Εκτύπωση

Ενημέρωση για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 09.03.2022

Logo SAS Facebook

15 Μαρτίου 2022

Να ενημερωθούν με e-mail όλοι οι συνάδελφοι

Ενημέρωση για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 9 Μαρτίου 2022

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Με το παρόν ενημερωτικό θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα από δικής μας οπτικής γωνίας πεπραγμένα του Γενικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η διαμορφωθείσα ατζέντα της συζήτησης ήταν παρόμοια με αυτή της τηλεδιάσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και υπηρεσιακούς παράγοντες την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 και αφορούσε τα εξής θέματα:

 • Έλλειψη Προσωπικού-Υποστελέχωση Υπηρεσιών,
 • Μηχανογραφικά Προβλήματα-Ψηφιοποίηση Υπηρεσιών,
 • Προβλήματα στην εφαρμογή των ΠΘΕ και Διάφορα Οργανωτικά Θέματα,
 • Αξιολόγηση 2018 ΑΑΔΕ& Θέματα για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια,
 • Ψήφιση Προϋπολογισμού 2022 και Ανανέωση Συμβάσεων (Λογιστή-DATA-DPO),
 • Ενημέρωση για Τρέχοντα Θέματα - Έγκριση Αποφάσεων ΕΕ - Έγκριση Μικροδαπανών 12/2021-1/2022

Πρωτολογία της Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΔΟΥ

Στην σύντομη σχετικά πρωτολογία της η πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής επανέλαβε, εκ του κειμένου της ανακοίνωσης της ΠΟΕ-ΔΟΥ[1]τα πεπραγμένα της τηλεδιάσκεψης με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ. Μίας ανακοίνωσης που ξεχωρίζει για τον επεξηγηματικό και περιγραφικό της χαρακτήρα, ως προς τις κινήσεις και σκέψεις του Διοικητή, στις οποίες, μάλιστα, πολλάκις αποδίδει θετικό πρόσημο ή/και τις δικαιολογεί. Αυτό που καταφανώς απουσιάζει σε αυτήν είναι η κριτική, η άσκηση πίεσης, η αντίδραση και εν γένει η αντίθεση της Ομοσπονδίας στα σχέδια του Διοικητή. Την απουσία αυτή δικαιολόγησε εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, υποστηρίζοντας ότι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας είναι διαπαραταξιακή, και επομένως, στόχο έχει να ενημερώσει απλά τους συναδέλφους για το τί είχε διαμειφθεί στη συνάντηση χωρίς να παρουσιάζεται η θέση της Ομοσπονδίας καθώς αυτή δεν είναι κοινή μεταξύ των παρατάξεων κι επειδή δεν επιθυμεί την καθοδήγηση των συναδέλφων. Άλλα λόγια, να αγαπιόμαστε δηλαδή.

Κατά την άποψή μας, αυτό που επιχειρείται με την απουσία θέσης της Ομοσπονδίας, απέναντι σε έναν μυστικοπαθή Διοικητή (ο οποίος δεν αποκαλύπτει τις προθέσεις του αναφορικά π.χ. με την έναρξη λειτουργίας των Ελεγκτικών Κέντρων και στην σχετική ερώτηση απαντάει γενικά και αόριστα «θα σας ενημερώσω όταν ωριμάσουν οι συνθήκες») είναι η υιοθέτηση μιας πλήρους μοιρολατρικής και παθητικής στάσης αποδοχής ως τετελεσμένων των αποφάσεων του Διοικητή. Ας ενημερώσουμε λοιπόν τις πλειοψηφούσες παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ (που εκ του καταστατικού έχουν την ευθύνη σύνταξης των ενημερωτικών ανακοινώσεων και εκπροσωπούν την Ομοσπονδία στις θέσεις Προέδρου και Γενικού Γραμματέα αντίστοιχα) ότι πρόσφατα συστάθηκε το Αυτοτελές Τμήμα Επικοινωνίας της Α.Α.Δ.Ε. που συνεχώς μας βομβαρδίζει με e-mail, διαφημίζοντας τις ενέργειες ή τις συναντήσεις του Διοικητή. Κι ως γνωστό, κανένας δεν προτιμάει το υποκατάστατο ή την απομίμηση, όταν υπάρχει το γνήσιο προϊόν ή υπηρεσία.

Θα αναφέρουμε εδώ μόνο δύο σημεία της ομιλίας της προέδρου της Εκτελεστικής, που κατά τη γνώμη μας προκαλούν ενδιαφέρον:

Αναφέρθηκε στο θλιβερό περιστατικό της επίθεσης στις 3/2/2022 σε βάρος συναδέλφου στην ΔΟΥ ΙΒ΄ Αθηνών, επισημαίνοντας ότι διαμαρτυρήθηκαν στον Διοικητή της ΑΑΔΕ για την απουσία έκδοσης Δελτίου Τύπου συμπαράστασης της Α.Α.Δ.Ε. προς τον συνάδελφο.

Οι περισσότεροι, ίσως, θυμάστε την από 10 Φεβρουαρίου 2022 διθυραμβική ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, η οποία αφού ενημέρωσε για την πρωτιά της στις πρόσφατες εκλογές, υποστήριξε ότι με δικές της πρωτοβουλίες προβλέπεται, πλέον αυτεπάγγελτη δίωξη και σύλληψη του δράστη των επιθέσεων σε συναδέλφους. Στην ομιλία της τόσο η ίδια όσο και μέλη της ΔΑΚΕ επισήμαναν ότι με δικές τους ενέργειες ψηφίστηκε διάταξη για την κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών νοσηλείας και αποθεραπείας των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ που πέφτουν θύματα σωματικής βλάβης. Τέλος, μας ανέφερε ότι με δική της παρέμβαση ο παθών συνάδελφος αποζημιώνεται από την ΑΑΔΕ για την κάλυψη των νομικών εξόδων παράστασης πολιτικής αγωγής έναντι του δράστη. Απέκρυψε, όμως, να αναφέρει ότι σε περίπτωση αθώωσης του κατηγορούμενου δράστη, για οποιοδήποτε λόγο, ακόμη και λόγω αμφιβολιών ή επίκλησης ψυχολογικών προβλημάτων, ο συνάδελφος παθών είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το ποσό της νομικής κάλυψης στην ΑΑΔΕ. Για το θέμα αυτό, αν και ρωτήθηκε από Γενικό Σύμβουλο της ΣΑΣ για τις συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για την απαλοιφή αυτού του μελανού όρου στην διαδικασία αποζημίωσης των παθόντων-συναδέλφων, αυτή επέλεξε την σιωπή.

Θα περίμενε κανείς από την παράταξη που ηγείται της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. τα τελευταία 7 χρόνια, στοιχειώδη σοβαρότητα στις ανακοινώσεις της και να μην παρουσιάζει τα αυτονόητα και τις χρόνιες διεκδικήσεις όλων των παρατάξεων ως δική της επιτυχία. Θα έπρεπε, ίσως, να μας πει γιατί καθυστέρησαν τα μέτρα αυτά και αν με την πρότασή της για αστυνομικό ανά υπηρεσία λύνεται οριστικά το πρόβλημα της ασφάλειας. Επιτυχία, χαρές και πανηγύρια θα δικαιολογούταν μόνο αν τα τραγικά γεγονότα της Κοζάνης ήταν το τελευταίο περιστατικό βίας!

Τέλος, ενημερωθήκαμε από την πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής αναφορικά με την απόδοση της προσωπικής διαφοράς στους Υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών (κτηματικές υπηρεσίες, ΣΔΟΕ κλπ) που δεν την λαμβάνουν, ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας σε νομοσχέδιο, όπως είχε συμβεί και παλιότερα και την σύνταξη σχετικής αιτιολογικής έκθεσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν είναι ακόμα γνωστό σε ποιο νομοσχέδιο θα κατατεθεί καθώς και ο χρόνος κατάθεσής της.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ένας οκτάωρος μαραθώνιος ακατάσχετου και ανούσιου κομματικού λόγου, τον οποίο θα παραλείψουμε να αναφέρουμε λεπτομερώς.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί, είναι η ομόθυμη καταδίκη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του ξεριζωμού εκατομμυρίων προσφύγων από τις προγονικές τους εστίες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι μειονότητες των Ελλήνων που κατοικούν, κυρίως, στο ανατολικό και νότιο τμήμα της χώρας. Καταδικάστηκε, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι για ακόμα μία φορά, μετά τον βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ το 1999, η Ευρώπη γίνεται τόπος διεξαγωγής ενός καταστροφικού πολέμου, με αρνητικές επιπτώσεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Δύο παρατάξεις, η ΔΑΚΕ και η ΔΑΣ, κατέθεσαν εκ διαμέτρου αντίθετης φιλοσοφίας ψηφίσματα καταδίκης, τα οποία παραπέμφθηκαν προς επεξεργασία στην επόμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Επίσης, οι παρατάξεις δήλωσαν την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στην προκηρυχθείσα από την ΑΔΕΔΥ γενική απεργία στις 6 Απριλίου 2022, όπου διεκδικούνται, κυρίως οικονομικά αιτήματα όπως είναι: η αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000€, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα, η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και κλαδικά αιτήματα, όπως είναι: η ενίσχυση του κλάδου του ΕΣΥ, η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/2021) για τα εργασιακά, η αύξηση των προσλήψεων στον Δημόσιο τομέα κ.ά., ενώ στις διεκδικήσεις πρόκειται να προστεθούν και δικά μας κλαδικά αιτήματα ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή.

Ομόφωνα Ψηφίσματα του Γενικού Συμβουλίου

 • Σύσταση στην ΠΟΕ-ΔΟΥ επταμελούς (7) επιτροπής με διαπαραταξιακή συμμετοχή για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων, σύμφωνα με το Άρθρο 4 § 1 του νόμου 3850/2010, τις λεπτομέρειες της οποίας θα ρυθμίσει η Εκτελεστική Επιτροπή (πρόταση ΔΑΚΕ),
 • Καταστροφή του αρχείου ιατρικών δεδομένων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας για την περίοδο 2008-2011, με βάση τον νόμο περί παραγραφής του Δημοσίου (πρόταση ΔΑΚΕ),
 • Συμμετοχή με επιλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής στην επόμενη συνάντηση με την Διευθύντρια της ΔΗΛΕΔ χρηστών e-ticketingκαι συναδέλφων από τον κλάδο Πληροφορικής (πρόταση ΔΗΣΣΥΕ),
 • Συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 16/3/2022 των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών (Κτηματικών και ΣΔΟΕ), που δεν λαμβάνουν την προσωπική διαφορά στον μισθό τους μαζί με τις άλλες συνομοσπονδίες του Υπουργείου με στόχο την πίεση για την απόδοση της (πρόταση ΔΑΣ),
 • Καθιέρωση διαδικασίας δημοσιοποίησης καταστάσεων που θα εμφανίζουν το δυναμολόγιο, την πληρότητα και τα κενά των υπηρεσιών έτσι ώστε να περιοριστεί η αυθαίρετη επίκληση των υπηρεσιακών αναγκών (πρόταση ΑΣΚΙ),
 • Η Ομοσπονδία πρέπει να διεκδικήσει από την ηγεσία της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών την ανάληψη δράσεων και ενεργειών για την ταχύτερη, επαρκέστερη και αποτελεσματικότερη ψηφιοποίηση των διαδικασιών των υπηρεσιών, όπως είναι οι εξής:
  • η λήψη χρονοδιαγράμματος από τη ΔΗΛΕΔ σχετικά με την επίλυση τουλάχιστον των προβλημάτων ταχύτητας των γραμμών και επικοινωνίας,
  • πρόσληψη ικανού αριθμού συναδέλφων Πληροφορικής ανά υπηρεσία, προκειμένου να βοηθούν τον συνάδελφο στα προβλήματα μηχανοργάνωσης και πληροφορικής που αντιμετωπίζει καθώς και η ανάπτυξη ΠΘΕ Πληροφορικής με ικανοποιητικές αποδοχές,
  • ανασχεδιασμός του e-ticketing (Τα αιτήματα μου και Τα ραντεβού μου) προκειμένου να εξαλειφθούν τα προβλήματα υποβολής ημιτελών αιτημάτων και επαρκούς κάλυψης του συνόλου των δυνατών αιτημάτων ανά Τμήμα της ΔΟΥ, με παράλληλη σχετική εκπαίδευση των συναδέλφων με e-learning προκειμένου να μειωθεί η παραγόμενη ηλεκτρονική γραφειοκρατία,
  • η υιοθέτηση ενός μοναδικού καναλιού εξυπηρέτησης των φορολογούμενων αποκλειστικά μέσα από την εφαρμογή e-Ticketing «Τα Ραντεβού μου» και ο αναπρογραμματισμός των τηλεφωνικών κέντρων των ΔΟΥ έτσι ώστε οι ερωτήσεις που υποβάλλονται τηλεφωνικά από τους πολίτες να απαντιούνται αποκλειστικά από Κεντροποιημένη Υπηρεσία της ΑΑΔΕ, η στελέχωση της οποίας θα γίνει με νέες προσλήψεις και όχι με την επιπλέον αποδυνάμωση των ΔΟΥ,
  • η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τις υφιστάμενες Βάσεις Δεδομένων του Δημοσίου (Υποθηκοφυλακεία, Επιμελητήρια κτλ), προκειμένου να μειωθεί η κλασσική γραφειοκρατία προσκόμισης έγχαρτων πιστοποιητικών από πλευράς του πολίτη (πρόταση ΣΑΣ).

Προτάσεις ΣΑΣ σε ψηφοφορία που δεν υπερψηφίστηκαν

 • Η ΠΟΕ-ΔΟΥ να πιέσει τη Διοίκηση ώστε να διατεθούν επαρκείς οικονομικοί πόροι για νομικές ενέργειες έναντι των περιπτώσεων προτροπής για βία απέναντι στους υπάλληλους της ΑΑΔΕ.
 • Η ΠΟΕ-ΔΟΥ να πιέσει τη Διοίκηση ώστε να επεξεργαστούν τυχόν τεκμηριωμένες προτάσεις που έχει λάβει από εργαζόμενους για την αντιμετώπιση περιστατικών βίας.
 • Η ΠΟΕ-ΔΟΥ να αναλάβει πρωτοβουλία και στοχευμένες δράσεις προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση του αριθμού των προσληφθέντων με Γραπτούς Διαγωνισμούς και την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς τα κενά που δημιουργούν οι συνταξιοδοτήσεις του ανθρώπινου δυναμικού της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Οικονομικών.
 • Η ΠΟΕ-ΔΟΥ με επικοινωνιακού χαρακτήρα ενέργειες (π.χ. δελτίο τύπου, συνέντευξη σε ΜΜΕ) να ανακόψει τον λανθάνων κοινωνικό αυτοματισμό που η Διοίκηση της ΑΑΔΕ καλλιεργεί συστηματικά σε βάρος των συναδέλφων. Πρέπει να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία των πολιτών ότι οι ίδιοι δεν ευθύνονται για τις κυβερνητικές επιλογές ή τις διοικητικές αποφάσεις της ηγεσίας της ΑΑΔΕ και δεν μπορούν να καθίστανται κυματοθραύστες της αυξανόμενης οργής των φορολογούμενων λόγω της αύξησης των φόρων ή του κόστους διαβίωσης ή άλλων περιοριστικών κυβερνητικών μέτρων και αποφάσεων.
 • Η ΠΟΕ-ΔΟΥ να καταστήσει σαφές στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ότι δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση του προβλήματος της υποστελέχωσης της ΑΑΔΕ και την μετατροπή σε υβριδικό μοντέλο κατά τα πρότυπα του ΕΦΚΑ.
 • Σύμφωνα με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Διοικητή της ΑΑΔΕ, μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προβλέπονται μία σειρά από επενδύσεις και παρεμβάσεις κομβικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και για τη νέα εποχή στη σχέση κράτους και φορολογουμένων, οι οποίες ως στόχο θα έχουν τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και την δημιουργία ενός φορολογικού συστήματος πιο φιλικό προς τον Έλληνα φορολογούμενο. H ΑΑΔΕ συμμετέχει στο Ταμείο Ανάκαμψης με 8 μεταρρυθμίσεις και 18 επενδύσεις. Στα έργα της ΑΑΔΕ που χρηματοδοτούνται με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι και η «Ανάπτυξη Συστήματος Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας», με ορίζοντα ολοκλήρωσης το έτος 2024. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προωθηθεί η ανάπτυξη συστήματος κωδικοποίησης της νομοθεσίας μέσω του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης της ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ, η οποία μπορεί αφενός να πραγματοποιήσει την κωδικοποίηση αφετέρου να συντηρήσει το όλο έργο, καθώς διαθέτει πλήρη επάρκεια γνώσεων. Το εγχείρημα θα μπορούσε να υποστηριχτεί και από τη συμμετοχή της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας στο όλο εγχείρημα. Επίσης, προτείνεται η σύσταση διοικούσας επιτροπής ορισμένου χρόνου (μέχρι την ολοκλήρωση του έργου το έτος 2024), η οποία θα αναλάβει (α) τη στελέχωση του έργου μέσω διαφανών διαδικασιών, επιδιώκοντας στο μέγιστο βαθμό την αξιοποίηση του έμψυχου υλικού της Α.Α.Δ.Ε. και (β) τη διαχείριση των σχετικών κονδυλίων. Τέλος, να προταθεί η βελτίωση της ΦΕ με δημιουργία σύγχρονης και εξυπηρετικής προς πολίτες και επαγγελματίες Ιστοσελίδας, που θα λειτουργεί με εξωστρέφεια χρησιμοποιώντας το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό του Υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ.
 • Να ασκηθεί πίεση για την επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων που καθυστερούν την μεταστέγαση υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, όπως είναι η περίπτωση του ΣΔΟΕ Μακεδονίας που χρονοτριβεί λόγω δικαστικής προσφυγής άλλης εταιρείας μεταφοράς από την επιλεχθείσα.
 • Αξιολόγηση: Προτείνουμε να συνταχθεί ένα σχετικά σύντομο αλλά επιστημονικά άρτιο ερωτηματολόγιο μέσα από το οποίο θα αξιολογούνται οι δομές, η διοίκηση, ο εξοπλισμός κ.λπ. και να ζητήσουμε μέσω των πρωτοβάθμιων συλλόγων να συμπληρωθεί από τους συναδέλφους.
 • Φορολογική Επιθεώρηση: Προτείνουμε την ενδελεχή αναλογιστική έρευνα για την βιωσιμότητα και την οικονομική αποδοτικότητα της παρούσης μορφής καθώς και την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του περιοδικού.

