Εκτύπωση

Οι αδιαφανείς διαδικασίες αναφορικά στις υπηρεσιακές ταυτότητες της Α.Α.Δ.Ε.

Logo SAS Facebook

Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι

29 Ιανουαρίου 2020

Από :

Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών (Σ.Α.Σ. Εφοριακών)

 

Προς :

1) Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">poedoy@poedoy.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">2) Διοικητή Α.Α.Δ.Ε.

κ. Πιτσιλή Γ.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">gov.office@aade.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">3) Διευθυντή Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

                                                                                               

Θέμα : “Οι αδιαφανείς διαδικασίες αναφορικά στις υπηρεσιακές ταυτότητες της Α.Α.Δ.Ε.”

Σε μία χώρα η οποία έχει αξιολογηθεί -σύμφωνα με διεθνείς δείκτες- στην τελευταία θέση της Ευρώπης για θέματα διαφάνειας, θα περίμενε κανείς -για όσους ευαγγελίζονται διάφανες  διαδικασίες- να το αποδεικνύουν με έμπρακτες ενέργειες.

Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αρνητικά την πρόθεση της Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε. για την χρησιμότητα των υπηρεσιακών ταυτοτήτων.Με το έγγραφο 1173169/12.12.2019 δόθηκαν οδηγίες αναφορικά στην απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. με αριθμό 1076821/24.05.2019 με θέμα «Καθορισμός τύπου και περιεχομένου των δελτίων υπηρεσιακών ταυτοτήτων των υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων». Για την απόφαση αυτή η Ομοσπονδία δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να ασχοληθεί με το θέμα καθώς όλα ήταν ξεκάθαρα…. Παρόλα αυτά στο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. στις 18.12.2019 κάποιοι γενικοί σύμβουλοι ανέφεραν ότι είχαν περιέλθει σε γνώση τους πληροφορίες ότι οι υπηρεσιακές ταυτότητες θα έχουν ενσωματωμένο ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα (chip) αγνώστων προδιαγραφών.

Για τον λόγο αυτό κρίθηκε σκόπιμο να ζητήσει η Ομοσπονδία με μήνυμα smsαπό τους συναδέλφους να αναμένουν, μέχρι να δοθούν σχετικές διευκρινίσεις από την πλευρά της Α.Α.Δ.Ε.. Αφού πέρασε σχεδόν ένας ολόκληρος μήνας απραξίας η ηγεσία της Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ., επικαλούμενη την ανάπαυλα των εορτών των Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς, αποφάσισε να ζητήσει σχετικές διευκρινίσεις σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Διευθυντή  Προσωπικού κ. Βλάχο,  στις 20.01.2020. Μετά από δύο ημέρες, στις  22.01.2020, η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι η ύπαρξη του ηλεκτρονικού κυκλώματος επιβεβαιώθηκε προφορικά, αλλά παρόλα αυτά υπήρξαν προφορικές (ξανά) δεσμεύσεις του κ. Βλάχου ότι αυτό  θα είναι ανενεργό και πως στο μέλλον αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της εισόδου και εξόδου στις υπηρεσίες μας.

Είναι να απορεί κανείς τι νόημα έχουν οι «αποφάσεις» της Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε. και της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., όταν οι λύσεις είναι «προφορικές».

Είναι απορίας άξιο γιατί η Ομοσπονδία δεν μπαίνει στον κόπο να αποδεχτεί το αίτημα της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων για να υποβληθεί γραπτό ερώτημα προς την Α.Α.Δ.Ε. με τις αυτονόητες παρακάτω διευκρινίσεις, αίτημα που διατύπωσε και η παράταξη της ΑΣΚΙ :

 1. Ποιες είναι οι προδιαγραφές του ηλεκτρονικού chipπου θα ενσωματωθεί στην ταυτότητα, δεδομένου ότι η εκάστοτε χρησιμοποιούμενη τεχνολογία καθορίζει και τις δυνατότητές αυτού;
 2. Γιατί η απόφαση του Διοικητή για τον τύπο και το περιεχόμενο των υπηρεσιακών ταυτοτήτων δεν περιλαμβάνει μία τόσο σημαντική προδιαγραφή;
 3. Θα εκδοθεί νέα σχετική απόφαση από την Α.Α.Δ.Ε., που να αναφέρει τις πραγματικές προδιαγραφές των ταυτοτήτων;
 4. Αν εκδοθεί νέα απόφαση -όπως προφορικά άφησε να εννοηθεί η Α.Α.Δ.Ε.- γιατί δεν δίνεται μία παράταση υποβολής των δεδομένων μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις; ενισχύοντας έτσι την σχέση εμπιστοσύνης της Διοίκησης με τους εργαζομένους;

Αν και όταν απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά τότε θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας συλλογικά.

Άσχετα αν κάποιοι θεωρούν ή όχι το θέμα των ταυτοτήτων μείζονος σημασίας, έχουμε αρχίσει και αποδεχόμαστε σε επικίνδυνο βαθμό αδιαφανείς διαδικασίες για τον κλάδο και σε λίγο δεν θα είναι εύκολο να αντιληφθούμε από πού θα βαλλόμαστε περισσότερο :  

 1. Από μία αξιολόγηση που δεν εφαρμόζεται με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί;
 2. Από την είσοδο των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στην εκπαίδευση της Α.Α.Δ.Ε.;
 3. Από την επαγγελματική και καταφανώς ασυμβίβαστη σχέση μεγαλοστελεχών της Α.Α.Δ.Ε.  με ιδιωτικές εκπαιδευτικές εταιρείες;
 4. Από την αδιαφανή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων;

Κανείς δεν γνωρίζει. Στο τέλος μάλιστα ίσως φανεί σε κάποιους λογικό η παραχώρηση του ελέγχου σε ιδιώτες, όπως έγινε στο παρελθόν με τα φορολογικά πιστοποιητικά ή η παραχώρηση δανείων εξασφαλισμένων σε ιδιωτικά κεφάλαια και γενικώς το ξεπούλημα των πάντων για χάρη των διαφόρων συμφερόντων.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφέρουμε πως η τελευταία ανακοίνωση της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. αναφορικά στις ταυτότητες, μας δημιουργεί βάσιμες υποψίες πως η ηγεσία της Ομοσπονδίας είτε θεωρεί πάρεργο τις συνδικαλιστικές της υποχρεώσεις είτε ακόμη χειρότερα θέλει να οδηγήσει τους εργαζομένους σε κατευθυνόμενο λήθαργο για λόγους που αρκετοί υποψιαζόμαστε.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωσή μας σε μορφή pdf, εδώ.

 

 • Ιστοσελίδα :www.sas-eforiakon.gr
 • Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου :info@sas-eforiakon.gr
 • Ομάδα στο facebook : ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ Εφοριακών

Στοιχεία επικοινωνίας :

 • 6977770843 Τσαγκαράκης Γεώργιος (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου Κρήτης.
 • 6948806749 Καζαντζίδης Χαράλαμπος (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), Γεν. Σύμβουλος Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Καβάλας.
 • 6974603920 Χουνουζίδης Κωνσταντίνος (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.), Γεν. Γραμματέας Πολιτιστικού Τμήματος Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., υπάλληλος του Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής.

Logo SAS Facebook