Εκτύπωση

2020 - Θα αφήσουμε το εργασιακό μας μέλλον στα χέρια των επαγγελματιών συνδικαλιστών;

Logo SAS Facebook

2020 - Θα αφήσουμε το εργασιακό μας μέλλον στα χέρια των επαγγελματιών συνδικαλιστών;

Η αδρανειακή κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος οδήγησε πριν από περίπου εννέα (9) χρόνια (το 2011) ανεξάρτητα σχήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδος να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ιδρύσουν την Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων. Σήμερα, ανεξάρτητα σχήματα στην Ανατολική Κρήτη, στην Καβάλα-Δράμα και στα Ιωάννινα έχουν την πλειοψηφία στα Δ.Σ. των συλλόγων τους και εκπροσωπούνται και σε πολλούς άλλους συλλόγους.

Η Σ.Α.Σ. είναι μία πραγματικά ανεξάρτητη παράταξη καθώς δεν κρύβεται πίσω από τα μέλη της κανένας κομματικός μηχανισμός που να κατευθύνει τη λήψη των αποφάσεών της και τη στάση της απέναντι στα τρέχοντα ζητήματα. Όσο κι αν δεν το καταλαβαίνουν οι «παραδοσιακοί» συνδικαλιστές, που θεωρούν επικίνδυνο για μία συνδικαλιστική παράταξη να μην πρεσβεύει τις κοινωνικές και ιδεολογικές αρχές ενός κόμματος, οι θέσεις της Σ.Α.Σ. δεν μπαίνουν σε κουτάκια.

Πεποίθηση μας είναι ότι η ελευθερία και η ανεξαρτησία του συνδικαλισμού όχι μόνον δεν υπηρετούνται από τον κομματικό συνδικαλισμό, αλλά αντιθέτως, στρεβλώνονται και ακυρώνονται. Σε αντίθεση με το ανύπαρκτο όφελος των εργαζομένων, προάγεται το προσωπικό συμφέρον των κομματικών συνδικαλιστών, ως επιβράβευση της συνεισφοράς τους προς το κόμμα. Θα ήταν περιττό να αναφέρουμε για μια ακόμη φορά την πλειάδα των κομματικών συνδικαλιστικών στελεχών, τα οποία αφού υπηρέτησαν «ευόρκως» τον κυβερνητικό ή τον αντιπολιτευτικό συνδικαλισμό, προήχθησαν σε ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, σε δημάρχους, βουλευτές και υπουργούς.

Περαιτέρω, έχει παρατηρηθεί ότι οι κομματικές συνδικαλιστικές παρατάξεις, μετά την άνοδο των οικείων κομμάτων τους στην εξουσία, πέφτουν σε βαθύ κώμα. Αυτό αποτελεί δείγμα της χειραγωγημένης αντίληψης και πρακτικής τους και απτή απόδειξη ότι ποτέ δεν πίστεψαν στην κινηματική δράση αλλά κινήθηκαν απόλυτα με κομματικά κριτήρια. Γι’ αυτό και οι κλαδικές διεκδικήσεις μπαίνουν στο συρτάρι (βλ. ειδικό μισθολόγιο) μέχρι να ολοκληρωθούν τα σχέδια των κυβερνώντων (ΔΑΚΕ) ενώ οι προτάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων αγνοούνται παντελώς από τις παρατάξεις που τα κόμματά τους είχαν αναλάβει κυβερνητικό ρόλο (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΣΥΕ (πρώην ΠΑΣΚΕ), ΑΣΚΙ). Με επίσης κομματικά κριτήρια η ΔΑΣ δηλώνει πλήρη συστράτευση με το ΠΑΜΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Βέβαια, κατά τα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκαν και “αυτόνομες” κινήσεις που εξέφραζαν οργή και αγανάκτηση για τον κομματικό συνδικαλισμό και αρχικά φάνηκε ότι βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες των εργαζόμενων. Αυτό που πιθανώς αγνοούν οι συνάδελφοι είναι ότι και αυτοί υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα και έχοντας υποστηρίξει κομματικές σκοπιμότητες για πολλά χρόνια, όταν πλέον τα συμφέροντά τους δεν εξυπηρετούνταν από την παράταξή στην οποία ανήκαν, βρέθηκαν σε τέλμα και αποχώρησαν.

Τέτοια περίπτωση είναι η Α.Κ.Ε., η οποία αποτελείται από τα πρώην κομματικά μέλη της Α.Σ.ΚΙ. που αποχώρησαν (προκαλώντας πολλά παράπονα στους πρώην συντρόφους τους) μετά τις εκλογές του 2017 και αφού είχαν “κατέβει” μαζί τους σε κοινό ψηφοδέλτιο. Τα ίδια άτομα στο προηγούμενο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΔΟΥ το 2014 -με προεξέχοντα τον μετέπειτα αναπληρωτή υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη- καλούσαν τις παρατάξεις της μειοψηφίας να συμπορευτούν μαζί τους για τη δημιουργία ενός αντιμνημονιακού μετώπου.

