Εκτύπωση

Ενημερωτικό σημείωμα για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 14.02.2019

 Logo SAS Facebook

22.02.2019

Ορθή επανάληψη

Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι

  Ενημερωτικό σημείωμα για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 14.02.2019

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με το σημείωμα αυτό θέλουμε να δώσουμε μια σύντομη περιγραφή των όσων διαδραματίστηκαν στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. στις 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

 Τα βασικά θέματα που συζητηθήκαν είναι τα εξής :


1. Αναγκαστικές μεταθέσεις/κυκλικότητα ή
rotation

 Ενημερωθήκαμε ότι στις 09.01.2019 συναντήθηκε ο κος. Πιτσιλής με εκπροσώπους της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. και των Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης προκειμένου να τους ανακοινώσει την πρόθεσή του να προχωρήσει σε άμεσες υποχρεωτικές μετακινήσεις υπαλλήλων εντός νομού, αποκλειστικά για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η Ομοσπονδία διαμαρτυρήθηκε για προσχηματικό διάλογο και μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προγραμματίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28.01 στην οδό Καρ. Σερβίας.  

Η συγκέντρωση κρίθηκε επιτυχής από την Ομοσπονδία και ακολούθησε την ίδια μέρα συνάντηση εκπροσώπων από όλες τις παρατάξεις με τον Διοικητή. Ο κ. Πιτσιλής ξεκίνησε τον διάλογο λέγοντας στους εκπροσώπους της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. με λίγα λόγια πως “Αν ήρθατε σήμερα εδώ να μου πείτε ότι είστε υπέρ του να μην μετακινηθεί ποτέ κανείς από τη θέση του μέχρι να βγει σε σύνταξη, δεν έχουμε κάτι να πούμε και μπορείτε να αποχωρήσετε. Αν από την άλλη θέλετε να συζητήσουμε ένα σύστημα κανόνων για αυτές τις μετακινήσεις μπορείτε να καθίσετε”. Εκβιαστικά λοιπόν ξεκίνησε διάλογος χωρίς οι εκπρόσωποί μας να λάβουν ενημέρωση για τη μελλοντική δομή των υπηρεσιών μας και δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 15.03.2019 για λήξη του διαλόγου αυτού.

Οι σύμβουλοι των παρατάξεων ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΣΥΕ)-ΑΣΚΙ θεώρησαν θρίαμβο της Ομοσπονδίας το ότι οι μετακινήσεις αυτές (rotation) αναβλήθηκαν για λίγο και θεώρησαν ευκαιρία να περάσουν μέσα από αυτό το διάλογο πάγιες θέσεις της Ομοσπονδίας δηλαδή να γίνονται όλες οι μετακινήσεις υπαλλήλων εντός νομού μέσα από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια με επαναφορά ενός μοριακού συστήματος.

   Στην παρέμβασή τους, οι παρατάξεις ΔΑΣ-ΑΚΕ-ΣΑΣ επέμεναν να προστεθεί στην πρόταση/απόφαση ότι η Ομοσπονδία δεν κάνει διάλογο για αναγκαστικές μετακινήσεις και όποιοι κανόνες μπουν, πρέπει να αφορούν αποκλειστικά τις μετακινήσεις μετά από αίτηση του εργαζόμενου. Επίσης η όποια συζήτηση θα πρέπει να περιέχει και τις σαφείς προθέσεις της Διοίκησης για το μέλλον των υπηρεσιών. Τελικά η πρόταση/απόφαση (που πάρθηκε με τις ψήφους των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΣΥΕ)-ΑΣΚΙ) δεν ήταν ομόφωνη για τους παραπάνω λόγους . Αποφασίστηκε η δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής και για το σύστημα θέσπισης κανόνων στις μετακινήσεις υπαλλήλων εντός νομού.

