Φτιάξτε μόνοι σας μπριγκιέτες καύσης

briquettes-for-saleΑν έχετε εφημερίδες, τετράδια, λογαριασμούς, σχισμένους φακέλλους, παλιά έγγραφα, χαρτόκουτα κλπ τότε μη τα πετάτε μπορείτε να φτιάξετε εύκολα μπριγκιέτες για το τζάκι σας ή τον ενεργειακό καυστήρα σας.

 

 

 

 

 

Οι μπριγκιέτες απο ανακυκλώσιμα υλικά είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε όλο το κόσμο και φτιάχνονται εύκολα με βιομάζα που μπορεί να προέρχεται απο κλαδιά, χόρτα, καλάμια, τσόφλια τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις περνούν απο μια απλή επεξεργασία πυρόλησης ή καρβονοποίησης (δείτε παρακάτω)

Η καρβονοποίηση συνίσταται στο να μετατρέψουμε τη βιομάζα μας σε κάρβουνο (δεν είναι απαραίτητο όλα τα υλικά να γίνουν κάρβουνο όπως πχ το άχυρο ή τα τσαλιά ή τα πριονίδια). Στη συνέχεια τρίβουμε το κάρβουνο ώστε να μπορεί να αναμιχθεί με χαρτοπολτό τον οποίο φτιάχνουμε εύκολα με παλιά χαρτιά, εφημερίδες κλπ όπως αναφέραμε.

Ας δούμε τη διαδικασία:

Καρβονοποίηση:

Αν χρειαστεί να μετατρέψουμε σε κάρβουνο τη βιομάζα μας θα πρέπει να φτιάξουμε κάτι σαν κάμινο στο οποίο θα μπορέσουμε να απομονώσουμε τον εξωτερικό αέρα ώστε να αποφευχθεί η μετατροπή της καμμένης βιομάζας σε στάχτη. Ενα μεταλλικό βαρελι στο οποίο έχουμε ανοίξει μερικές τρύπες στο πάτο του ενώ στο καπάκι εχουμε επιτρέψει ένα άνοιγμα για να ρίξουμε τα κομμάτια βιομάζας αλλά στη συνέχεια να μπορούμε να σκεπάσουμε με μια λαμαρίνα και να στεγανοποιήσουμε (πχ με άμμο όπως στο βίντεο που παραθέτουμε) μπορεί να λειτουργήσει θαυμάσια για το σκοπό αυτό. 

Τοποθετούμε πριν τη καύση το βαρέλι πάνω σε τούβλα ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας απο κάτω και να διευκολύνεται η καύση. Αφού καούν καλά τα υλικά απλώνουμε λίγη άμμο κάτω απο το βαρέλι και απομακρύνουμε τα τούβλα ώστε να κάτσει ο πάτος στην άμμο που είναι μονωτική. Σκεπάζουμε και το άνοιγμα τροφοδοσίας με μια λαμαρίνα και μονώνουμε επίσης ρίχνοντας λίγη άμμο στα σημεία επαφής της λαμαρίνας με το βαρέλι. Αφήνουμε περι τα 20 λεπτά και στη συνέχεια τα κάρβουνά μας είναι έτοιμα προς θρυμματισμό.

Πατήστε για το βίντεο

(πατήστε την εικόνα για το βίντεο)

Χαρτοπολτός:

Ο χαρτοπολτός γίνεται εύκολα άν κόψουμε σε μικρά κομματάκια και αφήσουμε όλα αυτά τα χαρτιά τύπου εφημερίδας, τετραδίων, χαρτοσακούλας, χαρτοκιβωτίων κλπ να μουλιάσουν 2 ημέρες σε νερό. Ανακατεύοντας διαλύουμε το χαρτί ώστε να γίνει μια μάζα σαν λάσπη.

Κατασκευή μπρικέτας:

Ανακατεύουμε με αναλογία 1:1 κι ανάλογα με το υλικό και τη ρευστότητα του χαρτοπολτού που έχουμε, το τριμμένο κάρβουνο και το χαρτοπολτό και το ρίχνουμε σε ένα είδος πρέσσας που είτε μπορούμε να φτιάξουμε είτε να αγοράσουμε όπως πχ η εικόνα δείχνει αντιπροσωπευτικά παρακάτω.

log-maker

Αφού αφαιρεθεί με τη συμπίεση το νερό, αφήνουμε τη μπρικέτα να στεγνώσει καλά. Σίγουρα ανάλογα με την εποχή και τις συνθήκες που εργαζόμαστε θα χρειαστούν απο 1 εως και περισσότερες ημέρες.

Η μπρικέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τζάκι, τη σόμπα ή σε οποιαδήποτε φωτιά.

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Biomass_briquettes