Όμως, αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις όσων προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των συναδέλφων για αποκατάσταση αδικιών προκειμένου να διατηρηθούν σε συνδικαλιστικές θέσεις με διαφορετική πλέον κομματική ταυτότητα

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

-      Η λειτουργία της Σ.Α.Σ. διέπεται από τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης και απέχει παρασάγγας από τον μονοδιάστατο και στατικό τρόπο λειτουργίας των άλλων παρατάξεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε όλες τις αποφάσεις της Συνεργασίας η γνώμη όλων ανεξαιρέτως μετράει το ίδιο και τα μέλη της έχουν ίσο δικαίωμα λόγου και ψήφου. Άραγε, ποιοι άλλοι μπορούν να ισχυριστούν κάτι ανάλογο;

-      Η Σ.Α.Σ. είναι πολέμιος του συνδικαλισμού της καρέκλας. Για το λόγο αυτό δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα χωρίς να τηρούμε επετηρίδες, μέσω των εναλλαγών στις θέσεις των γενικών συμβούλων. Αυτό μας κάνει πιο δημιουργικούς, λόγω της ανανέωσης των προσώπων και ευνοείται το ομαδικό πνεύμα. Παράλληλα, επιδιώκουμε να αυξηθεί ο αριθμός των συναδέλφων που θα γνωρίσουν εκ των έσω τα συνδικαλιστικά όργανα, ώστε να καταλάβουν τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται εις βάρος τους. Έτσι, θα αντιληφθούν την υπο­κρισία των κομματικών συνδικαλιστών και ότι πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο που λειτουρ­γεί ως εμπόδιο για την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της εργασιακής τους ζωής.

-      Η Σ.Α.Σ. είναι πολέμιος της δογματικής και άκριτης άρνησης κάθε αλλαγής. Οι θέσεις της Συνεργασίας για όλα τα κλαδικά θέματα (αξιολόγηση, υπηρεσιακά συμβούλια, προληπτικοί έλεγχοι κ.α.) είναι συγκεκριμένες και αναλυτικές και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο (www.sas-eforiakon.gr). Με σαφείς θέσεις απέναντι στην Διοίκηση, οι οποίες έχουν συνοχή και δεν πέφτουν σε αντιφάσεις, επιδιώκουμε να δώσουμε λύσεις σε καίρια προβλήματα. Η έγγραφη αποτύπωση των θέσεών μας εξασφαλίζει και την συνέχεια στην αντιμετώπιση των διαχρονικών κλαδικών μας ζητημάτων, ακόμα και όταν εναλλάσσονται τα πρόσωπα στην Σ.Α.Σ.. Επιπλέον, αποτελεί δέσμευση για τη σθεναρή διεκδίκηση της βελτίωσης της εργασιακής και υπηρεσιακής μας ζωής.

Ενδεχομένως, όλα τα παραπάνω να φαίνονται σε κάποιους ουτοπικά και ανεφάρμοστα, όμως, είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε τα τελευταία εννέα (9) χρόνια, δηλαδή από τότε που ιδρύθηκε η Συνεργασία (στο 25ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΔΟΥ). Είναι ο συνδικαλισμός που θέλουμε να επικρατήσει, ο οποίος να είναι ελεύθερος και αδέσμευτος στην προάσπιση των δικαιωμάτων και στη διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Για το λόγο αυτό ζητάμε την δική σας βοήθεια και στήριξη όχι μόνο με την ψήφο σας, αλλά και με την ενεργή συμμετοχή σας στις επόμενες εκλογές. Είναι απολύτως εφικτό να βρεθούν οι εργαζόμενοι στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αρκεί σε κάθε σύλλογο να υπάρξουν ανεξάρτητες φωνές που θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στην Ομοσπονδία.

Καλούμε, λοιπόν, όλους τους συναδέλφους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ένα ανεξάρτητο σχήμα στον Σύλλογό τους να επικοινωνήσουν μαζί μας, να μας βοηθήσουν με τις απόψεις και την μαχητικότητά τους και να τους βοηθήσουμε με τη δική μας εμπειρία. 

Η ουσιαστική αλλαγή στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση και στον τρόπο διεκδίκησης θα έρθει όταν ολοένα και περισσότερα άτομα συμμετάσχουν ενεργά στον συνδικαλισμό. Είναι ένα μικρό βήμα με καθοριστική, όμως, σημασία. Συνάδελφοι, θα το κάνετε;

6977770843 Τσαγκαράκης Γεώργιος            6944984506 Νάτσικας Άγγελος

6974603920 Χουνουζίδης Κωνσταντίνος     6978655052 Θεολογίδου Χρύσα

6937362082 Βαλσαμίδου Κούλα                   6948806749 Καζαντζίδης Χαράλαμπος

6974961239 Παπαδάκης Γεώργιος               6977001583 Κανδηλογιαννάκης Ρένος

6944333472 Δερμιτζάκης Μανώλης             6942657488 Φωτάκης Μάνος

6936994826 Κωτούλα Αγγελική                   6973799460 Λανόπουλος Παναγιώτης

6973628707 Καβάκης Δημήτρης                  6977563404 Καββαδίας Αριστείδης

6939846206 Μαλιβίτσης Νίκος                      6980999751 Παντελίδου Ελένη

Η ανακοίνωσή μας σε μορφή pdf, εδώ.

Logo SAS Facebook