Εκτύπωση

Ενημέρωση για το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟΥ, της 17/12/2015

Logo SAS Eforiakon

Γενικό Συμβούλιο Π.Ο.Ε.  Δ.Ο.Υ. 17ης  Δεκεμβρίου 2015

Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως έχουμε καθιερώσει,  θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια γενική περιγραφή των όσων διαδραματίστηκαν στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο, διάρκειας 8 ωρών,  αν και δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας τα ακριβή πρακτικά, ώστε να είμαστε και εμείς όσο ακριβείς και σαφείς θα θέλαμε, μιας και τα παρακάτω βασίστηκαν στις πρόχειρες σημειώσεις μας.


Ανεξαρτητοποίηση Μπασματζίδου

Με την έναρξη της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου,  το σώμα ενημερώθηκε για την ανεξαρτητοποίηση της πρώην προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Μπασματζίδου από την παράταξη  της ΔΑΚΕ. Οι λόγοι που την οδήγησαν στην κίνηση αυτή θα γίνουν γνωστοί με μεταγενέστερη δήλωσή της.

Εκλογή νέου αναπληρωτή γραμματέα του Γενικού Συμβουλίου

Λόγω παραίτησης της κ. Υφαντή από τη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα, αφού πλέον ανέλαβε την προεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ Δ.Ο.Υ., έγινε εκ νέου ψηφοφορία για τη θέση αυτή, στην οποία μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Π. Τζιαστούδης από την παράταξη της ΔΑΚΕ, ο οποίος εξελέγη με 23 ψήφους. Στην ψηφοφορία 3 σύμβουλοι ψήφισαν λευκό, από τους οποίους οι δύο ήταν της ΣΑΣ. Για την εκλογή του νέου αν. γραμματέα η παράταξή μας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της αφού κατά την αρχική ψηφοφορία στις αρχές του 2015 υπήρχαν δύο υποψήφιοι, ήτοι η κ. Υφαντή και ένας εκ των δύο γενικών συμβούλων της ΣΑΣ, οπότε αφού παραιτήθηκε η εκλεγμένη γραμματέας τη θέση αυτή θα έπρεπε να καταλάβει  ο επόμενος υποψήφιος. Οι αιτιάσεις της ΣΑΣ φυσικά δεν εισακούσθηκαν και με δημοκρατικό τρόπο το Γενικό Συμβούλιο επανέλαβε την ψηφοφορία και εξέλεξε το νέο αν. γραμματέα.

Ενημέρωση Προέδρου

Ακολούθως η Πρόεδρος κ. Υφαντή προέβη στην καθιερωμένη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα του προηγούμενου διαστήματος αναφερόμενη στα κάτωθι:

Η νέα ΓΓΔΕ προετοιμάζεται πυρετωδώς από τον αν. υπουργό κ. Αλεξιάδη χωρίς η Ομοσπονδία να γνωρίζει σχετικά με τη νέα δομή και τον τρόπο λειτουργίας. Όταν η Τρόικα το επιτρέψει, δηλαδή όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, τότε θα ενημερωθούν οι υπάλληλοι της ΓΓΔΕ σχετικά. Η απαξίωση των εργαζομένων είναι πλήρης δηλαδή αφού παρότι είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι εντούτοις, δεν θα καταθέσουν τις απόψεις τους.

Επιχειρείται  εκχώρηση κάποιων αρμοδιοτήτων από τις εφορίες προς την Οικονομική Αστυνομία, κάτι που φυσικά βρίσκει όλες τις παρατάξεις αντίθετες.

Ο Βερναρδάκης έχει δηλώσει ότι δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης  οι απολύσεις και οι μετατάξεις υπαλλήλων προς άλλες υπηρεσίες και πως όσοι υπάλληλοι κρίνονται ανεπαρκείς τότε θα επιμορφώνονται και εφόσον ξανά κριθούν ανεπαρκείς τότε θα αλλάζουν αντικείμενο εργασίας.

Αποτιμώντας τις δύο τελευταίες μονοήμερες απεργίες  δήλωσε πως η πρώτη απεργία είχε συμμετοχή περίπου στο 25% ενώ η δεύτερη είχε συμμετοχή μονοψήφιου ποσοστού.

Τοποθετήσεις λοιπών Συμβούλων και μελών Πρωτοβάθμιων Συλλόγων

Μετά την ενημέρωση της Προέδρου το λόγο έλαβε ο ταμίας της Ομοσπονδίας και έκανε σύντομη ενημέρωση για τα οικονομικά θέματα.

Κατόπιν το λόγο έλαβε η εκπρόσωπος των τεχνικών υπαλλήλων που εργάζονται στις Κτηματικές Υπηρεσίες και μίλησε για την απαξίωση των υπηρεσιών αυτών, τις ελλείψεις σε προσωπικό και το σύρσιμο των υπαλλήλων στα δικαστήρια χωρίς ουσιαστικούς λόγους.

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΚΙ αναφέρθηκαν στην ανάγκη προσλήψεων προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, στις αδιαφανείς διαδικασίες αναφορικά στις μετακινήσεις προσωπικού από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, στην εκχώρηση αντικειμένων στην Οικ. Αστυνομία καθώς και στις απεργιακές κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος  και μίλησαν για επαναστατική γυμναστική ορισμένων μελών του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ.

Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ μίλησαν μεταξύ άλλων για τον οικονομικό έλεγχο της Ομοσπονδίας, κατόπιν της απόφασης του τελευταίου συνεδρίου, δηλώνοντας πως είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα αφού δεν έχει προκύψει ως τώρα κάποια σοβαρή παρατυπία.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ αναφέρθηκαν και αυτοί στο θέμα των απεργιών και δήλωσαν ότι αυτές πρέπει να ενταθούν στο επόμενο διάστημα γιατί η επίθεση από τη μεριά της κυβέρνησης θα κλιμακωθεί. Για το θέμα της παράτασης λήψης της υπερβάλλουσας διαφοράς υποστήριξαν πως δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε και πως ο Αλεξιάδης εφαρμόζει μνημόνια. Επίσης η ΔΑΣ κατέθεσε αναλυτικό και άκρως ενημερωτικό σημείωμα για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα και υποστήριξε πως αντί για αυξήσεις επιφέρει τελικά μειώσεις στους μισθούς

Οι εκπρόσωποι της 3Ε αναφέρθηκαν σε μισθολογικά θέματα, στο ασφαλιστικό καθώς και στη μεταστέγαση των υπηρεσιών της Αττικής στο κτίριο του Κεράνη.

Ο εκπρόσωπος του Οράματος αναφέρθηκε στα προβλήματα της νομικής θωράκισης των εργαζομένων στη ΓΓΔΕ, στη φύλαξη των υπηρεσιών από αστυνομικά όργανα καθώς και στην έλλειψη κοινής μεθοδολογίας στους ελέγχους προσαύξησης περιουσίας των φυσικών προσώπων, κάτι που επιφέρει σοβαρά προβλήματα σε ελεγκτές και ελεγχόμενους.

Ακολούθησαν οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων συλλόγων οι οποίοι αναφέρθηκαν σε τοπικά αλλά και γενικότερα ζητήματα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μαγνησίας κ. Βαΐτσης  κατέθεσε συγκεκριμένο αριθμό προτάσεων προς το ΓΣ οι οποίες υιοθετήθηκαν ομόφωνα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αττικής κ. Μέρκος αναφέρθηκε στη διάλυση του ΣΔΟΕ, στην εκχώρηση αντικειμένων στην Οικονομική Αστυνομία καθώς και στη διαδικασία μετακίνησης των υπαλλήλων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο τρόπος και τα κριτήρια μετακίνησης.

Κάποιοι σύμβουλοι των μεγάλων παρατάξεων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αυξημένη μοριοδότηση των αποφοίτων της σχολής Δημόσιας Διοίκησης καθώς και των κατόχων μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, αφού στο μέλλον οι θέσεις ευθύνης θα καταλαμβάνονται από αυτούς. Μάλλον κάποιοι θέλουν ακόμη οι θέσεις ευθύνης να αποτελούν φέουδο των κυβερνητικών συνδικαλιστών.


Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ΣΑΣ

Οι εκπρόσωποι της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών  αναφέρθηκαν στα ζητήματα που παρουσιάζονται πιο κάτω αναλυτικά:

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Αναφορικά στο θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων, οι εκπρόσωποι της ΣΑΣ  καυτηρίασαν τη στάση των τριτοβάθμιων ενώσεων και κυρίως της ΓΣΕΕ η οποία προκηρύσσει μονοήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ  η ίδια η ΓΣΕΕ είχε λάβει θέση υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιουλίου όπως επίσης  και μια μεγάλη μερίδα του συνδικαλιστικού κόσμου είχε  λάβει την ίδια θέση για το θέμα αυτό.

Επίσης οι εκπρόσωποι της ΣΑΣ αναφέρθηκαν:

  1. Στην ελλιπέστατη προετοιμασία της απεργίας,  χωρίς την ελάχιστη προεργασία μέσα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων ή έστω αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων πρωτοβάθμιων συλλόγων, ώστε να αφουγκρασθεί η ηγεσία τις προθέσεις των εργαζομένων ή χωρίς να έχει προσπαθεί να καλλιεργηθεί το αγωνιστικό πνεύμα το οποίο είναι απαραίτητο για την επιτυχία μιας απεργίας.  
  2. Στη μη ύπαρξη των κατάλληλων συνθηκών για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων αφού η κυβέρνηση έχει πάρει πρόσφατη εντολή, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου ενώ η βουλή κατά ποσοστό 85% περίπου είναι υπέρ της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών ενώ και το μιντιακό κατεστημένο είναι στρατευμένο υπέρ της συνέχισης των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται.
  3. Στην ανάγκη διατύπωσης εναλλακτικών εφαρμόσιμων προτάσεων  αλλά και γενικότερα ύπαρξης οράματος από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ώστε οι εργαζόμενοι να στρατευθούν σε ένα κοινό και δυναμικό αγώνα ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης.
  4. Στην διοργάνωση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας  χωρίς χρηματικό κόστος, εκτός ωραρίου πιθανώς,  που θα συνδυάζουν  το ενημερωτικό με το κινηματικό και το διεκδικητικό. Ως παράδειγμα μάλιστα οι εκπρόσωποι της ΣΑΣ ανέφεραν την ανυπακοή στη διαδικασία αξιολόγησης του Μητσοτάκη.
  5. Οι εκπρόσωποι της ΣΑΣ ανέφεραν  πως αν   συνεχίσουμε να πορευόμαστε με τον ίδιο, ξύλινο, παλαιοσυνδικαλιστικό και κομματικό λόγο και τρόπο τότε ας αρκούμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις με μονοψήφιο ποσοστό συμμετοχής κάτι που όμως θα φέρει ένα αύριο πολύ χειρότερο από το σήμερα.

