Εκτύπωση

Παρουσίαση Κίνησης

Posted in Κείμενα Ανατ. Κρήτης

Αρκετοί συνάδελφοι που μας απασχόλησαν κοινά προβλήματα και ανησυχίες για το μέλλον του κλάδου, το μέλλον μας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τους «Ανεξάρτητους Εφοριακούς Υπαλλήλους Ανατολικής Κρήτης». Θεωρήσαμε χρέος μας να βγούμε μπροστά για να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία νέα αντίληψη για τον κλάδο μας. Για εμάς μόνο κριτήριο συμπόρευσης είναι η πίστη σε ορισμένες θεμελιώδεις κοινές μας αρχές – αξιοκρατία, ειλικρίνεια, συμμετοχή – και η διάθεση να αλλάξουμε τα πράγματα και όχι απλά να τα παρακολουθούμε παθητικά. Το πρώτο συστατικό του ονόματος μας – ανεξάρτητοι - καταδεικνύει και το βασικό λόγο δημιουργίας της κίνησής μας:

 1. Οι νέες ζοφερές συνθήκες που διαμορφώνονται για τον κλάδο μας, για τη δουλειά μας, για τις αμοιβές επιτάσσουν τη δημιουργία συνδικαλιστικών παρατάξεων απαλλαγμένων από κομματικές εξαρτήσεις. Να ξεφύγουμε από την παραδοσιακή δομή του κομματικού συνδικαλισμού ο οποίος απέδειξε ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει τα θεμελιώδη ζητούμενά μας: αξιοπρεπείς αμοιβές, σεβασμό από την κοινωνία και λόγο στο τι μέλλει γενέσθαι στη δουλειά μας. Δυστυχώς και τα τρία αυτά ζητούμενα φαίνεται ότι στην παρούσα φάση τα έχουμε απωλέσει ως κλάδος.
 2. Αναφέραμε ως βασικές αρχές την αξιοκρατία και την ειλικρίνεια στο χώρο εργασίας μας. Τι σημαίνει αυτό; Απλά πράγματα. Να προάγονται οι αξιότεροι σε θέσεις ευθύνης με αντικειμενικά συστήματα αξιολόγησης χωρίς κομματικά κριτήρια αλλά και με διαδικασίες στις οποίες θα έχουμε λόγο και όχι αυθαίρετες υπουργικές αποφάσεις. Ειλικρίνεια σημαίνει να λέμε στους συναδέλφους την αλήθεια για το τι φταίει που είμαστε απαξιωμένοι ως κλάδος και να μην επιρρίπτουμε τις ευθύνες μας μόνο στα ΜΜΕ. Και η αλήθεια είναι ότι η απαξίωση του κλάδου είναι πολιτική επιλογή την οποία οφείλουμε να αντιπαλέψουμε εγκαταλείποντας την τακτική του να δίνουμε άλλοθι στις λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές τις οποίες εν τέλει χρεωνόμαστε ως κλάδος. Στα παραπάνω προσθέτω έγκαιρη και αποτελεσματική πληροφόρηση που σημαίνει να μην είμαστε οι τελευταίοι που θα μαθαίνουμε τις αποφάσεις του Υπουργείου για θέματα που αφορούν τη δουλειά μας. Στην υπηρεσία μας δεν έχουμε καν σύνδεση στο internet και ενημερωνόμαστε σε προσωπικό επίπεδο ο καθένας από site λογιστών από το σπίτι μας.

Μπαίνουμε συνάδελφοι σε μια νέα εποχή. Μία εποχή όπου εργασιακά δικαιώματα καταπατώνται, προωθείται η ιδιωτικοποίηση των πάντων ακόμη και τομέων ζωτικής σημασίας για την ανεξαρτησία μίας χώρας όπως είναι η παιδεία, η ενέργεια, και βέβαια ο μηχανισμός είσπραξης εσόδων. Έχουμε μία επέλαση άνευ προηγουμένου η οποία σαρώνει τα πάντα και μη λησμονούμε συνάδελφοι επιφυλάσσει σκληρό μέλλον για όλους μας.

Ποιος να φανταζόταν μόλις δύο χρόνια πριν και όχι 10 – αν και είναι σαν να έχουν περάσει 10, ότι:

 1. Νεοδιοριζόμενος συνάδελφος που γνωρίζουμε όλοι με τι κόπο και δυσκολίες κατόρθωσε να περάσει θα αμείβεται με το συγκλονιστικό ποσό των λιγότερο από 850 € καθαρά ο ΠΕ ενώ ο ΤΕ με περίπου 800 €. Να πως αποτιμά το υπουργείο τα στελέχη που περιμένει να επωμισθούν το βάρος της συλλογής των εσόδων. Αλλά καθώς φαίνεται σκοπός του είναι μετέπειτα να εκχωρήσει τα πάντα είσπραξη, έλεγχο σε μεγαλοιδιώτες σε συμφέροντα δηλαδή που τόσα χρόνια λυμαίνονται αυτόν τον τόπο και κονομάνε στην πλάτη όλων μας.
 2. Για να πάμε σε εμάς τους υπηρετούντες συνάδελφος ΔΕ με πάνω από 27 έτη υπηρεσίας, στο Β’ βαθμό τον ανώτερο δυνατό δηλαδή θα αμείβεται με γύρω στα 1250€ καθαρά. ‘Έτσι αποτιμά το Υπουργείο την επί περίπου τριακονταετία προσφορά του. Οι αντίστοιχοι ΠΕ και ΤΕ θα είναι το μέγιστο στα 1400€. Ααα ξέχασα το συγκλονιστικό επίδομα των 50€ για τους συναδέλφους που έχουν ένα παιδί και 70€ αν έχεις δύο παιδιά. Μικτά έτσι; Μην ξεχνιόμαστε.

Η κατάσταση αυτή ωθεί πολλούς συναδέλφους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις συνταξιοδότησης αλλά μη λησμονούμε: Μετά το κούρεμα ποιος πιστεύει ότι μπορεί να παίρνει περισσότερα χρήματα ως συνταξιούχος από ότι ως εργαζόμενος;

Η νέα αυτή εποχή και οι νέες δυσμενείς για τον κλάδο συνθήκες που διαμορφώνονται επιβάλλουν μία άλλη οπτική των πραγμάτων από την πλευρά μας. Επιβάλλει τη συγκρότηση μίας συνδικαλιστικής ηγεσίας πλήρως απαλλαγμένης από κομματικές εξαρτήσεις, που θα μπορεί να κοιτά στα μάτια όλους τους συναδέλφους και να αγωνίζεται κάθε στιγμή για την προβολή του έργου μας, να εκφράζει την επιστημονική μας άποψη για τα κακώς κείμενα της φορολογίας στην πατρίδα μας εμπεδώνοντας στον πολίτη την αίσθηση ότι δεν είμαστε απλά εκτελεστικά όργανα των εκάστοτε ατάκτως ειρημμένων φορολογικών διατάξεων σε διάφορα άσχετα νομοσχέδια με σκοπό καθαρά εισπρακτικό χωρίς καμία αίσθηση φορολογικής δικαιοσύνης. Εμείς λοιπόν προβάλλουμε αυτή τη νέα πρόταση σήμερα μπροστά σας.

Σε τι συνίσταται αυτή:

 1. Πίεση για Κλαδικό μισθολόγιο υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών όχι στη βάση ότι έχουμε στεγαστικά δάνεια αλλά υπερασπιζόμενοι τη σημασία της δουλειάς μας και προβάλλοντας τρόπους αύξησης της αποτελεσματικότητάς της. Αν μη τι άλλο με τη δική μας δουλειά εξασφαλίζονται τα χρήματα για την πληρωμή όλων των άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Πρέπει να μπορούμε να στηρίξουμε το βασικό επιχείρημα ότι δικαιούμαστε καλύτερες αμοιβές διότι ούτε την ίδια δουλειά ούτε την ίδια ευθύνη με τους άλλους υπαλλήλους έχουμε. Η απλή επίκληση αυξημένων αναγκών λόγω δανείων και λοιπών υποχρεώσεων είναι σαν να ζητιανεύουμε αυτό που πιστεύω όλοι θεωρούμε δίκαιη αμοιβή για τη δουλειά που φέρνουμε καθημερινά σε πέρας.
 2. Διαφωνούμε με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, μέτρο που εφαρμόζεται άρον άρον στο πόδι και που θα αποψιλώσει κι άλλο τον κλάδο μας από πολύτιμα στελέχη. Οι ελλείψεις προσωπικού στις περισσότερες Δ.Ο.Υ. είναι τραγικές. Το Υπουργείο αναγκάζει έτσι πάνω από 2000 στην πλειονότητά τους πολύπειρους και χρήσιμους συναδέλφους τώρα που δεν περισσεύει πραγματικά κανείς να φύγουν από τον κλάδο είτε ως έφεδροι είτε ως συνταξιούχοι. Παράλληλα αρνείται πεισματικά να προσλάβει τους 545 ΠΕ που επέτυχαν στο διαγωνισμό του 2008 επικαλούμενο το πάγωμα των προσλήψεων.
 3. Διαφωνούμε με το θεσμό του Κρατικού Υπαλλήλου στον κλάδο μας. Η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια που απαιτεί τους καλύτερους. Και αυτοί μόνο με γραπτούς αδιάβλητους διαγωνισμούς μπορούν να προκύψουν, με κανένα άλλο τρόπο. Κρούουμε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι τέτοιες μαζικές μεταθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως όργανό κομματικής πίεσης από την εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να έχει τους δικούς της σε κομβικής σημασίας θέσεις και τους μη φιλικά προσκείμενους να τους πετάει δεξιά και αριστερά. Που ξέρουμε μπορεί σε μερικά χρόνια να τους απολύει με διάφορα τερτίπια όπως κατάργηση οργανικών θέσεων, εφαρμόζοντας δηλαδή αυτά που ήδη κάνει σε μεγαλύτερη κλίμακα.
 4. Διεκδικούμε ελάφρυνση των συναδέλφων από γραφειοκρατικές διαδικασίες – Οι ΔΟΥ έχουν καταντήσει προνοιακές υπηρεσίες - που δεν συνεπάγονται δημοσιονομικά οφέλη και έμφαση στο τρίπτυχο «ΕΛΕΓΧΟΣ -ΒΕΒΑΙΩΣΗ-ΕΙΣΠΡΑΞΗ». Ο δε φορολογικός έλεγχος, να διενεργείται μόνο από υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ και κανένα ιδιώτη λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία. Ακόμη και όσοι μείνουμε θα είμαστε σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότεροι αν αλλάξει το αντικείμενο της δουλειάς μας, το πώς δηλαδή περνάμε το καθημερινό οκτάωρό μας. Όταν από τους 10.000 συναδέλφους ασχολούνται με έλεγχο περίπου 1500 πώς να μη λιμνάζουν οι υποθέσεις και το κράτος να καταφεύγει σε περαιώσεις που ευνοούν μόνο τους φοροφυγάδες. Κατά τα άλλα φταίνε οι εφοριακοί που κάνουν λευκές απεργίες όπως προωθεί η κίτρινη προπαγάνδα στην οποία εμείς δεν έχουμε αντιτάξει καν αυτό το απλό επιχείρημα που μόλις αναφέραμε.
 5. Κατάρτιση προτάσεων φορολογικής πολιτικής, επικοινωνία τους στην κοινωνία, και απαίτηση για συμμετοχή συναδέλφων στις ομάδες εργασίας που καταρτίζουν φορολογικά νομοσχέδια. Δεν μπορεί ο εργαζόμενος που καλείται να εφαρμόσει μια νομοθεσία ιδιαίτερα όταν έχει μία πολύχρονη εμπειρία σε ελεγκτικές θέσεις και έχει διαπιστώσει στρεβλώσεις του συστήματος να μη συμμετέχει στην κατάρτισή της. Και ερωτώ ποιος πολύπειρος συνάδελφος από τους εδώ παρευρισκόμενους ή τους ελεγκτές μεγάλων επιχειρήσεων στα ΠΕΚ και ΔΕΚ έχει ποτέ ερωτηθεί να καταθέσει τη γνώμη του για τη φορολογική νομοθεσία και πως πρέπει να διεξάγεται ο έλεγχος;
 6. Διαρκής επιμόρφωση των συναδέλφων πάνω σε φορολογικά θέματα. Η ΣΕΥΥΟ που μόλις έκλεισε είχε ετήσιο κόστος 3,3 εκ € εκ των οποίων τα 1,3 καλύπτονταν από κοινοτικούς πόρους. Το Ελληνικό κράτος κατέβαλλε περίπου 2 εκ τα οποία κυρίως πήγαιναν για λειτουργικές δαπάνες κι όχι για την εκπαίδευση αυτή καθαυτή. [1]Θεωρούμε ότι μεταξύ απλής εξοικονόμησης κόστους και πλήρους κατάργησης μίας σχολής τόσο χρήσιμης για τους εφοριακούς υπαλλήλους υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις αν βέβαια μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τη σημασία της κατάρτισης ενός υπαλλήλου που καλείται να γνωρίζει απέξω και ανακατωτά καμιά δεκαριά φορολογικά νομοσχέδια και καμία εκατοστή ΠΟΛ που βγαίνουν κάθε χρόνο.
 7. Προηγούμενη ενοποίηση μηχανογραφικών συστημάτων και δυνατότητα του πολίτη να εκτελεί τις περισσότερες καθημερινές του συναλλαγές μέσω διαδικτύου πριν το μαζικό κλείσιμο των ΔΟΥ. Ειδάλλως εμείς θα κληθούμε να αντιμετωπίζουμε αγανακτισμένους πολίτες που θα κάνουν χλμ. για να παραλάβουν ένα πιστοποιητικό, ένα παράβολο ή να θεωρήσουν ένα μπλοκάκι.

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και λογικά και είμαστε βέβαιοι ότι θα τύχουν και ανταπόκρισης από την κοινωνία αν προβληθούν κατάλληλα. Σκοπός μας όσον αφορά το κοινωνικό μας προφίλ να σπάσουμε την εικόνα του γραφειοκράτη εφοριακού ο οποίος προσπαθεί να ξεζουμίσει τον πολίτη στις δαγκάνες του και αντ’ αυτού να εμπεδώσουμε την εικόνα του καταρτισμένου επαγγελματία ο οποίος επιδιώκει με κάθε ενέργεια-διοικητική πράξη να αποδίδει φορολογική δικαιοσύνη με επιείκεια και κατανόηση για ήσσονος σημασίας παραβάσεις αλλά και την απαιτούμενη αυστηρότερα σε περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής που ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΚΛΟΠΗ ΠΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΏΠΟΥΣ ΜΑΣ.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για το χρόνο τους και να σας καλέσω να μας στηρίξετε και να συμπορευτείτε μαζί μας. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία κάθε συναδέλφου ο οποίος πρεσβεύει αυτά που σας αναπτύξαμε, πιστεύει ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και αρνείται να συμβιβαστεί στη συνέχιση μιας πορείας προς ακόμα μεγαλύτερες άσκοπες θυσίες προς ακόμη χειρότερο μέλλον.