Εκτύπωση

2019-08-01_Δελτίο Τύπου Συλλόγου ΔΟΥ Ανατολικής Κρήτης

Posted in Ανακοινώσεις Συλλόγων Νομών

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στις ΔΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ηράκλειο, 1 Αυγούστου 2019
Αρ.Πρωτ. 35/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καταδικάζουμε απερίφραστα την αναίτια και εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκαν οι συνάδελφοι ελεγκτές της Δ.Ο.Υ Ηρακλείου χθες Τετάρτη 31η Ιουλίου κατά την διάρκεια προληπτικού ελέγχου από ελεγχόμενο φορολογούμενο. Λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά γεγονότα του περιστατικού, θεωρούμε ότι ήταν καθαρά τυχαίο γεγονός ότι αποφύγαμε τα χειρότερα. Παρά τον επαγγελματισμό και την ευγένεια των συναδέλφων ελεγκτών, ο προληπτικός έλεγχος παραμένει μία διαδικασία ελέγχου που ενέχει σοβαρούς κινδύνους, φέρνοντας πολλές φορές το συνάδελφο αντιμέτωπο όχι μόνο με αγανακτισμένους φορολογούμενους αλλά και με άτομα που έχουν συστηματική παραβατική συμπεριφορά.
Εκφράζουμε τις θερμότερες ευχές μας για ταχεία ανάρρωση των συναδέλφων που χτυπήθηκαν και ελπίζουμε ότι σύντομα θα τους έχουμε κοντά μας. Ταυτόχρονα ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία του δράστη που αναίτια και απρόκλητα έθεσε σε κίνδυνο την ζωή τους και προσδοκούμε την στήριξη του συνόλου της τοπικής κοινωνίας απέναντι σε τέτοιες πράξεις που αμαυρώνουν την φιλόξενη και ειρηνική φυσιογνωμία του τόπου μας .


Θέλουμε να τονίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, όπως προβλέπεται από το νομοθέτη στο Άρθρο 66 του ν.4557/18 η τέλεση των εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361 και 361Α του Ποινικού Κώδικα σε βάρος υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της, συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση. Με άλλα λόγια, οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις που ασκούν ελεγχόμενοι πολίτες σε βάρος συναδέλφων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, χαρακτηρίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα και διώκονται αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να απαιτείται κατάθεση μήνυσης από τους ελεγκτές, επισύροντας τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές για τους δράστες.
Συνεπώς, τονίζουμε ότι η επίθεση σε βάρος των συναδέλφων δεν αποτελεί προσωπική επίθεση απέναντι τους, αλλά επίθεση απέναντι στο θεσμό της Φορολογικής Αρχής και κατά συνέπεια απέναντι στο έννομο κράτος. Η άμεση επίσκεψη του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή στα θύματα της επίθεσης άλλωστε καταδεικνύει την σπουδαιότητα του περιστατικού και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το γεγονός από την ΑΑΔΕ.
Ζητάμε την πλήρη προστασία του συνόλου των συναδέλφων ελεγκτών από κάθε είδους κακόβουλες ενέργειες, την επιβολή των αυστηρότερων ποινών σε άτομα που υιοθετούν προσβλητικές και βίαιες συμπεριφορές απέναντι σε ελεγκτές και την περαιτέρω θεσμική θωράκιση του ρόλου των υπαλλήλων της Α.Α.Δ.Ε. και του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο Σύλλογος μας και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως εκφράστηκε χθες σε δηλώσεις του Διοικητή, θα είναι ακλόνητα παρόντες στο πλευρό των πληγέντων συναδέλφων, στηρίζοντας τους στην δύσκολες αυτές στιγμές της ζωής τους. Παράλληλα εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις τοπικές Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές για την σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία του δράστη, αποθαρρύνοντας έτσι κάθε επίδοξο μιμητή.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

Ο πρόεδρος: Παπαδάκης Γεώργιος

Ο Γραμματέας: Δερμιτζάκης Εμμανουήλ

syll anat kr logo

 • Add to Phrasebook
   
  • No word lists for Greek -> Greek...
    
  • Create a new word list...
 • Copy