ΔΟΥ, στην Ελλάδα του 2014

Τελευταία μέρα του 2013.

Στη ΔΟΥ επικρατεί το αδιαχώρητο καθώς έχουν σπεύσει εκατοντάδες φορολογούμενοι, δάσκαλοι, καθηγητές, δημόσιοι υπάλληλοι, για να υποβάλλουν τελευταία μέρα του χρόνου "μια αίτηση" με την οποία θα κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους να τους επιστραφούν οι έκτακτοι φόροι της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η δεύτερη κατά του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος. Έχουν γίνει (;) προσφυγές και με αυτή την αίτηση δεν τίθεται θέμα παραγραφής.

Στο πρωτόκολλο αλλά και σε κάθε φαξ που λειτουργεί στη ΔΟΥ, λαμβάνονται σωρηδόν αιτήσεις.

Ο κόσμος περιμένει στους γκισέδες ερχόμενος μέσα από μια μαζική αλληλοειδοποίηση που έλαβε χώρα μέσα στις δυο τελευταίες ημέρες. Με μια ελπίδα, μπας και γίνει προσφυγή, μπας και γίνει δικαστήριο, μπας και κάποτε πάρουν πίσω τα χρήματα που τους κρατήθηκαν. Όποιος μπορούσε, όποιος έμαθε, όποιος είχε υπομονή ή και "γνωστούς" έκανε την αίτησή του. Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Έστω να στείλει φαξ (!). Το ίδιο και στο email (εδώ βέβαια άντε να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι έστειλε το mail στις 31/12, ότι ο εξυπηρετητής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρέλαβε το μήνυμα στις 31/12, ότι ο Η/Υ της γραμματείας έλαβε και εκτύπωσε το μήνυμα μέσα στις 31/12. Θα του χρειαστεί στο ... δικαστήριο. Με αυτά σαν δεδομένο μπορεί κάποιος καλλιστα να υποθέσει ότι κάποτε όποιος έκανε αίτηση θα πάρει τα χρήματά του πίσω, όποτε τελεσιδικήσει μια τέτοια υπόθεση.

Την ίδια ώρα εδώ και βδομάδες, στο γραφείο αυτοκινήτων κατατίθενται πινακίδες κατά δεκάδες ακόμα και την τελευταία μέρα του χρόνου. Στο μητρώο οι εκατοντάδες παλιοί λογαριασμοί παίρνουν κλειδάριθμο, μια διαδικασία που δεν ήταν απαραίτητη, καθώς θα μπορούσαν απλά να δώσουν την ευκαιρία στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων, να αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν να κρατήσουν τα παλιά στοιχεία εισόδου ή αν θα μπορούσαν να κάνουν και τους επόμενους μήνες επανεγγραφή στο taxisnet και να πάρουν κλειδάριθμο με την ησυχία τους.

Τέλος, για το σουρεαλιστικό της υπόθεσης, διάσπαρτες ομάδες παιδιών αλλα και οργανοπαιχτών με κλαρίνα και ντέφια παλεύουν να βγάλουν τον πρωτοχρονιάτικό μποναμά.