Εκτύπωση

Η πρόταση της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων για τις επόμενες κινήσεις της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.

  Logo SAS  Facebook

29.08.2018

Η πρόταση της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων (Σ.Α.Σ.)

για τις επόμενες κινήσεις της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.

Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων πιστεύει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να επαναφέρει με ουσιαστικό τρόπο την θεσμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων, μακριά από τις αγκυλώσεις των κομματικών σκοπιμοτήτων. Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, μιας και όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν πως η στείρα άρνηση και η κομματική πειθαρχία οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα για το σύνολο. Όλες οι παρατάξεις πλέον βλέπουν ότι η διάσπαση του κλάδου είναι προ των πυλών.

Αυτά συμβαίνουν ενώ υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε τις συνδικαλιστικές διευκολύνσεις των Γενικών Συμβούλων της Ομοσπονδίας και να ορθώσουμε ισχυρή διαπραγματευτική αντίσταση σε κάθε παράλογη διοικητική αλλαγή που βαπτίζεται ως μεταρρύθμιση. Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων πιέζει με επιμονή προς αυτήν την κατεύθυνση για αυτό και καλεί στις παρακάτω δράσεις :

Από τις συναντήσεις της Ομοσπονδίας με την Α.Α.Δ.Ε. και το Υπουργείο, έχει προκύψει επανειλημμένα η διάθεση για διαχωρισμό των συναδέλφων σε διοικητικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού. Επίσης τόσο η Κυβέρνηση μέσω της κας Γεροβασίλη όσο και ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. έχουν ζητήσει την άποψη της Ομοσπονδίας μας για την κινητικότητα, τα περιγράμματα θέσεων και τη σύνδεση του μισθού με τα περιγράμματα. Η Ομοσπονδία θα πρέπει άμεσα να λάβει θέση γι’ αυτά, με δομημένη επιχειρηματολογία.

Βασικοί λοιπόν -κατά την άποψή μας- στόχοι της Ομοσπονδίας, θα πρέπει να είναι :

  1. η αποδόμηση κάθε αλλαγής που είναι προς την λανθασμένη κατεύθυνση και

  2. η πρόταση για θέσπιση θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα ενώνει και θα προστατεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Για τον πρώτο στόχο η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων ήδη έχει καταθέσει σχέδιο επιχειρημάτων (που στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο δεν υπερψηφίστηκε), το οποίο στηρίζεται σε καθημερινά προβλήματα συναδέλφων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των υπηρεσιών. Η βασική γραμμή της επιχειρηματολογίας της πρότασης αυτής αλλά και της διεθνούς εμπειρίας για την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών είναι ότι μία λανθασμένη αλλαγή δεν οδηγεί μόνο σε βάρος των εργασιακών επιδιώξεων αλλά κυρίως σε βάρος των διοικητικών στόχων.

Για τον δεύτερο στόχο, η παράταξη της Δ.Α.Σ. έχει καταθέσει πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει μία βάση επί της αρχής, για διαμόρφωση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου που επιθυμεί ο κλάδος. Δυστυχώς η αδιαλλαξία της Δ.Α.Σ. και της Δ.Α.Κ.Ε. στο θέμα του ονόματος (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή Κλαδικό μισθολόγιο) έχει οδηγήσει στην μη λήψη απόφασης -σε δύο μάλιστα συνεχόμενα Γενικά Συμβούλια- σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο. Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων πιστεύει ότι είναι το λιγότερο άσκοπη αυτή η αντιπαράθεση, αφού τα τελευταία χρόνια θα έπρεπε να διδαχτούμε πως τέτοιες μικροπολιτικές αγκυλώσεις υπονομεύουν την ενότητα των εργαζομένων και οδηγούν σε απώλεια βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία αποκτήθηκαν με αιματηρές μάχες στο παρελθόν. Ποτέ το όνομα ενός δικαιώματος ή μορφή της σύμβασης δεν ήταν εγγύηση για τους εργαζομένους, παρά μόνο η ενότητα αυτών και η διαπραγματευτική τους ισχύς.

  Logo SAS  Facebook