1. Προτείνουμε να δημιουργηθεί άμεσα ομάδα εργασίας, που θα διαχειριστεί την θέση της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. ώστε με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να αποδομηθεί η μισθολογική σύνδεση με τα περιγράμματα θέσης με βάση την επτασέλιδη ανακοίνωση μας στις 29.08.2018, η οποία θα λειτουργήσει επί της αρχής. Η αδράνεια που υπάρχει θα μας οδηγήσει στην επιβολή της σύνδεσης μισθών με περιγράμματα ως έχει από την Α.Α.Δ.Ε.. Η επιχειρηματολογία πρέπει να είναι επιστημονική και να ισχυροποιείται από πραγματικά περιστατικά. Είναι φανερό ότι οι επόμενες συναντήσεις είναι κρίσιμες και χρειαζόμαστε τεκμηριωμένες θέσεις και όχι γενικόλογες τοποθετήσεις.

Οι παθογένειες του παρελθόντος και οι αλλαγές (“μεταρρυθμίσεις όπως ατυχώς λέγονται”) της Α.Α.Δ.Ε. οδηγούν εκτός όλων των άλλων σε περιθωριοποίηση των ηθικών, παραγωγικών και ικανών συναδέλφων κάτι έχει οδηγήσει αρκετούς στην παραίτηση από θέσεις ευθύνης.

  1. Εργασιακό πλαίσιο Α.Α.Δ.Ε.
  2. Σχετικά με το εργασιακό θεσμικό πλαίσιο που επιθυμούμε ως κλάδος -αλλά ποτέ δεν προσδιορίζουμε-, έχει ήδη τεθεί από την Δ.Α.Σ. :

ΕΠΕΙΔΗ ήδη διανύουμε το τρίτο Γενικό Συμβούλιο από τότε που τέθηκε το θέμα και ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος να ξεκινήσει ουσιαστική συζήτηση κυρίως λόγω της ονομασίας, δηλαδή αν αυτό θα ονομάζεται Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, Ειδικό Μισθολόγιο ή κάτι άλλο και συνεχίζουμε την απραγία.

ΕΠΕΙΔΗ μία τέτοια θέση αφορά όλον τον κλάδο και θα πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

ΕΠΕΙΔΗ υπάρχουν ήδη αιχμές ως προς τις πραγματικές προθέσεις της κάθε παράταξης.

ΕΠΕΙΔΗ αρκετές παρατάξεις βλέπουν πως είναι αναγκαιότητα να υπάρχει διατυπωμένη θέση της Ομοσπονδίας για το εργασιακό θεσμικό πλαίσιο που θέλουμε ως αντίβαρο σε αυτό που μας επιβάλλουν.

ΕΠΕΙΔΗ εκτός της Δ.Α.Σ. και άλλες παρατάξεις έχουν εκφράσει ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως ζητήματα που αφορούν την υπερωριακή απασχόληση και τους προληπτικούς ελέγχους από ΑΣΚΙ-ΑΚΕ, είναι δυνατόν να ζητήσουμε συνδρομή από έμπειρους συναδέρφους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπως πρότεινε η ΠΑΣΚΕ/ΔΗΣΣΥΕ κ.λ.π., προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτό που θέλουμε. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια να αναδείξουμε θεσμικά τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της καθημερινότητας των συναδέλφων και δικαιολογήσουμε ικανοποιητικές αμοιβές χωρίς κανιβαλισμούς αλλά με αίσθημα δικαίου.

ΕΠΕΙΔΗ ο διάλογος για τα θέματα αυτά πρέπει να γίνει θεσμικά και εντός των συνδικαλιστικών μας οργάνων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ να καταθέσουμε μία πρόταση από κοινού όλες οι παρατάξεις για ένα σχέδιο εργασιακής κλαδικής σχέσης και απασχόλησης, για το όνομα του οποίου θα καταλήξουμε αφού έχουμε λύσει τα επιμέρους ζητήματα. Για το σχέδιο αυτό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση το κείμενο της Δ.Α.Σ. το οποίο θα το διαμορφώσουμε και βελτιώσουμε ανάλογα με τις προτάσεις που θα κατατεθούν, ώστε να υπάρξει παραταξιακή σύγκλιση πριν το Γενικό Συμβούλιο. Προτείνουμε επίσης το Γενικό Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει διαπαραταξιακή επιτροπή για το τελικό περιεχόμενο καθώς και το όνομα του εργασιακού θεσμικού πλαισίου που θα αποτελεί την επίσημη θέση της ομοσπονδίας.

Εμείς ως Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων θα στηρίξουμε το σχέδιο με όποιο τίτλο/όνομα και αν του δοθεί, αρκεί να έχουμε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η Δ.Α.Σ. θα πρέπει να γνωρίζει ότι από αυτούς που υπέγραψαν την πρόταση οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- θα την υπέγραφαν και σαν ειδικό μισθολόγιο, άρα δεν μπορεί να συσχετίζεται το όνομα με τις υπογραφές. Η στάση της κάθε παράταξης σε μία τέτοια προσπάθεια θα αποκαλύψει και τις πραγματικές προθέσεις της.

Είμαστε διατεθειμένοι για οποιαδήποτε σχετική προσυνεννόηση πριν το Γ.Σ. το προηγούμενο απόγευμα της συνεδρίασης.