Πάγια θέση της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων στο θέμα των μετακινήσεων είναι ότι αυτές δεν μπορούν να γίνονται δίχως τη σύμφωνη γνώμη και την αίτηση των συναδέλφων. Οι όποιοι κανόνες (μοριακό σύστημα, ποσοστό ανά υπηρεσία, μη μετακίνηση συναδέλφων που είναι κοντά στη σύνταξη κ.λ.π.), πρέπει να μπαίνουν και να τηρούνται, και όχι να καταστρατηγούνται όπως γίνονταν στο παρελθόν με κύρια ευθύνη των κομματικών παρατάξεων και ίσως με ρουσφετολογικά κριτήρια.

2. Εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο για την αξιολόγηση

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Προέδρου της Εκτελεστικής, τέλη Δεκεμβρίου 2018 συναντήθηκε η ίδια και ο Γραμματέας της Εκτελεστικής με τον κο. Διοικητή και με υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να κατατεθούν οι συνεδριακές αποφάσεις της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. σχετικά με το θέμα της αξιολόγησης, να ζητηθεί η απόσυρση του υπάρχοντος σχεδίου και για να γίνει έναρξη συζήτησης από μηδενική βάση. Ακολούθησε συζήτηση που δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα, όμως αντλήθηκε η πληροφορία ότι για την ώρα η Διοίκηση έχει καταλήξει σε ατομικούς ποσοτικούς στόχους σε ελεγκτές ενώ οι επόπτες θα κληθούν να χαρακτηρίσουν με συντελεστές βαρύτητας τις ελεγχόμενες υποθέσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για τα υπόλοιπα τμήματα η Διοίκηση ακόμα δεν έχει καταλήξει τι είδους ποσοτικούς στόχους θα θέσει. Το τελικό σχέδιο της αξιολόγησης δεν δόθηκε ποτέ στην Ομοσπονδία ενώ οδεύει προς ολοκλήρωση.

Αρνητικό θεωρούμε το γεγονός ότι η στάση της Ομοσπονδίας για το πιο σοβαρό θέμα του κλάδου είναι παθητική. Αφού ενημερωθήκαμε ότι το σχέδιο της αξιολόγησης δεν έχει πάρει ακόμα αριθμό στο Φ.Ε.Κ. (και αυτό ίσως σημαίνει ότι κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν την τελευταία στιγμή), κληθήκαμε να είμαστε “σε επαγρύπνηση”, γιατί όταν δημοσιευτεί στο Φ.Ε.Κ. θα προκηρυχθεί απεργία/αποχή! Δηλαδή σε τετελεσμένα γεγονότα η Ομοσπονδία πάλι θα τρέχει από πίσω….. Η Συνεργασία έχει ήδη προτείνει σχέδιο για την αποδόμηση της αξιολόγησης, στο οποίο και θα επιμείνει.


3. Διαπαραταξιακή επιτροπή για μέτρα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών μας

Θετικό είναι το γεγονός ότι η Ομοσπονδία δέχτηκε επίσημη πρόσκληση από τη Διοίκηση να υποβάλει τις απόψεις της για τη βελτίωση των διαδικασιών στις υπηρεσίες μας, με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, ως απάντηση στην διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας για τη σύνδεση της κυκλικότητας στις μετακινήσεις με τη διαφθορά του κλάδου. Ψηφίστηκε και σχετική πρόταση σύστασης διαπαραταξιακής ομάδας.

Αρνητικό όμως για εμάς είναι η μη ψήφιση-στήριξη της πρότασης της Συνεργασίας, για την ανάθεση των εντολών ελέγχου από τα κεντρικά, μέσω κατάλληλης αξιολόγησης των υποθέσεων, σε συνάρτηση με την εμπειρία των ελεγκτών. Οι σύμβουλοι που δεν υπερψήφισαν την πρότασή μας είναι όλοι οι σύμβουλοι της ΔΑΚΕ και μέρος των συμβούλων της ΠΑΣΚΕ (ΔΗΣΣΥΕ) και της ΑΣΚΙ. Αναρωτιόμαστε πως θα λειτουργήσει η ομάδα διαφάνειας αν δεν μπορεί ομόφωνα να ψηφίσει τον πιο αυτονόητο για εμάς κανόνα διαφάνειας, της ανάθεσης και χρέωσης εντολών με αντικειμενικό τρόπο.


4. Τ.Ε.Α.Δ.Υ.

  Η Ομοσπονδία συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο και επιχειρηματολόγησαν υπέρ της επιστροφής των υπόλοιπων χρημάτων μας από τις κρατήσεις του Τ.Ε.Α.Δ.Υ.. Η Πρόεδρος της Ε.Ε. κα Υφαντή δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξη μετά την συνάντηση αυτή και αναμένει την απάντησή του μέσα στις επόμενες ημέρες. Ας κρατάμε μικρό καλάθι λέει ο θυμόσοφος λαός μας.


5. Τροπολογία Γεροβασίλη

Επίσης η Ομοσπονδία συναντήθηκε με την κ. Ξενογιαννακοπούλου για να διαμαρτυρηθεί για τη διαφοροποίηση των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. από τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους και να ζητήσουν και την τροποποίηση της τιμωρητικής τροπολογίας για την αποχή από την αξιολόγηση. Η υπουργός δήλωσε την πρόθεσή της να αρθεί η τροπολογία αυτή χωρίς όμως αναδρομική ισχύ.

6. Αίτημα επιδότησης 3.000 ευρώ του Συλλόγου Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής-Κιλκίς για τη διοργάνωση πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 5×5

Παρά την οικονομική δυσπραγία της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. εγκρίθηκε το αίτημα του Συλλόγου Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής-Κιλκίς για επιχορήγηση από την Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., ενώ αντίστοιχα δεν είχε εγκριθεί το αίτημα του Συλλόγου Δωδεκανήσου, που διοργάνωσε το περσινό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 5x5. Το ότι το μισό σχεδόν Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αυτού συμμετέχει και στο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. μάλλον δεν έχει σχέση με την απόφαση αυτή. Αντικειμενικότητα και ίση μεταχείριση είναι το σύνθημα της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. Εύγε. Το θετικό είναι ότι αποφασίστηκε το ίδιο ποσό να δίνεται σε κάθε σύλλογο, ο οποίος θα διοργανώνει αυτό το πρωτάθλημα στο μέλλον.

 7. Επιστολή της Συνεργασίας προς την Α.Α.Δ.Ε. για τον προληπτικό έλεγχο

Δυσανάλογα μεγάλη ήταν η ενασχόληση των παρατάξεων με.... τη Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων, στην οποία αφιέρωσαν πολύ χρόνο από την ομιλία τους στο Γ.Σ..

Θίχτηκαν οι συνάδελφοι των κομματικών παρατάξεων γιατί αποστείλαμε πρώτα τις προτάσεις μας στον Διοικητή και μετά στην Ομοσπονδία (έστω κι αν αυτό έγινε εκ παραδρομής και το παραδεχτήκαμε), αλλά κυρίως θίχτηκαν λόγω της τελευταίας παραγράφου της οκτασέλιδης ανακοίνωσή μας για τον προληπτικό έλεγχο στην οποία αναγράφεται ότι:

“ Όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι προϊόν σκέψης και πείρας συναδέλφων πρώτης γραμμής, ελεγκτών και μη, μετά από δημόσια συζήτηση μέσω της ιστοσελίδας μας και των ομάδων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και δεν είναι θεωρητικές προτάσεις που συντάχθηκαν από μόνιμους τρόφιμους κομματικών μαγαζιών που μάλλον δεν βρέθηκαν ποτέ στην πρώτη γραμμή των υπηρεσιών μας. Για το λόγο αυτό είναι σε θέση να συμβάλει ακόμη περισσότερο, με εξειδικευμένες και πιο αναλυτικές πληροφορίες, αν φυσικά ζητηθεί κάτι τέτοιο από τη Διοίκηση ή οποιονδήποτε άλλον”. Ολόκληρη την ανακοίνωσή μας μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.sas-eforiakon.gr.

Θα τους προτρέπαμε να δαπανούν τον ίδιο χρόνο στα πραγματικά προβλήματα του κλάδου και να μην εκφυλίζουν τις συνεδριάσεις του Γενικού Συμβουλίου σε αντιπαραθέσεις άνευ σημασίας.

 Κατά τα λοιπά :

 • Η προφορική δήλωση του κ. Πιτσιλή ότι οι αναγκαστικές μεταθέσεις (rotation) δεν θα αφορούν την επαρχία, φαίνεται να αρκεί στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας.
 • Είναι θετικό ότι η διαπαραταξιακή ομάδα για τα εργασιακά θέματα επιτέλους ξεκίνησε να συνεδριάζει σε καλό κλίμα. Βέβαια, η άλλη διαπαραταξιακή ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την αλλαγή του καταστατικού της ομοσπονδίας συνεδρίασε πρώτη φορά στις αρχές Φεβρουαρίου του 2019, πολλούς μήνες μετά τη δημιουργία της.
 • Εντύπωση προκάλεσε η έλλειψη αναφοράς για το τι μέλλει γενέσθαι στα τμήματα Δικαστικού, παρά τις εξαγγελίες για τη δημιουργία κεντρικών μονάδων είσπραξης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στα πρότυπα της Ε.Μ.ΕΙΣ.. Πιθανώς η Ομοσπονδία πιστεύει ότι η Διοίκηση ακόμα δεν είναι έτοιμη για οτιδήποτε σχετικό, όμως αν γίνει θα ανατρέψει όλο τον σχεδιασμό και τη δομή των υπηρεσιών μας.
 • Ελάχιστοι εκπρόσωποι συλλόγων παραβρέθηκαν. Ο εκπρόσωπος του συλλόγου Ξάνθης κατέθεσε την αγωνία των συναδέλφων μετά τα τελευταία κρούσματα απειλών κατά ελεγκτών της Δ.Ο.Υ. Ξάνθης.
 • Η εκπρόσωπος από τον Σύλλογο Καβάλας-Δράμας προσπάθησε να θέσει τον προβληματισμό της για την ενημέρωση των συναδέλφων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θεωρώντας την ελλιπή ενημέρωση υπεύθυνη για τα πολύ χαμηλά ποσοστά απεργίας στις πόλεις αυτές. Η θέση της αυτή θεωρήθηκε προσβολή από τους συμβούλους κυρίως της ΔΑΚΕ, οι οποίοι με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και φωνές επιχείρησαν να της αφαιρεθεί ο λόγος. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθάνε τη λειτουργία του Γ.Σ..

Συμπερασματικά :

Κατά τη γνώμη μας το Γενικό Συμβούλιο για άλλη μια φορά δεν απάντησε στην αγωνία των συναδέλφων. Τα ζητήματα των αναγκαστικών μεταθέσεων (rotation), της αξιολόγησης, των σχεδίων της Διοίκησης, έδειξαν να απασχολούν μάλλον λίγο τις μεγάλες κομματικές παρατάξεις. Αντίθετα το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στις ανούσιες συνδικαλιστικές κόντρες και την ανάγκη να επιβεβαιωθούν στα μάτια των συναδέλφων, όπως τουλάχιστον νομίζουν.

 • Ιστοσελίδα :
 • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :info@sas-eforiakon.gr
 • Ομάδα στο facebook : ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Εφοριακών
 • Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6939846206 Μαλιβίτσης Νικόλαος (malivi@otenet.gr) - 6977770843 Τσαγκαράκης Γεώργιος (gtsagkarakis_2006@yahoo.gr) - 6974603920 Χουνουζίδης Κωνσταντίνος (kchoun@yandex.com)

 Logo SAS Facebook