Ενημερωτικό για Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΔΟΥ στις 13 Οκτωβρίου 2023

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Με το παρόν ενημερωτικό θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε την δική μας οπτική γωνία για τα πεπραγμένα του περασμένου Γενικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023.
Η ατζέντα των κύριων θεμάτων του Γενικού Συμβουλίου αφορούσε τα εξής:
 1. Αναδιοργάνωση υπηρεσιών - αρμοδιότητες των ΔΟΥ,
 2. Στοχοθεσία ΕΛKΕ,
 3. Προσλήψεις,
 4. Κτηματικές υπηρεσίες,
 5. Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων,
 6. Διενέργεια Ημερίδων για φοροδιαφυγή και συντάξεις.
Ενημέρωση της Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής ΠΟΕ ΔΟΥ
Στην πρωτολογία της η πρόεδρος της ΕΕ αναφέρθηκε αρχικά στην έναρξη και λειτουργία του ΚΕΒΕΙΣ Αττικής από 25 Σεπτεμβρίου 2023, με την ένταξη σε αυτό των τμημάτων Δικαστικού και Εσόδων τεσσάρων ΔΟΥ. Ανέφερε ότι η ομοσπονδία όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες είχαν εκφράσει αρχικά αντιρρήσεις για την χωροθέτηση του κτιρίου, αφού αυτό δεν διευκολύνει την καθημερινή πρόσβαση συναδέλφων και φορολογουμένων σε αυτό. Για το θέμα αυτό έχουν γίνει συζητήσεις με τον ΟΑΣΑ για την πύκνωση των δρομολογίων προς και από το κτίριο. Αναγνώρισε ότι η κύρια ευθύνη για το κτιριακό ζήτημα εναπόκειται στον Σύλλογο Αττικής, όπως είχε γίνει και παλιότερα με την υπόθεση μεταστέγασης των κεντρικών υπηρεσιών στο κτίριο ΚΕΡΑΝΗΣ. Επίσης, μας ενημέρωσε ότι η ΔΔΑΔ έχει από πριν αποφασίσει με αντικειμενικά κριτήρια (προβλήματα υγείας, απόσταση του τόπου διαμονής, πολύτεκνοι/τρίτεκνοι, επικείμενη συνταξιοδότηση εντός διετίας) να εξαιρέσει συναδέλφους από την μετακίνηση στο ΚΕΒΕΙΣ, αν και δέχεται αιτήσεις αναίρεσης αυτής της εξαίρεσης από αυτούς.
Σε συνυφασμό με το προηγούμενο θέμα καθώς και με την επέκταση της κεντρικοποίησης των δομών της ΑΑΔΕ σε περιφέρεια, η πρόεδρος δήλωσε ότι η επόμενη φάση εντός του 2024 θα αφορά το ΚΕΦΟΚ και το ΚΕΦΟΔΕ σε Αττική και Θεσσαλονίκη μόνο, μια ίδρυση που η ομοσπονδία είναι αντίθετη και θα ζητήσει την αναστολή της σύστασης της από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση της ομοσπονδίας στην επέκταση των δομών σε περιφέρεια, τονίζοντας καθησυχαστικά ότι το έργο είναι ανεπίκαιρο διότι υπερβαίνει την θητεία του παρόντος διοικητή και δεν μπορεί να γίνει πριν από την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης της ΑΑΔΕ.
Η πρόεδρος ενημέρωσε το Γενικό Συμβούλιο για την απόφαση του Διοικητή να συστήσει ομάδα εργασίας, η οποία ως αντικείμενο θα έχει τον προσδιορισμό των δραστηριοτήτων που θα απομείνουν στις ΔΟΥ μετά την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης και θα ολοκληρώσει το έργο της τον Δεκέμβριο του 2023. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος ορθώς δήλωσε ότι η ομοσπονδία πρέπει να έχει καταρτίσει ως τότε δική της αντιπρόταση, να την κοινοποιήσει στην διοίκηση της ΑΑΔΕ και ότι η ΔΟΥ πρέπει να παραμείνει το κύτταρο της Φορολογικής Διοίκησης με όλες τις υφιστάμενες δραστηριότητες και να ενισχυθεί η παρουσία τους με την λειτουργία διασταυρωτικών ελέγχων π.χ. μέρος των επιστροφών ΦΠΑ και Εισοδήματος μέχρι ενός ορίου, καθώς και την διενέργεια του προληπτικού ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιταχυνθεί και η αποσυμφόρηση του έργου των ΕΛΚΕ και οι υπηρετούντες σε αυτά ελεγκτές θα επικεντρωθούν στην διενέργεια τακτικών κατά βάση ελέγχων και θα μειωθεί εμμέσως η στοχοθεσία τους. Από συζητήσεις της προέδρου με υπηρεσιακούς παράγοντες, προέκυψε ότι στα σχέδια της διοίκησης είναι η επάνδρωση των ΔΟΥ μετά την ψηφιοποίηση με έμπειρους υπαλλήλους με σφαιρική θεώρηση των αντικειμένων, οι οποίοι θα βοηθούν τον φορολογούμενο στην εκμάθηση της ψηφιακής λειτουργίας της ΑΑΔΕ, οργανωτικά θα είναι χωρισμένοι σε δύο τμήματα και θα απαριθμούν όχι περισσότερα από 20 άτομα ανά ΔΟΥ.
Σχετικά με τις προσλήψεις, η πρόεδρος μαζί με την πρόεδρο των Τελωνειακών συναντήθηκε μαζί με παράγοντες του ΑΣΕΠ, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα των επιλαχόντων του 1/Γ/2023 διαγωνισμού να προσληφθούν κατά προτεραιότητα σε σχέση με τους διαγωνιζόμενους του 2/Γ/2023 ευρύτερου διαγωνισμού του Δημοσίου. Εφόσον βρεθεί η νομική φόρμουλα ή τροπολογία που απαιτείται, οι επιλαχόντες θα προσληφθούν εντός του 2024. Επίσης μας ενημέρωσε ότι από τον 1/Γ/2023 ήδη έχουν προσληφθεί 110 ΤΕ Εφοριακοί και έχουν αρχίσει μαθήματα στην ΦΟΤΑ ενώ από τον ίδιο διαγωνισμό αναμένεται η οριστικοποίηση από το ΑΣΕΠ των πινάκων 177 ΠΕ Εφοριακών που θα προσληφθούν αρχές του 2024. Από τον διαγωνισμό 2/Γ/2023 έχει ζητηθεί η κάλυψη 410 θέσεων ΠΕ Εφοριακών για το 2024 ενώ εντός του ίδιου έτους θα ζητηθεί επιπλέον η κάλυψη άλλων 400 θέσεων ΠΕ Εφοριακών. Σε λοιπά οργανωτικά θέματα, η κανονιστική για την πλήρωση των ΘΕΕΒ θα εκδοθεί εντός Οκτωβρίου για να ακολουθήσει ο γραπτός διαγωνισμός τον Νοέμβριο και η διαδικασία των μετατάξεων των καθαριστριών θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο.
Τέλος, η πρόεδρος πρότεινε στην συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής με τον Υφυπουργό Οικονομικών κο Θεοχάρη την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου να τεθούν τα εξής θέματα: α) η αναστολή λειτουργίας ΚΕΦΟΚ και ΚΕΦΟΔΕ σε Αττική και Θεσσαλονίκη εντός 2024, β) η αποδοχή από την διοίκηση της ΑΑΔΕ της αρνητικής γνωμοδότησης του ΝΣΚ για την συμπερίληψη του χρόνου άδεια μητρότητας στον χρόνο εμπειρίας, γ) η χορήγηση του bonus στην ΑΑΔΕ και η μείωση του απαιτούμενου ποσοστού επίτευξης στόχων από 95 σε 85%, δ) η καθυστέρηση στην σύνταξη οργανογράμματος στο Υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ και η χορήγηση ελεγκτικού επιδόματος στους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ.
Θέσεις ΣΑΣ που εκφράστηκαν στο Γενικό Συμβούλιο
Αναφορικά με την αναδιοργάνωση του ΚΕΒΕΙΣ, η παράταξη μας ανέφερε ότι αν και δεν έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την πρόσφατη λειτουργία του για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, δεν λείπουν τα οργανωτικά κυρίως προβλήματα στην μηχανογράφηση, στην χωροθέτηση του χώρου και στην κατανομή του προσωπικού στα τμήματα. Επιπλέον αναφερθήκαμε στην μη πρόσβαση των συναδέλφων του Δικαστικού Τμήματος στο φυσικό αρχείο του τμήματος, αφού αυτό δεν έχει μεταφερθεί ακόμα στο νέο χώρο και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην καθημερινή λειτουργία του τμήματος.
Αναφορικά με επέκταση της Κεντρικοποίησης των διαδικασιών στην επαρχία, αφού αναφερθήκαμε εκτενώς στην κοινή επίσκεψη του Υφυπουργού και του Διοικητή της ΑΑΔΕ στην ΔΟΥ Ηρακλείου τον περασμένο Αύγουστο, τονίσαμε ότι εν αντιθέσει με παρατάξεις που θεωρούν το θέμα ανεπίκαιρο, εμείς θεωρούμε ότι το θέμα είναι καυτό και επίκαιρο πέραν οποιασδήποτε αμφιβολίας, έχει ήδη τοποθετηθεί στην ατζέντα των επόμενων σχεδίων από πλευράς διοίκησης της ΑΑΔΕ και ήδη υπάρχει προεργασία από τους υπηρεσιακούς παράγοντες γι’ αυτό όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα δημοσιεύματα για την αναβάθμιση του Taxisnet προκειμένου να λειτουργήσουν περιφερειακές δομές της ΑΑΔΕ. Το θέμα πρέπει να τεθεί στην επικείμενη συνάντηση της ΕΕ με τον Υφυπουργό κο Θεοχάρη και να ζητηθεί από αυτόν να ανοίξει τα χαρτιά του, αφού κατέχει κύριο και πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση του θέματος, μιας και η θητεία του παρόντος Διοικητή δεν επαρκεί για την εκκίνηση του. Γιατί όπως ειπώθηκε και στην επίσκεψη δια στόματος Διοικητή «το θέμα είναι που θέλεις να φτάσεις, μπορεί να χρειαστεί να μειώσεις ή να αυξήσεις την ταχύτητα σου, αλλά τελικά θα φτάσεις».
Αναφορικά με την στοχοθεσία στα ΕΛΚΕ, η παράταξη μας αναγνωρίζει ότι σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες (ΔΟΥ, ΚΕΜΕΠ,ΚΕΦΟΜΕΠ και ΕΛΚΕ) τίθενται εξαρχής στόχοι ανέφικτοι και αναποτελεσματικοί, άμεσα δε συνυφασμένοι με το Επιχειρησιακό Στόχο της ΑΑΔΕ. Κι αυτό διότι όταν ένας ελεγκτής έχει φορτωθεί από την αρχή του έτους με 40 και πλέον υποθέσεις λόγω λάθους αρχικού προγραμματισμού και σχεδιασμού, είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Στο κάδρο αυτό πρέπει να προστεθεί και η προφορική κυρίως πίεση των προϊσταμένων του να θυσιάζει την ποιότητα των πορισμάτων προς χάρη της επιθυμούμενης ποσότητας των στόχων. Τέλος, υπάρχει μεν η δυνατότητα για τους προϊσταμένους να ζητούν κάθε Σεπτέμβριο την αναπροσαρμογή προς τα κάτω των στόχων με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στα Τελωνεία, αλλά αυτοί τηρούν φειδωλή και επιφυλακτική στάση στην διαδικασία και δεν την εφαρμόζουν, πιθανώς σκεπτόμενοι ότι κάτι τέτοιο θα έχει επίπτωση στην δική τους αξιολόγηση από τους ανωτέρους τους. Γι’ αυτό τον λόγο, η ομοσπονδία θα πρέπει να ζητήσει εξαρχής να τίθεται όριο στην ανάληψη χρεωμένων υποθέσεων ελέγχου από τους συναδέλφους.
Αναφορικά με τις προσλήψεις, η παράταξη είναι υπέρ της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων από τους επιτυχόντες του 1/Γ/2023 Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, γιατί σε αυτόν οι διαγωνιζόμενοι έχουν εξετασθεί σε ποιο εξειδικευμένα και οικεία με το αντικείμενο μας θέματα. Επίσης, δήλωσε ότι είναι υπέρ της παράτασης των συμβάσεων των προσληφθέντων ΙΔΟΧ εργαζομένων σε ΓΔΟΥ και ΔΗΛΕΔ κυρίως, εφόσον έχουν προσληφθεί μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ και καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
Αναφορικά με την αρνητική γνωμοδότηση του ΝΣΚ για την προσμέτρηση της άδειας μητρότητας στον χρόνο εμπειρίας των συναδελφισσών, τονίσαμε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα κίνησης ντρίπλας αφού η διοίκηση της ΑΑΔΕ τήρησε κάθε άλλο παρά ουδέτερη στάση στο υπό κρίση θέμα στην προσφυγή της στο ΝΣΚ. Είναι τουλάχιστον αυτοκαταστροφικό σε μία χώρα που μαστίζεται από υπογεννητικότητα και που οι γεννήσεις τρέχουν με μειωτικό ρυθμό 10% ετησίως, να αποδεχόμαστε διοικητικές στρεβλώσεις που θέτουν εμπόδια στο ιερό θεσμό της μητρότητας. Το θέμα θα συζητηθεί και στην επικείμενη συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Ισότητας κα Δημαδάμα, προκειμένου ως ομοσπονδία να αναζητήσουμε συμμάχους για την κατάργηση εν πράξει της εν λόγω γνωμοδότησης.
Αναφορικά με την Κτηματικές Υπηρεσίες, η παράταξη μας δήλωσε εντύπωση ότι στην πρόσφατη συνάντηση με την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας προτάθηκε ως λύση το «προσωρινό» μέτρο της εισόδου των ιδιωτών μηχανικών, προκειμένου οι συνάδελφοι των Κτηματικών να «ενισχυθούν» και να ανταπεξέλθουν στο καθημερινό τους έργο. Τονίσαμε ότι η υιοθέτηση αυτής της πρωτοβουλίας της Γενικής Γραμματέως μας βρίσκει αντίθετους, δείχνει μια πολιτική στόχευση η οποία θα αποβεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος που καλούνται να διαφυλάξουν οι συνάδελφοι μας στις Κτηματικές Υπηρεσίες και ότι είμαστε υπέρ των μόνιμων λύσεων που επιτυγχάνονται μέσα από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Δηλώσαμε την κάθετη αντίθεση μας στην είσοδο των ιδιωτών μηχανικών, διότι αυτοί μόνο κερδισμένοι μπορούν να είναι και ουδόλως ζημιωμένοι από αυτή την κίνηση, έχοντας ανέξοδα πρόσβαση σε τεχνογνωσία και ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με την νομική κατάσταση των δημοσίων κτημάτων, γνώση από την οποία αύριο θα αποκτήσουν μόνο κέρδος.
Αναφορικά με την διοργάνωση από την ομοσπονδία ημερίδων για φοροδιαφυγή και συνταξιοδότηση των συναδέλφων, δηλώσαμε εξ αρχής θετικοί αρκεί η ημερίδα για την φοροδιαφυγή να αναδείξει τα προβλήματα και τις ελλείψεις στις υπηρεσίες μας και η ημερίδα για την συνταξιοδότηση να γίνει όπως παλιότερα με τηλεδιάσκεψη για μείωση των εξόδων.
Η παράταξη μας αναφέρθηκε και σε θέματα που χρονίζει η επίλυση τους, όπως είναι η πρόταση της ομοσπονδίας για τις αποζημιώσεις των συμμετεχόντων συναδέλφων στον προληπτικό έλεγχο σε συνδυασμό με την πρόσφατη αύξηση των αποζημιώσεων εξόδων μετακίνησης και διανυκτέρευσης για όλο τον Δημόσιο Τομέα, η πρόταση της ομοσπονδίας για την επέκταση της χορήγησης του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών και στις ΔΟΥ όπως συμβαίνει στα Τελωνεία, η λήψη απόφασης για την κατάρτιση του οργανογράμματος του ΣΔΟΕ που έχει γίνει νέο στοιχειωμένο γεφύρι της Άρτας. Τέλος, τονίσαμε ότι από την υπεραπόδοση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων που έχει καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ομοσπονδία θα πρέπει να διεκδικήσει το δίκαιο μισθολογικό μερίδιο της συμβολής των εργαζομένων συναδέλφων σε αυτή την επιτυχία.
Ψηφίσματα του Γενικού Συμβουλίου της 13ης Οκτωβρίου 2023
 • Κατατέθηκαν από 4 παρατάξεις (ΔΑΚΕ,ΔΑΣ,ΑΚΕ,ΔΥΣΣΥΕ) προτάσεις ψηφισμάτων για τις Κτηματικές Υπηρεσίες και αποφασίστηκε να παρουσιαστεί ως κοινή πρόταση αυτή που προτάθηκε από την παράταξη ΔΑΣ με κάποιες αναγκαίες προσθήκες από ΔΥΣΣΥΕ & ΑΚΕ. Η πρόταση αυτή αφού περιγράφει την δραματική κατάσταση υποστελέχωσης των Κτηματικών Υπηρεσιών, εστιάζει σε:
 1. στην κατάργηση του Υπερταμείου Δημόσιας Περιουσίας, την επαναφορά της κυριότητας όλων των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου από την ΕΤΑΔ στο Υπουργείο Οικονομικών,
 2. στην κατάργηση της ΑΑΔΕ, την ενοποίηση του κλάδου. Ζητάμε μέχρι τότε να δοθεί η δυνατότητα για μετακίνηση - μετάθεση συναδέλφων από και προς την ΑΑΔΕ, το ΣΔΟΕ και τις Κτηματικές Υπηρεσίες, χωρίς τη διαδικασία της κινητικότητας,
 3. στην πλήρη στελέχωση των Κτηματικών Υπηρεσιών με εξειδικευμένους υπαλλήλους (Τοπογράφους μηχανικούς, νομικούς, εφοριακούς κλπ) με νέες προσλήψεις. Κάνουμε σαφές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια νέας υποβάθμισης των Κτηματικών υπηρεσιών, ιδιωτικοποίησης αντικειμένων ή εισαγωγής ιδιωτών με πλάγιο τρόπο στην προστασία και διαχείριση της Δημόσιας περιουσίας θα αποτελέσει αιτία πολέμου,
 4. στον εκσυγχρονισμό, απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας στην κατεύθυνση της προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας και όχι για διευκολύνσεις στις αυθαίρετες καταπατήσεις επιχειρηματικών ομίλων,
 5. στον εξοπλισμό όλων των Κτηματικών με μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων, κονδύλια για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των υπηρεσιών,
 6. στην έμπρακτη αναγνώριση του κατεξοχήν ελεγκτικού ρόλου των Κτηματικών υπηρεσιών με την χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος,
 7. στην χορήγηση στους υπαλλήλους των Κτηματικών Υπηρεσιών κάλυψης νομικών εξόδων από το Υπουργείο Οικονομικών για μηνύσεις και καταγγελίες που δέχονται κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων κατά το πρότυπο της ΑΑΔΕ,
 8. στο κάλεσμα στην πολιτική ηγεσία να αναλάβει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος άμεσης παραγραφής χιλιάδων υποθέσεων, που θα οδηγήσει στην απώλεια δικαιωμάτων του δημοσίου.
 9. στην ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΠΟΕ ΔΟY το αμέσως επόμενο διάστημα σε δημοσιοποίηση του θέματος στο κοινό με συνέντευξη τύπου, προκειμένου να ενημερώσει για την κατάσταση των κτηματικών υπηρεσιών, τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για το δημόσιο συμφέρον, τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας και την ανάγκη άμεσης στήριξης των κτηματικών και του δημόσιου χαρακτήρα αυτών.
 • Ψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση της ΔΥΣΣΥΕ σχετικά με την προσβασιμότητα στο κτίριο του ΚΕΒΕΙΣ που προβλέπει: α) Άμεση συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΑΣΑ για εξεύρεση λύσης στη σύνδεση του ΚΕΒΕΙΣ με σταθμούς ηλεκτρικού ή/και μετρό. Σε πρώτη φάση πρέπει να γίνουν συχνότερες οι διελεύσεις των γραμμών Α15 και Β15 ειδικά κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των συναδέλφων από την υπηρεσία, β) Δυνατότητα επιλογής ωραρίου από τους συναδέλφους, είτε 7-3, είτε 9-5, γ) Δυνατότητα χρήσης του parking από τους συναδέλφους, δεδομένου ότι στη σύμβαση υπάρχουν και θέσεις στάθμευσης (2.350τμ), δ) Να χορηγηθούν, είτε κάρτες απεριορίστων διαδρομών, είτε επίδομα κίνησης στους υπαλλήλους.
 • Ψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση της ΔΥΣΣΥΕ σχετικά με την πιθανή επικινδυνότητα της χωροθέτησης του νέου κτιρίου του ΚΕΒΕΙΣ και αναλυτικότερα: Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στην περιοχή αυτή (Λεωφ. Αθηνών 70, Αθήνα) διαπιστώσαμε ότι το νέο κτήριο συνορεύει με υφιστάμενο πρατήριο υγρών καυσίμων. Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε στον νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας μας, προκειμένου να προσδιοριστεί το κατά πόσο μία τέτοια γειτνίαση είναι σύννομη και να εξεταστεί το ενδεχόμενο, η επιλογή του κτιρίου να προσκρούει στην κείμενη Νομοθεσία, ακριβώς λόγω της προγενέστερης ύπαρξης του πρατηρίου υγρών καυσίμων στην περιοχή.
 • Ψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση της ΔΑΣ σχετική με την στοχοθεσία στα ΕΛΚΕ με την αναγκαία προσθήκη ότι το καθεστώς της υπερβολικής και ανέφικτης στοχοθεσίας δεν υφίσταται μόνο στα ΕΛΚΕ αλλά σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες των ΔΟΥ, ΚΕΜΕΠ & ΚΕΦΟΜΕΠ. Την πρόταση αυτή της ΔΑΣ έχουν υιοθετήσει ενυπογράφως οι εργαζόμενοι στα ΕΛΚΕ Θεσσαλονίκης, η οποία αφού αποτυπώνει την καταστρατήγηση βασικών εργατικών δικαιωμάτων (ωράριο, όγκος δουλειάς) και την υπερεντατικοποίηση της εργασίας, καταλήγει στα αιτούμενα: α) Την άμεση στελέχωση ικανού προσωπικού για κάλυψη των θέσεων ελεγκτών σε ποσοστό περί το 40% των ήδη υπηρετούντων σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες ΕΛΚΕ,ΔΟΥ,ΚΕΜΕΠ,ΚΕΦΟΜΕΠ ή αντίστοιχα τη μείωση κατά το ίδιο ποσοστό του επιχειρησιακού στόχου έως και εφόσον καλυφθούν οι ανάγκες β) Την άμεση πρόσληψη προσωπικού για κάλυψη αναγκών των τμημάτων Ψηφιακής Υποστήριξης και Οργάνωσης των ΕΛΚΕ.
 • Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία πρόταση της ΑΣΚΙ σχετικά με την λειτουργία της ΦΟΤΑ, η οποία αναφέρει τα εξής: Η Φορολογική Ακαδημία πρέπει να αποκτήσει το αυτοδιοίκητο, πρέπει να μπορεί να συμμετέχει στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το βασικότερο πρέπει να μπορεί να δίνει το αυτονόητο στους συνάδελφους πιστοποιήσεις και να λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, να λειτουργεί με διετή τουλάχιστον φοίτηση των συναδέλφων, όπως οι σχολές στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ
 • Ψηφίστηκε ομόφωνα πρόταση της ΣΑΣ σχετικά με την αναζήτηση στατιστικών στοιχείων για την χρέωση υποθέσεων Ελέγχου ανά ελεγκτή και ανά υπηρεσία, ως εξής: Οι Ελεγκτές Βεβαίωσης στις ΔΟΥ και στα ΕΛΚΕ λυγίζουν καθημερινά κάτω από το βάρος των χρεωμένων υποθέσεων, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι ανέφικτες και δεν έχουν συν αποφασιστεί με τους προϊσταμένους τους κατ’ επιταγή των σχετικών διατάξεων. Ζητείται από την ΠΟΕ ΔΟΥ να ζητήσει από την Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΑΑΔΕ τις χρεωμένες ανά ελεγκτή και ανά υπηρεσία υποθέσεις προκειμένου να κριθεί αν αυτές ανταποκρίνονται στον χρόνο εκτέλεσης και στον όγκο τους σύμφωνα με τον Εγχειρίδιο Επιλεγμένων Λειτουργικών Διαδικασιών των υπηρεσιών της Γ.Φ.Δ. της ΑΑΔΕ (έκδοση: Αύγουστος 2023).
 • Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία πρόταση της ΣΑΣ σχετικά με την προσμέτρηση στον υπολογισμό του bonus των υποθέσεων Ελέγχου που κλείνουν με οικειοθελή συμμόρφωση (Άρθρο 397 ν.4512/18), ως εξής: Οι Ελεγκτές Βεβαίωσης στις ΔΟΥ, ΚΕΜΕΠ & ΚΕΦΟΜΕΠ αναλώνουν σημαντικό μέρος του καθημερινού χρόνου με χρεωμένες υποθέσεις ελέγχου, οι οποίες κλείνουν με οικειοθελή συμμόρφωση του φορολογούμενου με βάση τις ευνοϊκές γι’ αυτόν διατάξεις του άρθρου 397 του ν.4512/2018, που του παρέχουν μείωση 40% του βεβαιωθέντος φόρου ή προστίμου εφόσον εξοφληθεί εντός 30 ημερών από την ημερομηνία προσδιορισμού. Ενώ καταβάλλεται κόπος και προσπάθεια γι’ αυτές τις υποθέσεις, δεν εκτιμάται και δεν αποτυπώνεται στα βεβαιωθέντα ποσά ελέγχου με τα οποία κρίνεται η απόδοση του bonus. Η ΠΟΕ – ΔΟΥ να ζητήσει από την Διοίκηση της ΑΑΔΕ να μοριοδοτήσει και να σταθμίσει τα βεβαιωθέντα ποσά ελέγχου από τις υποθέσεις οικειοθελούς συμμόρφωσης, προκειμένου να υπολογίζονται στην απόδοση των ελεγκτών βεβαίωσης για το bonus.
Η παράταξη ΣΑΣ υπερψήφισε τις προτάσεις του Διαχειριστή της ομοσπονδίας για την αλλαγή συναλλασσόμενης Τράπεζας, την ανανέωση της σύμβασης για τα λογιστικά προγράμματα με την εταιρεία Information Systems και την παροχή επιπλέον κονδυλίου 7.750 € σε όλες τις παρατάξεις, το οποίο θα μοιραστεί αναλογικά σε αυτές (250 € ανά Γενικό Σύμβουλο) και θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη εξόδων των παρατάξεων στις επικείμενες Γενικές Συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων συλλόγων. Τέλος, η ΣΑΣ υπερψήφισε τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής για 12/9/2023 και 5/10/2023 και την έγκριση των Μικροδαπανών περιόδου Ιουλίου 2023 ως και Σεπτεμβρίου 2023.
Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων θα παραμείνει η φωνή και το βλέμμα αυτών που νιώθουν ότι δεν μπορούν να εκφραστούν μέσα από τις κομματικές παρατάξεις και ότι θα συνεχίσει να ασκεί γόνιμη κριτική, με στόχο το κύριο συνδικαλιστικό μας όργανο, η Ομοσπονδία να αρχίσει επιτέλους να αφουγκράζεται τις ανησυχίες της βάσης του, των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων και των μελών τους.