Χωρίς σωστές Δ.Ο.Υ ανάπτυξη δεν γίνεται

Επισημαίνει μιλώντας στην εφημερίδα «Χρονόμετρο» της Καβάλας ο Θωμάς Σιμιτσής, αντιπρόσωπος του κλάδου στην Ομοσπονδία, με τη Συνεργασία Ανεξαρτήτων Σχημάτων .

Εως δραματική μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις Δ.Ο.Υ. της χώρας στο όνομα της αναδιοργάνωσης, την ίδια στιγμή που δεν έχει γίνει γνωστό με βάση ποιο σχέδιο θα γίνει αυτή η αναδιοργάνωση. Μιλώντας στο «Χ» ο αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία του κλάδου, Θωμάς Σιμιτσής, υπογραμμίζει ότι, χωρίς δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα και σωστές Δ.Ο.Υ. δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάπτυξη. Παράλληλα περιγράφει την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στις εφορίες.

-         


                  -  Τι προβλέπει το σχέδιο αναδιοργάνωσης;

«Πρώτα από όλα δεν έχει γίνει κατανομή των υπαλλήλων με βάση το νέο οργανόγραμμα της Δ.Ο.Υ. το οποίο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη, όπως δεν έχει παρουσιαστεί και το πανελλαδικό σχέδιο για τις Δ.Ο.Υ.

Είχε δεσμευθεί η τριμελής επιτροπή της Ομοσπονδίας ότι θα το έχουν και θα μας το παρουσιάσουν στο γενικό συμβούλιο της 11ης Ιουλίου, αλλά αυτό δεν έγινε. Τώρα δεσμεύτηκαν για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι θα έχουν την πρόταση. Εν τω μεταξύ η Ομοσπονδία έχει δώσει εντολή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου να γίνουν κατά τόπους γενικές συνελεύσεις για να μιλήσουν οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν»

-          Ποια είναι τα προβλήματα;

« Η αναδιοργάνωση των Δ.Ο.Υ. η εσωτερική οργάνωση των υπηρεσιών, το μισθολόγιο, οι απολύσεις, η εφεδρεία και γενικά το τι μέλλει γενέσθαι με τις Δ.Ο.Υ.

Ακόμη δεν υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση κατάργησης 200 Δ.Ο.Υ., αλλά υπάρχουν ζητήματα γεωγραφικής φύσης που θέτουν τα όρια.

Για παράδειγμα στην Καβάλα δεν μπορεί να υπάρχει μόνο μια Δ.Ο.Υ. για όλο το νομό, αλλά πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο, μια για το ηπειρωτικό κομμάτι και μια για τη Θάσο. Εμείς προτείνουμε να στελεχωθούν οι Δ.Ο.Υ. όπως πριν, με τμήματα δικαστικού και ελέγχου.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνάδελφοι σε Δ.Ο.Υ. που είναι χωρίς έργο, ενώ οι συνάδελφοι της Καβάλας έχουν επιφορτιστεί με το έργο όλου του νομού, χωρίς να μπορούν να ανταποκριθούν.

Επίσης δεν έχει διασφαλισθεί ακόμη το 100% των οργανικών θέσεων. Με νόμο όποια τμήματα καταργούνται στις περιφερειακές Δ.Ο.Υ., οι υπάλληλοι πηγαίνουν στις Δ.Ο.Υ υποδοχής, εν προκειμένου της Καβάλας, όπου απορροφώνται.

Αν τώρα μας πει το υπουργείο το Σεπτέμβριο ότι η Δ.Ο.Υ. Καβάλας θα λειτουργήσει με 100 άτομα και εδώ υπάρχουν 150, κανείς δεν μας διασφαλίζει.»

-          Ουσιαστικά καταλαβαίνω ότι ενώ έχει έρθει σε γνώση σας το συνολικό σχέδιο αναδιοργάνωσης, εντούτοις έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του με το να γίνονται μια σειρά κινήσεων.

«Ακριβώς έτσι γίνεται. Γι αυτό ζητάμε να ενημερωθούμε για το τι έχουν στο μυαλό τους. Γίνονται αλλαγές αυτή τη στιγμή πρόχειρες, με συγκέντρωση των υπαλλήλων σε χώρους ακατάλληλους, χωρίς χωροταξική μελέτη των γραφείων, καθορισμού χρήσης τους και όλα αυτά που είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να εργαστούν οι υπάλληλοι και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες».

-          Επειδή ακούγονται πολλά για τους μισθούς των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. αυτή τη στιγμή μισθολογικά που βρίσκεστε;

«Μισθολογικά έχουμε χάσει το 50% του μισθού μας και έπεται και άλλη μείωση. Οι καινούριοι συνάδελφοι που διορίζονται τώρα, με πανεπιστημιακό πτυχίο, αμείβονται με 680 ευρώ καθαρά. Γι αυτό 84 άτομα δεν έχουν αποδεχθεί το διορισμό τους, πρόκειται για τους επιτυχόντες του 2008. Σε καιρούς κρίσης το υπουργείο τους έχει απαξιώσει σε απλούς διεκπεραιωτές από επιστημονικό προσωπικό».

