Εκτύπωση

Μύθος και όπλα

Logo SAS Facebook

Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι

Από :

Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών (Σ.Α.Σ. Εφοριακών)

Πληροφορίες:

Τσαγκαράκης Γεώργιος (6977-770843)

Νάτσικας Άγγελος (6944-984506)

Χουνουζίδης Κων/νος (6974-603920)

 

11 Οκτωβρίου 2020

Προς :

Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοινοποίηση :

Γενικούς Συμβούλους Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.

Μήπως είναι μύθος ότι δεν έχει όπλα ο κλάδος;

Η δολοφονική επίθεση σε βάρος των συναδέλφων στην Δ.Ο.Υ. Κοζάνης στάθηκε η θλιβερή κορύφωση των κλιμακούμενων περιστατικών βίας εναντίον εφοριακών και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για την πολύχρονη αδιαφορία της Διοίκησης στα ζητήματα ασφάλειας και φύλαξης των υπηρεσιών μας (και συνακόλουθα των εργαζομένων σε αυτές).

Την ατολμία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας, που αρκέστηκε σε μία τετράωρη στάση εργασίας ενόσω διακυβεύονταν τόσο σημαντικά ζητήματα και εντατικοποιούνταν τα συνεργεία προληπτικών ελέγχων, διαδέχθηκε η ομόφωνη απόφαση της 18.07.2020 για αποχή από τους προληπτικούς ελέγχους ως αγωνιστική μορφή διεκδίκησης της εργασιακής μας ασφάλειας και της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας. Η απόφαση αυτή ήταν επιβεβλημένη αλλά δεν ήταν και αναμενόμενη, πόσω μάλλον όταν οι παρατάξεις της Δ.Α.Κ.Ε. και της ΔΗ.Σ.Σ.Υ.Ε. (πρώην ΠΑ.Σ.Κ.Ε.) είχαν κατ’ επανάληψη απορρίψει την πρόταση αυτή της Σ.Α.Σ. για εναλλακτική μορφή αγώνα και είχαν αγνοήσει αντίστοιχες αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων Πρωτοβάθμιων Συλλόγων.

Ο αντίκτυπος αυτής της απόφασης ήταν άμεσος καθώς ο Διοικητής και ο Υφυπουργός μόλις ενημερώθηκαν για αυτήν (σύμφωνα με την μαρτυρία μέλους της Εκτελεστικής) εξανέστησαν και προκάλεσαν αυθημερόν έκτακτη συνάντηση με την Ομοσπονδία (μακριά από την συνήθη πολύμηνη αναμονή).

Η στάση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας στην συνάντηση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιεικώς συναινετική και διόλου υποστηρικτική των συμφερόντων των εργαζομένων. Μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα πρόθυμη να παράσχει στον Διοικητή τη στήριξη που χρειάζονταν εξαιτίας της δεινής θέσης που είχε περιέλθει ως υπηρεσιακά υπεύθυνος για την ασφάλεια των υπαλλήλων (η πρόεδρος της Εκτελεστικής υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα αποχής). Από τη μεριά της η Διοίκηση, διαμέσου του κ. Πιτσιλή, εξήγγειλε τη λήψη μέτρων καταστολής με την θέσπιση αυστηρότερων ποινών σε βάρος όσων επιτίθενται σε εφοριακούς υπαλλήλους και νομική κάλυψη των θυμάτων των επιθέσεων. Με άλλα λόγια, η έμφαση δίνεται στην καταστολή και όχι στην πρόληψη επικίνδυνων συμπεριφορών.

Εάν υπήρχε πρόθεση η Ομοσπονδία να επιτελέσει τον συνδικαλιστικό της ρόλο ως θεσμικός εκπρόσωπος των εργαζομένων θα έπρεπε να θέσει την Διοίκηση προ των ευθυνών της για μία σειρά πράξεων και παραλείψεων που οδήγησαν στη δημιουργία ενός κλίματος δυσαρέσκειας και συκοφάντησης του κλάδου αξιοποιώντας έτσι την τεράστια ανησυχία της διοίκησης για την απεργία αποχή από τους προληπτικούς. Ειδικότερα:

  • Να γίνει σαφές ότι οι συνάδελφοι δέχονται την οργή και το μένος των φορολογούμενων εξαιτίας και των δικών της διοικητικών αστοχιών που κάθε άλλο παρά περιορίζουν την γραφειοκρατία στις συναλλαγές με το κοινό και που απαξιώνουν το έργο των υπαλλήλων οι οποίοι επιβαρύνονται διαρκώς με πρόσθετα καθήκοντα.
  • Να καταδικάσει την αδιαφορία και την έλλειψη πρόνοιας της Διοίκησης για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και προπηλακισμών σε βάρος συναδέλφων. Ιδίως, όταν αυτή αγνοεί επιδεικτικά τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά ελεγκτών στη βάση διεθνών πρακτικών μέσω της διαχείρισης των προφίλ επικινδυνότητας των φορολογουμένων.
  • Να στηλιτεύσει το γεγονός ότι η Διοίκηση δεν γνωστοποιεί τα μελλοντικά της σχέδια για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μας και την ίδια ώρα λαμβάνει αιφνιδιαστικές αποφάσεις για συγχωνεύσεις υπηρεσιών χωρίς μελέτες χωροθέτησης, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων σε περίοδο πανδημίας και ανοίγουν νέα ζητήματα ασφάλειας και απαξίωσης του κλάδου.
  • Να απαιτήσει τον ανασχεδιασμό των προληπτικών ελέγχων με στόχο την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων εστιάζοντας στην καρδιά του κοινωνικού αυτοματισμού.
  • Τέλος, να ζητηθεί η έμπρακτη και δημόσια αναγνώριση του έργου των συναδέλφων που ανταποκρίνονται σε ιδιαίτερα απαιτητικές εργασιακές προκλήσεις και πετυχαίνουν τους επιχειρησιακούς στόχους της Α.Α.Δ.Ε. κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Βάσει όλων των παραπάνω (που αποτέλεσαν το διεκδικητικό πλαίσιο της απόφασης για την αποχή) ήταν άκρως προκλητική η μεταστροφή της στάσης της Δ.Α.Κ.Ε., την οποία δικαιολόγησε ως ένδειξη σοβαρότητας και υπευθυνότητας, προβάλλοντας λόγους περί μη θεσμοθετημένης μορφής εργασιακής διεκδίκησης και εθελοντικής συμμετοχής των συναδέλφων στους προληπτικούς ελέγχους. Η μεταστροφή αυτή ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η ηγεσία της Ομοσπονδίας κινείται απόλυτα με κομματικά κριτήρια και αναχαιτίζει κάθε διεκδικητική προσπάθεια του κλάδου. Πέρα από κάθε προηγούμενο, η παραταξιακή γραμμή υπονόμευσε την ίδια την θεσμική εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας όταν η Πρόεδρος της Ε.Ε. δεν υπέγραψε το εξώδικο προς τον Διοικητή παραβλέποντας έτσι τη βούληση της πλειοψηφίας. Η ανακοίνωση της Δ.Α.Κ.Ε. που ακολούθησε θα μείνει στα χρονικά ως επιτομή του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Σύντομα και η ΔΗ.Σ.Σ.Υ.Ε. (πρώην ΠΑ.Σ.Κ.Ε.) υπό το καθεστώς πιέσεων, αναθεώρησε την στάση της και συντάχθηκε και αυτή με την κομματική της γραμμή. Δυστυχώς, ούτε καν τα τραγικά γεγονότα της Κοζάνης δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τον τρόπο δράσης τους.

Από την ανάκληση της απόφασης για την αποχή έως και σήμερα δεν έχουν γίνει οι αλλαγές που περιμέναμε και μας είχαν υποσχεθεί. Επίσης, ακόμα εκκρεμεί από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδίας για το καλοκαίρι, η υλοποίηση της απόφασης για συνάντηση με τον Διοικητή προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα του προληπτικού ελέγχου, όπως και άλλες αποφάσεις εξίσου σημαντικές. Η Διοίκηση πάντως, έχει αποδείξει ότι όταν βρίσκεται σε πίεση προγραμματίζει συνάντηση ακόμη και αυθημερόν.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Η πρωτοφανής αυτή για τα δεδομένα του κλάδου -όχι όμως και της ελληνικής πραγματικότητας (βλ. προκηρύξεις αποχής σε Υπουργείο Μεταφορών, Κ.Ε.Π.)- απόφαση της αποχής από τους προληπτικούς ελέγχους και ο τρόπος διαχείρισής της από τις πλειοψηφούσες παρατάξεις του κλάδου αφενός βρήκε τον κλάδο βαθιά διχασμένο αφετέρου ανέδειξε περισσότερο από ποτέ το γεγονός ότι η παρούσα διοίκηση της Ομοσπονδίας ακόμα και σε περιόδους κρίσεων δεν είναι ικανή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Η απόφαση αυτή ήταν μία ευκαιρία που έμεινε ανεκμετάλλευτη όμως απέδειξε ότι μπορούμε να είμαστε πιεστικοί και αποτελεσματικοί εφόσον αντιληφθούμε την δύναμή μας και διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας σθεναρά και έξυπνα, πάντοτε στα πλαίσια των νόμιμων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας.

Στα θετικά που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι στάθηκε η αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες και της επιλογές διεκδίκησης που διαθέτουμε. Την επόμενη φορά που τυχόν ληφθεί μία παρόμοια απόφαση (και για το συμφέρον του κλάδου αυτή δεν πρέπει να αργήσει) θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε η εκπροσώπηση στην Ομοσπονδία να εκφράζει την άποψη των πολλών και να μην διστάσει να συγκρουστεί με τα κέντρα των αποφάσεων.

Και αυτό είναι στο χέρι όλων ΣΑΣ

 Η ανακοίνωσή μας σε μορφή pdf, εδώ.

Logo SAS Facebook