παρατάξεις δεν θα την θέλουν ολοκληρωμένη, δηλαδή με αξιολόγηση συναδέλφων από συναδέλφους. Όμως η κυκλική αξιολόγηση δεν θα έπρεπε να λειτουργεί ανεξάρτητα από την διοίκηση αλλά να λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα. Στην Α.Α.Δ.Ε. -όπως και με την ποινική και αστική ευθύνη-, το βάρος πέφτει πάλι στον εργαζόμενο, με τη διοίκηση να έχει άλλα προνόμια και να μένει στο απυρόβλητο, χωρίς αστικές και ποινικές ευθύνες, χωρίς κυκλική αξιολόγηση, σαν να έχει το αλάθητο του Πάπα.

Σε χώρες που χρησιμοποιούν κυκλική αξιολόγηση οι αντίστοιχες Διοικήσεις Ανεξάρτητων Αρχών, οι αντίστοιχοι Περιφερειακοί Διευθυντές καθώς και οι επικεφαλής των υπηρεσιακών μονάδων υπόκεινται σε πραγματική αξιολόγηση και επιλέγονται με κοινώς αποδεκτά κριτήρια, δεν διορίζονται με συνοπτικές διαδικασίες όπως στην περίπτωση της Α.Α.Δ.Ε.. Αν η Διοίκηση πιστεύει όντως στην αξιολόγηση, θα πρέπει να είναι έτοιμη να αξιολογηθεί από τους υπαλλήλους της, από τους οποίους μάλλον θα λάβει αρνητική αξιολόγηση, λόγω αποτυχημένων αλλαγών στο εργασιακό περιβάλλον. Η κυκλική αξιολόγηση περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας που μπορούν να αναδείξουν τεράστιες παθογένειες, αλλά αυτά όλα ξεκινούν από τη διοίκηση. Οι επιλογές της στον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων έχουν δείξει μια τέτοια λογική. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που τα πάντα ξεκινούν είτε από κομματικές είτε από μη ορθολογικές αφετηρίες. Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων έχει επανειλημμένα θίξει πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον δημιουργείται μόνο επιπλέον ψυχολογική πίεση στους εργαζομένους, οι οποίοι για λόγους επιβίωσης επιλέγουν ή την παραίτηση ή τον “συμβιβασμό”, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία σοβαρή παρέμβαση της Α.Α.Δ.Ε. που να κάνει τους εργαζόμενους να πιστέψουν -έστω αμυδρά- ότι μπορούν να έχουν αξιοπρεπές περιβάλλον εργασίας, αξιοκρατία και δικαιοσύνη.

4) Παρουσιάζεται η αξιολόγηση ως μέρος μίας νέας εποχής για το ανθρώπινο δυναμικό, με ίσες ευκαιρίες, με έμφαση στην απόδοση, με δράσεις εκπαίδευσης με τελικό σκοπό τη σύνδεση μισθών με τα περιγράμματα θέσης. Στην πραγματικότητα είμαστε σε ένα περιβάλλον που όλοι ξέρουν ότι ο προϊστάμενος έχει την δυνατότητα να καθορίσει πλήρως την απόδοση του υπαλλήλου και να τον αναγκάσει να παραιτηθεί με μεγάλη επιτυχία καθώς δεν υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες και διαφάνεια σε σοβαρές διαδικασίες απόδοσης (για περισσότερες πληροφορίες μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανατρέξει στην ανακοίνωση της Συνεργασίας της 02.12.2018 στην ιστοσελίδα μας www.sas-eforiakon.gr). Το γεγονός αυτό απομακρύνει κάθε ικανό και ηθικό υπάλληλο στο να το κοινοποιήσει αυτό επώνυμα. Όσοι έχουν το θάρρος της γνώμης τους έχουν υποστεί όλες τις γνωστές μεθόδους ψυχολογικής πίεσης.

5) Η υφιστάμενη δομή διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού, που εδράζεται σε μία συσσωρευμένη πρακτική δεκαετιών με τις γνωστές συνέπειες της μη αξιοποίησης των ικανοτήτων των υπαλλήλων (λόγια της Α.Α.Δ.Ε.), έχει ως αποτέλεσμα οι κατάλληλοι υπάλληλοι για θέσεις ευθύνης να έχουν παραιτηθεί από την ιδέα συμμετοχής στη διοίκηση μέσω της ψυχολογικής πίεσης. Πως η Α.Α.Δ.Ε. θα εμπιστευτεί την ίδια δομή να αξιολογήσει τους εργαζομένους; Γιατί να μην δημιουργηθούν πρώτα κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας που θα ενθαρρύνουν υπαλλήλους με ικανότητες να αναδειχτούν;

6) Επίσης για μία ακόμα φορά γίνεται αναφορά στην εκπαίδευση για την οποία μόνο αποσπασματικές προσπάθειες έχουν καταβληθεί. Σήμερα, οι υπάλληλοι που βρίσκονται στον καθημερινό εργασιακό στίβο, όντας αντιμέτωποι με έναν μαραθώνιο πολυνομίας και αλλαγών, γνωρίζουν ότι η πιο αποτελεσματική δράση εκπαίδευσης που υπάρχει είναι η συνεργασία των υπαλλήλων όταν υπάρχει ομαλό και ομαδικό εργασιακό κλίμα. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαταραχθεί με λανθασμένες κινήσεις που προάγουν τον ατομικισμό, όπως με βεβαιότητα θα κάνουν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές.

