Επιστολή της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών προς την ΑΔΕΔΥ
Σύμφωνα με δημοσιευμένες έρευνες (βλ. Η Φοροδιαφυγή Στην Ελλάδα - Μια Έρευνα - Dianeosis) για την εκτίμηση του ύψους της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα:
(α) από τη φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων τα διαφυγόντα έσοδα κυμαίνονται από 1,9% ως 4,7% του ΑΕΠ ετησίως,
(β) από τη φοροδιαφυγή στον Φ.Π.Α. εκτιμάται ότι χάνουμε το 3,5% του ΑΕΠ,
(γ) από το λαθρεμπόριο ποτών, τσιγάρων και καυσίμων, η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε περίπου 0,5% του ΑΕΠ και
(δ) από τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των νομικών προσώπων τα διαφυγόντα έσοδα για τη χώρα υπολογίζονται γύρω στο 0,15% του ΑΕΠ.
Κατά συνέπεια, το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα μπορεί να προσδιοριστεί σε ένα ποσοστό από 6% ως 9% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάμεσα σε 11 και 16 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
Η συνδικαλιστική παράταξη της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων Εφοριακών, πιστή στον σκοπό της, δηλαδή τη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας συνεργασίας υπαλλήλων και κοινωνικού συνόλου, την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών, τη δημιουργία κράτους δικαίου και την απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως επίσης τη συμβολή της στην προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, της ειρήνης και των ατομικών, κοινωνικών και εργασιακών συμφερόντων των εργαζομένων, επιδιώκει να συμβάλλει ενεργά στη μείωση του μεγέθους της φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας την εμπειρία των εφοριακών υπαλλήλων και προωθώντας σειρά προτάσεων που έχει ήδη επικοινωνήσει στη Διοίκηση της Α.Α.Δ.Ε. Στόχος της είναι η διόρθωση ή και εξάλειψη των στρεβλώσεων της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας
Με βάση όλα τα προαναφερθέντα, σας ενημερώνουμε για τις παρακάτω περιπτώσεις, για τις οποίες θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αναδειχθούν, δεδομένου ότι τα τεράστια ποσά που χάνονται εξ’ αιτίας των εσκεμμένων κυβερνητικών επιλογών, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων, των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού:
- Φοροδιαφυγή στον Φ.Π.Α.
- Αναφορικά στην περίπτωση της φοροδιαφυγής του Φ.Π.Α., διαπιστώνεται στην πράξη η μεγέθυνση του προβλήματος της ίδρυσης πλήθους νομικών οντοτήτων με εικονική επιχειρηματική δραστηριότητα, στα οποία διαχειριστές ή και εταίροι είναι φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν τη στοιχειώδη οικονομική ή και πνευματική ικανότητα του επιχειρείν, όπως τοξικομανείς, άστεγοι, άνεργοι, κατάδικοι, αλλοδαποί μετανάστες κ.λ.π. Αυτές οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στην πραγματοποίηση ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και την πώλησή τους στην εσωτερική αγορά, είτε νόμιμα είτε παράνομα, χωρίς να αποδίδεται και στις δύο περιπτώσεις ο αναλογούν Φ.Π.Α., ο οποίος ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ στη πλειονότητα των περιπτώσεων. Η πρακτική της Ελληνικής φορολογικής αρχής είναι να ελέγχει μεμονωμένα Α.Φ.Μ. επιχειρήσεων και να προβαίνει στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες για την επιχείρηση, όχι το φυσικό πρόσωπο. Το αποτέλεσμα είναι να απενεργοποιείται ένα Α.Φ.Μ. μιας φοροδιαφεύγουσας επιχείρησης και την επόμενη κιόλας μέρα να δημιουργούνται άλλες επιχειρήσεις, για τον ίδιο σκοπό, από τους ίδιους εγκεφάλους. Τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και την Α.Α.Δ.Ε. είναι παντελώς προσχηματικά και δεν λύνουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο κοστίζει στον ελληνικό λαό εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως.
- Φοροδιαφυγή Νομικών Προσώπων μέσω ενδοομιλικών συναλλαγών
Αναφορικά στην περίπτωση της φοροδιαφυγής των νομικών προσώπων, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων είναι θυγατρικές αλλοδαπών επιχειρήσεων, η φοροδιαφυγή προκύπτει από την «αγορά» των εμπορευμάτων από τις μητρικές επιχειρήσεις σε υψηλές τιμές για να πωληθούν στην Ελληνική αγορά από τις θυγατρικές τους επιχειρήσεις. Ο έλεγχος των τιμών από την ελληνική φορολογική αρχή γίνεται με βάση συγκεκριμένους κανόνες ενδοομιλικών τιμολογήσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).
Ωστόσο, όταν οι αποκλίσεις τιμών υπερβαίνουν τα όρια που θέτει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας για να θεωρηθεί έγκλημα φοροδιαφυγής σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, Νόμος 5104/2024, έρχεται η εγκύκλιος ΠΟΛ.1209/2017 του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. και αποποινικοποιεί τη φοροδιαφυγή μέσω των ενδοομιλικών συναλλαγών αφού η εγκύκλιος αυτή ορίζει να μην υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά για την φοροαποφυγή εξαιτίας των ενδοομιλικών συναλλαγών και άρα δεν κινείται ποινική διαδικασία. Πέραν του γεγονότος ότι η εν λόγω εξαίρεση δεν προβλέπεται από τον Νόμο αλλά την θέτει μια απλή εγκύκλιος του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., η απόφαση για αποποινικοποίηση των ενδοομιλικών συναλλαγών από το 2017 κι έπειτα αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τη διαμόρφωση επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και για την εφαρμογή πολιτικών arbitrage σε εταιρείες που «αντέχουν» το οικονομικό κόστος ενός φορολογικού ελέγχου, χωρίς να έχουν ποινικές επιπτώσεις. Το θέμα αυτό όμως έχει σημαντικές και διαχρονικές επιπτώσεις διάβρωσης του εισοδήματος και της κοινωνικής συνοχής. Πολύ περισσότερο, οι εταιρείες αυτές γνωρίζουν ότι είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθούν για όλες τις χρήσεις στις οποίες μετέρχονται αυτών των σχεδιασμών και πολιτικών.
- Αφορολόγητο όριο γονικών παροχών
Με τις διατάξεις του άρθρου 56 του ν. 4839/2021, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις του άρθρου 175 του ν. 4972/2022 σχετικά με τη φορολογία των γονικών παροχών και δωρεών, αυξήθηκε το αφορολόγητο όριο γονικών παροχών, δωρεών περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών ποσών στο ύψος των 800.000,00 ευρώ ανά γονέα και ανά παιδί. Είναι σαφές ότι η ρύθμιση αυτή διευκολύνει πολίτες με πολύ υψηλή φοροδοτική ικανότητα με συνέπεια την απώλεια μεγάλων ποσών φόρων.
- Διευκολύνσεις εταιρικών μετασχηματισμών
Ο Νόμος 5162/2024 επιτρέπει τον μετασχηματισμό επιχειρήσεων με την απαλλαγή από κάθε φόρο ή τέλος υπέρ του Δημοσίου, όπως ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου, ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών κ.λ.π. με σημαντικές απώλειες δημοσίων εσόδων.
Τέτοιες εξαιρέσεις δεν προβλέπονται για απλούς πολίτες.
- Λειτουργία τμημάτων Κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ.
Οι χωρίς σχέδιο αλλαγές που προχώρησε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε., αναφορικά στα πρώην Τμήματα Κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ., έχει ως αποτέλεσμα οι υπάλληλοι των Τμημάτων αυτών να ασχολούνται πλέον μόνο με την παραλαβή, άνευ ελέγχου, δηλώσεων, όταν στο παρελθόν ο μεγάλος όγκος των υποβληθεισών δηλώσεων ελέγχονταν κατά τη στιγμή της παραλαβής τους, με συνέπεια πλέον την απώλεια εσόδων από φόρους.
- Εσκεμμένη απαξίωση του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων
Κατόπιν της συγχώνευσης του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), δημιουργήθηκε μια νέα υπηρεσία, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ). Αντί η Α.Α.Δ.Ε. να προχωρήσει στην ενδυνάμωση της νέας υπηρεσίας, προτίμησε να μειώσει τον αριθμό των οργανικών της θέσεων με αποτέλεσμα, οι οργανικές θέσεις της νέας υπηρεσίας να είναι κατά 130 λιγότερες από το άθροισμα των οργανικών θέσεων των δύο υπηρεσιών.
Οι λιγότερες αυτές θέσεις σε μια τέτοια υπηρεσία έχει ως επακόλουθο την απώλεια δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, δεδομένου ότι οι υπάλληλοι αυτοί είχαν δυνατότητα βεβαίωσης ποσών βάσει ελέγχου, τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε. Η απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών φαίνεται και από το γεγονός ότι στους ελεγκτές του ΚΕΜΕΕΠ, δεν καταβάλλονταν ορισμένα έξοδα κίνησης στα οποία είχαν προβεί, για τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούσαν σε επιχειρήσεις.
Πέραν αυτών, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., δηλαδή τα ΕΛ.ΚΕ., το Κ.Ε.ΜΕ.Φ., οι Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. και οι Δ.Ο.Υ., λειτουργούν με σχεδόν 40% κενές οργανικές θέσεις ενώ ταυτόχρονα οι ελεγκτές υπάλληλοι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά «τοξικό» νομικό πλαίσιο για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και μια διαχρονικά αυξανόμενη, ποσοτικά αλλά όχι ποιοτικά, στοχοθεσία. Όπως και στην περίπτωση του ΚΕΜΕΦ, τα έσοδα που χάνονται ή παραγράφονται λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών φθάνουν σε δυσθεώρητα ύψη.
Αντίστοιχα ισχύουν και για τις απολύτως υποστελεχωμένες Κτηματικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι επιφορτισμένες με ένα πλήθος ελεγκτικών αρμοδιοτήτων, τις οποίες δεν ασκούν λόγω έλλειψης προσωπικού, με συνέπεια την απώλεια εσόδων του Δημοσίου.
- Διευκόλυνση επιχειρήσεων μέσω συντόμευσης της προθεσμίας παραγραφής
Η κυβέρνηση, με ευθύνη και της Διοίκησης της Α.Α.Δ.Ε., θεσμοθέτησε το άρθρο 28 του Νόμου 5104/2024 (νέος Κ.Φ.Δ.), με το οποίο περιορίζεται η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου σε ένα έτος αντί της πενταετούς διάρκειας που ορίζει το άρθρο 37 του ίδιου Νόμου. Αποτέλεσμα της διάταξης αυτής είναι η απώλεια τεραστίων ποσών εσόδων από υποθέσεις που παραγράφονται εξ’ αιτίας της παγκόσμιας αυτής πρωτοτυπίας της κυβέρνησης και της Α.Α.Δ.Ε.
- Απαξίωση του Σ.Δ.Ο.Ε.
Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο Σώμα Δίωξης Οικονομικών Εγκλήματος, όπως επίσης και τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους από τη μη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων του ΣΔΟΕ με τα αντίστοιχα της Α.Α.Δ.Ε. Όπως είναι φυσικά, οι επιλογές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τήρηση της συνταγματικής αρχής του κοινωνικού κράτους.
- Εκτίναξη των απευθείας αναθέσεων δημοσίων συμβάσεων
Σύμφωνα με τον βουλευτή που είχε εκλεγεί με το κυβερνών κόμμα κ. Σαλμά, δισεκατομμύρια ευρώ μοιράζονται από την Κυβέρνηση με απευθείας αναθέσεις. Αυτές καταλαμβάνουν το 72% του συνόλου των αναθέσεων ενώ για ένα μεγάλο μέρος του υπολοίπου 28%, γίνονται φωτογραφικοί διαγωνισμοί. Όσοι προσφεύγουν στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων δικαιώνονται σε ποσοστό 67% και ακυρώνονται οι σχετικές αναθέσεις. Οι πρακτικές αυτές της Κυβέρνησης έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων αλλά και το ότι η ελληνική οικονομία να έχει καρτελοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της. Εξαιτίας αυτού, παρότι παρατηρείται αύξηση του ΑΕΠ της χώρας εντούτοις, η αγοραστική αξία των μισθών βρίσκεται κάτω από την αντίστοιχη της Βουλγαρίας, λόγω των οικονομικών ανισοτήτων που μεγεθύνονται.
- Διαφημιστικές δαπάνες
Η κυβέρνησε νομοθέτησε προσαυξημένη έκπτωση διαφημιστικής δαπάνης κατά τα φορολογικά έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, κάτι που οδήγησε στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων για αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
- Mycoast και Κτηματικές Υπηρεσίες
Χαρακτηριστικό της σπατάλης των κυβερνώντων είναι ότι η κυβέρνηση το έτος 2024 εκταμίευσε από τα κρατικά ταμεία 3,65 εκατ. ευρώ για να τα χαρίστε στα ΜΜΕ για την προβολή της ψηφιακής εφαρμογής Mycoast. Όπως γνωρίζουν οι κυβερνώντες, στις Κτηματικές Υπηρεσίες δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για τον έλεγχο των καταγγελιών, δηλαδή εν τέλει την αξιοποίηση της ψηφιακής εφαρμογής.
- Δαπάνες ηλεκτρικών οχημάτων
Η κυβέρνηση, υποτίθεται κοπτόμενη για την προστασία του περιβάλλοντος νομοθετεί και αναγνωρίζει ως φορολογικές δαπάνες και μάλιστα με προσαύξηση τις δαπάνες αγοράς ή και μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων ή χαμηλών ρύπων που στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για αυτοκίνητα πολυτελείας. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, αν μια επιχείρηση προβεί σε αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος έστω 40.000,00 ευρώ, αναγνωρίζονται αποσβέσεις (δαπάνες) σε διπλάσιο ύψος, δηλαδή 80.000,00 ευρώ. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη φοροελάφρυνση ύψους περίπου 16.000,00 ευρώ, αντί για 8.000,00 ευρώ
Στην ουσία η κυβέρνηση νομοθετεί και προς όφελος των μετόχων εταιρειών μισθώσεων οχημάτων όπως και για τις λοιπές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χάνονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις φοροαπαλλαγές αυτές. Αν η κυβέρνηση νοιαζόταν πραγματικά για το περιβάλλον θα μπορούσε να διαθέσει τα ποσά αυτά για φοροαπαλλαγές αγοράς προσιτού αυτοκινήτου ή και ηλεκτρικού σε όσες οικογένειες διαθέτουν οχήματα μεγαλύτερης ηλικίας, μιας και παραμένουμε τελευταίοι στην Ε.Ε., με μέσο όρο στην ηλικία των αυτοκινήτων τα 17,5 χρόνια πλέον.
- Επιδοτήσεις ενεργειακών καρτέλ
Οι επιδοτήσεις προς τις ενεργειακές εταιρείες, που πλέον λειτουργούν με τη μορφή καρτέλ, κοστίζουν στους φορολογούμενους πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία απέφεραν τεράστια κέρδη στα καρτέλ ενέργειας. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι ελλιπέστατα και δεν λύνουν το πρόβλημα της απώλειας τόσων μεγάλων ποσών.
Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση επί των ανωτέρω ζητημάτων. Στο αμέσως επόμενο διάστημα μπορούμε να σας αποστείλουμε επιπλέον έγγραφο στο οποίο αναλύονται περαιτέρω οι στρεβλώσεις του φορολογικού συστήματος, για τις οποίες έγινε περιληπτική αναφορά πιο πάνω.
Αναφορικά στην περίπτωση που σχετίζεται με το κόστος ενέργειας που έχει εκτιναχθεί κατά τα τελευταία χρόνια, σας αποστέλλομε πρόταση που έχει συντάξει υπάλληλος της Α.Α.Δ.Ε. και μέλος της Συνεργασίας Ανεξάρτητων Σχημάτων, που αν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση, θα οδηγήσει στη σημαντική μείωση των ποσών που καταβάλλουν τα νοικοκυριά για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την μείωση του κόστους ρυθμιζόμενων χρεώσεων, την εξάλειψη των επιδοτήσεων των ενεργειακών εταιρειών και την μείωση των παραγόντων που ευνοούν τη δημιουργία επιχειρηματικών καρτέλ στην αγορά ενέργειας.
Παράρτημα αναφορικά στο κόστος ενέργειας και τα καρτέλ του κλάδου αυτού
Πρόταση υπαλλήλου της Α.Α.Δ.Ε.
Η ενεργειακή κρίση οδήγησε σε τεράστια κόστη στην χονδρική τιμή ενέργειας όχι τόσο λόγο της αύξησης κόστους παραγωγής ενέργειας όσο ενός χρηματιστηριακού κανόνα που το σύνολο των παραγωγών ενέργειας πληρώνονται με βάση την υψηλότερη τιμή προσφοράς. Αν πχ το 90% προσφορών ενέργειας στο δίκτυο ήταν στα 0,10€/kwh αλλά το υπόλοιπο 10% υπήρχε διαθέσιμη προσφορά μόνο με 0,80€/kwh τότε το 100% των προσφορών εισέπρατταν 0,80€.
Σε όλες τις χώρες έγιναν παρεμβάσεις ώστε το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής να βγει εκτός χρηματιστηρίου, ενώ στην Ελλάδα η έλλειψη παρεμβάσεων διατήρησε τις υψηλότερες τιμές χονδρικής σε όλη την Ευρώπη.
Στις 15-11-2024 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Ελληνικό Κράτος «λόγω αυτής της κρίσης, έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη» σε επιδοτήσεις, συναρτήσει του ΑΕΠ για τη στήριξη στο ρεύμα για την διετία 2022-2024 και τα ποσά ξεπερνούσαν τα 10 δις.
Έτσι, σε μία φτωχοποιημένη χώρα βάση των επίσημων δεικτών της Eurostat, παρατηρήθηκε το φαινόμενο ενεργειακές εταιρείες να θησαυρίζουν εις βάρος των πολιτών.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, πολλές χώρες της Ε.Ε. ακολούθησαν την Ευρωπαϊκή Οδηγία 542/2023 και προώθησαν υιοθέτησαν μια δοκιμασμένη τεχνολογία τα φωτοβολταϊκά μπαλκονιού. Μάλιστα οι Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Κροατία, Ιρλανδία και Ολλανδία, βάση της Οδηγίας επέβαλλαν 0% Φ.Π.Α. στην πώληση των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων ενώ κάποιοι Δήμοι προχώρησαν σε επιπλέον επιδότηση ή δωρεάν παραχώρηση στους πολίτες τέτοιων συστημάτων, όπως για παράδειγμα στο Βερολίνο δόθηκε επιπλέον επιδότηση ύψους 500 ευρώ ανά σύστημα.
Σήμερα, για παράδειγμα τα νοικοκυριά στη Γερμανία που χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες στο μπαλκόνι τους ξεπερνούν τις 700.000 (στοιχεία 2/10/2024) και η ετήσια παραγωγή τους ξεπερνά τις 1000 MWH. Το όφελος που προέκυψε ξεπερνάει τα 250 εκατομμύρια ευρώ, σε τιμές λιανικής ελληνικής αγοράς.
Στην Ελλάδα με την νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 63 του Νόμου 5037/2023, η οποία έχει εκδοθεί με καθυστέρηση πολλών ετών σε σχέση με άλλες χώρες, και την ευρωπαϊκή Οδηγία 542/2023, έγινε απολύτως ξεκάθαρο ότι:
- η αυτοπαραγωγή ενέργειας είναι νόμιμη (άρθ 14&1)
- αποτελεί δικαίωμα όλων (άρθ. 14. &5)
- πρέπει να γίνει άρση των αδικαιολόγητων φραγμών στην αυτοπαραγή ενέργειας όλων των νοικοκυριών, ακόμη και των πιο αδυνάτων.
- η αυτοκατανάλωση ενέργειας συμβάλει με ισορροπημένο τρόπο στον συνολικό επιμερισμό του κόστους του συστήματος (άρθ. 14&5ζ) αφού μειώνει τις επιπλέον ρυθμιζόμενες χρεώσεις που ακριβοπληρώνουμε
- η πώληση του εξοπλισμού αυτοπαραγωγής βάση της Ευρωπαϊκής οδηγίας πρέπει να μην επιβαρύνεται με Φ.Π.Α., όπως γίνεται και στη Γερμανία.
Δυστυχώς όμως, αντί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τον Νόμο που ή ίδια θέσπισε και τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και να εκδώσει σχετικές οδηγίες εφαρμογής μίας τόσο ευεργετικής ενεργειακής διάταξης περιλαμβάνοντας και τα φωτοβολταϊκά πρίζας, έχει παγώσει τις σχετικές ρυθμίσεις.
Αντί αυτού η κυβέρνηση:
- Σπατάλησε μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού, από αυτό που θα μπορούσε να ενισχύσει την μισθοδοσία μας, για την επιδότηση των υψηλών τιμών χοντρικής θησαυρίζοντας κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όταν σε άλλες χώρες με την βοήθεια και των συστημάτων πρίζας ισορρόπησαν την χοντρική τιμή της κιλοβατώρας, προστατεύοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και μειώνοντας την τάση ανόδου του πληθωρισμού. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι η αγοραστική αξία του μισθού μας δεν διολίσθησε τυχαία κάτω από αυτή της Βουλγαρίας.
- Προτίμησε να προωθήσει τη δημιουργία τεράστιων φωτοβολταϊκών συστημάτων, μέσω επιχειρηματικών ομίλων. Τεράστια ακαλαίσθητα ενεργειακά πάρκα κατέλαβαν και θα καταλάβουν και στο μέλλον, παραγωγική αγροτική γη σε μία περίοδο διατροφικής κρίσης και πολύ υψηλού πληθωρισμού των αγροτικών προϊόντων, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να ευνοήσει τους λίγους και ισχυρούς εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που εκτός των άλλων θα πληρώνει μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων την μεταφορά ενέργειας από τα μεγάλα πάρκα προς την κατανάλωση.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, τα φωτοβολταϊκά πρίζας με σκοπό την αυτοκατανάλωση, σύμφωνα με τον νόμο που προαναφέρθηκε, «συμβάλουν επαρκώς και με ισορροπημένο τρόπο στον συνολικό επιμερισμό του κόστους του συστήματος». Και αυτό γιατί μπορούν να ενισχύσουν το εισόδημα όλων των νοικοκυριών, δεν επιβαρύνουν τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και μειώνουν το ποσοστό ενέργειας που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Το υψηλό ποσοστό ενέργειας εντός του Χρηματιστηρίου συμβάλει ώστε η χώρα μας συνήθως να έχει τις υψηλότερες τιμές χοντρικής πώλησης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τι ακριβώς είναι το οικιακό φωτοβολταϊκό πρίζας (micro inverter);
- Πρόκειται για μια μικρή ηλεκτρική συσκευή. Η συσκευή αυτή παίρνει το ρεύμα που παράγεται από δύο συνήθως φωτοβολταϊκά πάνελς, και το μετατρέπει σε οικιακό ρεύμα των 220 volts. Το συνδέεις σε μια οποιαδήποτε πρίζα του σπιτιού και αυτό παράγει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα.
- Το ρεύμα που παράγεται μπορεί να καταναλωθεί, άμεσα ή αργότερα μέσω μπαταρίας σε ελαφρώς πιο σύνθετη σχεδίαση, από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού (αυτοκατανάλωση) ή να διοχετευθεί στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ κατόπιν συμφωνίας.
- Δεν απαιτείται έκδοση άδειας και κατάθεσης ηλεκτρολογικού σχεδίου στον ΔΕΔΔΗΕ αφού δεν γίνεται επέμβαση στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού. Είναι έτσι εύκολη η εφαρμογή και από όσους ενοικιάζουν σπίτι.
- Το μόνο που απαιτείται είναι η στερέωση των φωτοβολταϊκών συλλεκτών σε χώρο με ηλιοφάνεια όπως η ταράτσα, το μπαλκόνι, η αυλή του σπιτιού κ.λ.π.
- Το κόστος για ένα μικρό σύστημα ξεκινά από 300,00 - 350,00 ευρώ και στις περισσότερες φορές αποσβένεται σε περίπου 1 έτος, ενώ έχει διάρκεια ζωής πάνω από 20 χρόνια.
Η ΑΔΕΔΥ πρέπει να καταβάλλει προσπάθειες για την άμεση εφαρμογή και αποσαφήνιση της υφιστάμενης πλέον νομοθεσίας με την έκδοση ρυθμίσεων για τα συστήματα αυτά στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.