Ποια αντιμετώπιση είχαν οι προτάσεις της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών στο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε. – Δ.Ο.Υ. στις 11/7/2012 (συν μερικά σχόλια)

 1. Με δεδομένη την κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων και το γεγονός ότι πλέον όλοι οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πολύ αυξημένο φόρο σε σχέση με πέρυσι  για εισοδήματα που δεν υπάρχουν φέτος προτείνουμε να γίνει πράξη άμεσα η εξαγγελία ότι ο πολίτης θα πληρώνει για φόρους και δάνεια ποσό ίσο με το 30% του μηνιαίου εισοδήματός του. Άλλως με 1% επιτόκιο ληξιπρόθεσμης οφειλής το κεφάλαιο δεν θα αποπληρώνεται ποτέ, με αποτέλεσμα την γιγάντωση των ληξιπροθέσμων οφειλών. ← Ψηφίστηκε το ποσό που θα πληρώνει ο πολίτης κάθε μάνα για δάνεια και φόρους αθροιστικά να μην ξεπερνάει το 30% του εισοδήματος.

 1. ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Έχουμε ως αρνητικό παράδειγμα την πολύ πρόσφατη εμπειρία της αποτυχημένης, προηγούμενης συγχώνευσης υπηρεσιών. Η Ομοσπονδία πρέπει να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιάρθωση των Δ.Ο.Υ. λαμβάνοντας υπόψη τις πληθυσμιακές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Δεν μπορεί να προχωράει μια τέτοια διαδικασία με ισοπεδωτική τακτική χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας, του φορολογούμενου πολίτη και των εργαζόμενων συναδέλφων. ← Για την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ ψηφίστηκε η πρότασή μας αλλά διαφοροποιημένη καθώς πολλοί σύμβουλοι αλλά και Σύλλογοι τοποθετήθηκαν. Συγκεκριμένα ψηφίστηκε οτι στους νομούς Ηρακλείου, Αχαίας, Μαγνησίας και Λάρισας να λειτουργούν 2 ΔΟΥ Α τάξης και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο λόγω πληθυσμιακών και γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων.

 1. Αλλαγή τρόπου ψηφοφορίας για την ανάδειξη των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να γίνεται ταχυδρομικά η αποστολή των ψηφοδελτίων με την αναγραφή του ονοματεπωνύμου του προσώπου που ψηφίζει , κάτι που καταργεί την ανωνυμία του εκλογικού σώματος και να υπάρχουν έτσι «παράθυρα» για μη τήρηση του αδιάβλητου της διαδικασίας, καθώς κάλλιστα μπορεί να εμφανιστεί το φαινόμενο να σταλεί φάκελος με το όνομα υπαλλήλου που δεν επιθυμούσε να ψηφίσει, ώστε να ενισχυθεί συγκεκριμένος υποψήφιος.  Η ψηφοφορία να γίνεται με κάλπη στις έδρες των Συλλόγων και τα αποτελέσματα να στέλνονται στην Ομοσπονδία. Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων εάν κριθεί σκόπιμο προτίθεται να κινηθεί νομικά για αυτό το ζήτημα. Μελλοντικά επέκταση των δυνατοτήτων που παρέχει το σύστημα ΣΥΖΕΥΞΙΣ για την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφοφορίας με κατάργηση των φακέλλων.  ←Αποσύραμε την πρόταση για αλλαγή τρόπου ψηφοφορίας για τα Υπηρεσιακά. Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτό είναι θέμα της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΟΙΚ. Είπαμε ότι θα επανέλθουμε στο θέμα με σωστή διατύπωση στο επόμενο ΓΣ.

 

 1. Αίτημα από την Ομοσπονδία μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών για διάθεση Αστυνομικών Υπαλλήλων  ώστε να γίνεται η μεταφορά των χρημάτων από τα ταμεία των Δ.Ο.Υ. στις τράπεζες για κατάθεση, ώστε να μην χρειάζεται να κινδυνεύουν οι υπάλληλοι που μεταφέρουν τα χρήματα  χωρίς συνοδεία. Σε πολλές Δ.Ο.Υ. παρατηρείται το φαινόμενο αυτό. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει σύμβαση για πανελλαδική κάλυψη από εταιρεία security. ← Υπερψηφίστηκε ομόφωνα

 

 1. ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ : Η εκτελεστική επιτροπή της Π.Ο.Ε-Δ.Ο.Υ μετά από επαφή με την νέα πολιτική ηγεσία να συζητήσει αυτό το θέμα λαμβάνοντας και επιδεικνύοντας στοιχεία μισθών συναδέλφων εφοριακών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να τους ενημερώσει ότι εάν επιθυμούν σε τόσο νευραλγικά σημεία για τα έσοδα του κράτους να έχουν πένητες εφοριακούς και εξίσωση των μισθών περαιτέρω προς τα κάτω δεν υπάρχει η πρόθεση εκ μέρους μας να δείξουμε τον απαιτούμενο ζήλο. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε αυτούς που πέτυχαν στον διαγωνισμό του Υπουργείου και προτίμησαν είτε να παραμείνουν άνεργοι ή να κάνουν κάτι άλλο. Δηλαδή το ίδιο το Υπουργείο με την στάση του ως τώρα σε θέματα μισθών απωθεί νέους ανθρώπους που έχουν πτυχία    ( πιθανόν πολλοί εξ΄ αυτών να έχουν και μεταπτυχιακά ) – με φιλοδοξίες και ζήλο που έχουν δώσει τον αγώνα τους μέσα από αξιοκρατικούς διαγωνισμούς. ← Αποσύραμε την πρόταση για το μισθολόγιο γιατί ψηφίσαμε παρόμοια της ΠΑΣΚΕ.

 

 1. Καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής στις ποινικές διώξεις με κωδικό υπαλλήλου. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που στο παρελθόν  υπάλληλος έχει δεχτεί απειλές για την ζωή του διότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δημοσίου. ← Απορρίφθηκε η πρόταση για την ηλεκτρονική υπογραφή με το σκεπτικό ότι χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση και εξειδίκευση.

  7. Δημιουργία μίας επίσημης, μοναδικής και αξιόπιστης βάσης δεδομένων με όλες τις διαταγές, εγκυκλίους, δελτία τύπου κ.λπ.  από το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι δυνατόν να ψάχνουμε για εγκυκλίους σε ιδιωτικές ιστοσελίδες. ← Υπερψηφίστηκε

 

 • Από την ΑΣΚΙ αναφέρθηκε πως  υπραχει εισήγηση οτι μπορούμε να διεκδικήσουμε και πέραν της πενταετίας τις κρατήσεις του ΤΕΑΔΥ. Θα την παρουσιάσει στον Πρόεδρο στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΕ.
 • Η ΣΑΣ δεν ψήφισε την υποχρεωτική συνδρομή των 4 ευρώ για κάθε μέλος του Συλλόγου γιατί δεν μπορούμε εμείς να το επιβάλλουμε. Το καθορίζουν οι Σύλλογοι κατόπιν αποφάσεων μέσα από Γενικές Συνελεύσεις.
 • Η συνάντηση με τον Μαυραγάνη έγινε σε καλό κλίμα αλλά δήλωσε αναρμόδιος σε πολλά ζητήματα όπως το μισθολόγιο, απολύσεις κλπ. ΄Ολα θα κριθούν στη συνάντηση με τον Σταϊκούρα και τον  Στουρνάρα.
 • Γενικά δεν υπήρξε κάτι χειροπιαστό για ακόμη μια φορά όσον αφορά στην  αναδιοργάνωση. Η τριμελής Επιτροπη για την κατάρτιση της πρότασης αναδιοργάνωσης των ΔΟΥ - Μπασματζίδου, Αλεξιάδης, Σταυράκη- δεν έχει έτοιμη την πρόταση. Εντός των ημερών δεσμεύτηκαν να την στείλουν στους Συλλόγους.
 • Για το ΤΕΑΔΥ υπάρχουν δύο  λογαριασμοί στην Τράπεζα  Ελλάδος. Ο ένας με 96 εκατομμύρια ευρώ μη κουρεμένος και ο άλλος με 98 περίπου,  κουρεμένος.΄Εχει κατατεθεί εξώδικο προς την Τράπεζα Ελλάδος γιατί καθυστερεί να κοινοποιήσει τις κινήσεις τους όπως και έχει αναλάβει δικηγορος την προσφυγή κατά του PSI για τον δεύτερο.

Ψηφίσαμε σαν ΣΑΣ τις προτάσεις:

 • της ΠΑΣΚΕ για νεοδιοριστέους και κλαδικό μισθολόγιο.
 • της ΑΣΚΙ για τα κρατικά λαχεία να μην ιδιωτικοποιηθούν
 • την πρόταση να κρίνονται πρώην βουλευτές ως διευθυντές όχι αυτοδίκαια αλλά μετά από αξιολόγηση
 • της ΔΑΣ μια γενική πρόταση για προστασία των αποθεματικών των ταμείων
 • την πρόταση για κατάργηση των χαρατσιών.