Εκτύπωση

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΔΟΥ στις 31/01/2018

 Logo SAS Facebook

 

05 Φεβρουαρίου 2018

Ενημερωτικό Σημείωμα για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.  Δ.Ο.Υ. της 31/01/18

Αγαπητοί συνάδελφοι,

όπως έχουμε καθιερώσει,  θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια εξαιρετικά γενική περιγραφή των όσων διαδραματίστηκαν στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.  Δ.Ο.Υ.  Εντούτοις,  δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι τα όσα αναφέρονται παρακάτω δεν αποτελούν αποσπάσματα των πρακτικών του Γενικού Συμβουλίου,  αφού βασίστηκαν στις πρόχειρες σημειώσεις μας,  οπότε για  περισσότερες λεπτομέρειες  οποιοσδήποτε  μπορεί να ανατρέξει στα ενημερωτικά σημειώματα της Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ. καθώς και στις ανακοινώσεις της κάθε παράταξης, εφόσον υπάρχουν τέτοιες.

Α) Μισθολογική εξομοίωση

 Με αφορμή την τροπολογία του βουλευτή Κουτσούκου για το θέμα της μισθολογικής εξομοίωσης των συναδέλφων που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά έλαβαν χώρα ανούσιες αντιπαραθέσεις για τους χειρισμούς που έκανε η κάθε κομματική παράταξη, οι οποίες έχουν εν τέλει ως αποτέλεσμα να παραμένει άλυτο το συγκεκριμένο ζήτημα για τρία χρόνια. Βέβαια, υπήρξαν και τοποθετήσεις στις οποίες αποτυπώθηκε η ανησυχία για την ανάγκη άμεσης επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος. Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι:

 • Η κυβέρνηση αποφεύγει να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα και αρκείται, ως συνήθως, σε αόριστες απαντήσεις, παραδεχόμενη πως το αίτημά μας είναι απολύτως δίκαιο.
 • Ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. δεν επιδεικνύει το απαραίτητο ενδιαφέρον για την επίλυση του προβλήματος μέσω νομοθετικής ρύθμισης, σκεπτόμενος ίσως πως η μερική επίλυσή του, μέσω των περιγραμμάτων θέσεων, μπορεί να ενισχύσει τη δική του εικόνα.
 • Είναι διαπίστωση αρκετών  πως πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα συνοχής στον κλάδο καθώς με τις νέες προσλήψεις ένας αρκετά σημαντικός αριθμός υπαλλήλων θα είναι υπαμειβόμενος.
 • Είναι διάχυτος ο φόβος πως η διαδικασία των περιγραμμάτων σε συνδυασμό με τη μισθολογική διαφοροποίηση μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.

Οι συντονιστικές επιτροπές των συναδέρφων που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά συνέταξαν μία εξαιρετικά τεκμηριωμένη επιστολή και την απέστειλαν σε όλες τις παρατάξεις καθώς και στο Προεδρείο του Γενικού Συμβουλίου (την οποία και επισυνάπτουμε).

Η Συνεργασία, αποδέχτηκε πλήρως το περιεχόμενο της επιστολής και πρότεινε να υιοθετηθεί-ψηφιστεί ομόφωνα, όπως και έγινε. Για το ίδιο θέμα η Συνεργασία πρότεινε να γίνουν συντονισμένες ενέργειες από τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους για να ασκηθεί πίεση και προς τους κατά τόπους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Β) Περιγράμματα θέσης - εφάπαξ αξιολόγηση

 • Η εφάπαξ αξιολόγηση (περιγράμματα θέσεων) έκλεισε σχεδόν «αναίμακτα» καθώς μόνο δύο υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε κρίθηκαν ως ανεπαρκείς και πως η αξιολόγηση που έπεται θα είναι η ουσιαστική και τότε θα αποκαλυφθούν όλα τα προβληματικά της σημεία.
 • Η διαδικασία των περιγραμμάτων θέσεων θα επεκταθεί σε όλο το δημόσιο.
 • Δεν έλειψαν και τα έκτροπα από αυτή τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων υπάλληλοι σε Κεντρική Υπηρεσία χαρακτηρίστηκαν ως άπειροι στο σύνολό τους (ενδεχομένως για να τους δοθεί χαμηλή στοχοθεσία) αλλά και περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, όπου προϊστάμενοι χρησιμοποίησαν την αξιολόγηση ως μέσο επίλυσης προσωπικών διαφορών.
 • Το Γενικό Συμβούλιο πρότεινε, με τη συνδρομή των Διοικητικών Συμβουλίων των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων, να συγκεντρωθούν και να παρουσιαστούν στον Διοικητή όλες οι αυθαιρεσίες που έγιναν στα πλαίσια της αξιολόγησης προκειμένου να διαπιστώσει και ο ίδιος τις παθογένειες της διαδικασίας.

