Εκτύπωση

Unsere neue Währung heißt: Geuro

Posted in Απόψεις

Του Λ. Μαυρουδή

«Και το νέο σας νόμισμα λέγεται: Geuro (Γκέουρο)»

Στις 23 Φεβρουαρίου 2012 είχαμε αναδημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ άρθρο της κας Μίκα Κοντορούση σχετικό με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt", στο οποίο ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, Mario Ohoven και ο οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Χάλλε, Oliver Holtemöller υποστηρίζουν ότι προκειμένου να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα "ευρωπαϊκό ηλεκτροσόκ", η Ελλάδα θα πρέπει να καταφύγει σε μία λύση: Τη χρήση διπλού νομίσματος.

"Να πραγματοποιούνται δηλαδή οι εθνικές συναλλαγές τόσο σε ευρώ, όσο και σε δραχμές"

Φαίνεται λοιπόν πως τα αρχικά σενάρια και οι προτάσεις «σοφών» της περιόδου εκείνης, αλλά και πολύ ενωρίτερα αν αναζητήσει κανείς τη σχετική ειδησεογραφία, έχουν καταστεί πλέον επεξεργάσιμα σχέδια των ηγετικών μελών της ευρωζώνης καθώς τελευταία η πρόταση αυτή επανήλθε «δια της πλαγίας οδού» από τα γραφεία της γερμανικής Deutsche Bank της τράπεζας που εκφράζει την γερμανική πολιτική, όπου με δημοσίευση ανάλυσής της στις 18 Μαϊου 2012 με θέμα «Geuro – Ένα παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα» η τράπεζα σημειώνει:

«..οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αποτελείται από κόμματα που απορρίπτουν το πρόγραμμα προσαρμογής της Τρόικας.

«Κατά την άποψή μας ωστόσο, το ΔΝΤ και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι απίθανο να υποχωρήσουν στην πίεση από την Ελλάδα για μια de facto λήξη του προγράμματος. Το προηγούμενο μιας τέτοιας διευκόλυνσης θα οδηγούσε σε διάβρωση των προσπαθειών προσαρμογής των άλλων κρατών και τελικά σε πολιτικές πιέσεις στη Γερμανία για έξοδο από την νομισματική ένωση.
Η Ελλάδα είναι απίθανο τυπικά να εγκαταλείψει το ευρώ, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης να εγκαταλείψουν εντελώς την Ελλάδα.

«Ο δρόμος της μικρότερης αντίστασης θα μπορούσε να είναι η διακοπή της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση και η συνέχιση των πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και η σταθεροποίηση των ελληνικών τραπεζών σε μια ευρωπαϊκή bad ban
k. Σε αυτή την περίπτωση, ένα ελληνικό παράλληλο νόμισμα του ευρώ (το οποίο ονομάζει Geuro) θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του όταν η κυβέρνηση εκδώσει IoUs (i owe you, υπογεγραμμένο έγγραφο με το οποίο ένα πρόσωπο αναγνωρίζει ένα χρέος) για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Αυτό θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να εφαρμόσει μια υποτίμηση της ισοτιμίας χωρίς τυπικά να έχει βγει από την νομισματική ένωση. Αρχικά θα περιμέναμε μια μεγάλη υποτίμηση, αλλά οι ελληνικές αρχές θα είχαν τη δύναμη να σταθεροποιήσουν ή ακόμη και να ενισχύσουν ξανά την ισοτιμία του Geuro έναντι του ευρώ μέσω μιας δημοσιονομικής πολιτικής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική επιστροφή στο ευρώ"
. (Πηγή:www.capital.gr)

 

 

Φαίνεται λοιπόν πως έχει ωριμάσει η ιδέα στους εταίρους της ευρωζώνης για μια «τύποις» παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με απόλυτη πια επιτροπεία και άσκηση οικονομικής πολιτικής μέσω της ελεγχόμενης έκδοσης ανταγωνιστικού νομίσματος εσωτερικής κυκλοφορίας, προσπαθώντας να μετριάσουν έτσι τον κίνδυνο «ντόμινο» καταρρεύσεων οικονομιών εντός της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις «φίλιες» αυτές προτάσεις εικάζεται, ότι το διπλό νόμισμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί για μια περίοδο 2 ή 3 ετών μέχρις ότου υλοποιηθούν οι απαραίτητες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να επιστρέψει και πάλι η χώρα στο ευρώ ή να κερδίσει χρόνο η υπόλοιπη Ευρώπη για να αντιμετωπίσει λιγότερο πιεστικά το συστημικό πρόβλημα της ευρωζώνης.

 

Πώς θα λειτουργεί η χώρα με 2 νομίσματα;

Η πρόταση Mario Ohoven όπως αναφέραμε αρχικά, προβλέπει ότι σε ό, τι αφορά στις πληρωμές μισθών, συντάξεων, ακόμα και στα ενοίκια, οι πληρωμές θα γίνονται σε δραχμές, ενώ οι συναλλαγές με το εξωτερικό θα μπορούν να γίνονται σε ευρώ, όπως στον τουριστικό κλάδο.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι σε ευρώ, υπό τον όρο ότι θα δηλώνονται στο υπουργείο Οικονομικών και θα υπάρχει πλήρης έλεγχος για τα οικονομικά του κράτους και τις αποταμιεύσεις των ιδιωτών.

Όσον αφορά στο κρίσιμο ερώτημα που είναι η υφιστάμενη ισοτιμία των δύο παράλληλων νομισμάτων, οι οικονομολόγοι προτείνουν ότι "αρχικά θα μπορούσε να είναι σταθερή για μία μεταβατική περίοδο δύο μηνών, ενώ στη συνέχεια είναι λογική και αναμενόμενη σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, η συνεχής υποτίμηση της δραχμής, όχι όμως πέραν του 2% κάθε μήνα".

Η σκέψη βέβαια δεν σταματάει εδώ, αλλά με πειραματικό μοντέλο πάντα την Ελλάδα τα κέντρα αποφάσεων και στις δύο όχθες του Ατλαντικού απεργάζονται διπλό ευρώ και για τις υπόλοιπες χώρες του Νότου ,τα GIPSI όπως αποκαλούνται τελευταία, με τις χώρες αυτές να τελούν υπό καθεστώς αυστηρής επιτήρησης κάτι που ήδη ξεκινά να εφαρμοστεί με το νέο σύμφωνο σταθερότητας της ευρωπαϊκης ένωσης (The six pack agreement)

Στην πράξη, ένα τέτοιο ευρώ θα είναι σαν το στρατιωτικό «Ραιχσμαρκ» που εξέδιδαν στην Ελλάδα οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής ή σαν την βρετανική λίρα που κυκλοφόρησε αμέσως μετά την απελευθέρωση. Για να προστατευθούν οι εγχώριες τράπεζες, το ενεργητικό τους θα παραμείνει στο «σκληρό ευρώ». Δηλαδή τα δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υπολογίζονται σε «σκληρό ευρώ», ενώ οι μισθοί, οι συναλλαγές, οι αμοιβές στο εσωτερικό της χώρας και οι καταθέσεις θα διέπονται από το «μαλακό ευρώ» το οποίο θα αλλάζει ισοτιμία σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Τέλος για να αναλογιστούμε επιπρόσθετα, την πρακτική εφαρμογή του ανωτέρω σχεδίου, ας ανατρέξουμε στην ιστορική καταγραφή της μεσοπολεμικής Ελλάδας του 1940 όπου οι δυνάμεις κατοχής αγόραζαν με το «Ραιχσμαρκ» μεγάλες ποσότητες αγαθών από τους τόπους παραγωγής ώσπου το 1941 δηλώνουν ότι αποσύρουν το νόμισμά τους και το αντικαθιστούν με γερμανικό μάρκο (της ενδοχώρας δηλαδή) με ισοτιμία 60 προς 1 για το μάρκο και 1 προς 1 για τη δραχμή. Η Τράπεζα της Ελλάδος τυπώνει δραχμές χωρίς αντίκρυσμα καθώς τα αποθέματα χρυσού είχαν φυγαδευτεί ή δίδονταν στους κατακτητές ως αποζημίωση ή έναντι δανεισμού. Ούτε οι 763.000 χρυσές λίρες ή τα 11.265 χρυσά φράγκα που διοχέτευσε η τράπεζα του Ραϊχ με ενέργειες του οικονομικού πληρεξουσίου Νουμπάχερ δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν το οικονομικό χάος.

Τον Ιούλιο του 1941 η ποσότητα των δραχμών σε κυκλοφορία έφτασε τα 24 δισεκατομμύρια δραχμές, τον Δεκέμβριο τα 49 δις, ένα χρόνο μετά τα 306 δις, τον Ιούνιο του 1943 τα 550 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους τα 3,1 τρισεκατομμύρια. Τους τελευταίους μήνες της Κατοχής οι γερμανικές απαιτήσεις ανέρχονταν σε 50 δισεκατομμύρια ημερησίως, ενώ η κυβέρνηση τύπωνε περίπου 500 δις σε ημερήσια βάση. Μετά το τέλος του πολέμου η νομισματική κυκλοφορία έχει φτάσει στο ασύλληπτο ποσό των 7.305.500.000.000.000 δραχμών σε αντίθεση με τα 11 δισεκατομμύρια του 1940.

Πηγές:

www.capital.gr

http://hellashistory.blogspot.com

www.enmef.blogspot.com

www.news247.gr

www.naftemporiki.gr

Η Ελληνική Πομπηϊα –Δ.Καζάκη Εκδόσεις ΠΟΝΤΙΚΙ

Comments Disclaimer - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

  • Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο στις ενότητες "Αναδημοσιεύσεις" και "Απόψεις". Για σχολιασμό σε άρθρα των άλλων ενοτήτων μπορεί να δημιουργηθεί από εγγεγραμμένους χρήστες νέο άρθρο στις "απόψεις".
  • Σχόλια που περιέχουν σύνδεσμο σε άλλες σελίδες θα εγκρίνονται από τους διαχειριστές της σελίδας πριν εμφανιστούν
  • Δημοσιεύσεις παλιότερες από 30 μέρες δεν θα μπορούν να σχολιαστούν.
  • Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή προσωπικά. H sas-eforiakon.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της.  Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η sas-eforiakon.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.
  • Για αναφορές σχολίων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διαχειριστές της σελίδας ή την Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων