Εκτύπωση

Ενημερωτικό σημείωμα για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 13.12.2018

  Logo SAS  Facebook

21 Δεκεμβρίου 2018

Ενημερωτικό σημείωμα για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 13.12.2018

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αμέσως παρακάτω θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια σύντομη περιγραφή των όσων διαδραματίστηκαν στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., ενώ στη συνέχεια όπως έχουμε καθιερώσει πλέον θα προχωρήσουμε σε ξεχωριστές ανακοινώσεις για όλα τα θέματα που θεωρούμε ότι χρειάζονται περαιτέρω ανάλυση.

Σε γενικές γραμμές κυριάρχησε ως θέμα το σχέδιο της αξιολόγησης υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε., που παρουσιάστηκε στις Ομοσπονδίες μία ημέρα πριν αρχίσει η διαβούλευση, που “διήρκησε” από 04.12 έως 20.12.2018 μόνο. Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έχει ήδη εκδώσει ξεχωριστή και αναλυτική ανακοίνωση (στις 15.12.2018). Έντονη ανησυχία εκδηλώθηκε από όλες τις παρατάξεις καθώς κανείς δεν μπόρεσε να βρει θετικά στοιχεία σε αυτό. Στην ανησυχία αυτή όλοι κατάλαβαν ότι η Ομοσπονδία δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί πίσω από την ξύλινη συνδικαλιστική γλώσσα “δεν συζητώ” -όπως έπραξε με τα περιγράμματα- που την οδήγησε να είναι ουραγός των εξελίξεων. Οι περισσότεροι πλέον θεώρησαν ότι θα πρέπει να γίνει αποδόμηση του σχεδίου σημείο προς σημείο κάτι που η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είχε επισημάνει 11 μήνες πριν. Αλλά ακόμα και τώρα που όλοι τόνισαν την κρισιμότητα της κατάστασης, η εικόνα του γενικού συμβουλίου μόνο αποφασιστικότητα δεν μπορούσε να επιδείξει προς αυτή την κατεύθυνση. Πραγματικά μελανό σημείο για την εικόνα του Γ.Σ., την ίδια στιγμή που εκφράζονταν οι ανησυχίες αυτές, οι εκπρόσωποι των μεγάλων παρατάξεων έλειπαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την συνεδρίαση επειδή καταμετρούσαν ψήφους για τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων, λες και είχε σημασία αν μαθαίναμε τα αποτελέσματα μία ημέρα μετά.

ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Δυστυχώς η Ομοσπονδία και κυρίως οι μεγάλες παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΣΥΕ) και ΑΣΚΙ, ποτέ δεν κατανόησαν ποιο είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε. που καταλήγει σε ατομικά συμβόλαια ή δεν θέλησαν με σαφήνεια να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση και διεκδίκηση ενός εργασιακού θεσμικού πλαισίου που θα έχει πραγματικά στόχο την βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος των υπαλλήλων. Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ από την πρώτη στιγμή τόνισε, με όσο πιο έντονο τρόπο μπορούσε, ότι η καθιέρωση των περιγραμμάτων δεν ήταν αθώα και ότι το αποτέλεσμα αυτής θα είναι οι ατομικοί στόχοι με καταστροφικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των υπαλλήλων. Από την πρώτη στιγμή και σε κάθε γενικό συμβούλιο τονίζαμε ότι η Ομοσπονδία για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων θα πρέπει να δουλέψει ομαδικά με διαπαραταξιακές ομάδες, να απορρίψει επιστημονικά το σχέδιο και να αντιπροτείνει ουσιαστικές αλλαγές βασισμένες στην εμπειρία και στην επιστημονικότητα των υπαλλήλων της πρώτης γραμμής. Δυστυχώς μόλις στο 5ο Γ.Σ. (μετά το περσινό τακτικό συνέδριο) ψηφίστηκε η δημιουργία τέτοιων ομάδων οι οποίες -παρότι οι εξελίξεις τρέχουν- αυτές δεν συνεδρίασαν ποτέ με την φτηνή δικαιολογία την έλλειψη χρόνου λόγω εκλογών των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ο υπεύθυνος για την μην έναρξη εργασιών για εργασιακά θέματα από την παράταξη της ΔΑΚΕ πήρε την ευθύνη πάνω του, ζήτησε συγγνώμη, και επανέλαβε ότι δεν είχε χρόνο λόγω εκλογών!!!!!

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ επειδή έχει πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας του χρόνου που χάνεται και προκειμένου να μην υπάρξει κενό στην εκπροσώπηση των εργαζομένων, έχει στείλει προς την διοίκηση τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τα περιγράμματα θέσεων, την αξιολόγηση, τα προβλήματα στα τμήματα ελέγχου κ.λ.π. και θα συνεχίσει να το κάνει για όλα τα θέματα. Καλεί δε τους συναδέλφους να ενεργοποιηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, να ενημερωθούν και να αποδοκιμάσουν την ολιγωρία των κομματικών παρατάξεων.

ΠΟΙΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Έντονη ανησυχία εκδηλώθηκε για την μη ψήφιση των διατάξεων για την ποινική-αστική ευθύνη και την κακή διαχείριση των παραγραφόμενων υποθέσεων καθώς οι ελεγκτές είναι ανάστατοι όσο πλησιάζει το τέλος του έτους. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι μας πήρε 2 χρόνια να πείσουμε τον κο. Πιτσιλή να διατυπώσει την σχετική διάταξη προς την σωστή κατεύθυνση και τώρα ο αρμόδιος υπουργός κος Τσακαλώτος αρνείται την σχετική υλοποίηση. Γενικός Σύμβουλος μάλιστα τονίζοντας την σημαντικότητα της ευθύνης έκανε αναφορά για συνάδελφο που απεβίωσε μέσα στην φυλακή για γνωστή υπόθεση Φ.Π.Α. στην Θεσσαλονίκη στιγματισμένος ενώ δεν έφταιγε. Επίσης έγινε ξεχωριστή αναφορά σε γνωστή υπόθεση στο Δικαστικό της Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου, όπου διαφαίνεται ότι η καθυστέρηση ψήφισης της σχετικής διάταξης ίσως προκαλέσει πρόβλημα σε κάποιους συναδέλφους για υπόθεση έρευνας από εισαγγελέα, μετά από καταγγελία για τον τρόπο λήψης μέτρων σε φορολογούμενους με μεγάλες οφειλές.

ΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η Ομοσπονδία έχει κάνει αίτηση ακύρωσης της απόφασης του κου Διοικητή για τα περιγράμματα και τη δυνατότητά του να απομακρύνει όσους θεωρεί ανεπαρκείς καθώς και τη σύνδεσή τους με το μισθό. Η δικηγόρος της Ομοσπονδίας κα Τσίπρα έδωσε πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση, που θα εκδικαστεί 24-25 Ιανουαρίου. Από τις απαντήσεις της σε ερωτήσεις Γενικών Συμβούλων διαφαίνεται ότι δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η αίτηση ακύρωσης είναι δύσκολο να γίνει δεκτή, παρόλο που θίγονται συνταγματικές εργασιακές διατάξεις, καθώς μπαίνουν πολιτικά ζητήματα που πάντοτε επηρεάζουν τέτοιες υποθέσεις. Το όφελος που μπορεί να αναμένει η Ομοσπονδία από ένα τέτοιο δικαστικό αγώνα φαίνεται να είναι οι περιορισμοί που μπορούν να μπουν στον τρόπο που εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Διοικητή.

ΤΕΑΔΥ

Από όλες τις παρατάξεις ειπώθηκε ότι το υπόλοιπο του ΤΕΑΔΥ είναι χρήματα των υπαλλήλων και θα συνεχίσουμε να τα διεκδικούμε πιέζοντας για πολιτική λύση καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι τα χρήματα του ταμείου αυτού “κουρεύτηκαν” με το PSI. Οι παρατάξεις που πίεζαν τότε να υπογράψουμε υπεύθυνη δήλωση ότι παραιτούμαστε από την διεκδίκηση του υπολοίπου 50%, αυτές καλλιεργούν σήμερα στον κλάδο ελπίδες για επιστροφή των χρημάτων. Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ πιστεύει ότι η συζήτηση γύρω από το θέμα περισσότερο ήταν μία προσπάθεια να εισπράξουν κάποιες παρατάξεις πολιτικό όφελος από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει πρωτοβουλία προς την δικαίωση και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού, την στιγμή που το κάνει για άλλες κοινωνικές ομάδες.

BONUS

Κατά 30% είναι εφέτος αυξημένο το μπόνους. Ήδη έχει ξεκινήσει φαγωμάρα μεταξύ των υπηρεσιών, καθώς αμφισβητούν την αξιοπιστία των κριτηρίων που ορίζουν το ποσό που λαμβάνει κάθε μονάδα. Οι συνάδελφοι μπορούν να φανταστούν τι θα γίνει όταν ανακοινωθούν τα πρώτα ατομικά μπόνους. Γενικός Σύμβουλος της ΑΚΕ αναφερόμενος στις μεγάλες παρατάξεις είπε ότι είναι αντιφατικό από την μία να θεωρούμε τα μπόνους προσβολή και αιτία ανθρωποφαγίας και από την άλλη να τα διαπραγματευόμαστε και να προσπαθούμε επικοινωνιακά να τα περάσουμε σαν επιτυχία της ομοσπονδίας.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τόνισε ότι η λέξη μπόνους από μόνη της είναι επιβαρυντική για την ποιότητα της εργασιακής ηρεμίας καθώς οι φορολογούμενοι θα έχουν ακόμα έναν επιπλέον λόγο να βλέπουν εχθρικά την εργασία των συναδέλφων. Επίσης περιέγραψε άλλους τρόπους για καλυφθούν οι βιοποριστικές ανάγκες των συναδέλφων (όπως για παράδειγμα αξιοπρεπής αποζημίωση στον προληπτικό έλεγχο ή να ενσωματωθεί πάγια στο μισθό μας) και κατέθεσε σχετική πρόταση που ψηφίστηκε επί της αρχής. Επίσης επισήμανε όπως σε κάθε Γ.Σ. ότι όλα αυτά θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς εντός της ομοσπονδίας.

Πρόταση της Σ.Α.Σ. για τυχαίο τρόπο χρέωσης εντολών

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία να δημιουργηθούν κανόνες δικαιοσύνης και αξιοκρατίας, γνωρίζοντας πολύ καλά τις ανάγκες των συναδέλφων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, κατέβασε για μία ακόμα φορά ψήφισμα ώστε να ζητηθεί από την Α.Α.Δ.Ε. να ανατίθενται με τυχαίο τρόπο οι εντολές ελέγχου, με σχετική στάθμιση της χρέωσης με βάση τις ικανότητες ή την εμπειρία των ελεγκτών. Θετική εξέλιξη στην διαδικασία η στάση της ΠΑΣΚΕ η οποία αναγνώρισε την προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και ψήφισε θετικά. Ερωτηματικό αποτέλεσε η στάση της ΑΣΚΙ η οποία δήλωσε εκ των υστέρων ότι θα την ψήφιζε αλλά δεν κατάλαβε τι ψηφίζαμε…... Χωρίς καμμία συνέπεια ήταν η στάση της ΔΑΚΕ η οποία έδειξε ότι δεν θέλει να περάσει ένα τέτοιο ψήφισμα. Όλες οι άλλες παρατάξεις ήταν θετικές. Εντύπωση προκάλεσε μάλιστα Γενικός Σύμβουλος της ΔΑΚΕ ο οποίος για μία ακόμα φορά όπως και πριν ένα έτος στο Τακτικό Συνέδριο είπε απροκάλυπτα ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τους συναδέλφους προϊσταμένους και ότι μόνο αυτοί μπορούν να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελεγκτή. Η άποψη αυτή είναι εντελώς αντιφατική με την άποψη -που συνεχώς εκφράζουν οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ- για την τοποθέτηση των προϊσταμένων χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια και με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους προϊσταμένους αυτούς για την ικανότητα τους να αξιολογήσουν αντικειμενικά. Είναι σαφές ότι όσοι ελεγκτές διαλέγουν υποθέσεις εις βάρος των άλλων “τρίβουν τα χέρια τους” από τέτοια υποστήριξη που έχουν από την παράταξη της ΔΑΚΕ. Είναι πλέον εύκολο για όλους να βγάλουν τα σχετικά συμπεράσματα. Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ θα συνεχίσει να είναι υπέρμαχος της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας θα επαναφέρει την πρόταση στο επόμενο Γενικό Συμβούλιο, όπου ενδεχομένως η ΔΑΚΕ θα μειοψηφήσει.

Συμπερασματικά, για μία ακόμα φορά ακόμα και κάτω από τόσο κρίσιμες καταστάσεις, το Γενικό Συμβούλιο δεν βρήκε τρόπο να συνθέσει τις απόψεις των διαφόρων παρατάξεων. Το μόνο θετικό που προέκυψε είναι ότι πλέον πολύ περισσότεροι Γενικοί Σύμβουλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να υπάρξει ομαδική σύνθεση απόψεων και ότι η δράση της Ομοσπονδίας θα πρέπει να είναι άμεση. Επίσης θετικό είναι ότι το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ την απόρριψη τους σχεδίου αξιολόγησης, καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες διαδικασίες της Α.Α.Δ.Ε., η οποία υπονομεύει οποιαδήποτε προοπτική ουσιαστικού διαλόγου.

  • Ιστοσελίδα : www.sas-eforiakon.gr

  • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : info@sas-eforiakon.gr

  • Ομάδα στο facebook : ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Εφοριακών

  • Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6939846206 Μαλιβίτσης Νικόλαος (malivi@otenet.gr)

                       6977770843 Τσαγκαράκης Γεώργιος (gtsagkarakis_2006@yahoo.gr)

                       6974603920 Χουνουζίδης Κωνσταντίνος (kchoun@yandex.com)

  Logo SAS  Facebook