Εκτύπωση

Ενημερωτικό σημείωμα για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 21.04.2021

Logo SAS Facebook

26 Απριλίου 2021

Να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι

Ενημερωτικό σημείωμα για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 21.04.2021

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με το σημείωμα αυτό θέλουμε να δώσουμε μια σύντομη περιγραφή των όσων διαδραματίστηκαν στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ.. Η κακή εικόνα των προηγούμενων Γενικών Συμβουλίων δεν άλλαξε και μάλλον δεν θα αλλάξει μέχρι τις συνδικαλιστικές εκλογές, που αναμένονται να πάρουν νέα παράταση για το φθινόπωρο του 2021. Μία Ομοσπονδία που προετοιμάζεται, συζητά, συνθέτει, αξιοποιεί όλα τα όπλα της ενάντια στη διοίκηση δεν έχει καμμία σχέση με όσα θα διαβάσετε παρακάτω. Καμμία ελπίδα για κοινές δράσεις. Αντίθετα, επικράτηση των επικοινωνιακών τακτικισμών των κομματικών παρατάξεων με έμφαση στο πολιτικό και όχι στο συνδικαλιστικό επίπεδο.

Τα βασικά θέματα που συζητηθήκαν είναι τα εξής:

Παραβίαση του Καταστατικού και της δημοκρατικής λειτουργίας της Ομοσπονδίας

Η ΣΑΣ για μία ακόμη φορά τόνισε την καταπάτηση του καταστατικού, αφού στην πράξη δεν υλοποιείται κανένα σχέδιο δράσης (εφόσον αυτό υπάρξει). Συνοπτικά: α) Δεν υλοποιούνται οι αποφάσεις του Γ.Σ. και Εκτελεστικής (τουλάχιστον δεκαέξι (16) για το τελευταίο εξάμηνο), β) Δεν αναγνωρίζονται οι αρμοδιότητες των εκλεγμένων μελών και δεν τους παρέχονται αντίγραφα οικονομικών στοιχείων, γ) Δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία αντικατάστασης Γενικού Συμβούλου της ΣΑΣ, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει σχεδόν ενάμιση μήνα, δ) Δεν ενημερώνονται εγκαίρως τα μέλη της Εκτελεστικής και του Γ.Σ., ε) Τα μέλη των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΔΥΣΣΗΕ λαμβάνουν μονομερώς αποφάσεις για λογαριασμό των υπόλοιπων γενικών συμβούλων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα αυτό.

Παρόμοια ζητήματα έθεσε και η εκπρόσωπος της ΑΣΚΙ προτείνοντας την διενέργεια έκτακτου Γενικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την δημοκρατική λειτουργία θεσμικών οργάνων και αναλυτική ενημέρωση των αρμόδιων Γενικών Συμβούλων. Οι υπόλοιπες παρατάξεις υποβάθμισαν την σημασία των παραπάνω σε σχέση με τα τρέχοντα θέματα.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Δόθηκε ο λόγος σε συνάδελφο από το Συντονιστικό της 1Γ/2017, ο οποίος άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις. Έθεσε -εύλογα- το θέμα της προσωπικής διαφοράς ως κοινή βάση για αφετηρία συζήτησης, διαφώνησε με το μισθολόγιο της Α.Α.Δ.Ε. αιτιολογώντας ότι καθορίζονται υποκειμενικά τα κλιμάκια κ.λπ.. Η ευγενική παρουσία του συναδέλφου αποτελεί ελπίδα για το συνδικαλιστικό μέλλον, σε αντίθεση με τις φωνές που προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τις προθέσεις του. Στους ισχυρισμούς (των φωνών αυτών) ότι οι νέοι δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις, ο συνάδελφος ανταπάντησε ότι δεν εκπροσωπεί καμμία παράταξη και ότι οι νέοι συνάδελφοι «συζητούν και συνθέτουν».

Επειδή, η Ομοσπονδία προσπαθεί να διχάσει τους νέους συναδέλφους ως προς τις επιστολές τους και τις απόψεις τους, η ΣΑΣ υποστηρίζει ότι οι νέοι συνάδελφοι μπορούν να είναι και κατά του μισθολογίου και παράλληλα να προτείνουν βελτιώσεις σε αυτό, γιατί οι βιοποριστικές τους ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Τουλάχιστον αυτοί συζητούν!!!

Στάση ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ:

Η πρόεδρος της Εκτελεστικής: 1) Υποστήριξε ότι οι άλλες Ομοσπονδίες, που αντιδρούσαν στο μισθολόγιο, πλέον διαπραγματεύονται, 2) Υπογράμμισε τα απογοητευτικά ποσοστά συμμετοχής στις προκηρυγμένες απεργίες, μεταθέτοντας έτσι την ευθύνη της Ομοσπονδίας στην εξέδρα (συναδέλφους), 3) Υπερασπίστηκε τα θετικά του μισθολογίου (κάτι που έγινε συνολικά από την ΔΑΚΕ). Η ομιλία της θα έβρισκε σύμφωνο σε όλα τον κο Διοικητή….

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ, που υποβάθμισαν σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους όπως π.χ. ο εκβιασμός της υποκειμενικής αξιολόγησης, η υποκειμενική τοποθέτηση στα Π.Θ.Ε., η αδιαφάνεια στην χρέωση εντολών, η στοχοθεσία με βάση την εισπραξιμότητα των φόρων, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, το κλείσιμο είκοσι (20) ΔΟΥ σε Αττική/Θεσσαλονίκη, η υποβάθμιση των υπηρεσιών της περιφέρειας, οι κρίσεις των προϊσταμένων κ.ά.. Τοποθετήσεις όπως είμαστε υπέρ της αξιολόγησης και προσπαθούμε να την βελτιώσουμε είναι κυριολεκτικά ανειλικρινείς, αφού για δύο χρόνια όλες οι παρατάξεις απέρριπταν προκλητικά κάθε προσπάθεια της ΣΑΣ για σύσταση διαπαραταξιακής ομάδας, ώστε να κατατεθεί αντιπρόταση.

Αντί να προτείνουν κάποια ουσιαστική δράση για όλα τα παραπάνω, ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ υποστήριξαν ότι κάποιες μικροβελτιώσεις που έγιναν στο νέο μισθολόγιο οφείλονται στις σχέσεις που έχουν με τον κ. Βεσυρόπουλο και άλλα πολιτικά πρόσωπα! Δηλαδή, αυτοί που δήλωναν πιο ανεξάρτητοι από τους ανεξάρτητους παραδέχτηκαν ότι επισκέπτονται (ιδιωτικά και χωρίς να γνωρίζουν οι υπόλοιποι στην Ομοσπονδία) κυβερνητικά γραφεία. Είναι ηλίου φαεινότερο η “σκληρή” διαπραγμάτευση που κάνουν…..

Η ΔΑΚΕ δήλωσε απροκάλυπτα ότι δεν βλέπει κίνδυνο ιδιωτικοποίησης αντικειμένων του κλάδου, παραβλέποντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Υπουργείο Ανάπτυξης ή στο ΕΦΚΑ (έκδοση συντάξεων από δικηγόρους με δημόσιο κόστος). Φαίνεται ότι παραβλέπει κι ανάλογες διεργασίες εντός της ΑΑΔΕ π.χ. ελεγκτικές εταιρείες στην ΦΟ.Τ.Α., ελεγκτικά πιστοποιητικά κ.λπ., μετατροπή των ΔΟΥ σε Φορολογικά ΚΕΠ.

Η ΔΑΚΕ μάλιστα το “τερμάτισε” όταν πρότεινε τα θέματα μετακίνησης σε νέο Π.Θ.Ε. να περνάνε μέσα από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, για τα οποία όμως δεν δέχεται ότι υπάρχουν ζητήματα διαφάνειας στην λειτουργία τους (δεν ψήφισε σχετική πρόταση της ΣΑΣ για πολλοστή φορά).

Ερωτηματικά και υπόνοιες προκαλεί η αναβολή -και αυτή την εβδομάδα- της παρουσίασης του βαθμολογίου από τη Διοίκηση, που καθυστερεί από τις 12.03.2021.

Στάση των ΑΣΚΙ, ΔΑΣ και ΑΚΕ:

ΑΣΚΙ, ΔΑΣ και ΑΚΕ επανέλαβαν ότι το μισθολόγιο φέρνει δραματικές αλλαγές στον κλάδο. Μαζεύουν (από κοινού) υπογραφές κατά του μισθολογίου, δεν συζητούν και προτείνουν ότι ο όποιος αγώνας θα πρέπει να έχει στόχο την ανατροπή του μισθολογίου και μόνο.

Δεν θα ασχοληθούμε με τα ψέμματα που εκφράζουν (κυρίως η ΔΑΣ και η ΑΚΕ) για την ΣΑΣ, η οποία είναι η μόνη παράταξη που παρουσιάζει γραπτά τις θέσεις της σε πλήρη ανάλυση για όλα τα θέματα, όπως τα συνθέτουν και συζητούν οι ίδιοι οι συνάδελφοι και όχι πολιτικά κέντρα του ΠΑΜΕ ή άλλων κομματικών οργανώσεων. Δολοπλοκία που θυμίζει αντιμνημόνιο της ΑΣΚΙ/ΑΚΕ του 2014.

Στο προηγούμενο Γενικό Συμβούλιο (Γ.Σ.) έγινε φανερό ότι οι αυξήσεις στις απολαβές του νέου μισθολογίου (μικρές ή μεγάλες) θα κλόνιζαν την αποχή από την αξιολόγηση για το 2020, όχι γιατί οι συνάδελφοι συμφωνούν με το ύψος των αυξήσεων ή με την αξιολόγηση ή με τις εργασιακές συνθήκες, αλλά ένεκα βιοπορισμού. Επίσης, λαμβάνονται μηνύματα συναδέλφων που μιλούν για κόπωση στην άρνηση της Ομοσπονδίας χωρίς αντιπρόταση στην αξιολόγηση. Αυτά είναι ήδη γνωστά σε όλες τις παρατάξεις.

Η ΣΑΣ τότε (στο προηγούμενο Γ.Σ.) είχε ζητήσει όλοι οι Γενικοί Σύμβουλοι να ασχοληθούν για μία εβδομάδα εντατικά με το σημαντικότερο γεγονός της δεκαετίας (μισθολόγιο) και επίσης να έρθουν σε επαφή με τους συναδέλφους, ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα πλαίσιο διεκδίκησης για το εργασιακό τους μέλλον. Οι ΔΑΣ, ΑΣΚΙ, ΑΚΕ αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση περί αυτών και αντιπρότειναν μονοήμερη απεργία!!!

Το σημαντικότερο είναι ότι στο προηγούμενο Γ.Σ. αρνήθηκαν να ανανεωθεί η στάση της Ομοσπονδίας στην αποχή από την αξιολόγηση όπως έκαναν οι Τελωνειακοί, γιατί ίσως υπήρχε άλλο σχέδιο. Οι δήθεν υποστηρικτές των εργαζομένων (ΑΣΚΙ, ΑΚΕ, ΔΑΣ) δεν συμφώνησαν ούτε σ’ ένα ελάχιστο πλάνο δράσεων, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τη Διοίκηση να κερδίσει χρόνο και τις ΔΑΚΕ, ΔΗΣΣΥΕ να αναπτύξουν τις νέες πελατειακές τους σχέσεις. Αντ’ αυτού, κατηγορούν για τα πάντα τον κυβερνητικό συνδικαλισμό (κολλάνε και το δικό μας ακρωνύμιο (ΣΑΣ) αναλόγως όπου τους βολεύει, επειδή έχουν εξειδίκευση στην λασπολογία και μάλλον τους ενοχλούμε που υπάρχουμε).

Αφού λοιπόν οι ΑΣΚΙ, ΔΑΣ και ΑΚΕ μάζεψαν κάποιες υπογραφές και ήρθαν σε αδιέξοδο (λόγω της μικρής ανταπόκρισης σε σχέση με το σύνολο των υπαλλήλων) έπρεπε την αποτυχία τους να την φορτώσουν στις άλλες παρατάξεις. Έτσι, αυτό για το οποίο δεν είχαν συμφωνήσει στο προηγούμενο Γ.Σ. (την συνέχιση της αποχής για την αξιολόγηση του 2020 δηλαδή) το έθεσαν -επιτακτικά μάλιστα- στο τωρινό, ευελπιστώντας ότι δεν θα ψηφίζονταν. Δεν τους βγήκε όμως, χαλώντας τους τα σχέδια επίρριψης ευθυνών οπουδήποτε αλλού…

Μάλιστα υποστήριξαν ότι δεν έχει νόημα μία απεργία που δεν στηρίζεται από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (και του κόσμου), παρόλο που είναι θιασώτες κάθε απεργιακής κινητοποίησης ανεξαρτήτως της μικρής συμμετοχής σ’ αυτές.

Η ΣΑΣ υποστήριξε να παραμείνει η απόφαση για την αποχή από την αξιολόγηση ως έχει (το οποίο και επικράτησε μετά από πρόταση της ΔΗΣΣΥΕ) για τους παρακάτω λόγους:

  • Ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το μισθολόγιο και κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν οι συνθήκες που θα κάνουν τους συναδέλφους να συσπειρωθούν απέναντι στην αποχή, γι’ αυτό η απόφαση ενάντια στην αξιολόγηση θα πρέπει να είναι ενεργή.
  • Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που επιθυμούν να έχουν την κάλυψη της Ομοσπονδίας στην αποχή τους από την αξιολόγηση.
  • Η πλειοψηφία των συναδέλφων είναι κατά της υποκειμενικότητας της αξιολόγησης και του εκβιασμού, είτε συμμετέχουν είτε όχι στη διαδικασία.
  • Η ΣΑΣ έχει ήδη προτείνει μία δράση απέναντι σε όσους συμμετέχουν στην αξιολόγηση υπό τον εκβιασμό και όχι επειδή το επιθυμούν (βλ. www.sas-eforiakon.gr(ανάρτηση στις 05.03.2021)).

Είναι ξεκάθαρο ότι τα θέματα γύρω από το μισθολόγιο είναι ανοιχτά και κάθε διεκδίκηση αποτελεί ζήτημα πίεσης από την Ομοσπονδία. Οι δυνατότητες αυτές περιορίζονται όσο οι εξελίξεις οδηγούν σε διάλυση του κλάδου (φορολογικά ΚΕΠ και Ελεγκτικά Κέντρα.). Σε κάθε περίπτωση -είτε εφαρμοστεί το μισθολόγιο είτε όχι- οι συνάδελφοι έχουν ανησυχίες για το εργασιακό τους μέλλον π.χ. υπερεξουσίες Διοικητή, άνιση μεταχείριση των νέων συναδέλφων, φορολογική δικαιοσύνη, υποβάθμιση των υπηρεσιών, κεντρικοποίηση των υπηρεσιών, συνθήκες αδιαφάνειας και επιπτώσεις αυτής στον κλάδο και στην κοινωνία κ.ο.κ.. Σε όλα αυτά τα διακυβεύματα, η ΣΑΣ θέτει ζητήματα και παίρνει πρωτοβουλίες χωρίς να ενισχύει τον διχασμό του κλάδου.

Πρωτοβουλία πρώτη

Μετά από δέκα μήνες προσπάθειάς μας να αναδειχθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Τμήμα του Κεφαλαίου από την Α.1137/2020, με παρεμβάσεις και προτάσεις στα συνδικαλιστικά όργανα και στη Διοίκηση (ακόμη και μπροστά στον κο Διοικητή), στείλαμε επιστολή (στις 20.04.2021) στο Υπουργείο Οικονομικών και στα ΜΜΕ, ως απάντηση στην συκοφάντηση του κλάδου.

Κάτι που η Ομοσπονδία ουδέποτε θέλησε να υιοθετήσει και μάλιστα, η πρόεδρος της Εκτελεστικής παρέπεμπε το θέμα στις καλένδες (στην Φορολογική Επιθεώρηση συγκεκριμένα) δηλώνοντας ότι το θέμα δεν είναι συνδικαλιστικό!!! Υπό την πίεση αυτής της ανακοίνωσης, ως ΣΑΣ καταθέσαμε σχετική πρόταση σε αυτό το ΓΣ και ζητήσαμε να σταλούν γραπτώς δώδεκα (12) ερωτήματα στη Διοίκηση, που αφορούν τα προβλήματα του τμήματος Κεφαλαίου. Τελικά η πρόταση ψηφίστηκε ακόμη και από αυτούς που δήλωναν αναρμόδιοι, παρόλο που έγινε προσπάθεια να υπάρξουν καθυστερήσεις (ως συνήθως).

Η ΔΑΚΕ αναδίπλωσε την στάση της, η ΔΥΣΣΗΕ παραδέχτηκε ότι μέχρι τώρα έκανε λάθος, η ΑΣΚΙ αρχικά ψήφισε λευκό αλλά μετά αναδίπλωσε κι αυτή θετικά, η ΔΑΣ επίσης παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν έκανε λάθος που δεν αναγνώρισε το πρόβλημα.

Πρωτοβουλία δεύτερη

Πρόκειται για το σημαντικότερο θέμα που σύντομα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον καθώς μπορεί να σημάνει τη διάλυση του κλάδου. Η ΣΑΣ ανέπτυξε επιχειρηματολογία κατά της υποβάθμισης των Δ.Ο.Υ. και της μετατροπής τους σε φορολογικά ΚΕΠ, μέσω της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων τους σε κεντρικές υπηρεσίες.

Με άλλα λόγια, επιβάλλεται να αναπτυχθεί άμεσα ένα πλαίσιο αιτιάσεων κατά των ελεγκτικών κέντρων, υπέρ ισχυρών ΔΟΥ, υπέρ της διαφάνειας και της ισονομίας ζητώντας την έναρξη συζήτησης εφ’ όλης της ύλης με τη Διοίκηση. ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ δήλωσαν ότι διαφωνούν σε πολλά σημεία χωρίς να τα κατονομάσουν (παρόλο που υπάρχει ειλημμένη απόφαση από την Ομοσπονδία (που ψήφισαν κι αυτές οι παρατάξεις) να μην φύγει ο έλεγχος από τις ΔΟΥ). Αυτό αναδεικνύει την κλασσική διπρόσωπη στάση αυτών των παρατάξεων που λαμβάνουν προσχηματικά αποφάσεις αλλά αναχαιτίζουν όλες τις πρωτοβουλίες για την υλοποίηση τους, δικαιολογώντας όσους τις θεωρούν το μακρύ χέρι της Διοίκησης. Να σημειωθεί ότι δεν ψήφισαν την παραπάνω πρόταση ούτε η ΔΑΣ ούτε η ΑΚΕ!!!

Πρωτοβουλία τρίτη

Οι καθαρίστριες δίνουν έναν αγώνα ζωής και η Ομοσπονδία αποφάσισε να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει τον αγώνα τους. Με απόφαση του προηγούμενης Εκτελεστικής ανατέθηκε στον εκπρόσωπο της ΣΑΣ να υλοποιήσει την απόφαση που καταθέσαμε για καταμέτρηση των εργαζομένων στην καθαριότητα πριν και μετά την πανδημία, ως επιχείρημα για τη δίκαιη επιστροφή τους. Ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο της ΣΑΣ την επόμενη κιόλας της απόφασης (13.04.2021), να σταλεί από την Γραμματεία της Ομοσπονδίας σχετικό ερώτημα σε όλους τους Συλλόγους και τις Γραμματείες των υπηρεσιών μας. Το αίτημά μας, για κάποιο άγνωστο λόγο, δεν ικανοποιήθηκε πλήρως διότι το ερώτημα στάλθηκε με κάποια καθυστέρηση μόνο στους Συλλόγους και όχι ΚΑΙ στις Υπηρεσίες, που γνωρίζουν τα θέματα αυτά καλύτερα και θα ανταποκρίνονταν αμεσότερα.

Οι μόνοι σύλλογοι που ανταποκρίθηκαν έως τώρα είναι οι σύλλογοι ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΣΑΜΟΥ, ΚΑΒΑΛΑΣ-ΔΡΑΜΑΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ-ΦΩΚΙΔΑΣ, ΑΡΤΑΣ-ΠΡΕΒΕΖΑΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ. Ανάμεσα σε αυτούς που ΔΕΝ αποκρίθηκαν είναι και οι τρεις μεγαλύτεροι σύλλογοι της Ομοσπονδίας: Αττικής-Κυκλάδων (με πρόεδρο από την ΔΑΚΕ και γραμματέα από την ΑΚΕ), Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Χαλκιδικής (με πρόεδρο και γραμματέα από την ΔΑΚΕ), Αχαΐας-Ηλείας-Ζακύνθου-Κεφαλληνίας (με πρόεδρο από την ΑΣΚΙ και γραμματέα από την ΔΑΚΕ) καθώς και οι υπόλοιποι σύλλογοι -που δεν αναφέρθηκαν- όπου την πλειοψηφία έχουν οι κομματικές παρατάξεις.

Το θέμα τέθηκε από την ΣΑΣ στο Γ.Σ., αλλά αντί να βρεθεί λύση κάποιοι πανηγύρισαν ότι κατάφεραν να αποδείξουν ότι οι προτάσεις της ΣΑΣ είναι ανέφικτες, χωρίς ουδεμία αντίδραση από τα παρόντα μέλη των Συμβουλίων των συλλόγων που δεν έστειλαν ένα απλό στατιστικό έντυπο!!! Θεωρούμε ότι μετά την γνωστοποίηση του ζητήματος θα “πιεστούν” αυτοί οι Σύλλογοι για να απαντήσουν άμεσα.

Κατά τα λοιπά :

  • για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εκτελεστικής, όποιος θέλει μπορεί να κάνει αίτηση να ζητήσει τα πρακτικά.
  • ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ ψήφισαν να διοργανωθεί ημερίδα με υπηρεσιακούς παράγοντες για απορίες. Η ΣΑΣ τόνισε ότι σε παρόμοιες συναντήσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, η καθοδήγηση του διαλόγου γίνεται από τη διοίκηση, πόσω μάλλον σε τέτοιες ημερίδες που γίνονται (πιθανόν) κατόπιν παραγγελίας.
  • Αν παρακολουθήσει κανείς τα ψηφίσματα θα βγάλει πολλά συμπεράσματα. Η ΣΑΣ κατέθεσε διάφορες προτάσεις, υπέρ της προσωπικής διαφοράς των νέων συναδέλφων, της διαφάνειας των υπηρεσιακών συμβουλίων, της οπτικοακουστικής πρόσβασης των συναδέλφων στα όργανα, ζητήματα αντισυνταγματικότητας του μισθολογίου, για βαρέα και ανθυγιεινά στις καθαρίστριες, για στήριξη όσων αποκλειστούν από τις θέσεις ευθύνης που απέχουν από την αξιολόγηση, για αναγνώριση προϋπηρεσίας, για να λαμβάνει γνώση ο κάθε υπάλληλος για την αξιολόγηση κλπ, αλλά η διαδικασία εκφυλίστηκε με υπονοούμενα και κατηγορίες άσχετες με το περιεχόμενο των προτάσεων.

Συμπερασματικά :

Οι πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων απέχουν μακράν από την οπτική των εκλεγμένων Γενικών Συμβούλων. Οι εξελίξεις στα εργασιακά του κλάδου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη μιας ισχυρής Ομοσπονδίας, που θα είναι ουσιαστικός μοχλός πίεσης. Οι ερχόμενες συνδικαλιστικές εκλογές θα πρέπει να δώσουν ουσιαστική ανανέωση σε κεντρικό επίπεδο διαφορετικά κλείνει ένα κύκλος, που οδηγεί σε τριχοτόμηση του κλάδου με επιμέρους συμφέροντα, ενισχυμένες παθογένειες, πολύ περιορισμένες μελλοντικές δυνατότητες αντίδρασης και με αρνητικές συνέπειες ακόμη και για τους φαινομενικά -σήμερα- ευνοημένους.

Αντί να χάνεται πολύτιμος χρόνος, θα μπορούσε να βγει μία δυναμική αποχή από την αξιολόγηση, που θα διαπραγματεύεται όμως θέματα αυτής και του μισθολογίου (πχ αύξηση ποσών στα ΠΘΕ των ελεγκτών κεφαλαίου, προληπτικών ελέγχων και τεχνικών πληροφορικής και αλλού), κατάργηση του ενδέκατου κλιμακίου και των 2+2 ετών για τους νέους συναδέλφους κλπ, θέματα σχετικά με την αξιολόγηση (π.χ. να κριθούν ικανοί οι προϊστάμενοι, δικλείδες ασφαλείας που να μειώνουν την υποκειμενική κρίση κτλ), θέματα υπηρεσιών (πχ να πάρουν πίσω την κατάργηση των 20 ΔΟΥ και των Ελεγκτικών Κέντρων). Όλα τα παραπάνω όμως προϋποθέτουν διάλογο και σύνθεση προτάσεων και όχι τακτικές αιφνιδιασμού από τη διοίκηση ούτε το γνωστό “όχι σε όλα” από τις παρατάξεις.

Η ανακοίνωσή μας σε μορφή pdf, εδώ.

Logo SAS Facebook