Αυτή είναι η απόφαση με την οποία κρίθηκε παράνομη η απεργία -αποχή από την αξιολόγηση που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Όπως φαίνεται το Δικαστήριο δεν εξέτασε την ουσία αλλά την απέρριψε για τυπικούς λόγους διότι δεν κατατέθηκε από την ΑΔΕΔΥ αίτηση στον ΟΜΕΔ, όπως προβλέπει ο νέος συνδικαλιστικός νόμος (Χατζηδάκη).
Στο τελευταίο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, στο οποίο συμμετείχα, ήταν πλειοψηφική απόφαση να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη ώστε να ακυρωθεί στην πράξη. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, κάθε σοβαρή διεκδίκηση και απεργία που ενοχλεί και έχει συμμετοχή θα ακυρώνεται για τυπικούς λόγους, όπως αυτή. Είναι ένας φαύλος κύκλος που αυξάνει μεν τη δυσαρέσκεια σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας και όσων προσφεύγουν κατά των απεργιών, περιορίζει δε τους τρόπους αντίδρασης των εργαζομένων. Εάν παραμείνουν τα πράγματα όπως έχουν είναι πιο απαραίτητο από ποτέ να βρεθούν εναλλακτικές μορφές αγώνα.
Σήμερα συγκάλεσε η ΑΔΕΔΥ συνάντηση των Ομοσπονδιών που την απαρτίζουν για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.
Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, έχει ξεκινήσει πάλι μία μεθοδευμένη προσπάθεια δαιμονοποίησης του Δημοσίου, επαναλαμβάνοντας το στερεότυπο των "τεμπέληδων" δημοσίων υπαλλήλων που δεν θέλουν την αξιολόγηση για να βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Σε αυτήν την προσπάθεια ενεργοποίησης του κοινωνικού αυτοματισμού σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων η ΑΔΕΔΥ θα πρέπει να προτάξει τους λόγους για τους οποίους αντιτίθεται στην αξιολόγηση, ότι με τον τρόπο που γίνεται δεν συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και την επιβράβευση των ¨εργατικών¨ υπαλλήλων αλλά αυξάνει τις υπάρχουσες παθογένειες του Δημοσίου
Εκτός αυτού, να ετοιμάσει αντιπρόταση για το επιθυμητό σύστημα αξιολόγησης που, σε συνδυασμό με τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης των υπηρεσιών μας, θα εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα και την ίση μεταχείριση των υπαλλήλων.