Εκτύπωση

Η άποψη της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων (Σ.Α.Σ.) για το Γενικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 30 Μάρτη του 2012.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να διεκπεραιώσουμε ξανά τον άχαρο ρόλο του μαντατοφόρου κακών ειδήσεων, για χάρη όμως της πληροφόρησης όσων δεν παραστάθηκαν εκεί αλλά και κυρίως για να σας μεταφέρουμε όσα δεν θα σας μεταφέρουν οι παρατάξεις-χειροκροτητές των δύο κύριων υπαιτίων της σημερινής τραγικής κατάστασης που βιώνουμε.

Μισθολόγιο
Στο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ.  λοιπόν που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα,  την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Νικολακόπουλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μια άκρως αρνητική πρόβλεψη: Μας επεσήμανε πως τον Ιούνιο, μετά τα μετεκλογικά μέτρα που εντέχνως αποσιωπούν οι κυβερνώντες, ο μέσος μισθών των δημοσίων υπαλλήλων πιθανότατα θα κυμαίνεται στα 600 ευρώ. Για αυτό δήλωσε πως θα αγωνισθεί για να μη γίνει πραγματικότητα. Βέβαια σήμερα δείχνει να ξεχνάει την πανελλαδική εκστρατεία μελών της παράταξής του, της ΠΑΣΚΕ, με τα πρώτα μέτρα του αρχικού μνημονίου, για να μας πείσει να μην αντιδράσουμε διότι είχαν καταφέρει λέει οι αρχισυνδικαλιστές μας να μας περικόψουν μόνο 12% από τα ΔΙΒΕΕΤ.  Τώρα θα αγωνισθούν!

Εκλογικό επίδομα
Επίσης ειπώθηκε ότι διεκδικούν για όσους συναδέλφους θα ασχοληθούν με πώληση παραβόλων και πληρωμές εκλογικών αποζημιώσεων την χορήγηση εκλογικού επιδόματος. Ποιος άραγε τους πιστεύει, τη στιγμή που η συγκυβέρνηση καταργεί το εκλογικό επίδομα ακόμη και από τους αστυνομικούς; Όπως πάντα υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς.

Κρατήσεις δεύτερης επικουρικής σύνταξης
Όσον αφορά τις κρατήσεις για τη δεύτερη  επικουρική σύνταξη αναφέρθηκε ότι σύντομα θα περάσει σχετική διάταξη για την επιστροφή των κρατήσεων. Η καταβολή ωστόσο των χρημάτων στους συναδέλφους θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του χρόνου, με την προϋπόθεση ότι έως τότε θα υπάρχουν χρήματα. Άραγε πιστεύει κανείς ότι χρήματα θα υπάρχουν;
Σημειώνουμε ότι από τον λογαριασμό αυτό πληρώνονται και συνταξιούχοι του Υπουργείου, οπότε η αγωνία για το τι τελικά θα απομείνει στο λογαριασμό έως την ολοκλήρωση των απαιτούμενων «χρονοβόρων διαδικασιών» είναι παραπάνω από εύλογη. Εμείς θεωρούμε πως οι πιθανότητες να πάρουμε πίσω κάποια χρήματα είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες μιας και Τρόικα και συγκυβέρνηση αρπάζουν δεν δίνουν.

Ελεγκτές
Όσον αφορά το θέμα των ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης και παρά την κατά πλειοψηφία απόφαση του 25ου γενικού συνεδρίου της Ομοσπονδίας περί μη συμμετοχής μας στο σχετικό διαγωνισμό, η ΠΑΣΚΕ – σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις και παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζονται και από μέρος εκπροσώπων της – έκανε απίστευτη «κωλοτούμπα» και καλούσε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. Διατυπώνει βέβαια και αυτή ακόμα έντονες επιφυλάξεις σχετικά με τα συμβόλαια αποδοτικότητας αλλά παρόλα αυτά επιδίδεται στο γνωστό της σπορ. Προτάθηκε μάλιστα  από εκπρόσωπο της ΠΑΣΚΕ οι συνάδελφοι να υπογράφουν τα σχετικά συμβόλαια με επιφύλαξη. Αυτή και μόνο η  πρόταση καταδεικνύει τον προβληματισμό που υπάρχει σχετικά με την τύχη των συναδέλφων, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν τους σχετικούς στόχους. Ο φόβος της απόλυσης δεν είναι αμελητέος.  Η παραπάνω πρόταση της ΠΑΣΚΕ τελικά αποσύρθηκε, καθώς όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις δηλώνουν σαφώς την αντίθεσή τους στη δημιουργία του σώματος ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης. Επισημαίνουμε ότι το χρονικό σημείο, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός των ελεγκτών, δεν έχει καθοριστεί ακόμη λόγω των επερχόμενων εκλογών.

