Εκτύπωση

Αθώα τα στελέχη του ΣΔΟΕ για το πρόστιμο του κουρέα

Posted in Αναδημοσιεύσεις

Πανηγυρικά αθωώθηκαν τέσσερα διευθυντικά στελέχη του ΣΔΟΕ, από δικαστήριο της Τρίπολης για τη μη είσπραξη 40 ευρώ από έναν 76χρονο «ερασιτέχνη» κουρέα σε ορεινό χωριό της Αρκαδίας.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Πελοποννήσου Νίκος Κολετζάκης, που ασχολείτο και με τις offshοre εταιρείες στο Κρανίδι και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Βήμα", στην πολύκροτη δίκη με το... διακύβευμα των λίγων ευρώ παρέστη -με δύο μάλιστα δικηγόρους- το Ελληνικό Δημόσιο ως πολιτική αγωγή, παρέλασαν ως μάρτυρες κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ο δύστυχος κουρέας κατηγορήθηκε ως «οργανωτής» και ηθικός αυτουργός σε αυτή την... τεράστια υπόθεση διαφθοράς, με τον ίδιο να δηλώνει μέσα στο κατάμεστο δικαστήριο ότι «με τόση φασαρία νιώθω ότι είμαι ο Τρύφωνας Σαμαράς».

Πανηγυρική αθώωση και αντιφάσεις

Ολοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν πανηγυρικά, όμως η διαδικασία κατεγράφη στα δικαστικά χρονικά για τον σουρεαλισμό και τις αντιφάσεις του ελληνικού ελεγκτικού μηχανισμού. Ενώ χάνονται τεράστια ποσά σε υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής, διυλίζεται ο κώνωπας και γίνεται άσκοπη επίδειξη ισχύος σε υποθέσεις τού «τίποτα». Εκεί όπου το τυπικό καταδικάζει την ουσία!

Η δίκη, που αποτελεί εντυπωσιακή κρατική εφαρμογή της παροιμίας «ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στο αλεύρι», διεξήχθη προ μερικών ημερών στο δικαστήριο της Τρίπολης. Κατηγορούμενοι ήταν στελέχη του ΣΔΟΕ, ανάμεσα σε αυτούς και ο διευθυντής Περιφερειακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Πελοποννήσου Νίκος Κολετζάκης, με τη δυσβάστακτη κατηγορία ότι το 2011 (τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του) δεν επέβαλαν το συγκεκριμένο πρόστιμο λίγων ευρώ σε έναν χαμηλοσυνταξιούχο του ΟΓΑ που ζούσε σε απομακρυσμένο ορεινό χωριό λίγων κατοίκων και για ένα μικρό «χαρτζιλίκι» κούρευε συγχωριανούς του. Τότε είχε γίνει ανώνυμη καταγγελία και ακολούθησε έλεγχος του ΣΔΟΕ, όπου διαπιστώθηκε ότι ο ορεσίβιος κουρέας δεν είχε κάνει δήλωση έναρξης επαγγέλματος και δεν διέθετε ταμειακή μηχανή.

Υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που γνώριζαν τι είχε συμβεί με αυτόν τον... ζωτικής σημασίας έλεγχο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας ανέφεραν: «Ο συνταξιούχος μάς είπε ότι κούρευε για να συμπληρώσει την πενιχρή σύνταξή του, που ήταν της τάξεως των 3.600 ευρώ τον χρόνο. Μας ζήτησε να δείξουμε κατανόηση και να μην του επιβάλουμε το πρόστιμο επειδή ήταν γι' αυτόν δυσβάστακτο. Μάλιστα αμέσως έκανε δήλωση έναρξης του επαγγέλματος και πήρε ταμειακή μηχανή ακολουθώντας τις εντολές μας. Αποφασίστηκε λοιπόν για λόγους ανθρωπισμού και ικανοποίησης του περί δικαίου αισθήματος να υπάρξει χαριστική ρύθμιση γι' αυτό το πρόστιμο. Ηταν μια ανθρώπινη απόφαση...».

Το ζήτημα όμως του «συνταξιούχου κουρέα» φαίνεται να έδωσε αφορμή σε άλλους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ -φέρεται ότι «διεκδικούσαν τις θέσεις των συναδέλφων» τους- να κινήσουν ποινική και υπηρεσιακή διαδικασία σε βάρος τους. Ετσι ακολούθησε εσωτερική έρευνα μεγάλης έκτασης, σαν το Ελληνικό Δημόσιο να έχασε τεράστια ποσά και ο «ερασιτέχνης κουρέας» να ήταν κεντρικό πρόσωπο στη λίστα Λαγκάρντ.

«Παραλογισμός» και γραφειοκρατία

Ο κ. Κολετζάκης που βρέθηκε κατηγορούμενος, είχε αναλάβει από το 2011 στον τομέα ευθύνης του με επιτυχία τον έλεγχο τουλάχιστον 300 υπεράκτιων εταιρειών που είχαν εμπλακεί σε αγοραπωλησία ακινήτων, κυκλώματα διακίνησης παράνομων φαρμάκων, συστήματα επιχειρηματιών με τη διακίνηση εικονικών τιμολογίων αλλά και στην παράνομη χρηματοδότηση επιχειρήσεων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, συνολικού ποσού εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τέθηκε όμως σε πολύμηνη αργία και οδηγήθηκε σε δίκη για τις «τρίχες στο βουνό».

Η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει και τον νυν αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος ως αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών Υπαλλήλων είχε εντοπίσει τον «παραλογισμό» της υπόθεσης και την αδρανοποίηση σημαντικών στελεχών της υπηρεσίας λόγω αυτής της εκκρεμότητας. Στη δίκη που πραγματοποιήθηκε υπήρξε επιμονή από πλευράς των δικηγόρων του Ελληνικού Δημοσίου για τη «μεγάλη ευθύνη των στελεχών του ΣΔΟΕ σχετικά με την απώλεια των 40 ευρώ», μια θέση όμως των κρατικών κατηγόρων που δεν υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.

Ο ηλικιωμένος, συνταξιούχος αγρότης και όψιμος κουρέας που βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγάλης δίκης του ΣΔΟΕ, δήλωνε «έκπληκτος για την έκταση που είχε πάρει το θέμα». Υπέρ των κατηγορουμένων κατέθεσαν υψηλόβαθμοι πρώην και νυν συνάδελφοί τους. Η υπόθεση θα έχει και συνέχεια αφού, παρά την αθώωση των κατηγορουμένων στο ποινικό σκέλος, εκκρεμεί το πειθαρχικό, υπηρεσιακό τμήμα της, αφού βεβαίως υπάρχει και το ζήτημα της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Πηγή

Comments Disclaimer - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

  • Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο στις ενότητες "Αναδημοσιεύσεις" και "Απόψεις". Για σχολιασμό σε άρθρα των άλλων ενοτήτων μπορεί να δημιουργηθεί από εγγεγραμμένους χρήστες νέο άρθρο στις "απόψεις".
  • Σχόλια που περιέχουν σύνδεσμο σε άλλες σελίδες θα εγκρίνονται από τους διαχειριστές της σελίδας πριν εμφανιστούν
  • Δημοσιεύσεις παλιότερες από 30 μέρες δεν θα μπορούν να σχολιαστούν.
  • Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή προσωπικά. H sas-eforiakon.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της.  Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η sas-eforiakon.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.
  • Για αναφορές σχολίων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διαχειριστές της σελίδας ή την Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων