Ανακοίνωση Ενιαίου Μετώπου Εφοριακών

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

'Ολοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι ανοίγουν όλα τα καυτά ζητήματα που θα κρίνουν και το μέλλον του κλάδου μας. Η ατζέντα που έχει τεθεί με το Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding), που κυρώθηκε με τον Ν. 4336/2015, περιλαμβάνει

α) νέο μισθολόγιο (με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς)

β) νέα δομή (ανεξάρτητη αρχή η ΓΓΔΕ, απορρόφηση του ΣΔΟΕ, κλπ.)

γ) νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων και

δ) αξιολόγηση.

            Η “βελτίωση της φορολογικής διοίκησης” μέσω μεταρρυθμίσεων θα συμφωνηθεί στις τεχνικές και κρίσιμες λεπτομέρειες με τους θεσμούς. Είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα είναι συνεχής και εντονότατη.  Ως τον Μάιο του 2016 πρέπει να έχουν επιλεγεί νέοι Διευθυντές. Ως τον Ιούνιο του 2016 θα πρέπει να έχει καταστεί πλήρως λειτουργική η νέα ΓΓΔΕ. Αν υπολογίσει κανείς ότι η σχετική νομοθεσία θα ψηφιστεί πριν την εκπνοή του τρέχοντος έτους, όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον μας θα κριθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

            Σε αυτήν λοιπόν τη συγκυρία καλούμαστε να δώσουμε μαχητικό παρόν τόσο για τη διασφάλιση των μισθολογικών αποδοχών μας σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας όσο και για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών μας. Και τα δύο είναι απαραίτητα για να επιτελεί ο εφοριακός τη δημόσια αποστολή του, μακριά από κομματικά συμφέροντα ή ιδιοτελείς σκοπούς.

            Στον αγώνα αυτό έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα: χωρίς εμάς κανένα πρόγραμμα και καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Αν επιχειρηθεί να μας αγνοήσουν, δηλώνουμε δυναμικά ότι θα εξαντλήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε για να επιβάλουμε την αξιοκρατία στις προαγωγές, την αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση, μισθούς που να αντιστοιχούν στην αξία του έργου που παράγουμε και μια φορολογική διοίκηση που να ανταποκρίνεται στην αποστολή της.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Ε.Μ.ΕΦ