Είναι πραγματικά άτοπο στο βάθος μίας νέας εργασιακής πραγματικότητας να υπάρχει το κίνητρο ενός μισθολογίου που υπόσχεται μόνο διαφοροποίηση μισθών με ατομικούς στόχους και όχι ικανοποιητικές αμοιβές για το σύνολο των εργαζομένων, που υπόσχεται μόνο ανθρωποφαγία και την καθιέρωση μπόνους, που μόνο αρνητικά συναισθήματα θα δημιουργήσει στους πολίτες απέναντι στους υπαλλήλους της Α.Α.Δ.Ε.. Καλούνται μάλιστα οι υπάλληλοι να πουν την γνώμη τους για αυτή τη νέα πραγματικότητα, τη στιγμή που δεν αμείβονται ή υποαμείβονται σε υπερωρίες και στον προληπτικό έλεγχο. Την στιγμή που δεν υπάρχουν στοιχειώδεις παροχές σε πολλές περιπτώσεις π.χ. υπηρεσιακό αυτοκίνητο για υπηρεσιακές μετακινήσεις κ.λ.π.. Μήπως θα ήταν προτιμότερο να ρυθμιστούν πρώτα τέτοια εργασιακά θέματα με πολύ καλύτερα αποτελέσματα για την απόδοση των υπαλλήλων, πράγμα που θα καθιέρωνε έτσι στη συνείδηση των εργαζομένων ότι υπάρχει πρόθεση από τη Διοίκηση πραγματικά για βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος;

7) Καλούνται υποτίθεται οι υπάλληλοι να συμμετάσχουν σε μία διαδικασία με στόχο το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για τους ίδιους και καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες. Μα πώς να πειστούν για κάτι τέτοιο την στιγμή που στην καθημερινότητά τους συνεχώς δυσχεραίνεται το έργο τους; Όσοι μάλιστα έχουν μπει στον κόπο και έχουν παρουσιάσει πολύ σοβαρές δουλειές προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αγνοηθεί από τη Διοίκηση. Σε μία πραγματική διαβούλευση, με ουσιαστική συμβολή των υπαλλήλων θα μπορούσαν αυτές να παρουσιαστούν μία προς μία. Είναι κοινή πεποίθηση των υπαλλήλων ότι ο παραπάνω σκοπός επιτυγχάνεται με βελτίωση της μηχανογράφησης (στις υπηρεσίες μας υπάρχουν άξια στελέχη γι’ αυτό, με τεράστια γνώση και εμπειρία), με την παροχή ενός σοβαρού εργαλείου ελέγχου (αντί ενός δυσκίνητου και γραφειοκρατικού elenxis) και τεχνικού εξοπλισμού, με διαφάνεια στον τρόπο που ελέγχονται οι επιχειρήσεις, με διαφάνεια στον τρόπο που ανατίθενται οι εντολές, με διαφάνεια και ειλικρίνεια σε όλες διαδικασίες.

Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων δυστυχώς δεν διαβλέπει ούτε ελάχιστο όφελος για τον εργαζόμενο από τη συμμετοχή σε μια δεκαήμερη “διαβούλευση” ενώ όλα είναι προαποφασισμένα και ενώ γνωρίζει ότι θα γίνει πάλι ο αποδέκτης πλείστων δεινών από προϊσταμένους χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις διοίκησης και καλής συμπεριφοράς. Καλεί τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. να προβεί σε μία σοβαρή συζήτηση και συνδιαμόρφωση οποιουδήποτε νέου πλαισίου, στην οποία θα συμμετάσχουν τόσο εκπρόσωποι των εργαζομένων όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εφόσον αυτοί το επιθυμούν. Μια διαδικασία που θα πρέπει να γίνει βάσει των διεθνών πρακτικών αφού πρώτα όμως δημιουργηθούν συνθήκες στοιχειώδους αξιοκρατίας με θεσμικούς κανόνες. Μια διαδικασία τέλος που θα έχει την απαιτούμενη διάρκεια και όχι την προθεσμία ολίγων ημερών όπως η προτεινόμενη, κάτι που κάνει τους πάντες να τη θεωρούν ως προσχηματική.

  • Ιστοσελίδα :www.sas-eforiakon.gr
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :info@sas-eforiakon.gr
  • Ομάδα στο facebook : ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Εφοριακών
  • Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6939846206 Μαλιβίτσης Νικόλαος (malivi@.gr)

6977770843 Τσαγκαράκης Γεώργιος (gtsagkarakis_2006@yahoo.gr)

6974603920 Χουνουζίδης Κωνσταντίνος (kchoun@yandex.com)

 

  Logo SAS  Facebook