Επίδομα παραμεθορίου

Ο εκπρόσωπος της ΣΑΣ δήλωσε πως πρέπει η Ομοσπονδία να θέσει ξανά το θέμα της υπερβάλλουσας διαφοράς σε σχέση με  το επίδομα παραμεθορίου στον αναπληρωτή Υπουργό, προκειμένου να υπάρξει  νομοθετική ρύθμιση, απλή και δίκαιη γιατί το πρόβλημα ταλανίζει πάρα πολλούς συναδέλφους και πρέπει να υπάρξει ίση μεταχείριση των υπαλλήλων αφού για τους προϊσταμένους λήφθηκε μέριμνα.

Κτηματικές

Ο εκπρόσωπος της ΣΑΣ πρότεινε να  ζητηθεί συνάντηση με τον Υπουργό και όχι με τον Γενικό Γραμματέα ο οποίος δηλώνει αναρμόδιος προκειμένου να σταματήσει η απαξίωση των Κτηματικών Υπηρεσιών. Δήλωσε επίσης πως η απαξίωση των κτηματικών πιθανώς  είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης με στόχο το ξεπούλημα των πάντων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των περιφερειακών αεροδρομίων.

Για το λόγο αυτό διάβασε στο σώμα ένα απόσπασμα από βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου, ο οποίος έχει βραβευτεί με  Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998.

«Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα,
ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός,
ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,
ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,
ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,
ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,
ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά.

Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,
ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,
παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων
σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου…

Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε
και την ίδια την μάνα που σας γέννησε».

Δημοτική Αστυνομία

Οεκπρόσωπος της ΣΑΣ έθεσε υπ’ όψιν του σώματος την απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου με αριθμό 122/2015 με το οποίο το Ελ. Συνέδριο αποφάνθηκε ότι οι μετατασσόμενοι υπάλληλοι σε μια νέα υπηρεσία πρέπει να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές με τους υπαλλήλους της υπηρεσίας αυτής και άρα πρέπει όσοι μετατάσσονται στο ΥπΟικ να λαμβάνουν την υπερβάλλουσα διαφορά. Επίσης ο εκπρόσωπος της ΣΑΣ κατέθεσε σχέδιο υπομνήματος προκειμένου να αποσταλεί από την ΠΟΕ Δ.Ο.Υ. προς το Υπουργείο Οικονομικών. Επίσης κατέθεσε στο σώμα αντίστοιχο έγγραφο της  4ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων προς την ΟΤΥΕ.

Κλείνοντας

Και αυτό το Γενικό Συμβούλιο ήταν διανθισμένο από κοκορομαχίες μεταξύ των παρατάξεων περί όνου σκιάς απλά και μόνο να προβάλλουν κάποιοι Γενικοί Σύμβουλοι το  «εγώ» τους ή την παράταξή τους με αποτέλεσμα να ευτελίζεται η ίδια η λειτουργία του Συμβουλίου.

Επίσης αρκετοί Γενικοί Σύμβουλοι,  χωρίς να δείχνουν το ελάχιστο σεβασμό  στους υπόλοιπους συμμετέχοντες συμβούλους αλλά και στα μέλη των τοπικών συλλόγων που περιμένουν να θέσουν και οι ίδιοι τα προβλήματα των συλλόγων τους, αδιαφορούν πλήρως για το χρονικό όριο των  οχτώ λεπτών που έχουν στη διάθεσή τους για να τοποθετηθούν και συχνά ξεπερνούν ακόμη και τα  είκοσι λεπτά με αποτέλεσμα κατά το τέλος της συνεδρίασης να έχουν ήδη αποχωρήσει οι μισοί συμμετέχοντες και οι αποφάσεις να λαμβάνονται κυριολεκτικά στο πόδι.

Διαβάζοντας μάλιστα τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου βλέπουμε πως αυτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα απάνθισμα ευχών, γενικολογιών αλλά και κούφιων απειλών και επανάληψης τετριμμένων εκφράσεων του τύπου «δεν θα δεχθούμε», «δεν θα επιτρέψουμε». Ουσιαστικό έργο και αποφάσεις   περιμένουν... για το Νέο Έτος.

Καλή Χρονιά σε όλους.

Logo SAS Eforiakon