2023.04.10 Ενημέρωση για τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο

Πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 30λεπτη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΔΟΥ με τον Υφυπουργό Οικονομικών ο οποίος πάντως δεν διέθεσε ούτε μια ώρα, σε μια διεκπεραιωτική συνάντηση, καθώς βρισκόταν σε πλεονεκτική θέση λόγω της χορήγησης της προσωπικής διαφοράς.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα εξής θέματα αρμοδιότητας του Υφυπουργού:

Προσωπική Διαφορά : ο Υφυπουργός αισθάνθηκε περισσή υπερηφάνεια για την κατάθεση σχετικής τροπολογίας την ύστατη προεκλογική στιγμή, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της προκήρυξης των επόμενων εκλογών και αφού έχει καταψηφίσει ως κυβέρνηση ή αντιπολίτευση σχετικές προτάσεις άλλων κομμάτων, τροπολογία η οποία αποδίδει προσωπική διαφορά στην μισθοδοσία των υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και των κτηματικών υπηρεσιών σε ήδη υπηρετούντες συναδέλφους ή σε προσληφθέντες ως 31.3.2023. Αναγνώρισε το γεγονός ότι δεν υπάρχει πάγια λύση και για τις επόμενες σειρές διορισμών και τον αντίλογο ότι πρόκειται για μια προεκλογική λύση και όχι χάρη. Επίσης αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει μεν πρόβλεψη για το μέλλον αλλά υπερασπίστηκε το νέο μισθολόγιο του Υπουργείου Οικονομικών ως το νέο μαγικό φίλτρο που θα δώσει λύση σε όλα τα προβλήματα του κλάδου. Δικαιολόγησε δε το γεγονός της παράβλεψης του όρου «και εφεξής» που θα κάλυπτε τις μελλοντικές σειρές διορισμών με το επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί ο δημοσιονομικός του αντίκτυπος από το ΓΛΚ. Bonus (ΚΕΔΣ) /

Ελεγκτικό Επίδομα : ο Υφυπουργός τόνισε ότι ναι μεν η δουλειά στην ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αμείβεται καταλλήλως με υψηλές αποδοχές αλλά το ΣΔΟΕ έχει στηριχτεί και αναβαθμιστεί και μισθολογικά μέσα από το νέο οργανόγραμμα του, η σχεδίαση του οποίου έχει εξελιχθεί σε σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Επομένως δεν υπάρχει χώρος συζήτησης για το Ελεγκτικό Επίδομα και άλλα μισθολογικά θέματα του ΣΔΟΕ και του Υπουργείου Οικονομικών, τα οποία θα επιλυθούν είτε από το νέο οργανόγραμμα είτε μέσα από την νέα Βουλή. Πρόκειται λοιπόν για μια προεκλογική «λύση» για τους μισθούς πείνας των νέων συναδέλφων, οι οποίοι είναι άγνωστο αν θα έμεναν όλοι στον κλάδο υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν συζητήθηκε καθόλου η τεράστια απομείωση των μισθών μας άνω του 30%. (Ήδη ο Διοικητής ΑΑΔΕ αναγνωρίζει την άνοδο τιμών καθώς για να γίνουν οι προληπτικοί αύξησε τα έξοδα αποζημίωσης για διαμονή κατά 34%.) Για την μη λήψη του ΚΕΔΣ από άτομα της ΑΑΔΕ αποσπασμένα στο Υπουργείο Οικονομικών, σε υπηρεσίες του και όχι σε πολιτικά γραφεία, αναγνώρισε την στρέβλωση όπως την χαρακτήρισε και μαζί με το θέμα της προσωπικής διαφοράς στα χαμηλά ΠΘΕ, τα παρέπεμψε κυριολεκτικά στις καλένδες, δηλ στα αποτελέσματα των εκλογών της επόμενης ημέρας.

Οργανόγραμμα ΣΔΟΕ : είναι σε τελικό αλλά μη ανακοινώσιμο στάδιο από τον ίδιο, αναγνωρίζει το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΣΔΟΕ και των κτηματικών υπηρεσιών, το οποίο προσπάθησε να επιλύσει με προσλήψεις κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων.

Κτηματικές Υπηρεσίες : οι υπηρεσίες υποφέρουν από έλλειψη νομικών και μηχανικών και αυτό το πρόβλημα προσπαθεί να επιλύσει το Άρθρο 6 της τροπολογίας, που μεταβάλλει την χωρική αρμοδιότητα στις περιοχές Χαλκιδικής και των Κυκλάδων. Είναι μια λύση επείγοντος χαρακτήρα αφού από το Σεπτέμβριο προγραμματίζεται νέος διαγωνισμός προσλήψεων, οι καρποί του οποίου θα φανούν το 2025. Για την λύση αυτή είναι ενήμερη και η Γενική Διευθύντρια και Βεργάκη.

Καθαρίστριες Υπουργείου Οικονομικών : αν και ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το αν είναι πολιτική απόφαση η λύση του outsourcing στον τομέα της καθαριότητας του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε άγνοια και αναρμοδιότητα για το θέμα. Υπερασπίστηκε την θέση ότι ο ίδιος παρενέβη προσωπικά για την πληρωμή τους το φετινό Πάσχα και αναγνώρισε την ανάγκη ένταξης τους σε ειδικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον κο Χατζηδάκη.