  1. Άμεσος ορισμός ημερομηνίας διενέργειας Καταστατικού Συνεδρίου.

Το κώλυμα που υπήρχε για τη διενέργεια του καταστατικού συνεδρίου, δηλαδή την απόφαση του Σ.τ.Ε. επί της προσφυγής κατά της Α.Α.Δ.Ε. πλέον δεν υφίσταται. Ήδη προτάσεις αρκετές έχουμε υποβάλει στο 27ο Συνέδριο, όπου όλες σχεδόν οι παρατάξεις μίλησαν τότε για ανάγκη αλλαγής κάποιων άρθρων και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Ομοσπονδίας. Συνεπώς το Γενικό Συμβούλιο πρέπει άμεσα να ορίσει την ημερομηνία διενέργειας του καταστατικού συνεδρίου, σύμφωνα με τα όσα αποφασίσθηκαν στο Τακτικό Γενικό Συνέδριο του Δεκεμβρίου του 2017, δηλαδή εντός τριμήνου από την έκδοση της απόφασης του Σ.τ.Ε..

  1. Ορισμός ομάδας διαχείρισης κινητοποιήσεων, απεργιών, ενημέρωσης και εναλλακτικών μορφών δράσεων.

Η Συνεργασία Ανεξάρτητων Σχημάτων ποτέ δεν λειτούργησε απεργοσπαστικά όπως ευκαιριακά κάποιοι παρουσιάζουν και τις περισσότερες απεργίες τις έχει στηρίξει όσο κανείς άλλος και μπορεί εύκολα να αποδειχτεί. Η Σ.Α.Σ. ωστόσο λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και εκφράζει τους εργαζόμενους και όχι πολιτικά κέντρα. Όταν οι εργαζόμενοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις συστημικές απεργίες θεωρούμε παράλογο να αποδυναμώνουμε οικονομικά κάποιους συναδέρφους. Τους εργαζόμενους πρέπει να τους εμπνεύσουμε και σε όποια απεργιακή κινητοποίηση να έχουμε την συναίνεση τους. Άλλωστε ήδη στο προηγούμενο Γ.Σ. ήταν κοινή διαπίστωση όλων η διάσπαση του κλάδου και η αρνητική στάση των συναδέλφων ως προς τις εθιμοτυπικές απεργίες. Θεωρούμε την απεργία το πιο δυνατό όπλο μας γι’ αυτό πρέπει να τη σεβόμαστε. Η σωστή προετοιμασία, διαπραγμάτευση και οργάνωση πριν την απεργία είναι αυτά που μας λείπουν και δεν μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε εξαντλώντας τα πυρομαχικά του πιο ισχυρού μας όπλου.

  1. Παραγραφή υποθέσεων, ευθύνη εργαζομένων, τρόπος ανάθεσης εντολών ελέγχου

Είναι κοινή απαίτηση όλων των ελεγκτώννα γίνει κάτι ουσιαστικό για τις παραγραφές και την ευθύνη που τους βαραίνει με τις παραγραφόμενες υποθέσεις. Είναι δε πιο επίκαιρο από ποτέ η αναγκαιότητα χρέωσης εντολών με τυχαίο τρόπο. Υπάρχει μεγάλη πίεση από τις διοικήσεις των υπηρεσιών προς τους ελεγκτές. Εκφράσεις όπως «αν δεν βγάλεις αυτές τις υποθέσεις θα φύγεις από ελεγκτής», «αν δεν προλάβεις την επιστροφή θα τα βάλεις από την τσέπη σου» κ.λ.π. έχουν γίνει πλέον συχνές. Οι υποθέσεις δεν είναι όλες ίδιες και ο ρυθμός διεκπεραίωσης τους εξαρτάται σε αρκετές περιπτώσεις από το αν είσαι “ημέτερος” των προϊσταμένων. Διοικητικά αυτό είναι μία τεράστια παθογένεια από το παρελθόν. Ο τρόπος επιλογής των προϊσταμένων και το παθογενές υπηρεσιακό περιβάλλον δεν βοηθούν στο να αλλάξουν αυτές οι πρακτικές. Οι διοικητικά ικανοί συνάδελφοι βλέπουν μάλιστα τα αντικίνητρα να αυξάνονται περισσότερο και συνεχώς.

Προτείνουμε η Ομοσπονδία να πιέσει τη Διοίκηση, έτσι ώστε όλες οι χρεώσεις εντολών ή αλλαγές χρέωσης να γίνονται με τυχαίο τρόπο. Επίσης -όπως προβλέπεται και στο ELENXIS- πρέπει να υπάρχει σαφής γραπτή αιτιολόγηση σε περιπτώσεις επιστροφής εκθέσεων από όλες τις βαθμίδες προϊσταμένων προς τους ελεγκτές καθώς έχει παρατηρηθεί μεροληπτική διαχείριση ακόμα και για ίδιας φύσης υπόθεση ανάμεσα σε διαφορετικούς ελεγκτές. Με τον υφιστάμενο τρόπο ανάθεσης εντολών ελέγχου όχι μόνο επηρεάζεται η αξιολόγηση των εργαζομένων αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να επιλέγουν αυτές τον ελεγκτή τους, με ότι αυτό συνεπάγεται…. Αυτό επιτέλους πρέπει να σταματήσει.

Μοιραστείτε το αν το βρήκατε ενδιαφέρον: