Εν μέσω θετικότατων προβλέψεων για την πορεία του ελληνικού τουρισμού την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο αυτόματα γίνεται ο θετικός συνειρμός  για αύξηση των δημοσίων εσόδων. Δυστυχώς όμως αυτός ο συνειρμός δεν είναι απαραίτητο ότι θα επιβεβαιωθεί από την θλιβερή φορολογική πραγματικότητα.

Είναι κοινό μυστικό ότι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού τουρισμού είναι το μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής. Ο κλάδος του τουρισμού εδώ και χρόνια δεν συμβάλει στο ποσοστό που θα έπρεπε στα φορολογικά έσοδα.

Για την παραπάνω αιτίαση δεν θα επικαλεστώ επίσημα στοιχεία αλλά απλά την εμπειρία όλων όσων έχουν κάνει διακοπές σε ένα από τους ειδυλλιακούς τουριστικούς προορισμούς του τόπου μας. Το γεγονός αυτό από μόνο του μειώνει κατά πολύ την αξία της αύξησης των αφίξεων ως προς την φορολογική πολιτική.

Σε μια κοινωνία όμως που έχει τελματώσει οικονομικά καθώς οι περισσότεροι τομείς της οικονομίας παραμένουν σε χρόνια ύφεση, η ικανότητα ή μη είσπραξης εσόδων από ένα τομέα  που παρουσιάζει αύξηση,  έχει τεράστια σημασία ιδιαίτερα όταν η εναλλακτική για την εξασφάλιση των πολύτιμων φορολογικών εσόδων είναι και πάλι η μείωση μισθών και συντάξεων.

Τα παραπάνω αν και μάλλον φαντάζουν αυτονόητα στο κοινό νου,  αποτελούν άγνωστη περιοχή για τους ιθύνοντες του υπουργείου.

Θυμίζω ότι προκειμένου να εισπράξεις φορολογικά έσοδα ιδιαίτερα σε μια χώρα με χρόνια παράδοση στην φοροδιαφυγή και με αναποτελεσματικό φορολογικό μηχανισμό θα χρειάζεται τουλάχιστον μια στοιχειώδη προετοιμασία αν φυσικά η πρόθεση σου είναι να εισπράξεις.

Δυστυχώς όμως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το υπουργείο δεν έχει την πρόθεση για τέτοιο σχεδιασμό. Θυμίζω ότι στην ουσία η τουριστική σεζόν δεν αρχίζει με την άφιξη των τουριστών αλλά πολύ νωρίτερα καθώς προκειμένου να ανοίξουν οι τουριστικές επιχειρήσεις χρειάζονται προετοιμασία. Στην φάση αυτή εμπλέκονται διάφορα ευγενή επαγγέλματα με παράδοση στην φοροδιαφυγή (οικοδομικές ειδικότητες, τεχνίτες, υδραυλικοί, συνεργία αυτοκινήτων κ.α.). αν το υπουργείο είχε ένα στοιχειώδη σχεδιασμό θα έπρεπε να είχε εντείνει τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές ήδη κατά την φάση  της προετοιμασίας ώστε να πιάσει αυτά τα εισοδήματα και επίσης να δώσει το μήνυμα ότι η τρέχουσα χρόνια δεν θα είναι άλλη μια χρονιά οικειοθελούς φορολογικής συμμόρφωσης.   

Αλλά ας παραβλέψουμε την περίοδο της προετοιμασίας και ας δούμε τι γίνεται από την στιγμή που άρχισε η τουριστική περίοδος. Έχει γίνει αλήθεια κανένας σοβαρός σχεδιασμός για συνεχή παρουσία των ελεγκτικών μηχανισμών στις τουριστικές περιοχές ή θα ζήσουμε το ανέκδοτο της προηγούμενης χρόνιας όταν το υπουργείο τέλη Αυγούστου έβγαλε εγκύκλιο για την εντατικοποίηση των ελέγχων στις τουριστικές περιοχές;

Προσωπικά θεωρώ ότι ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού του υπουργείου αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να απασχοληθεί με προληπτικούς ελέγχους είτε στελεχώνοντας το υποστελεχωμένο ΣΔΟΕ, είτε δημιουργώντας συνεργεία ελέγχου στις Δ.Ο.Υ.  είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν πολλαπλά θετικά για τον κλάδο καθώς θα φανεί η ανάγκη αξιοποίησης του συνόλου του προσωπικού του υπουργείου, θα προκύψουν οι προϋποθέσεις για πρόσθετες αμοιβές, θα αποτελέσει αιτία ουσίας για παραμονή των Δ.Ο.Υ. τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές.

                            ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

                            ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ Π.Ε.

                            Δ.Ο.Υ. Β’ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