Εκτύπωση

Ενημερωτικό σημείωμα για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 10.06.2020

Logo SAS Facebook

Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι

15 Ιουνίου 2020

Ενημερωτικό σημείωμα

για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 10.06.2020

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με το σημείωμα αυτό γίνεται μια προσπάθεια συνοπτικής παρουσίασης των όσων διαδραματίστηκαν στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. στις 10 Ιουνίου 2020, το οποίο για πρώτη φορά έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης (τηλεδιάσκεψη που ζητάμε να γίνεται εδώ και πάνω από 6 χρόνια για τον περιορισμό των εξόδων, αλλά φεύ…). Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως γύρω από :

 • τα προωθούμενα ελεγκτικά κέντρα
 • θέματα που αφορούν τους νέους συναδέλφους (κινητοποίηση, συνάντηση με Υπουργό, μεταθέσεις)
 • τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων
 • τον οικονομικό απολογισμό του 2019 και τον προϋπολογισμό του 2020.

Μελανό σημείο του Γ.Σ. αποτέλεσε η πρόχειρη απόφαση (που πάρθηκε από ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ) να μην συμμετάσχουν οι Πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι σε αυτό το Γενικό Συμβούλιο. Η Σ.Α.Σ. άσκησε μεγάλη πίεση και με την βοήθεια και άλλων Γενικών Συμβούλων και την τελευταία στιγμή δόθηκε πρόσκληση στους Συλλόγους, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση και περιορισμένες δυνατότητες (συμμετοχή σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο του Γ.Σ, ενώ οι προτάσεις τους αγνοήθηκαν παντελώς…).

Σε μεγάλο βαθμό το Γενικό Συμβούλιο χαρακτηρίστηκε από μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, που προφανώς σχετίζονται με το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εκλογές των συλλόγων -το φθινόπωρο- οπότε για τις άλλες παρατάξεις αυτό που μετράει είναι με κάθε ευκαιρία να φέρουν δυσκολίες στους αντιπάλους παρά να λειτουργήσουν με γνώμονα το συμφέρον των συναδέλφων. Χαρακτηριστικά για παράδειγμα, ειπώθηκε από παράταξη ότι για κάποιους αποτελεί σκοπό να μην δοθεί η προσωπική διαφορά στους νέους μέχρι τον Σεπτέμβριο, υπονοώντας προφανώς ότι αυτό θα αποτελέσει πολιτικό κόστος για άλλες.

ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ : Έγινε ενημέρωση για την πρόθεση της Διοίκησης να προχωρήσει στη δημιουργία Ελεγκτικών Κέντρων στα οποία θα μεταφερθούν τα τμήματα ελέγχου των Δ.Ο.Υ.. Βάσει του σχεδιασμού της Διοίκησης πρόκειται να δημιουργηθούν 4 Ελεγκτικά Κέντρα στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη. Για την περιφέρεια δεν υπάρχει σχεδιασμός σε αυτήν τη φάση.

Οι περισσότερες ομιλίες ήταν κατά των Ελεγκτικών Κέντρων και υπέρ του να μείνει ο έλεγχος στις Δ.Ο.Υ., οι οποίες χαρακτηρίστηκαν «κύτταρα ελέγχου» με σκοπό όλοι οι συνάδελφοι να κάνουν έλεγχο. Η ΔΥΣΣΗΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ) υποστήριξε ότι τα ελεγκτικά κέντρα υπάρχουν ήδη και ότι δεν ήμασταν ποτέ ξεκάθαροι απέναντι σε αυτά. Υπήρξε και άποψη της παράταξης υπέρ των ελεγκτικών κέντρων με υψηλότερους μισθούς αρκεί να μην φύγει εντελώς ο έλεγχος από τις Δ.Ο.Υ.. Η Σ.Α.Σ. υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε την διοίκηση χωρίς προετοιμασία σε τόσο σοβαρά θέματα. Προτείναμε να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα διαμορφώσει την άποψη της, ώστε να υπάρξει μία τεκμηριωμένη άποψη για τον τρόπο που για την Ομοσπονδία θα παραμείνει ο έλεγχος στις ΔΟΥ. Επίσης τονίσαμε ότι η άποψη να ασχοληθούν όλοι οι συνάδελφοι με έλεγχο δεν μπορεί να γίνει άμεσα χωρίς προετοιμασία π.χ. εναλλαγές σε τμήματα και εκπαίδευση από την Φορολογική Ακαδημία. Με άλλα λόγια, όταν έρθει η ώρα να υποστηρίξουμε ότι όλοι οι συνάδελφοι είναι εν δυνάμει ελεγκτές, θα πρέπει αυτό να αντικατοπτρίζει και την πραγματικότητα. Παρόλο που αυτό αποτελεί κοινό τόπο στη σκέψη των εργαζομένων, η ΑΚΕ σε ανακοίνωση της το θεώρησε «επικίνδυνο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα των μικροπολιτικών προεκλογικά συμπεριφορών, όπου μερικοί πιάνονται από μια λέξη για να εκτοξεύσουν κατηγορίες χωρίς να ενδιαφέρονται για την ουσία.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ : ΔΑΚΕ, ΔΥΣΣΗΕ, ΑΣΚΙ υποστήριξαν ότι κάποιοι παρασύρουν τους νέους σε πολλά συντονιστικά και ευτελίζουν τον θεσμό της Ομοσπονδίας. Υποστήριξαν ότι στην κινητοποίηση της Πέμπτης (04.06.2020), που τελικά πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των νέων συναδέλφων παρευρέθηκαν μόνο 20-30 άτομα κάτι που όπως ειπώθηκε, αποτελεί "γελοία εικόνα". Η ΑΣΚΙ υποστήριξε ότι είναι κατά της ύπαρξης συντονιστικών και χαρακτήρισε ως επικίνδυνη την επίσκεψη συντονιστικού στον Διοικητή και την εκ του πονηρού δεκτικότητά του σε τέτοιες επισκέψεις.

Η ΣΑΣ αποδοκίμασε τον στρουθοκαμηλισμό της Ομοσπονδίας θεωρώντας λάθος την συνολικό τρόπο λειτουργίας της ως προς τους νέους και παλιούς συναδέλφους, δηλαδή :

 • Επεσήμανε την αδιαφορία της για την βάση, για τον πρόχειρο τρόπο που απόκλεισε τους πρωτοβάθμιους συλλόγους την προηγούμενη μέρα. Επανέλαβε πως παρά της οχλήσεις της Συνεργασίας δεν έχει συζητηθεί καμμία πρόταση που ελήφθη από τις Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων Συλλόγων. Στο προηγούμενο ΓΣ μία πρόταση που αναδιαμορφώθηκε από 15 Συλλόγους επίσης αγνοήθηκε. Και στο παρόν ΓΣ παρόλο που η Ομοσπονδία ζήτησε εγγράφως από τους Συλλόγους να καταθέσουν προτάσεις με σκοπό να συζητηθούν, αυτές επίσης αγνοήθηκαν.
 • Δεν λαμβάνεται η άποψη των συναδέλφων. Στην περίπτωση των 488 υπογραφών θα έπρεπε να έχουν πρώτο λόγο οι συνάδελφοι σε όποια απόφαση παρθεί.
 • Οι κινητοποιήσεις πάντα βοηθούν, πόσω μάλλον όταν αυτό που ζητούν οι νέοι συνάδελφοι είναι προς την σωστή κατεύθυνση και συντάσσεται με την Ομοσπονδία.
 • Επεσήμανε ότι όλες οι παρατάξεις έχουν ευθύνη για την ύπαρξη συντονιστικών και εντόπισε αδιαφάνεια και έλλειψη άμεσης ενημέρωσης σε επίπεδο Εκτελεστικής. Η Συνεργασία έχει επανειλημμένα τονίσει το γεγονός αυτό, αφού επιστολές και αιτήματα των συναδέλφων δεν τα λαμβάνουμε άμεσα αλλά τα μαθαίνουμε από τρίτους.
 • Τόνισε ότι το πρόβλημα των νέων συναδέλφων έχει ξεκινήσει πριν την έναρξη της θητείας τους στην ΦΟ.Τ.Α. όπου η Συνεργασία πίεσε με δύο επιστολές να αναλάβει η Ομοσπονδία πρωτοβουλίες, οι οποίες δεν συζητήθηκαν ποτέ σε έγκαιρο χρόνο.
 • Η αντιμετώπιση των νέων συναδέλφων αποτελεί μέρος ενός γενικότερου προβλήματος λειτουργίας της Ομοσπονδίας. Μεγάλο μέρος των αποφάσεων δεν υλοποιούνται. Συζητήσεις που γίνονται στα όργανα, όπως π.χ. τα έξοδα διαμονής των συναδέλφων δεν ακολουθούν σοβαρές προσπάθειες επίλυσης.
 • Πέρα από τις φιλολογικές συζητήσεις στα Γ.Σ. η Ομοσπονδία στερείται σοβαρής προετοιμασίας των θεμάτων που θα μπορούσαν να κάνουν ομάδες εργασίας από την πληθώρα των Γενικών Συμβούλων που έχουν λάβει απαλλαγή καθηκόντων. Έτσι ανακυκλώνονται συνέχεια τα ίδια θέματα χωρίς καμμία εξέλιξη και σε κάθε Γενικό Συμβούλιο χάνεται το μεγαλύτερο μέρος σε πράγματα που θα μπορούσαν να είναι τακτοποιημένα. Ειδικά για τα κτηριακά προβλήματα εκτός από την επανάληψη εντός ΓΣ, η Ομοσπονδία δεν μπήκε καν στον κόπο να αποστείλει τα προβλήματα προς τη διοίκηση (που τα έχει ζητήσει μήνες πριν) αφού δεν τα έχει καταγράψει καν. Η Συνεργασία κατέθεσε ακόμη μία φορά πρόταση να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας για κάθε αντικείμενο που απασχολεί την Ομοσπονδία π.χ. Κτηριακά, Ελεγκτικά Κέντρα, Αξιολόγηση, Υπηρεσιακά, Καταστατικό Συνέδριο κλπ., οι οποίες θα έχουν πρακτικά και θα καταγράφουν τα δεδομένα του κάθε θέματος και οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα είναι κοινός τόπος όλων των παρατάξεων. Σκοπός τους δεν θα είναι μόνο η οργανωμένη και δομημένη προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων, αλλά να υπάρχει και συνέχεια της Ομοσπονδίας, δηλαδή η επόμενη διοίκηση να έχει υλικό για την προσπάθεια της προηγούμενης και να μην ξεκινάει από την αρχή για κάθε ζήτημα. Η έλλειψη προεργασίας των θεμάτων στα ΓΣ δημιουργεί τεράστια δυσκολία στο να υπάρξει αποτέλεσμα. Η πρόταση προβλημάτισε αλλά δεν ψηφίστηκε.

ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΝΕΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ : Συνάδελφοι από την 1Γ/2017 έστειλαν επιστολή στο Γ.Σ. στην οποία αναφέρουν ότι πλέον κάποιοι συνάδελφοι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την μη καταβολή προσωπικής διαφοράς, τα έξοδα φοίτησης στην ΦΟΤΑ και τις επιπτώσεις της πανδημίας και για ορισμένους είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν οικονομικά καθόσον είναι διορισμένοι σε Δ.Ο.Υ. μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις ως προς το αίτημα αυτό παρόλο που πολλοί αναγνώριζαν ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση. Η Συνεργασία για μία ακόμα φορά υποστήριξε ότι λύση μπορεί να βρεθεί μόνο αν το πρόβλημα αντιμετωπιστεί με διαφάνεια και ομοφωνία. Έτσι, πρότεινε με κριτήρια που θα ορίσει εκ των προτέρων η Εκτελεστική Επιτροπή να παρέμβει στην διοίκηση για άμεση μετάθεση όσων συναδέλφων χρήζουν προτεραιότητας με ομόφωνη απόφαση από όλες τις παρατάξεις ως προς τον αριθμό, ώστε να μην υπάρξει πιθανότητα μικροπολιτικής. Αυτό τελικά διευκόλυνε και ψηφίστηκε η σχετική πρόταση.

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ : Γενικοί Σύμβουλοι της ΑΣΚΙ διαμαρτυρήθηκαν ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε για μεγαλύτερη διαφάνεια των αποτελεσμάτων των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (Υ.Σ.) σε περιόδους δικής τους θητείας δεν είχε την ανάλογη συνέχεια. Επίσης έκανε πρόταση να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας που θα επεξεργάζεται στατιστικά τις περιπτώσεις που καταλήγουν στα πειθαρχικά συμβούλια και θα συμβουλεύει προληπτικά τους συναδέλφους. Από την άλλη ΔΑΚΕ και ΔΥΣΣΗΕ (ΠΑΣΚΕ) υπεραμύνθηκαν του τρόπου λειτουργίας των Υ.Σ. και επανέλαβαν ότι στα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι αδύνατη η παρέμβαση λόγω της συμμετοχής δικαστικών σε αυτά. Η Συνεργασία θέτει συνεχώς το θέμα διαφάνειας και της οργάνωσης των Υ.Σ. (ανάρτηση στην ιστοσελίδα μας www.sas-eforiakon.gr, στις 27.05.2020). Πρότεινε για μία ακόμη φορά να υιοθετηθούν όλες οι προτάσεις διαφάνειας που ακούστηκαν και να επεξεργαστούν από ομάδα εργασίας, η οποία θα εξαντλήσει όλες τις περιπτώσεις που λειτουργούν βλαπτικά για τους συναδέλφους. Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι δυνατόν συνάδελφοι να είναι εγκλωβισμένοι υπηρεσιακά σε Πειθαρχικό Συμβούλιο ενώ έχουν αθωωθεί ποινικά και αστικά. Δεν είναι δυνατόν συνάδελφοι να κάνουν αιτήσεις χωρίς να λαμβάνουν πρωτόκολλο και χωρίς να λαμβάνουν απαντήσεις στα αιτήματα τους. Δεν μπορεί η στάση της Ομοσπονδίας να είναι μονολιθικά «δεν μπορεί να γίνει αλλιώς» χωρίς να υπάρχει μία σοβαρή προεργασία.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019 ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020 : Είναι δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει καλύτερη διαχείριση των οικονομικών της Ομοσπονδίας και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν δεν υπήρχε (δυστυχώς) η ΕΜΜΟΝΗ της ΔΑΚΕ και της ΔΥΣΣΗΕ να μην υπάρχει διαφάνεια ως προς τον τρόπο ενημέρωσης και πρόσβασης των Γενικών Συμβούλων στα φορολογικά και οικονομικά στοιχεία. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας πιστεύει ο κάθε Γενικός Σύμβουλος της επαρχίας δεν έχει δικαίωμα λήψης αντιγράφων εκθέσεων και οικονομικών δεδομένων αυτής, τα οποία είναι απαραίτητα για να κάνει τον έλεγχο με βάση τις διαχειριστικές ευθύνες που απορρέουν από την θέση του, αλλά να μετακομίσει στην Ομοσπονδία για όποιον έλεγχο θεωρεί ότι πρέπει να κάνει. Περαιτέρω, η Συνεργασία έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί (γραπτά και προφορικά) για διαδικασίες στις οποίες παρόλο που δεν υπάρχει ενημέρωση καλείται να εκφράσει άποψη εντός 10 λεπτών για εκθέσεις ελέγχου που δεν έχει προηγουμένως μελετήσει, όπως έγινε πριν από πρόσφατο ΓΣ. Εκπρόσωπος της ΑΣΚΙ με μεγάλη εμπειρία σε ελέγχους ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή της αδιαφάνειας έχει οδηγήσει σε λάθη που μάλλον έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο στην Ομοσπονδία. Τελικά οι οικονομικές καταστάσεις ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από ΔΑΚΕ και ΔΥΣΣΗΕ.

ΚΥΑ 34781/04.06.2020 : Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε η Κ.Υ.Α. που επαναφέρει την ελεύθερη πρόσβαση των φορολογουμένων στις υπηρεσίες με όρους που είναι αδύνατο να συνυπάρξουν με το σύστημα των ραντεβού. Όλοι υποστήριξαν ότι τα ραντεβού είναι το μόνο θετικό από την πανδημία και θα πρέπει να διατηρηθεί. Ψηφίστηκε πρόταση ομόφωνα προς αυτή την κατεύθυνση που ζητά την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ όσον αφορά το θέμα. Η Συνεργασία επιπρόσθετα ζήτησε (και ψηφίστηκε) να αξιοποιηθεί η εμπειρία και η τεχνογνωσία των Τεχνικών Διαχειριστών εντός των Δ.Ο.Υ. για την βελτίωση της διαχείρισης των ραντεβού.

Η πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής ενημέρωσε ότι την προηγούμενη μέρα έγινε σύσκεψη του Διοικητή με τους Γενικούς Διευθυντές για να δουν πως θα λειτουργούν οι υπηρεσίες και πώς θα εισέρχονται οι φορολογούμενοι. Αποφασίστηκε να συνεχιστεί με ραντεβού αλλά και οι φορολογούμενοι να εισέρχονται ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα των γραφείων για να υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας

ΑΠΕΡΓΙΑ-ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : Συνεπείς στην μικροπολιτική διαμάχη γύρω από την απεργία μεταξύ ΑΚΕ-ΔΑΣ και ΔΑΚΕ-ΔΥΣΣΗΕ-ΑΣΚΙ. Η απεργία παρουσιάστηκε από τους υποστηρικτές της ως τρόπος κινητοποίησης των εργαζομένων και μετά από πολλή ώρα το ΓΣ αποφάσισε για απεργία στις 2 Ιουλίου εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση του Υπουργού στα αιτήματα προσωπικής διαφοράς και «ειδικού μισθολογίου».

Η Συνεργασία υποστήριξε ότι μία επιτυχημένη απεργία κινητοποιεί τους συναδέλφους αλλά μία αποτυχημένη τους αποδυναμώνει. Η Ομοσπονδία θα πρέπει να αποφύγει τις συνδικαλιστικές πρακτικές που έχουν παγιωθεί για 30 χρόνια και να προβεί σε διερεύνηση εναλλακτικών μορφών κινητοποιήσεων με την βοήθεια και νομικών συμβουλών. Επίσης τόνισε ότι η ουσία σε κάθε κινητοποίηση είναι κατά πόσο εμπνέονται οι συνάδελφοι από αυτήν και για αυτό θα πρέπει να γίνουν τεράστια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει να σταματήσει η προσπάθεια κάποιων παρατάξεων να υποστηρίζουν μία απεργία με γνώμονα όχι κατά πόσο θα εκτεθούν οι κυβερνητικές παρατάξεις που συνήθως έχουν αρνητική στάση, αλλά κατά πόσο είναι εφικτό να έχει επιτυχία. Η εμπειρία της αποχής από την αξιολόγηση καταδεικνύει πώς μία διαφορετική προσπάθεια κατάφερε να ματαιώσει τα σχέδια της διοίκησης.

Κατά τα λοιπά :

 • Η Πρόεδρος της Εκτελεστικής ενημέρωσε το Γ.Σ. για συναντήσεις της Ομοσπονδίας με τον Διοικητή και την πίεση που άσκησε προς αυτόν κατά την διάρκεια της πανδημίας.
 • Για το μπόνους όλοι τίθενται υπέρ. Απλά στο βωμό των «ψίχουλων» έχουμε ξεχάσει να διαχωρίσουμε την θέση την Ομοσπονδίας αν είναι υπέρ των μπόνους γενικά ή αν θα πρέπει να επιδιώξουμε ειδικό μισθολόγιο και αξιοπρεπείς υπερωρίες, αντί για περιστασιακές παροχές αμφιβόλου ύψους (το συγκεκριμένο μπόνους αντιστοιχεί σε λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα αναλογικά στο έτος…).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η μικροπολιτική έχει αγκυλώσει την Ομοσπονδία σε έλλειψη ενότητας, σε αποξένωση από την βάση της και σε διατήρηση επαγγελματιών συνδικαλιστών που αποδεδειγμένα επιδιώκουν την προσωπική τους προβολή και τη μεταγενέστερη πολιτική ανέλιξη, με πολλά παραδείγματα.

Οι συνάδελφοι της ΣΑΣ γνωρίζοντας τα όργανα και επιστρέφοντας στις υπηρεσίες στις οποίες ανήκουν, έχουν συστηματικά πιέσει για μία ορθολογική διαχείριση των εργασιακών προβλημάτων με σκοπό να περιοριστεί η παραπάνω αγκύλωση.

 1. Από την πρώτη στιγμή επιμένει για διαπαραταξιακές επιτροπές/ομάδες εργασίας με σκοπό να υπάρχει οργανωμένη και τεκμηριωμένη αντιμετώπιση των θεμάτων που είναι πιο εύκολο να καταλήξουν σε μία ομόφωνη στάση που επιπλέον θα αποθαρρύνει την μικροπολιτική που αποδυναμώνει την Ομοσπονδία.
 2. Οι ομάδες εργασίας δημιουργούν έργο χρήσιμο και στις επόμενες διοικήσεις.
 3. Πρέπει να υπάρχει απολογία έργου των ομάδων αυτών. Αυτή την στιγμή έχουν συσσωρευτεί δεκάδες αποφάσεις που δεν επεξεργάστηκαν και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ αφού οι συνδικαλιστικές απαλλαγές δεν χρησιμοποιούνται για συνδικαλιστικό έργο αλλά για προσωπική προβολή. Μάλιστα παρατηρήσαμε και κραυγαλέες υπερβολές όπου Γενικός Σύμβουλος της ΔΑΚΕ παρίσταται ως ιδιαίτερος του Υφυπουργού σε συνάντηση με την Ομοσπονδία, ως παράδειγμα μιας από τις χειρότερες μορφές εναγκαλισμού εξουσίας με συνδικάτο. Αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης παραμένει πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Γενικός Σύμβουλος της ΔΑΚΕ (ειρήσθω εν παρόδω, στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο η κάμερά του αλλά και πολλών ακόμα Συμβούλων ήταν μονίμως κλειστή, που σημαίνει ότι δεν ήταν διόλου σίγουρη η παρουσία τους), ενώ η Πρόεδρος της Εκτελεστικής έχει αναφωνήσει στο παρελθόν (καταγεγραμμένο στα πρακτικά) ότι είναι μόνη της στην Ομοσπονδία. Επίσης υπουργοί και βουλευτές είναι γνωστό πως αξιοποίησαν το συνδικαλιστικό κίνημα για να περάσουν στην απέναντι όχθη, μάλιστα προσφάτως αρχίσαμε να λαμβάνουμε και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την προβολή του βουλευτικού τους έργου. Αναρωτιόμαστε πού βρήκαν τους λογαριασμούς email μας, σε μια εποχή που ακόμα και στην Ομοσπονδία (όποτε βολεύει) κόπτονται για ζητήματα προσωπικών δεδομένων.
 4. Παρόλη την αδιαφορία η Συνεργασία έχει καθιερώσει μία συστηματική και αντικειμενική ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων για κάθε θέμα, ασκώντας έτσι πίεση και δίνοντας δημοσιότητα στα όσα συμβαίνουν και καταγράφονται θεσμικά.
 5. Οι προαναφερθείσες ομάδες εργασίας θα πρέπει να καταγράφουν όλα τα καθημερινά προβλήματα. Οι πιέσεις που δέχονται οι συνάδελφοι από την διοίκηση, τους προϊσταμένους, τις έκτακτες συνθήκες, ουδέποτε έχουν αποτελέσει προϊόν συστηματικής αντιμετώπισης παρά μόνο μεμονωμένης αναφοράς. Έτσι η Ομοσπονδία δεν συμβάλει στην ουσιαστική πίεση για ανατροφοδότηση των προβλημάτων προς τη διοίκηση, που συνεχώς μας εκπλήσσει με πρόχειρες αποφάσεις και ασκήσεις επί χάρτου.

Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων θα παραμείνει η φωνή και το βλέμμα αυτών που δεν μπορούν να εκφραστούν και θα συνεχίσει να ασκεί γόνιμη κριτική ώστε το κύριο συνδικαλιστικό μας όργανο να αρχίσει επιτέλους να αφουγκράζεται τις ανησυχίες της βάσης του, που είναι οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι και τα μέλη τους.

Η ανακοίνωσή μας σε μορφή pdf, εδώ.

Logo SAS Facebook