Εκτύπωση

Στο «έλεος» των φοροφυγάδων οι ελεγκτές

Posted in Αναδημοσιεύσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για φορολογικοί έλεγχοι 

Μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες, όπου οι νόμοι εφαρμόζονται κατά περίπτωση και επικρατούν το δίκιο του ισχυρού και η διαφθορά, θα μπορούσαν να συμβαίνουν τα όσα εκτυλίσσονται από την αρχή του καλοκαιριού, κατά τη διάρκεια των φορολογικών ελέγχων για το αυτονόητο, ήτοι την προβλεπόμενη έκδοση αποδείξεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου» το τελευταίο συμβάν στη Σάμο, όπου ιδιοκτήτρια εστιατορίου, όχι μόνο παραβίασε τη σφράγιση παρουσία αστυνομικών, αλλά έφτασε να τηλεφωνεί ξημερώματα στο σπίτι του ελεγκτή και να τον απειλεί ουρλιάζοντας, παρά το ότι είχε ήδη «φάει» 12μηνη φυλάκιση για παρεμπόδιση ελέγχου, είναι απλώς η κορυφή τουπαγόβουνου.

Η πολύκροτη υπόθεση του Γαϊδουρονησίου (Χρυσή) δεν έφερε στο φως της δημοσιότητας μόνο για απίστευτη υπόθεση προκλητικής φοροδιαφυγής αλλά ανέδειξε και τον νόμο της σιωπής που φαίνεται ότι έχει επιβληθεί στην περιοχή καθώς, ενώ όλοι γνώριζαν, ουδείς από τους αρμόδιους τολμούσε να αγγίξει τον επιχειρηματία με το ιταλικό παρατσούκλι, ο οποίος έλυνε και έδενε.

Είναι ενδεικτικό το ότι, μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Λασιθίου, η οποία άναψε το «πράσινο φως» για να λειτουργήσουν οι καντίνες υπό νέα διεύθυνση, τα κλιμάκια των εφοριακών που επέστρεψαν στον τόπο του εγκλήματος βρήκαν και ασφαλιστικές παραβάσεις, καθώς αρμόδια κλιμάκια του ΙΚΑ ουδέποτε είχαν εμφανιστεί εκεί. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα ότι ο αρμόδιος διευθυντής του ΙΚΑ αναζητούσε από τη Φορολογική Διοίκηση τα στοιχεία των επτά ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ, για να επιδοθούν τα σχετικά πρόστιμα, θα υπάρξει συνδρομή αστυνομικών!

Το έντονο φαινόμενο του τοπικισμού παρατηρείται και σε άλλες περιοχές, δικαιώνοντας όσους έχουν εισηγηθεί την αιφνιδιαστική αποστολή ελεγκτικών κλιμακίων από άλλες μονάδες της ΑΑΔΕ, έτσι ώστε να «σπάει» ο άτυπος κανόνας της σιωπής. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα ότι στη Φορολογική Διοίκηση καταφθάνουν δεκάδες καταγγελίες πολιτών για περιπτώσεις ανάλογες με αυτές του Γαϊδουρονησίου, όμως στην Ελαφόνησο στη Νότια Πελοπόνησσο, όπου στην περίφημα παραλία του Σίμου, η οποία επίσης προστατεύεται από τη Natura, έχουν αναπτυχθεί πολλές τουριστικές δραστηριότητες και συγκεντρώνονται χιλιάδες επισκέπτες.

Ο ξυλοδαρμός

«Κενά» παρατηρούνται επίσης στον συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του ξυλοδαρμού εφοριακού στην Πάτμο, όπου χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση Πιτσιλή στους υπουργούς Τόσκα και Κουρουμπλή, προκειμένου οι τοπικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές να συλλάβουν τον νταή. Σε ανάλογο περιστατικό στη Βέροια, όπου η διευθύντρια της ΔΟΥ συνελήφθη ύστερα από μήνυση οπαδών του Σώρρα, γιατί είχε εφαρμόσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες κατασχέσεων, πάλι οι τοπικές αστυνομικές αρχές κινήθηκαν εκτός πλαισίου.

Αυτό που προβληματίζει είναι ο αυξανόμενος αριθμός προσωρινών αποφάσεων τοπικών Πρωτοδικείων, με τις οποίες «παγώνουν» μέχρι νεωτέρας τα «λουκέτα», απογοητεύοντας τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Τελευταία τέτοια περίπτωση ήταν στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης όπου, ενώ ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ παραβίασε τη σφραγίδα και «έφαγε» 12ήμερη αναστολή, κέρδισε την προσφυγή στο Πρωτοδικείο. 

 Πηγή

Comments Disclaimer - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

  • Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο στις ενότητες "Αναδημοσιεύσεις" και "Απόψεις". Για σχολιασμό σε άρθρα των άλλων ενοτήτων μπορεί να δημιουργηθεί από εγγεγραμμένους χρήστες νέο άρθρο στις "απόψεις".
  • Σχόλια που περιέχουν σύνδεσμο σε άλλες σελίδες θα εγκρίνονται από τους διαχειριστές της σελίδας πριν εμφανιστούν
  • Δημοσιεύσεις παλιότερες από 30 μέρες δεν θα μπορούν να σχολιαστούν.
  • Τα σχόλια εκπροσωπούν κάθε σχολιαστή προσωπικά. H sas-eforiakon.gr δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της.  Στα πλαίσια προστασίας των επισκεπτών της, η sas-eforiakon.gr θα διαγράφει σχόλια που είναι απειλητικά, προσβλητικά, επιζήμια, δυσφημιστικά, χυδαία, βίαια, υβριστικά ή ρατσιστικά.
  • Για αναφορές σχολίων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διαχειριστές της σελίδας ή την Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων