ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/07/2024 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου παρευρέθηκαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας, προκειμένου να αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Υπηρεσία τους κατά τις ώρες εργασίας τους, στο πλαίσιο της μετακόμισης των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών, ζητώντας να προσέλθει ο αρμόδιος Τεχνικός Ασφαλείας του Υπ.Οικ. για αυτοψία των τρεχουσών συνθηκών εργασίας.
Από τα πραγματικά περιστατικά αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά η προχειρότητα με την οποία προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται οι κτιριακές και οργανωτικές μεταβολές των Υπηρεσιών μας, αφού μας γνωστοποιήθηκαν σοβαρότατα προβλήματα, όπως έλλειψη επαρκών συνθηκών κλιματισμού του κτιρίου, αυξημένη διάχυση σκόνης και κίνδυνος μολύνσεων, έλλειψη πρόσβασης σε ποιοτικό πόσιμο νερό, πραγματοποίηση ταυτόχρονων τεχνικών εργασιών από την πλευρά του ιδιοκτήτη στους ορόφους που έχουν εκκενωθεί με αποτέλεσμα την έντονη ηχορύπανση και δόνηση του κτιρίου και αδυναμία πρόσβασης στο ενεργό, έγχαρτο αρχείο της Υπηρεσίας, καθώς έχει μεταφερθεί εκτός κτιρίου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν οι τοποθετήσεις των παρατάξεων για τα θέματα ημερήσιας διάταξης, τα οποία ήταν τα εξής:
1. Ενημέρωση -τρέχοντα θέματα.
2. Απολογισμός κινητοποιήσεων -προγραμματισμός δράσης.
3. Υπηρεσιακά μέσα μεταφοράς για τις κεντρικοποιημένες υπηρεσίες.
4. Έγκριση αποφάσεων Εκτελεστικής Επιτροπής από 11.6.2024 έως 15.7.2024
5. Έγκριση μικροδαπανών από 1.5.2024 έως 30.6.2024.
Επιπλέον, εκτός ημερησίας διάταξης, τέθηκαν προς έγκριση τα εξής θέματα:
1. Η από 17.07.2024 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της Φορολογικής Επιθεώρησης για τη δωρεά ποσού 1.000 ευρώ σε συλλόγους για τα παιδιά με καρκίνο, προκειμένου να ενισχυθεί το κοινωνικό προφίλ του περιοδικού (500 ευρώ στη «ΦΛΟΓΑ» και 500 ευρώ στο «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ»).
2. Οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις που θα αναλάβει η ΠΟΕ-Δ.Ο.Υ. ενόψει της Δ.Ε.Θ., προκειμένου να αναδειχθούν τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας.
3. Το ζήτημα που προκύπτει από την απάντηση της Επιθεώρησης Εργασίας για τις υφιστάμενες συνθήκες εργασίας και υγιεινής στο ΚΕ.Β.ΕΙΣ. της Αττικής.
Στην πρωτολογία και τη δευτερολογία της, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στα εξής:
Στην αποτίμηση των κινητοποιήσεων μέσω (α) των κυλιόμενων στάσεων εργασίας και (β) της αποχής από τον προληπτικό.
Ως προς τις κυλιόμενες στάσεις εργασίας παραδέχτηκε ότι τα ποσοστά συμμετοχής ήταν απογοητευτικά, με φανερή προσπάθεια να αναδείξει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής ακόμα και του άμεσα θιγόμενου Συλλόγου Εφοριακών της Εύβοιας και Βοιωτίας. Η Πρόεδρος απέδωσε την ανωτέρω εικόνα των κινητοποιήσεων σε οικονομικούς λόγους εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, καθώς αναγνώρισε ότι το κόστος συμμετοχής των υπαλλήλων σε τέτοιου είδους δράσεις σε μια περίοδο «ακρίβειας» είναι εξαιρετικά υψηλό.
Ως προς την αποχή από τον προληπτικό επανέλαβε και εκεί ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, αποδίδοντας επίσης την εικόνα των κινητοποιήσεων σε οικονομικούς λόγους, καθώς και οι συνάδελφοι που συμμετέχουν σε προληπτικούς ελέγχους εκτός ωραρίου το κάνουν προκειμένου να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Έτσι, έστω και καθυστερημένα, η Πρόεδρος αναγνώρισε το αυτονόητο, δηλαδή την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοι και η ελληνική κοινωνία εν συνόλω κατά την τελευταία και πλέον δεκαετία, γεγονός που κατ’ επέκταση επηρεάζει και τη δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων του κλάδου μας σε δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις.
Ως προς τον τρόπο που χειρίστηκε η Ομοσπονδία την όλη διαδικασία ανέφερε ότι διαμορφώθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία ανέλαβε να διαμορφώσει (i) το κείμενο γνωστοποίησης που θα μοιραστεί στους Συλλόγους και (ii) το πρόγραμμα των κυλιόμενων στάσεων εργασίας. Ωστόσο, όταν κλήθηκαν οι Σύλλογοι να δηλώσουν προτίμηση ως προς την ημερομηνία συμμετοχής στη στάση εργασίας, με απόφαση των Δ.Σ. τους, μόλις 17 εξ αυτών απάντησαν θετικά και δήλωσαν προτίμηση, 6 εξ αυτών απάντησαν αρνητικά και 5 εξ αυτών απάντησαν θετικά, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχουν στη στάση εργασίας όλοι οι σύλλογοι της Επικράτειας. Υπό αυτό το πρίσμα, η εικόνα που διαμορφώθηκε στα πρωτοβάθμια όργανα ήταν 17 σύλλογοι να υποστηρίζουν τη δράση και 11 σύλλογοι να είναι αρνητικοί. Ανέφερε δε ότι επικοινώνησε με όλους τους Προέδρους, προκειμένου να τους παρακινήσει και να λύσει τυχόν απορίες επί της διαδικασίας.
Αυτό που εντέχνως απέφυγε η Πρόεδρος να αναφέρει ήταν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε σε κάθε βήμα προγραμματισμού των δράσεων, καθώς κατ’ αυτόν τον τρόπο παρήλθε ο κρίσιμος χρόνος και χάθηκε το όποιο momentum, με αποτέλεσμα να «ξεφουσκώσει» η όποια διάθεση δράσης σχηματίστηκε με τα γεγονότα της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Εξάλλου, όπως διαπιστώνεται, τα όψιμα αντανακλαστικά της Ομοσπονδίας πρέπει πλέον να θεωρούνται δεδομένα υπό αυτή τη διοίκηση με τις όποιες προτεραιότητές της.
Ως προς το ζήτημα της προβολής του κλάδου στα Μ.Μ.Ε., διαπίστωσε ότι η ανάδειξη των ζητημάτων μας σε μέσα μεγάλης εμβέλειας δεν είναι η ενδεδειγμένη, προβάλλοντας σε αντιπαράθεση την στρατηγική ανάδειξης θεμάτων που «διαφημίζουν» τον Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. από το Τμήμα Επικοινωνίας του Οργανισμού. Κι εκεί λοιπόν δεν γίνεται επαρκής προσπάθεια, καθώς αυτό είναι το συμπέρασμα που αβίαστα σχηματίζεται.
Τέλος, ανέφερε ότι θα πρέπει παράλληλα να ασκηθεί επιπλέον πίεση στην Κυβέρνηση, προτείνοντας να συναντήσουμε τον νέο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Δήμα, αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική, όπως επίσης να διεκδικήσουμε να δούμε και τον έτερο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Πετραλιά, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, προβάλλοντας τις θέσεις μας. Βέβαια, ο προγραμματισμός των ανωτέρω συναντήσεων, αφαιρεί πολύτιμο χρόνο. Είναι πασιφανές πως η πρόταση για πραγματοποίηση 3 συναντήσεων εντός του πλαισίου συνθηκών έκτακτης ανάγκης που βιώνει ο κλάδος σήμερα λειτουργεί απλά ως «αντιπερισπασμός».
Στη δημιουργία του ΚΕΦΟΔΕ της Αττικής και του ΚΕΒΕΙΣ στη Θεσσαλονίκη.
Η δημιουργία τους μέσα στη περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη κοινωνία (βλ. φορολογούμενους, λογιστές). Παράλληλα, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη στελέχωση των Υ.Φ.Ε. και η αναβάθμιση του ρόλου τους θα μπορούσε να εξομαλύνει την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής από τη λειτουργία του ΚΕΒΕΙΣ στην Αττική και του όγκου των αιτημάτων που καλούνται να διεκπεραιώνουν. Εδώ εμφανίζεται μια ενδιαφέρουσα ομολογουμένως προσπάθεια ώστε να «χρυσωθεί το χάπι» με τη δημιουργία «κλίματος ευφορίας» και δυνητικής στελεχιακής ενίσχυσης υπηρεσιών που κατά πως φαίνεται οδεύουν προς πλήρη κατάργηση.
Στη μετακόμιση των κεντρικών υπηρεσιών στο πρώην Athens Heart Mall.
Η διαδικασία της μετακόμισης έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα χώρο που θα φιλοξενεί κοντά στους 900 συναδέλφους και δεν έχουν διευθετηθεί σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της μετακίνησης των συναδέλφων προς/από τα νέα γραφεία και τους χώρους στάθμευσης. Για τα εν λόγω ζητήματα έχει διατυπωθεί από τη Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. ότι δεν μπορεί να καλυφθεί επιπλέον κόστος, διότι δεν υπάρχει «επιλέξιμη δαπάνη», καθώς οι νέοι χώροι γραφείων βρίσκονται εντός του αστικού ιστού και άρα καλύπτονται από το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών. Επομένως, για να διευθετηθεί το ζήτημα, σύμφωνα με τη Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε., απαιτείται να ψηφιστεί νέα διάταξη νόμου, παραπέμποντας ευθέως στον αρμόδιο Υπουργό. Άλλο ένα σημαντικό απότοκο της κατάργησης των τοπικών υπηρεσιών, που θα επηρεάσει τους συναδέλφους, επιβαρύνοντάς τους σε χρόνο και χρήμα.
Στο Σ.Δ.Ο.Ε.
Για το Σ.Δ.Ο.Ε. αναφέρθηκε ότι το οργανόγραμμα είναι έτοιμο. Για το θέμα του ελεγκτικού επιδόματος σημειώθηκε ότι έχει τεθεί το θέμα στον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Πετραλιά, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, από τον πρώην Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Θεοχάρη, αρμόδιο για τη Φορολογική Πολιτική, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τεθεί εκ νέου και στον νέο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Δήμα. Αναφορικά με την κατάργηση του συμψηφισμού των μισθολογικών μεταβολών λόγω αλλαγής μισθολογικών κλιμακίων με την προσωπική διαφορά έληξε τέλος Μαΐου και δεν δόθηκε παράταση από την Κυβέρνηση, λόγω άρνησης του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Πετραλιά. Παράλληλα, επισήμανε ότι έχει τεθεί και στο παρελθόν το ίδιο θέμα, στον τότε αρμόδιο Υπουργό, κ. Σκυλακάκη και η απάντηση που είχε λάβει ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό, διότι επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας είναι να έχει όλο το Δημόσιο ένα Ενιαίο Μισθολόγιο, υπογραμμίζοντας για τον συμψηφισμό της προσωπικής διαφοράς ότι δόθηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (βλ. 2 έτη εφαρμογής) και εάν δεν καταργηθεί, τότε μετατρέπεται σε Ειδικό Μισθολόγιο για το Σ.Δ.Ο.Ε., πράγμα το οποίο δεν είναι επιθυμητό από την Κυβέρνηση.
Στις Κτηματικές Υπηρεσίες.
Για τις Κτηματικές Υπηρεσίες αναφέρθηκε ότι, με τον νέο νόμο για τον αιγιαλό, αυτές πήραν όλες τις αρμοδιότητες και από τους Δήμους. Οι υπηρεσίες των Κυκλάδων ενισχύθηκαν με προσωπικό, ωστόσο αναμένεται να προσληφθούν και άλλα άτομα από τον επικείμενο πανελλήνιο διαγωνισμό Α.Σ.Ε.Π..
Στη δευτερολογία της, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι, για το θέμα της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, πρέπει να συνεχιστεί η «πίεση» στη πολιτική ηγεσία και στη Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε., ωστόσο δεν αντέχουν οι συνάδελφοι άλλες συνεχείς απεργίες και να τους κόβουν χρήματα από τον μισθό. Υποστήριξε – επιτέλους – ότι πρέπει να βρεθούν νέοι τρόποι δράσης, μέσω επισκέψεων στις υπηρεσίες να καταγραφούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και να ξαναγίνουν συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους τόσο από πλευράς Α.Α.Δ.Ε. όσο και από πλευράς πολιτικής ηγεσίας. Για μια ακόμη φορά γίνεται αναφορά σε θέματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα χρόνια εδώ και χρόνια και που λαμβάνουν χώρα επιμελώς στο πλαίσιο της τιθάσευσης της οργής που συσσωρεύεται μετά από κάθε ανάλογο περιστατικό.
Επιπροσθέτως, για τις παρατηρήσεις του Σ.Ε.Π.Ε. αναφορικά με το εργασιακό περιβάλλον που επικρατεί στο ΚΕ.Β.ΕΙΣ. ανέφερε ότι έχει ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Διοίκησης για να γίνει διαγωνισμός πρόσληψης τεχνικών ασφαλείας. Επισήμανε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. για ποιο λόγο δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα του Σ.Ε.Π.Ε., προτείνοντας είτε νέα συνάντηση είτε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του. Τέλος, ανέφερε ότι αντίστοιχα προβλήματα με έλλειψη τεχνικού ασφαλείας έχουν και άλλες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., οι Κτηματικές Υπηρεσίες και το Σ.Δ.Ο.Ε., το οποίο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Περιμένουμε να δούμε πόσα χρόνια θα περάσουν μέχρι να δούμε στις υπηρεσίες μας γιατρούς και τεχνικούς ασφαλείας…
Από την πλευρά της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων (Σ.Α.Σ.) διατυπώθηκε ότι, με το με αρ. πρωτ. 2422/20.06.2024, η Ομοσπονδία μας ανακοίνωσε ότι με ομόφωνες αποφάσεις των Συνδικαλιστικών Οργάνων του κλάδου μας, προχωράμε:
Στην προκήρυξη κυλιόμενων Στάσεων Εργασίας απ’τους Συλλόγους όλης της Χώρας και απεύθυνση στις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς για δημιουργία μετώπου υπεράσπισης και διατήρησης των υπηρεσιών μας.
Στην αποχή από κάθε προληπτικό έλεγχο που προγραμματίζεται για ώρες εκτός ωραρίου, καθώς και τα Σαββατοκύριακα. Με την ολοκλήρωση των κυλιόμενων Στάσεων Εργασίας σε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και Πανελλαδική Συγκέντρωση στην Αθήνα. Απαιτώντας:
Την άμεση διαλεύκανση των όποιων φαινομένων διαφθοράς και την άμεση απόδοση ευθυνών.
Να σταματήσουν/ακυρωθούν οι δρομολογούμενες αλλαγές στη ΔΟY Χαλκίδας, διεκδικώντας να παραμείνει η ΔΟΥ Χαλκίδας ως ΔΟΥ Α τάξης, με το σύνολο των αντικειμένων.
Να υπάρξει Δημόσια Δέσμευση της Πολιτικής Ηγεσίας και της Ηγεσίας της ΑΑΔΕ, ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίων υποβάθμισης των περιφερειακών ΔΟΥ, μέσω της αφαίρεσης αντικειμένων.
Την 24/07/2024, ένα μήνα μετά την εν λόγω ανακοίνωση:
Καμία από τις απαιτήσεις μας δεν έχει ικανοποιηθεί,
Περίπου 4 στους 10 συναδέλφους έχουν πειστεί για να συμμετέχουν στις στάσεις εργασίας,
Περίπου 7 στους 10 συναδέλφους έχουν πειστεί για να συμμετέχουν στην αποχή από τον προληπτικό έλεγχο,
Δεν έχει δημιουργηθεί κανένα μέτωπο υπεράσπισης και διατήρησης των υπηρεσιών μας στην περιφέρεια.
Επιπλέον, με το από 20.06.2024 e-mail του Εκπροσώπου της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων στην Εκτελεστική Επιτροπή προς την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και σε συνέχεια της πρόσκλησης της σε προηγούμενη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για να κατατεθούν γραπτές ερωτήσεις στο δικηγόρο της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., κ. Καρούζο, έχει σταλεί από τη Σ.Α.Σ. και εκκρεμεί η γραπτή απάντηση στην ερώτηση: «Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται, ώστε να θεωρείται νόμιμη η αποχή από τον προληπτικό εντός ωραρίου. Παρακαλώ όπως μας παραπέμψετε σε συγκεκριμένες διατάξεις και νομολογία.». Μέχρι και τη σύνταξη του παρόντος, απάντηση δεν την έχουμε λάβει.
Εάν όντως επιθυμούμε την ικανοποίηση των απαιτήσεων μας, τότε απαιτούνται πρωτοβουλίες από την πλευρά της Ομοσπονδίας, ώστε να γίνει αντιληπτή από τους συναδέλφους, τη Διοίκηση και την κοινωνία η βούλησή μας για την επίτευξη του στόχου μας. Οι στάσεις εργασίας και η αποχή από τον προληπτικό έλεγχο είναι μέτρα πίεσης, τα οποία για να αποδώσουν απαιτείται δημοσιότητα.
Τα γεγονότα της Χαλκίδας αποτέλεσαν μια μοναδική ευκαιρία να προωθηθεί και να γίνει κατανοητός στους Έλληνες πολίτες ο κοινωνικός ρόλος της Φορολογικής Διοίκησης και η ανάγκη θεσμικής θωράκισής του, προκειμένου να διασφαλίζεται η λειτουργία της Φορολογικής Διοίκησης, όχι μόνο ως μηχανισμού συγκέντρωσης των κρατικών εσόδων αλλά κυρίως ως μηχανισμού αναδιανομής του εισοδήματος. Με αυτό τον τρόπο είναι εφικτό να προβληθούν με επιχειρήματα και με δημοσιότητα σε κάθε πρόσφορο μέσο μαζικής ενημέρωσης τα προβλήματα του κλάδου μας, όπως η μη εφαρμογή πρότυπων διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου, συστήματος αξιολόγησης προσωπικού και συστήματος επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, οι ανύπαρκτες μισθολογικές αυξήσεις σε σχέση με την αύξηση του πληθωρισμού και τον αυξημένο όγκο δουλειά (που έχει προκληθεί εξαιτίας του παρατεταμένου ξηλώματος των Υπηρεσιών μας) και η ελλιπής στελέχωση της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας, που έχει οδηγήσει στην ανύπαρκτη εκπαίδευση των συναδέλφων σε κρίσιμους τομείς/αντικείμενα, και να διεκδικηθεί η επίλυσή τους.
Παραμένει μια μοναδική ευκαιρία να οδηγήσουμε τις εξελίξεις και να μετατρέψουμε την ΑΑΔΕ σε έναν έξυπνο Οργανισμό που θα αφουγκράζεται τις επιθυμίες των πολιτών και των στελεχών της!