Κατάργηση οργανικών θέσεων
Τεράστιο πλήγμα για τον κλάδο μας αποτελεί η κατάργηση περισσότερων των   4.000 οργανικών θέσεων, αφού στις Δ.Ο.Υ., οι οποίες καταργούνται ή συγχωνεύονται με άλλες, μεταφέρονται μόνο οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων υπαλλήλων και όχι όσες οργανικές θέσεις είναι κενές με βάση το οργανόγραμμα. Επίσης, αν για οποιοδήποτε λόγο συνάδελφος αποχωρεί από την Υπηρεσία, π.χ. λόγω συνταξιοδότησης, καταργείται η οργανική του θέση. Με λίγα λόγια έχουμε πλήρη αποψίλωση των Δ.Ο.Υ., κάτι που καταδεικνύει πως κύριο μέλημα της συγκυβέρνησης και των εντολοδοτών της σίγουρα δεν είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Δάνεια
Για τα δάνεια των συναδέλφων δεν υπάρχει καμία νεότερη εξέλιξη πέραν της γνωστής επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας για όσους δανειολήπτες είναι εφικτό, κάτι που φυσικά δεν συνεπάγεται όφελος για τους δανειολήπτες αλλά πληρωμή επιπλέον τόκων, άρα όφελος για τις Τράπεζες.

ΕΟΠΥΥ-Ενιαίο μισθολόγιο
Στο θέμα αυτό επίσης δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη. Επίσης, παρά το γεγονός ότι στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο ψηφίστηκε, κατόπιν πρότασής μας,  να προχωρήσει η Ομοσπονδία σε προσφυγή κατά της ουσιαστικής κατάργησης της δωρεάν ιατρικής περίθαλψης μέσω της σύστασης του ΕΟΠΥΥ όπως επίσης και κατά του ενιαίου μισθολογίου κατά τα πρότυπα της ΠΟΣΕ ΙΚΑ, κανείς δεν μας εξήγησε γιατί δεν έχουν ακόμη αναληφθεί πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.  

Ομοσπονδία
    Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε στην πολύ κακή οικονομική κατάσταση της Ομοσπονδίας, η οποία λόγω παύσης της κρατικής επιχορήγησης, με βάση τα σημερινά της οικονομικά δεδομένα δεν μπορεί να επιβιώσει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους αφού τα ετήσια έξοδά της κυμαίνονται μεταξύ 600.000 και 700.000 ευρώ!

ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ
    Σχετικά με το ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ οι συνάδελφοι που περιμένουν αποζημιώσεις πιθανολογείται θα τις λάβουν έως τα τέλη Απριλίου. Το μεγάλο ομόλογο του ΤΕΑΥΠΟΙΚ (ύψους άνω των 3.000.000 ευρώ)  ανέρχεται πλέον, μετά το κούρεμα, στο ποσό περίπου των 1.500.000 ευρώ, το οποίο θα ρευστοποιηθεί σταδιακά από το 2023 έως το 2042, άρα χρήματα μην περιμένουμε και από αυτό.

Παραλειπόμενα
    Κάποια από τα παραπάνω δεν ειπώθηκαν ευθέως  αλλά αλιεύτηκαν  μέσα από μισόλογα και συζητήσεις που γίνονταν στα σχετικά πηγαδάκια. Το πλέον απογοητευτικό είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης-συζήτησης ένας αριθμός γενικών συμβούλων αναλώθηκε στην ένθερμη και παθιασμένη υποστήριξη των κομμάτων που στηρίζουν στις επόμενες εκλογές. Έκαναν δηλαδή χρήση της θέσης τους ως Γενικοί Σύμβουλοι για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων τους, δεν τους φτάνουν δηλαδή οι περικοπές έως σήμερα, θέλουν κι άλλες, λέμε εμείς. Δυστυχώς πολλοί από αυτούς αδυνατούν,  ακόμη και σήμερα που κυριολεκτικά βουλιάζουμε,  να αντιληφθούν ότι έργο τους είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων που τους εκλέγουν. Την ίδια στιγμή που γινόταν αυτά πολλά μέλη διοικητικών συμβουλίων εξέφραζαν την αγωνία και την απογοήτευσή τους για το τι θα πουν στους συναδέλφους τους κατά τη σχετική ενημέρωση άμα τη επιστροφή τους.
    Εμβρόντητοι αλλά κυρίως απογοητευμένοι  αντιληφθήκαμε ότι το τελευταίο δίμηνο η πιο «αξιόλογη» ενέργεια της ΠΟΕ ΔΟΥ υπήρξε η μήνυση κατά των Σπινέλη και Λέκκα!
Ο σχετικός απολογισμός δράσεων της Π.Ο.Ε.  Δ.Ο.Υ. του τελευταίου διμήνου, που ήταν και ένα εκ των δύο βασικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του συμβουλίου, υπήρξε εξαιρετικά σύντομος, αφού ουσιαστικά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Συμπερασματικά
Η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της 30 του Μάρτη καταδεικνύει εμφανώς την αδυναμία ή την ανυπαρξία θέλησης των μελών της διοίκησης της Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ. για ουσιαστικές δράσεις ή και αντιδράσεις, παρά την ύπαρξη πλειάδας ψηφισμάτων και προτάσεων.
Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους να δραστηριοποιηθούν άμεσα στα πλαίσια των τοπικών τους συλλόγων διεκδικώντας ενεργά, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, ως εργαζόμενοι αλλά και κυρίως ως πολίτες την ανατροπή της παρούσας κατάστασης που μας έχουν φέρει οι,  γνωστοί σε όλους μας, υπεύθυνοι, τόσο στον κλάδο μας όσο και στην κοινωνία συνολικά.
Ενδεχόμενη απάθειά μας και απουσία αντίδρασης για όσα συμβαίνουν, θα αποβεί καταστροφική για το ίδιο μας το μέλλον. Δεν έχουμε πλέον καμία δικαιολογία να μένουμε απαθείς.
Όλοι πλέον οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε τι μας περιμένει στο επόμενο διάστημα και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.