Γ) Σύνδεση περιγραμμάτων θέσεων  με τον μισθό

 • Η σύνδεση αυτή αναμενόταν να υλοποιηθεί σε βάθος τριετίας. Σύμφωνα όμως με τελευταία δημόσια τοποθέτηση του Διοικητή αυτή  θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2018 και θα υπάρχει συσχέτιση θέσης, μισθού και βαθμού.
 • Ο Διοικητής διαβεβαίωσε σε πρόσφατη συνάντησή του με την Εκτελεστική Επιτροπή πως δε θα μειωθεί ο μισθός των υπαλλήλων και πως σκοπός του είναι να δικαιωθούν οι νέοι υπάλληλοι.
 • Υπάρχει η πεποίθηση πως προκειμένου να γίνει πιο ομαλή η εφαρμογή του διαφορετικού μισθολογίου θα γίνει προσπάθεια ώστε να επικοινωνηθεί στους συναδέλφους πως η μείωση της προσωπικής διαφοράς και η σταδιακή ενσωμάτωσή της στον βασικό μισθό θα οδηγήσει σε αύξηση των συντάξιμων αποδοχών, κάτι όμως που αμφισβητείται έντονα και μάλιστα από πολλούς.

Δ) Σχέδιο διάταξης Νόμου για ποινικές - αστικές ευθύνες

Διανεμήθηκε σχέδιο Νόμου περί τροποποίησης των διατάξεων του άρθρου 33 του Νόμου 4389/2016 πριν την έναρξη του Γ.Σ.

ΘΕΤΙΚΑ

 • Κρίνεται προς την σωστή κατεύθυνση όσον αφορά στην ποινική και πειθαρχική ευθύνη. Με σχετικά γραφειοκρατικές διαδικασίες προβλέπεται νομική κάλυψη ακόμα και από ιδιώτη δικηγόρο της επιλογής μας,  με όριο αμοιβής. Παραμένει η ποινική ευθύνη για δόλο. 
 • Επιβαρύνεται η θέση αυτών που  προκαλούν σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση κ.λπ. εναντίον εργαζομένων της Α.Α.Δ.Ε.
 • Αποφεύγεται η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση μήνυσης.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

 • Παραμένει η αστική ευθύνη για «βαριά αμέλεια», όρος που επιδέχεται διαφορετικών  ερμηνειών.
 • Ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. προβλέπεται να μην έχει αστική ευθύνη σε αντίθεση με τον υπάλληλο της πρώτης γραμμής. Αναφέρθηκε ότι η πρόθεση του Διοικητή είναι αυτή να μην αλλάξει.

Ε) Συμμετοχή στην απεργία- αποχή από την αξιολόγηση

 • Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας ανέλαβε τις ευθύνες της και παραδέχτηκε πως απέτυχε να κινητοποιήσει τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην απεργία-αποχή που η ίδια κήρυξε. Το μικρό ποσοστό συμμετοχής οφείλεται στην έλλειψη συντονισμένης προσπάθειας, στην διαπίστωση πως οι συνάδερφοι είναι διαιρεμένοι καθώς και στην απαξίωση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου.   Οι εκπρόσωποι της Συνεργασίας κατέβαλλαν κάθε δυνατή προσπάθεια στους Συλλόγους που δραστηριοποιούνται για την επιτυχία της αποχής, κάτι που φάνηκε στα σχετικά ποσοστά, εν αντιθέσει με τους Συλλόγους στους οποίους υπερισχύουν κομματικές πλειοψηφίες.

ΣΤ) Νέα Δομή (Δ/νση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος)

 • Οι περισσότερες παρατάξεις εκτίμησαν θετικά τη σύστασης της νέας Δομής εκφράζοντας ανακούφιση για την μεταφορά των εισαγγελικών εντολών σε αυτή, με την επιφύλαξη όμως πως η στελέχωσή της πρέπει να πραγματοποιηθεί με την εκούσια επιθυμία των συναδέλφων και όχι αναγκαστικά, σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι θέσεις. Ωστόσο, αρκετοί, μεταξύ αυτών και η Συνεργασία, εξέφρασαν την ανησυχία τους μήπως η νέα υπηρεσία αποτελέσει πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης και τόνισαν ότι η νέα υπηρεσία θα έπρεπε να βρίσκεται στην ίδια σκέπη μαζί με τις υπόλοιπες.

Ζ) Πλειστηριασμοί

 •  Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν να διενεργούνται από την Α.Α.Δ.Ε. με ηλεκτρονικό τρόπο τον Μάιο. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προστατεύονται μόνο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μόνο αυτά που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη. Επισημάνθηκε πως πολλές φορές λόγω εσκεμμένης κωλυσιεργίας καθίσταται αδύνατη η υπαγωγή στον νόμο αυτό με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας να αισθάνονται απροστάτευτοι. Υπήρξε πρόταση η Ομοσπονδία να αιτηθεί με ανακοίνωσή της να προστατευθεί η Α’ κατοικία.
 • Εκφράστηκε η ανησυχία πως πολύ πιθανά οι πλειστηριασμοί να αποτελέσουν μελλοντικά και αντικείμενο στοχοθεσίας στην Α.Α.Δ.Ε.  

Η) Απεργιακός Νόμος

Την αντίθεση για το θέμα αυτό εξέφρασε πολύ έντονα η ΔΑΣ, η οποία χαρακτηριστικά τόνισε ότι το εργατικό κίνημα θα συνεχίσει να παίρνει αποφάσεις με τις παλιές διατάξεις.

Θ) Τρόπος επιλογής Προϊσταμένων.

Ενόψει των επικείμενων κρίσεων των Προϊσταμένων έγινε λόγος για τις ανώνυμες καταγγελίες οι οποίες βρίσκονται σε «έξαρση» και επισημάνθηκε ότι δεν γίνεται ουσιαστική αξιολόγησή τους και συλλήβδην εκδίδονται εντολές ελέγχου χωρίς ουσιαστικό λόγο. Διατυπώθηκε η άποψη πως το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων διαδραματίζει (κακώς) διωκτικό ρόλο και πως θεωρείται επιτακτική σε ορισμένες περιπτώσεις η επίκληση στην απόφαση του ΣτΕ που αναφέρει πως οι ανώνυμες καταγγελίες δεν αποτελούν πρόσθετο στοιχείο στον έλεγχο.

Ι) Διαδικασία υπηρεσιακών μεταβολών (μετατάξεις, μετακινήσεις εντός και εκτός Νομού)

Λήφθηκε απόφαση να ζητηθεί όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές να αποφασίζονται από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και  να καταργηθούν οι αναγκαστικές μετακινήσεις. Κάποιοι άφησαν αιχμές εναντίον του Διευθυντή Προσωπικού της Α.Α.Δ.Ε. κ. Μάρα για την παράκαμψη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Επίσης αποφασίστηκε να ζητηθεί να μην γίνουν υποχρεωτικές μετακινήσεις προς την Νέα Δομή.

Τελειώνοντας, θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε πως η  Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων διαπιστώνοντας την ουσιαστική δυσλειτουργία  στον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων από το Γ.Σ., στο οποίο σημειωτέον τοποθετήθηκαν περίπου 30 Γενικοί Σύμβουλοι για ίδια θέματα με αποτέλεσμα να μην απομένει ο ελάχιστος χρόνος για ουσιαστική επεξεργασία τους, πρότεινε να συσταθούν διαπαραταξιακές ομάδες  που να προεπεξεργάζονται τα τρέχοντα  θέματα ώστε το Γενικό Συμβούλιο να γίνει λειτουργικότερο  και αποδοτικότερο. Η πλειοψηφία δεν υιοθέτησε την πρόταση αυτή.

 

 Logo SAS Facebook