-          Όλα αυτά πως επιδρούν στους υπαλλήλους;

«Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα καθώς οι υπάλληλοι είναι στα όρια της οικονομικής τους αντοχής, νοιώθουν ότι δεν αμείβονται σε σχέση με αυτό που προσφέρουνε. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εφοριακοί κάνουν μια σημαντική δουλειά, εκτελούν τον προυπολογισμό του κράτους. Γι αυτό και δεν είναι διατεθειμένοι για άλλες περικοπές. Δεν μιλάμε για περικοπές αλλά για αυξήσεις καθώς η δουλειά έχει δεκαπλασιαστεί. Και δεν είναι μόνα αυτά, είχαμε 15.000 οργανικές θέσεις και επειδή υπήρχαν 4960 κενές, αντί να καλυφθούν, με απόφασή του ο υπουργός τις έχει καταργήσει!!! Για να υπήρχαν όμως αυτές κάποιες ανάγκες κάλυπταν.

Οπότε αυτή τη στιγμή υπάρχουν εφοριακοί που δεν κάνουν ελεγκτική δουλειά όπως είναι το κύριο αντικείμενό μας, αλλά άλλες όπως είναι τα τέλη κυκλοφορίας, οι πινακίδες των Ι.Χ., πρωτόκολλα, έξοδα κλπ. Το κύριο αντικείμενό μας είναι ο έλεγχος, δικαστικό, βεβαίωση, είσπραξη. Για να μπορέσουμε έτσι να δικαιολογήσουμε και το κλαδικό μισθολόγιο.

Από τους υπαλλήλους που είναι σήμερα στις εφορίες, υπάρχουν πολλοί που είναι σε υπηρεσίες του υπουργείου όπως πρωτόκολλο, στα κρατικά λαχεία και αλλού, τελικά μένουν λίγοι για να είναι στην πρώτη γραμμή.

Αν σκεφτούμε ότι κάθε χρόνο υποβάλλονται 5 εκ. φορολογικές δηλώσεις, αυτό σημαίνει ότι μένουν εξαιρετικά λίγοι για να κάνουν τον έλεγχο».

-          Φέτος γιατί υπάρχει αυτό το φαινόμενο με τις συνεχόμενες παρατάσεις;

« Άλλες χρονιές μέχρι αρχές Ιουνίου είχε τελειώσει η υποβολή των δηλώσεων. Φέτος έχουμε πάει πίσω στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού λόγω των συνεχιζόμενων παρατάσεων. Επιπλέον έχουν προκαλέσει και τον φόβο των φορολογουμένων λέγοντας ότι ο μέσος όρος του φόρου φέτος είναι 1.500 ευρώ και άνω.

Οι παρατάσεις έγιναν λόγω του φόβου ότι θα κατέφθαναν τα εκκαθαριστικά προ των εκλογών και αυτό θα είχε πολιτικό κόστος.

Κάτι που δεν δικαιολογείται αφού αυτό είναι η ετήσια υποχρέωση κάθε πολίτη. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μια μείωση του ρυθμού είσπραξης των εσόδων, ενώ θα προκαλέσει και αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών καθώς θα αρχίσουν να έρχονται όλα μαζί. Αν το κράτος δεν πάει σε έναν εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος, θα συνεχίσουν να πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι και άλλοι να διαφεύγουν μόνιμα».

-          Αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις Δ.Ο.Υ τι συνέπειες έχει στην αγορά;

«Αν δεν υπάρξει μια σταθερότητα στο φορολογικό σύστημα σε βάθος δεκαετίας, ούτε επενδύσεις από το εξωτερικό θα έρθουνε, ούτε θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος που τροφοδοτεί την ύφεση, από τη μια η σταθερότητα σε βάθος δεκαετίας και από την άλλη το δίκαιο του χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος. Αυτή τη στιγμή με όλα αυτά τα περί αναδιοργάνωσης δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να κάνει ελέγχους στις εξαγωγικές επιχειρήσεις με συνέπεια να καθυστερούν να πάρουν πίσω το Φ.Π.Α. αυτό δημιουργεί επιπλέον και πρόβλημα ρευστότητας.

Αυτή η κατάσταση που υπάρχει σήμερα με τις Δ.Ο.Υ. επηρεάζει αρνητικά το κύκλο της ύφεσης. Αυτό πρέπει να τελειώσει και οι Δ.Ο.Υ. να γίνουν πρώτα και κύρια ελεγκτικοί μηχανισμοί. Η σωστή λειτουργία των Δ.Ο.Υ μαζί με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης».

- Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Χρονόμετρο" της Καβάλας στις 24-07-2012 -