Σύντομο ενημερωτικό σημείωμα για τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ο.Ε. Δ.Ο.Υ.

Στις 01/04/2025 πραγματοποιήθηκε μια κρίσιμη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, ενόψει της έναρξης των κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν με στάσεις εργασίας ανά πρωτοβάθμιο σύλλογο και θα κορυφωθούν με την αποχή από τον προληπτικό έλεγχο εκτός ωραρίου και την αποχή από την οδήγηση υπηρεσιακών οχημάτων από τον μήνα Ιούνιο.

Αποφασίστηκε να σταλεί το αναλυτικό πρόγραμμα για τις στάσεις εργασίας ανά σύλλογο, που είχε ψηφιστεί στο τελευταίο Γ.Σ., με ημερομηνία έναρξης στις 29/04/2025.

Πρώτη προτεραιότητα όλων μας, το επόμενο διάστημα, πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα του κλάδου αλλά και η επαγρύπνηση ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος.

Μέχρι στιγμής, με την πλειοψηφία των ΔΑΣ, ΔΑΚΕ και ΔΗΣΣΥΕ έγιναν λάθη που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις κινητοποιήσεις μας και δεν πιστεύουμε ότι εκφράζουν του συναδέλφους που ψηφίζουν αυτές τις παρατάξεις, ειδικά την ΔΑΣ:

1) Απορρίφθηκε τεκμηριωμένη πρόταση που επεξεργαστήκαμε με αναλυτική επιχειρηματολογία ενάντια στις κεντρικοποιήσεις, όπως είχε αποφασισθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή

2) Συντάχθηκε ανακοίνωση προς τους εργαζομένους αναφορικά στην αντίθεσή μας με την κεντρικοποίηση στην Α.Α.Δ.Ε. με προβληματική επιχειρηματολογία.

Δεν θα επιμείνουμε στο ζήτημα των διαδικασιών που δεν τηρήθηκαν, και για το οποίο κατατέθηκε από την Σ.Α.Σ. υπόμνημα στην Εκτελεστική, αλλά θα επικεντρωθούμε στην ουσία της διαφωνίας μας.

Δυστυχώς, στην εισαγωγή της ανακοίνωσης αυτής αναφέρεται ότι «Το ζήτημα της κεντρικοποίησης ή μη για εμάς τους εργαζόμενους δεν είναι τεχνοκρατικό, δε μπαίνουμε στη λογική ποιο μοντέλο, αυτό των Δ.Ο.Υ. ή των κεντρικοποιημένων μονάδων είναι “καλύτερο”, πιο αποτελεσματικό. Σε αμιγώς οργανωτικό επίπεδο, είναι προφανές ότι πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχουν και τα δύο οργανωτικά σχέδια». Η φράση αυτή, κατ’ ελάχιστον, δημιουργεί αμφιβολίες τους συναδέλφους, που εύλογα θα σκεφτούν, αφού εάν για εμάς δεν έχει σημασία η ύπαρξη των Δ.Ο.Υ. ή των κεντρικοποιημένων δομών τότε γιατί προβαίνουμε σε κινητοποιήσεις;

Εκτός αυτού, ποιον θα κινητοποιήσει το κείμενο όταν αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει η παραμικρή εξασφάλιση για το τι θα συμβεί σε ορίζοντα πέντε, δέκα ή είκοσι χρόνων, ότι σε πολλούς από εμάς δε θα σταλούν εν μια νυκτί “ραβασάκια” μετακίνησης όπως έχει γίνει και στο παρελθόν». Εάν οι συνάδελφοι δεν αντιληφθούν τις άμεσες συνέπειες για τους ίδιους πώς θα ενεργοποιηθούν; Μήπως, με αυτόν τον τρόπο, προωθείται το αφήγημα του Διοικητή;

Θα μπορούσαμε να αναδείξουμε πολύ περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα, πιστεύουμε, όμως, ότι οι υπεύθυνοι για τα παραπάνω κατανόησαν το μέγεθος των σφαλμάτων που υπέπεσαν και δεν θα τα επαναλάβουν. Πιστεύουμε επίσης πως αν φροντίσουμε ομαδικά για αυτό, οι κινητοποιήσεις μας θα έχουν την προσδωκόμενη επιτυχία.

Το θετικό, εν τέλει, που προέκυψε από τη συνεδρίαση και τις επίμονες αντιδράσεις της ΣΑΣ είναι ότι συντάχθηκε σχέδιο εγγράφου εκ μέρους της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., για να  αποσταλεί προς τους φορείς, με θέμα την επιχειρηματολογία κατά των κεντρικοποιήσεων και την υποβάθμιση των περιφερειακών υπηρεσιών. Το σχέδιο εγγράφου που παρουσιάσθηκε στις λοιπές παρατάξεις είχε καταγεγραμμένα όλα σχεδόν τα επιχειρήματα του εγγράφου που είχε συντάξει ο Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής και τα οποία απέρριψαν οι παρατάξεις της συμμαχίας ΔΑΚΕ-ΔΗΣΣΥΕ-ΔΑΣ προ ολίγων ημερών.  

Περαιτέρω, η Εκτελεστική Επιτροπή έλαβε απόφαση για έκδοση ανακοίνωσης –παρέμβασης στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την προσωπική διαφορά. Εμείς θεωρούμε ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από τις κινητοποιήσεις του κλάδου καθώς οι αυξήσεις που δικαιούμαστε είναι μεγαλύτερες από την προσωπική διαφορά.

Για την ενίσχυση των κινητοποιήσεων η ΣΑΣ πρότεινε τρεις (3) παράλληλες δράσεις:

1) Εξώδικη όχληση για την μη χορήγηση των εξόδων κίνησης στους ελεγκτές του ΚΕΜΕΦ, για την βλαπτική μεταβολή όρων εργασίας, όπως η  στοχοθεσία των ελεγκτών  και για την προστασία δικαιωμάτων, όπως η αδυναμία χορήγησης κανονικής άδειας κ.λπ.. Η πρόταση αρχικά απορρίφθηκε από την ΔΑΚΕ και την ΔΗΣΣΥΕ ως κάτι μη εφικτό αλλά στη συνέχεια αναδιπλώθηκαν και η πρόταση  παραπέμφθηκε για το επόμενο Γ.Σ..  

2) Ενόψει της 24ωρης απεργίας στις 9 Απριλίου για τον 13ο και 14ο  μισθό και καθώς κυκλοφορούν ανεπίσημα κυβερνητικά έγγραφα (non papers) που μιλούν για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και για πλεονάσματα που πρέπει να επιστρέψουν στην κοινωνία, ετοιμάσαμε ένα αναλυτικό υπόμνημα προς την ΑΔΕΔΥ για το αβάσιμο των ισχυρισμών αυτών με προτάσεις για τρόπους εξοικονόμησης πόρων, ώστε να καταρριφθεί ακόμη και αυτό, το αβάσιμο και προσχηματικό επιχείρημα της κυβέρνησης περί «μη ύπαρξης δημοσιονομικού χώρου», όπως ονομάζει η κυβέρνηση την άρνησή της για ουσιαστική στήριξη των μισθών του Δημοσίου. Το υπόμνημα αυτό, και ιδίως η ενεργειακή πρόταση που αφορά την εξοικονόμηση κόστους πάνω από 500,00 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό έτυχε απαξιωτικής αντιμετώπισης, κυρίως από την ΔΗΣΣΥΕ. Μάλλον το ποσό αυτό μοιάζει λίγο, την ίδια στιγμή που η ΔΗΣΣΥΕ διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για το άθλιο ψευτομπόνους των 150 ευρώ που δίνει ο Διοικητής σε μια μερίδα μόνο εργαζομένων της Α.Α.Δ.Ε. Ή μήπως φαντάζουν λίγα τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ (10.000.000.000€) που έδωσε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για να επιδοτήσει τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας;

3) Η ΣΑΣ υπέβαλλε προς ψήφιση Δελτίο Τύπου, που απαντάει δομημένα στην πρόσφατη δημόσια εμφάνιση του Διοικητή σε φόρουμ στην Κεντρική Ελλάδα, και ο οποίος αγνοεί πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων της Α.Α.Δ.Ε.. Η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΣΥΕ δεν συμφώνησαν, παρότι η ΔΑΚΕ αρχικά είχε συμφωνήσει.

Με εισήγηση της Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής ψηφίστηκε να εκδοθεί ανακοίνωση για την 24ωρη απεργία στις 9 Απριλίου με κύριο αίτημα την απόδοση του 13ου και 14ου μισθού, στην οποία αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν και κλαδικά οικονομικά αιτήματα και το ζήτημα της κεντρικοποίησης. Την επόμενη ημέρα της Εκτελεστικής, οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΣΥΕ και της ΔΑΣ εξέδωσαν δικές τους ανακοινώσεις με τα ίδια ή παρόμοια οικονομικά αιτήματα. Τα αιτήματα αυτά, όταν είχαμε ζητήσει, κατά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της 06/02/2025, να συμπεριληφθούν στις κινητοποιήσεις, είχαν καταψηφισθεί από αυτές. (Δεν μπορούμε να φανταστούμε τί θα γινόταν αν έκανε κάτι τέτοιο η ΣΑΣ μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας).

Δεν θα ασχοληθούμε σε αυτή την πλειοδοσία αγωνιστικότητας και θα τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι το απαραίτητο και ύστατο όπλο της απεργίας απαιτείται να συνοδεύεται από πολύμορφες δράσεις, ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Μοιραστείτε το αν το βρήκατε ενδιαφέρον: