2023.04.11 Πρόταση για εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση πράσινων τεχνολογιών

(Η παρακάτω επιστολή θα αποσταλεί στους ΓΣ για την αυριανή συνάντηση από το προσωπικό μου μειλ, το βίντεο είναι μόνο για σας)
ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΣΗΚΩΣΤΕ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΠΙΕΣΤΕ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ
........
 
Συνάδελφοι,
Για την αυριανή συνάντηση της Εκτελεστικής με τον κο Υφυπουργό Οικονομικών.
Η αγοραστική αξία των συναδέλφων έχει μειωθεί κατά 30% λόγω της ενεργειακής και όχι μόνο κρίσης. Σε τόσο δραματικές μειώσεις τα επιδόματα δεν είναι η λύση.
 
Ιστορικά η αδιαφάνεια στον τομέα της ενέργειας συνδυάζεται με υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
Ένα από τα μέτρα που άμεσα εφάρμοσαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν το παρακάτω το οποίο κοινοποιήθηκε τον Οκτώβριο στην Ομοσπονδία και στη Διοίκηση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και είναι άμεσα εφαρμόσιμο.
 
 
Για το γεγονός αυτό συνέβησαν τα εξής.
Στις 31/10/2022 κοινοποίησα -όπως προανέφερα- την πρόταση για τα φωτοβολταϊκά στο mail της Ομοσπονδίας και της Διοίκησης της ΑΑΔΕ.
 
Η Ομοσπονδία ως συνήθως δεν ενημέρωσε τα μέλη του ΓΣ,παρόλο που θα έπρεπε να είναι θέμα πρώτης γραμμής.
 
Παραμονές του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας 17/12/2022 έστειλα ξανά την πρόταση σε όλους τους Γενικούς Συμβούλους, αλλά και Συλλόγους που θα συμμετείχαν και δήλωσα πρόθυμος να δώσω τεχνικές εξηγήσεις αν χρειαστούν. Για μία ακόμη φορά δεν ενδιαφέρθηκε κι ούτε με ρώτησε κανείς.
 
Οι Γενικοί Σύμβουλοι της ΣΑΣ έθεσαν το θέμα το οποίο δεν ψηφίστηκε. Μάλιστα Εκπρόσωπος της ΔΗΣΣΥΕ δήλωσε ότι ασχολήθηκε με το θέμα με ειδικούς τεχνικούς οι οποίοι απέρριψαν την πρόταση λόγω κόστους.!!!!!! Περιέγραψε το κόστος ως 1800 ευρώ (που το βρήκε δεν ξέρω), που είναι πέρα για πέρα αναληθές.
 
Με την ευκαιρία να αποκαταστήσω την εικόνα του πραγματικού κόστους της πρότασης. Ένα φωτοβολταικό πχ 550wκοστίζει περίπου 170€ (συν φπα) και ένα μικροινβέρτερ από 60 έως 170 ευρώ (συν φπα) ανάλογα με τα χρόνια εγγύησης που μπορεί να φτάνουν μέχρι και 12.
 
Το Φωτοβολταϊκό Σύστημα της πρότασης, με ένα σεμινάριο των 15 λεπτών που υπάρχει στο youtube μπορεί να τοποθετηθεί χωρίς τεχνικό, α) οριζόντιο στην ταράτσα χωρίς επιπλέον κόστος ή στο μπαλκόνι με βάσεις που μέσο όρο κοστίζουν γύρω στα 100 ευρώ.
 
Η συνολική επένδυση λοιπόν είναι κατά μέσο όρο από 300 έως 500 ευρώ και η απόδοση από 800 έως 1000 κιλοβατώρες το έτος, ανάλογα με την κλίση. Απόσβεση σε λιγότερό από 1,5 χρόνο και μετά δωρεάν ενέργεια για πολλά χρόνια. Εάν το κράτος επιδοτήσει ή διαθέσει δωρεάν στους πολίτες τον εξοπλισμό αυτό, το κόστος της επιδότησης/δωρεάς θα το είχε αποσβέσει ήδη από την μείωση των ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας και έτσι θα πιεστούν προς τα κάτω οι χονδρικές τιμές ενέργειας με πολλαπλάσια οφέλη.
 
Ως πληροφορία, οι Γερμανοί -και όχι μόνο- έχουν ήδη εφαρμόσει ελεύθερα την λύση αυτή και χωρίς περιορισμούς, εφαρμόζοντας και την Ευρωπαϊκή οδηγία για πλήρη απαλλαγή από Φ.Π.Α. στην αγορά του εξοπλισμού. Στην Ελλάδα επιλέξαμε την επιδότηση στον λογαριασμό της ενέργειας, είμαστε όλοι ικανοποιημένοι; Αλλά τί σημαίνει επιδότηση στον λογαριασμό της ενέργειας σε σχέση με την επιλογή της Γερμανίας;
 
ΜΕ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΣΕ 4-5 ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.
 
Ελπίζω να ληφθεί υπ' όψιν και να συζητηθεί με τον κο Υφυπουργό.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.
 
Με εκτίμηση,
Τσαγκαράκης Γεώργιος