Ενημερωτικό ΣΑΣ για το ΓΣ της 5-10-2022

Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

Logo SAS Facebook

Με το παρόν ενημερωτικό σημείωμα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα από δικής μας οπτικής γωνίας πεπραγμένα του Γενικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 υβριδικά (δια ζώσης και διαδικτυακά).

Στην πρωτολογία της η πρόεδρος της Ε.Ε. απαρίθμησε τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας από το προηγούμενο Γ.Σ. καθώς υπάρχουν πολλές φωνές που κατηγορούν το προεδρείο για αδράνεια, μη υλοποίηση αποφάσεων και γενικά, για αδιαφορία ή ακόμα, και κάλυψη της διοίκησης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της πρόεδρου:

 • Στάλθηκαν στη διοίκηση της ΑΑΔΕ οι προτάσεις που διαμορφώθηκαν διαπαραταξιακά για τους προληπτικούς ελέγχους. Επειδή, μεσολάβησε το καλοκαίρι, και «δεν ήταν εύκαιρος» ο διοικητής, δεν λάβαμε απάντηση. Βέβαια, το καλοκαίρι είναι η κατ’ εξοχήν εποχή που οι ανάγκες και τα προβλήματα του προληπτικού ελέγχου γιγαντώνονται. (Εδώ, όμως, αποτελεί δικαιολογία για την αδράνεια). Ο Γενικός Διευθυντής Φορολογικής Διοίκησης δεσμεύτηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα προγραμματιστεί συνάντηση για να συζητηθούν τα εν λόγω ζητήματα. Η ΔΑΚΕ δήλωσε πρόθυμη «να παλέψουμε» για την αύξηση των εξόδων κίνησης, όχι μόνο για τα ΕΛ.ΚΕ., αλλά και για όλους τους ελεγκτές που βγαίνουν για προληπτικό. Βέβαια, συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις της ΣΑΣ (ΓΣ 26/5) για τα έξοδα κίνησης εκτός έδρας, αλλά και για τα εντός έδρας όπου το πρόβλημα αφορά σε μη εφαρμογή ψηφισμένου νόμου από το 2015 (με την ύπαρξη και εγκυκλίου εφαρμογής), δεν έχουν βρει ακόμα πρόσφορο έδαφος παρά άρνηση και αδιαφορία.
 • Εκδόθηκε ανακοίνωση (20/7) για τη μη δημοσιοποίηση των μορίων των υποψηφίων για τις θέσεις προϊσταμένων στα ΕΛ.ΚΕ., και για την έλλειψη διαφάνειας και αξιοκρατίας.
 • Διασφαλίστηκε η καλοκαιρινή άδεια των ελεγκτών στα νεοσυσταθέντα ΕΛ.ΚΕ. (αυτό κι αν λέγεται να παλεύεις για τα αυτονόητα… επιτυχία ή όχι, το αφήνουμε στην κρίση του αναγνώστη).
 • Εκδόθηκε ανακοίνωση - δελτίο τύπου καταδίκης της στάσης του Υπουργού Οικονομικών για το γεγονός ότι δεν δέχεται να συναντήσει τις τρείς Ομοσπονδίες για το θέμα της προσωπικής διαφοράς των συναδέλφων που δεν την λαμβάνουν.
 • Εστάλη έγγραφο στον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Τσακλόγλου, αρμόδιο για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, ζητώντας α) την επιστροφή των κρατήσεων του ΤΕΑΔΥ και, β) την επιστροφή της εισφοράς 1% του ΤΠΔΥ που παρακρατείται από το 2011 ως έκτακτη παρακράτηση και χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα (μεσοσταθμικά παρακρατήθηκαν περίπου 2.500€ για τον καθένα), λόγω της κατάργησης της εισφοράς αυτής από 01/01/2023. Εναλλακτικά, εάν δεν μας επιστραφεί, ζητούμε να υπολογιστούν στο εφάπαξ (ΤΠΔΥ). Το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης συναδέλφου που έχει απαλλαγή των καθηκόντων του και απασχολείται στην Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία έστειλε εισήγηση και στην ΑΔΕΔΥ όπου ζητάει να συνηγορήσουν. Για το θέμα αυτό ζητήθηκαν στοιχεία από το Υπουργείο και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.
 • Εκδόθηκε ανακοίνωση στήριξης σε συνάδελφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Πέλλας.

Όλα αυτά τα παραπάνω, λοιπόν, αποτελούν απόδειξη της αδιάλειπτης και έντονης συνδικαλιστικής δραστηριότητας της Ομοσπονδίας. Σε μια εποχή όπου:

 • Ιδρύθηκαν τα ΕΛ.ΚΕ. και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους χωρίς ουδεμία αντίδραση. Για τη ΔΑΚΕ, σήμερα στην περιφέρεια δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα για την απώλεια του ελέγχου και του δικαστικού ή άλλων αρμοδιοτήτων. Να θυμίσουμε τη ρήση του διοικητή ότι «θα δει πρώτα πώς θα πάει κεντρικά και στη συνέχεια θα αποφασίσει»
 • Οι Δ.Ο.Υ. Αθήνας & Θεσσαλονίκης, επί της ουσίας, μετατρέπονται σε φορολογικά ΚΕΠ. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο ενημερωτικό, ο Διοικητής έχει δηλώσει «ειλικρινώς και ευθαρσώς» ότι «το ζητούμενο δεν είναι πόσες ΔΟΥ θα μείνουν σε λειτουργία σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά το τι ακριβώς θα κάνουν». Για αυτό το λόγο, η ΔΑΚΕ επεξεργάζεται πρόταση προς τη Διοίκηση για τα αντικείμενα που θα παραμείνουν στις ΔΟΥ μετά από την ίδρυση των ΕΛ.ΚΕ. Αυτή η σπουδή τους να προχωρήσουν σε μελέτη χωρίς συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις, περισσότερο δημιουργεί εικόνα εξυπηρέτησης των σχεδίων της Διοίκησης, εκτός βέβαια αν παρουσιαστεί πρωτόλειο υλικό ειδάλλως θα πρόκειται μάλλον για "έτοιμο φαγητό” που θα σερβιριστεί στο τέλος.
 • Η αδράνεια με την απάθεια και την αδιαφάνεια στην Ομοσπονδία πάνε χέρι χέρι. Τα «δελτία τύπου» μόνο Δελτία Τύπου δεν είναι καθώς δεν δημοσιεύονται πουθενά, ενώ τα πρακτικά των ΓΣ έχουν από αμνημονεύτων χρόνων να εμφανιστούν στο email μας, και ακόμα πρέπει να παλέψει σκληρά κανείς για να αποκτήσει πρόσβαση στα πρωτοκολλημένα εξερχόμενα έγγραφα της Ομοσπονδίας που επί της ουσίας αποδεικνύουν την όποια δράση της.

Όσον αφορά τα ΕΛ.ΚΕ., η πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε ότι αδικούν την ίδια και την παράταξή της όσοι τους κατηγορούν ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια για να σταματήσει η ίδρυσή τους, καθώς στο Γ.Σ. της 26/5 η ΔΑΚΕ κατέβασε πρόταση «να εκφραστεί η κατηγορηματική μας αντίθεση στα ΕΛ.ΚΕ.», η οποία δεν πέρασε καθώς όλοι ψήφισαν λευκό. Βέβαια, μέχρι τότε, δήλωναν ότι «τα ΕΛ.ΚΕ. προχωράνε» ενώ οι όποιες αντιρρήσεις εκφραζόταν ήταν προφορικές και χαλαρές. Η ΔΗΣΣΥΕ, η οποία εξέφραζε, εξαρχής, τη θετική της στάση για τα ΕΛΚΕ, δήλωσε δικαιωμένη για την εξέλιξη των πραγμάτων. Και οι δύο πλειοψηφούσες παρατάξεις τώρα πια τονίζουν ότι πρέπει να στηρίξουμε τους συναδέλφους και να επιστήσουμε την προσοχή μας στην επίλυση των προβλημάτων όπως, είναι η υλικοτεχνική υποδομή, η μικτή ασφάλεια υπηρεσιακών οχημάτων, η αύξηση των οδοιπορικών κ.α.). Η θέση μας για αυτό το θέμα είναι ότι οι πλειοψηφούσες παρατάξεις στήριξαν επί της ουσίας την ίδρυση των ΕΛ.ΚΕ., δίνοντας πλήρη κάλυψη στη διοίκηση της ΑΑΔΕ, και με εικονικές αντιδράσεις επέτρεψαν να προχωρήσει ανενόχλητα στους σχεδιασμούς της. Αυτό φαίνεται και από την εκ των υστέρων στάση τους, όταν χαρακτήρισαν τους εαυτούς τους πραγματιστές, που αντιλαμβάνονται τις αλλαγές και προσπαθούν να βρουν λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν. (βλ. έγκαιρη προτεραιοποίηση, κτηριακά, οδοιπορικά).

Βασικό πρόβλημα με τη δημιουργία νέων κεντρικών δομών είναι ο κατακερματισμός του κλάδου (δημιουργούνται κατηγορίες υπαλλήλων που έχουν διαφορετικά αιτήματα μεταξύ τους), η συγκέντρωση των εξουσιών στα χέρια λίγων, χωρίς να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η ισονομία, αλλά και η ραγδαία αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που εντατικοποιούνται με τα ελαστικά ωράρια εργασίας, με την ατομική στοχοθεσία και με τις ασφυκτικές προθεσμίες. Επιπλέον, η μεροληπτική αξιολόγηση των κεντρικών και κεντρικοποιημένων δομών δημιουργεί για αυτές ευνοϊκό κλίμα το οποίο ταυτόχρονα υποβαθμίζει και δεν αντικατοπτρίζει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ΔΟΥ. (Ας θυμίσουμε συνδυαστικά το παράδειγμα των αναδρομικών όπου συνάδελφοι έκαναν πρωτοχρονιά μακριά από το σπίτι τους χωρίς τελικά να υπάρχει ουσία)

Πλέον, αυτό που προβάλλεται ως βασικό αίτημα, που πρέπει να τεθεί επειγόντως ενώπιον του Διοικητή, είναι η άμεση πρόσληψη προσωπικού, είτε με προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ είτε μέσω κινητικότητας. Με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουν, θα λυθούν τα περισσότερα από τα προβλήματα των υπηρεσιών μας. Οι προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ είναι και για εμάς καλοδεχούμενες, θα πρέπει, όμως, να υπάρχουν, μέχρι να γίνουν, οι υπηρεσίες που θα στελεχώσουν, κάτι που με τη υποβάθμιση των Δ.Ο.Υ. και τη συνεχή απογύμνωση τους από αντικείμενα, μοιάζει μάλλον αβέβαιο. Τα διάφορα ανώνυμα δημοσιεύματα που διαρρέουν στον Τύπο και ανακοινώνουν ή διαφημίζουν την αναδιοργάνωση της Α.Α.Δ.Ε (με την ίδρυση νέων διευθύνσεων και τη ψηφιοποίηση των εργασιών στις Δ.Ο.Υ.) που θα έχει ως στόχο την «καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη» και τον «εκσυγχρονισμό των φορολογικών διαδικασιων» δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. Εκτός αυτού, δημοσιεύματα δημιουργούν κλίμα κατά των υφιστάμενων δομών φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να διαβάλλουν συναδέλφους, όπως το πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής, που περιγράφει τα δικαστικά τμήματα ως «μεγάλη πληγή που καθυστερεί τη διεκπεραίωση των υποθέσεων». Η διοίκηση της ΑΑΔΕ (Γραφείο Επικοινωνίας ΑΑΔΕ) αρνείται να πάρει θέση και να υποστηρίξει τα «στελέχη» της, με το πρόσχημα ότι «υπάρχουν πολλά τέτοια δημοσιεύματα» και «εμείς απαντάμε με τη βελτίωση των υπηρεσιών μας στους πολίτες». Εύλογα αναφέρθηκε η εκτίμηση ότι υπάρχει καθοδήγηση των δημοσιευμάτων αυτών από την ίδια την ηγεσία της ΑΑΔΕ. Αλλά και από πλευράς των συνδικαλιστικών μας οργάνων δεν υπάρχει ηχηρή αντίδραση, καθώς η ανακοίνωση –καταγγελία της ΠΟΕ- ΔΟΥ δεν στάλθηκε, όπως εύλογα θα περιμέναμε, όχι μόνο σε κάποια ΜΜΕ, αλλά έστω στην Καθημερινή, ως απάντηση στο δημοσίευμά της, αντ’ αυτού στάλθηκε... στις Δ.Ο.Υ.! Επιπλέον, ο συμψηφισμός και στην ουσία υποβιβασμός ενός δημοσιεύματος που βάλλει κατά ολόκληρου τμήματος, με άλλα δημοσιεύματα που σχετίζονται με επιθέσεις φορολογούμενων κατά συναδέλφων δεν ωφελεί, αντιθέτως αποπροσανατολίζει.

Η αξιολόγηση του έτους 2021 έχει ξεκινήσει (με την επικαιροποίηση των προσωπικών μας στοιχείων), παρόλο που ακόμα δεν έχουν μας γνωστοποιηθεί οι βαθμολογίες της αξιολόγησης του 2020 (παρά μόνο εν μέρει και για μερικά λεπτά της ώρας), ενώ και η αξιολόγηση του 2019 έχει εξαφανιστεί, καθώς δεν συνδέεται με το νέο μισθολόγιο. Εύλογα δημιουργούνται υποψίες και αναζητούνται οι λόγοι, γιατί πριν να ολοκληρωθεί και τυπικά η αξιολόγηση του 2020 και χωρίς να γνωρίζουμε τα αποτελέσματά της, καλούμαστε να μπούμε σε μία νέα αξιολόγηση. Αυτή τη φορά, οι εισηγήσεις για αποχή από τη διαδικασία έχουν σιγήσει, γενικά τα στόματα έκλεισαν, ενώ η αγωνιστικότητα των προηγούμενων χρόνων έχει πια μαραζώσει καθώς, εντέχνως η διοίκηση με την σύνδεσή της αξιολόγησης με το μισθό, κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις μας και να μας υποχρεώσει να συμμετάσχουμε. Όσον αφορά δε τις αλλαγές που επήλθαν τρεις φορές στην κανονιστική για την αξιολόγηση, και για τις οποίες πανηγυρίζει η ΔΑΚΕ, άραγε πόσο ικανοποιημένους βρίσκουν τους συναδέλφους που έχουν ήδη την εμπειρία από την προηγούμενη αξιολόγηση και κατά πόσο κατάφεραν να αναστείλουν την ατομική στοχοθεσία όταν σε πολλές θέσεις εργασίας εφαρμόζεται εμμέσως με τις ατομικές αναθέσεις υποθέσεων;

Στο ζήτημα της απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 9 Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος της ΣΑΣ προσπάθησε να αναδείξει ακόμα μια φορά τη δυσκολία συμμετοχής λόγω ανέχειας, κάτι που για όλους τους άλλους δεν αποτελεί αιτία μη συμμετοχής. Επιπλέον, η πρόταση για εναλλακτικές κινητοποιήσεις, είτε πέρα από το ωράριο, είτε με μορφές που θα επιτύγχαναν μεγαλύτερη συμμετοχή και θα ήταν πιο αποτελεσματικές, έπεσε στο κενό εν μέσω λεκτικών επιθέσεων από υποστηρικτές της καθιερωμένης πια μόνο 24ωρης απεργίας. Στη ΣΑΣ πάντως η συμμετοχή στην απεργία αποτελεί ζήτημα προσωπικής στάσης, αποτελώντας εκείνες τις διαφορές μέσα σε μια παράταξη που δημιουργούν γόνιμο διάλογο και δράση. Το σίγουρο είναι, και το έχουμε δηλώσει επανειλημμένως, ότι μια 24ωρη απεργία, ακόμα κι αν έχει καθολική συμμετοχή, δεν ανησυχεί την πολιτική και επιχειρησιακή ηγεσία κι έτσι δε μπορεί να λειτουργήσει ή δεν αφήνεται να λειτουργήσει ως έναρξη κινητοποιήσεων, αλλά περισσότερο σαν ξέσπασμα χωρίς συνέχεια. Δυστυχώς η απεργία δεν αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού από τους συνδικαλιστικούς φορείς, παρά απλώς μια δικαιολογία ύπαρξης και έναν μόνο κατ’ επίφαση αγώνα, που καταλήγει να καταστέλλει την οργή παρά να τη διοχετεύει σε κάποιο αποτέλεσμα. Θυμίζουμε τέλος πως όσες φορές λάβαμε αποφάσεις για ενέργειες όπως αποχή από εργασίες (προληπτικοί, απογευματινές βάρδιες) τότε μόνο θορυβήθηκε η διοίκηση και μας δέχθηκε για διαπραγματεύσεις.

Για τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με ηλεκτρονική ψηφοφορία, η ΔΑΚΕ δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα με αυτό, και παραπέμπει όσους διαφωνούν, να μιλήσουν με τους συναδέλφους στις υπηρεσίες. Από κοντά η ΔΗΣΣΥΕ την κρίνει ως υπηρεσιακή διαδικασία, ενώ αναφερόμενη στις παρόμοιες διαδικασίες ψηφοφορίες στον συνδικαλισμό θύμισε ότι όλοι συμμετείχαν. Για τη ΔΑΣ πρόκειται για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, η ΑΣΚΙ με παρόμοια επιχειρηματολογία ζήτησε την καταγγελία και απόσυρση της αντίστοιχης απόφασης. Σχετικά ψηφίσματα αποφάσεων από τις δύο παρατάξεις δεν υπερψηφίστηκαν. Ο εκπρόσωπος της ΣΑΣ η οποία συμμετείχε στις εκλογές την προηγούμενη φορά, προέβλεψε τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων αργά η γρήγορα, και το χειρότερο, χωρίς να έχει γίνει καμία διεξοδική προσπάθεια έρευνας για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας αυτού του χρήσιμου ηλεκτρονικού εργαλείου στα χέρια του συνδικαλισμού.

Κατά τα άλλα,

 • Η ίδρυση των ΚΕ.Β.ΕΙΣ. θα καθυστερήσει έως το τέλος του 2023. Άραγε θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική των ελεγχόμενων διαρροών και της επιφανειακής αντίδρασης; Ίδωμεν.
 • Μέσα στον Οκτώβριο θα ολοκληρωθεί το οργανόγραμμα του ΣΔΟΕ και του ευρύτερου οργανογράμματος του Υπ. Οικ.
 • Οι μετατάξεις του προσωπικού καθαριότητας καθυστερούν διότι «θα δημιουργηθούν κενά που δεν μπορούν να καλυφθούν παρά μόνο με νέες προσλήψεις, για αυτό θα υπάρξει συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών».
 • Αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας για τεθούν τα διαχρονικά προβλήματα των Κτηματικών Υπηρεσιών, κατόπιν συγκέντρωσής τους

Στις ψηφοφορίες:

 • οι αποφάσεις της ΕΕ και οι μικροδαπάνες εγκρίθηκαν ομόφωνα, ο προϋπολογισμός του 2021 κατά πλειοψηφία (η ΣΑΣ ψήφισε λευκό με το σκεπτικό ότι η ενημέρωση δεν είναι έγκαιρη και επαρκής).
 • Η ΣΑΣ κατέθεσε πρόταση για τη «θέσπιση και εφαρμογή ενός αντικειμενικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων στις υπηρεσίες μας που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της μεθόδου και των κριτηρίων επιλογής των Προϊσταμένων κάθε επιπέδου (Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης και Τμήματος)» η οποία παραπέμφθηκε για περαιτέρω επεξεργασία στην ΕΕ. (Ακόμη μια πρόταση που είχε υποβληθεί σε προηγούμενη ΕΕ, για τη μισθολογική αναγνώριση 378 συναδέλφων της 1Κ/2013 και 2Κ/2015 δεν βρήκε γόνιμο έδαφος εκεί και έτσι δεν συζητήθηκε και στο ΓΣ. Ήδη έχει σταλεί ξανά στα μέλη της ΕΕ μαζί με την πρώτη για να συζητηθεί ξανά στην επόμενη συνεδρίασή της.)

Ομόφωνα εγκρίθηκαν οι προτάσεις:

 • της ΔΗΣΣΥΕ γραμμένη στο πόδι για αναπροσαρμογή των ποσών αποζημίωσης κατά τουλάχιστον 50%
 • της ΔΑΣ για μετατροπή των συμβάσεων ΙΔΟΧ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σε αορίστου χρόνου
 • της ΑΣΚΙ για ραντεβού με τον υπ. Εργασίας και τον υπ. Οικον. για την απόδοση προκαταβολής εφάπαξ και σε όσους εκκρεμεί η απόδοσή του
 • της ΑΚΕ για προκηρύξεις στελέχωσης και την υπερωριακή εργασία στις Κτηματικές Υπηρεσίες
 • της ΑΚΕ για μείωση του κόστους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΆΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.

Logo SAS final

Ταξίδι στο Άγνωστο, με βάρκα… την αγωνία

Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

Logo SAS Facebook

17 Ιουλίου 2022

Να ενημερωθούν με e-mail όλοι οι συνάδελφοι

Ταξίδι στο Άγνωστο, με βάρκα… την αγωνία

          Έχει περάσει πλέον ένας μήνας από την δημόσια ακρόαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου και λίγες ημέρες από την τηλεδιάσκεψη με την ΕΕ της ομοσπονδίας και το πέπλο μυστηρίου που σκοπίμως σκόρπισε ο Διοικητής χωρίς αντίλογο από πλευράς μας στην προηγούμενη συνάντηση του Φεβρουαρίου έχει αρχίσει να διαλύεται, γεμίζοντας τους συνάδελφους με αισθήματα αγωνίας και εργασιακής ανασφάλειας σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον.

          Ο Διοικητής στην συνάντηση της περασμένης Παρασκευής δήλωσε «ευθαρσώς και ειλικρινώς» ότι οραματίζεται τον μετασχηματισμό της ΑΑΔΕ από έναν δημόσιο οργανισμό σε έναν νέο υβριδικό οργανισμό, που θα συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά από τον Τραπεζικό τομέα. Το έργο του μετασχηματισμού έχει παρελθόν, παρόν και δυστυχώς ζοφερό μέλλον.

Ενημέρωση για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 26 Μαΐου 2022

Posted in Νέα - Ανακοινώσεις

Logo SAS Facebook

                                 8 Ιουνίου 2022

Να ενημερωθούν με e-mail όλοι οι συνάδελφοι

Ενημέρωση για το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. της 26 Μαΐου 2022

Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

Με το παρόν ενημερωτικό σημείωμα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα από δικής μας οπτικής γωνίας πεπραγμένα του Γενικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η διαμορφωθείσα ατζέντα της συζήτησης αφορούσε τα εξής θέματα:

 • Ενημέρωση από την Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) για τρέχοντα θέματα,
 • Αναδιοργάνωση υπηρεσιών-ΕΛΚΕ κλπ,
 • Ενημέρωση από την κα Κρητικού για θέματα GDPR,
 • Προληπτικοί έλεγχοι-βελτιώσεις,
 • Διεκδίκηση Π.Δ. για συναδέλφους του ΥΠΟΙΚ,
 • Προθεσμίες διεκπεραίωσης αιτημάτων φορολογούμενων,
 • Αλλαγή απόφασης για χιλιομετρική αποζημίωση Γενικών Συμβούλων,
 • Έγκριση Αποφάσεων ΕΕ και Έγκριση μικροδαπανών.

ΠΡΟΤΑΣΗ #1 - Προσαρμογή διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013)

Posted in Προτάσεις Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων

ΠΡΟΤΑΣΗ #1 - Προσαρμογή διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013)

 

Σύντομη Περιγραφή

Με την πρόταση #1 περί προσαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 53 του Ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) και την επέκταση της νόμιμης προθεσμίας της Φορολογικής Διοίκησης για επιστροφή φόρου στις 150 ημέρες, μόνο για την περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει προσφύγει στην ΔΕΔ και η προσφυγή γίνεται δεκτή, διορθώνεται μια στρεβλή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την ίδια τη Φορολογική Διοίκηση λόγω της επέκτασης της νόμιμης προθεσμίας για έκδοση απόφασης από της ΔΕΔ σε 120 ημέρες αντί 60 ημερών που ήταν η αρχικά. Η κατάσταση ως έχει:

 • δημιουργεί αξιώσεις στους φορολογούμενους για καταβολή τόκων σε περιπτώσεις που η ΔΕΔ εκδίδει αποφάσεις μετά την 90η ημέρα, με την εμφάνιση σχετικών αιτημάτων ήδη στις σχετικές αιτήσεις τους,
 • διογκώνει παράνομα τις επιστροφές προς τους φορολογούμενους, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τίθεται καμία προθεσμία για συμμόρφωση της Φορολογική Διοίκηση στις αποφάσεις της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης,
 • αλλοιώνει τους δείκτες αποδοτικότητας της Υπηρεσίας, εις βάρος των εργαζομένων, αφού «φουσκώνει» τις επιστροφές έναντι των βεβαιωθέντων και εισπραχθέντων ποσών,
 • επιβαρύνει έμμεσα τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα και τον απλό πολίτη, αλλοιώνοντας παράλληλα τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της δουλειάς μας.

ΠΡΟΤΑΣΗ #1 - Προσαρμογή διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4174/2013)

Με την παρ. 2. του άρθρου 53 του Ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) ορίζεται ότι «Σε περίπτωση καταβολής υπερβάλλοντος ποσού φόρου (αχρεώστητη καταβολή), καταβάλλονται τόκοι στον φορολογούμενο για τη χρονική περίοδο από την ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου μέχρι την "ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή" εκτός εάν η επιστροφή φόρου ολοκληρωθεί εντός ενενήντα (90) ημερών από την παραλαβή από τη Φορολογική Διοίκηση της αίτησης επιστροφής φόρου του φορολογουμένου. Για τους σκοπούς του προηγούμενου εδαφίου, εάν το υπερβάλλον ποσό φόρου συμψηφιστεί με άλλες [φορολογικές] οφειλές, το ποσό θεωρείται ότι επιστράφηκε κατά το χρόνο διενέργειας του συμψηφισμού.».

Με την παρ. 5. του άρθρου 63 του ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.), ως είχε στην αρχική έκδοση του νόμου (όπως ψηφίστηκε), οριζόταν ότι «Εντός εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής στη Φορολογική Διοίκηση, η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης εκδίδει απόφαση, την οποία κοινοποιεί στον υπόχρεο, λαμβάνοντας υπόψη την προσφυγή, τις πληροφορίες που έλαβε από τον υπόχρεο και τις απόψεις της αρμόδιας φορολογικής αρχής, καθώς και κάθε άλλη πληροφορία που είναι σχετική με την υπόθεση».

Με βάση τις ανωτέρω διατάξεις, όταν η Φορολογική Διοίκηση προέβαινε σε καταλογισμό φόρου κατόπιν φορολογικού ελέγχου και ο φορολογούμενος έκανε αίτηση προσφυγής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ημερομηνία αίτησης επιστροφής του υπερβάλλοντος ποσού φόρου), η εν λόγω Υπηρεσία είχε 60 ημέρες να αποφανθεί για την ορθότητα του καταλογισμού του φορολογικού ελέγχου. Σε περίπτωση έκδοσης απόφασης από την Δ.Ε.Δ. υπέρ του φορολογούμενου (ημερομηνία ειδοποίησης του φορολογούμενου για την επιστροφή), η Φορολογική Διοίκηση είχε προθεσμία 30 ημερών να εκτελέσει την απόφαση, αλλιώς πλήρωνε στο φορολογούμενο τόκους λόγω εκπροθέσμου.

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο των αιτήσεων των φορολογουμένων που προσέφευγαν στη Δ.Ε.Δ., ζητήθηκε και πραγματοποιήθηκε τροποποίηση της προθεσμίας για έκδοση απόφασης, από την εν λόγω Υπηρεσία, εντός 120 ημερών από την ημερομηνία της αίτησης ενδικοφανούς προσφυγής. Συγκεκριμένα, με την παρ. 5. του άρθρου 63 του ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) ορίζεται ότι ««Εντός εκατόν είκοσι (120) ημερών» από την υποβολή της ενδικοφανούς προσφυγής στη Φορολογική Διοίκηση, η Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης εκδίδει απόφαση, την οποία κοινοποιεί στον υπόχρεο, λαμβάνοντας υπόψη την προσφυγή, τις πληροφορίες που έλαβε από τον υπόχρεο και τις απόψεις της αρμόδιας φορολογικής αρχής, καθώς και κάθε άλλη πληροφορία που είναι σχετική με την υπόθεση.».

Η ως άνω τροποποίηση έγινε χωρίς να προβλεφθεί αντίστοιχη τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.). Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλες οι αποφάσεις της Δ.Ε.Δ. να εκδίδονται εκπρόθεσμες, θεωρώντας δεδομένο από την μέχρι τώρα εμπειρία ότι εξαντλείται η νόμιμη προθεσμία για έκδοση απόφασης, δημιουργώντας στους φορολογούμενους αξιώσεις για καταβολή τόκων, χωρίς αυτό να είναι στην πρόθεση του νομοθέτη με βάση την αρχική έκδοση του νόμου, επιβαρύνοντας παράλληλα τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς λόγο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητείται η προσαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) σε διάστημα 150 ημερών στην περίπτωση αίτησης ενδικοφανούς προσφυγής, ώστε να διατηρείται και σε αυτή τη περίπτωση η προθεσμία των 30 ημερών για την εκτέλεση της απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών και να μην διαστρεβλώνεται η αρχική πρόθεση του νομοθέτη.

2