Κατά την διάρκεια του Γενικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε στο σώμα από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ανατολικής Κρήτης, η αιφνίδια, αυταρχική και απολύτως καταδικαστέα αναγκαστική μετάθεση τεσσάρων προϊσταμένων από την ΔΟΥ Ηρακλείου στην ΥΕΔΔΕ Ηρακλείου, μετά από την βούληση των τελευταίων να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό πλήρωσης θέσεων Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης στην ΔΟΥ Ηρακλείου. Παράλληλα ο Διοικητής ανέθεσε καθήκοντα αναπληρωτή Διευθυντή και Υποδιευθυντή της ΔΟΥ στις εναπομένουσες προϊσταμένες των τμημάτων Μητρώου και Δικαστικού, επιδεινώνοντας την ήδη βεβαρημένη και τεταμένη κατάσταση της υπηρεσίας λόγω υποστελέχωσης προσωπικού.

Η πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής αφού έψεξε τους συναδέλφους για το ότι δεν είχαν έρθει σε προηγούμενη συνεννόηση με την ομοσπονδία για τις προσωπικές κινήσεις που αφορούσαν την καριέρα τους, υποσχέθηκε ότι αφού ενημερωθεί δια ζώσης από τους εμπλεκόμενους συναδέλφους και τον πρωτοβάθμιο σύλλογο, θα μεσολαβήσει για την διευθέτηση του ζητήματος μεταξύ αυτών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων θα παραμείνει η φωνή και το βλέμμα αυτών που νιώθουν ότι δεν μπορούν να εκφραστούν μέσα από τις κομματικές παρατάξεις και θα συνεχίσει να ασκεί γόνιμη κριτική, με στόχο το κύριο συνδικαλιστικό μας όργανο, η Ομοσπονδία, να αρχίσει επιτέλους να αφουγκράζεται τις ανησυχίες της βάσης του, των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων και των μελών τους.

Η ανακοίνωσή μας σε μορφή pdfεδώ.

 

[1]http://poe-doy.gr/index.php/arxeio-deltio-typou/2008--1822022

 

Logo SAS Facebook