Συνάδελφοι χαίρετε κι από μένα είμαι ο Λάμπρος Μαυρουδής κι εργάζομαι στη Δ.Ο.Υ. Καβάλας
Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να ξεκινήσω μ ένα ανέκδοτο. Και για να διασκεδάσουμε λίγο την ατμόσφαιρα αλλά και να σαρκάσουμε την πραγματικότητά μας.
Όλα τα ζώα της ζούγκλας με αρχηγό το λιοντάρι αποφάσισαν να φτιάξουν τουαλέτες για να μην λερώνουν τον χώρο τους. Έφτιαξαν λοιπόν τουαλέτες αλλά κάθε μέρα έβλεπαν ακαθαρσίες έξω και έτσι έκαναν μια συγκέντρωση για να βρουν τον ένοχο.
Ρωτάει λοιπόν το λιοντάρι όποιος το έκανε να το πει αλλιώς θα τον βρουμε και θα τον τιμωρήσουμε. Πετάγεται λοιπόν ο λαγός και λέει ότι αυτός το κάνει. Τον ρωτάει το λιοντάρι γιατί και αυτός λέει δεν φταίω εγώ την ώρα που πάω για την ανάγκη μου με βλέπει ο γορίλας με πέρνει για πωπόχαρτο και μετά με πετάει έξω. Αν βάλετε στη θέση του Γορίλα την Ε.Ε και στου λαγού την Ελλάδα, αντιλαμβάνεστε τι θα μαστε πάντα και γιατί βρωμίζουμε το τόπο.
Φίλες και φίλοι συνάδελφοι,
Εγώ θα ήθελα να θέσω μια σειρά ερωτήματα που θεωρώ ότι πρέπει όλοι να βάλουμε στον εαυτό μας. Για να αυτοπροσδιοριστούμε που βρισκόμαστε. Που ανήκουμε.
- Τι θεωρούμε ότι είμαστε; Είμαστε μια ιδιαίτερη κάστα που χρήζει ειδικής μεταχείρισης;
- Και αν είμαστε ή είμασταν σήμερα πως μας αντιμετωπίζει η πολιτεία;
- Θεωρεί κανείς ότι γεννήθηκε με το μοναδικό προσόν ή χάρισμα να είναι εφοριακός; Ελεγκτής; Ανώτερος υπάλληλος;
- Θεωρείτε ότι ο καθένας από μας είναι καλύτερος από τον γείτονά του, από τον αδελφό του, τον πατέρα τη μάνα το παιδί του;
- Θεωρείτε ότι το επάγγελμά μας σήμερα αποτελεί λειτούργημα στη κατάσταση που βιώνει η χώρα;
- Θεωρείτε ότι είναι σημαντικότερο να έχουμε καλό μισθό και να «κάνουμε τη δουλειά μας» ενώ την ίδια ώρα το παιδί μας παλεύει με την ανεργία, την αβεβαιότητα να σπουδάσει, να δημιουργήσει οικογένεια, ή ο διπλανός μας να βγαίνει στο μπαλκόνι και να δίνει βουτιά στο κενό;
- Πιστεύετε ότι αν οργανώσουμε καλύτερα την υπηρεσία μας θα φέρουμε περισσότερα χρήματα για να σώσουμε το τόπο;
- Θεωρείτε ότι αν μας δώσουν τις χαμένες αμοιβές μας και δουλέψουμε νύχτα μέρα, Σάββατο και Κυριακή θα πατάξουμε τη φοροδιαφυγή;
- Πιστεύετε ότι είμαστε κομμάτι της κοινωνίας που πρέπει να έχει σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλεξάρτησης ή είμαστε μια αυτόνομη ομάδα;
- Σήμερα σε κάθε έναν από μας αναλογεί περι τις 28.000 € στο δημόσιο χρέος. Μια τετραμελή οικογένεια δηλαδή χρωστάει περίπου 120.000 ευρώ. Πιστεύετε ότι μπορείτε να τα αποπληρώσετε;
Η λίστα μπορεί να μεγαλώσει κι άλλο αλλά αν μέχρι τώρα στα παραπάνω ερωτήματα η απάντησή σας είναι ΟΧΙ δεν είμαι τίποτε απ αυτά ή Ισως αλλα δεν είμαι σίγουρος.. τότε ακούστε παρακάτω. Φυσικά αν βρίσκετε τον εαυτό σας να ταυτίζετε με τα παραπάνω τότε μπορείτε να πάτε για καφέ ή ψώνια ή μείνετε να ικανοποιήσετε την περιέργειά σας.
Σας σκιαγραφώ λίγο (όπως το αντιλαμβάνομαι πάντα) το πλαίσιο που μας περιβάλλει και διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή εσωτερικά και στην Ευρώπη:
- Εχουμε υποστεί μείωση της κυκλοφορίας χρήματος σε επίπεδο πάνω από 16% που σημαίνει ότι η χώρα ξεμένει από ρευστά διαθέσιμα. Μια και γίνεται λόγος για «ισοδύναμα» το τελευταίο διάστημα, αυτή η κατάσταση της απώλειας χρήματος είναι ισοδύναμο οικονομίας εν μέσω πολέμου. Αυτό επηρρεάζει το επίπεδο εισοδήματος, την ροπή προς κατανάλωση, την αποταμίευση και τις δημόσιες επενδύσεις. (μακροοικονομία 1ο έτος οικονομικών σχολών)
- Από τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) προκύπτει ότι η χώρα θα πρέπει το 2013 να καταβάλλει περίπου 26 δις σε τόκους και χρεολύσια. 13,5 δις είναι οι τόκοι εξυπηρέτησης των δανείων και 13 δις είναι τα χρεολύσια. Τα ετήσια καθαρά έσοδα του προυπολογισμού ανέρχονται περίπου σε 54 δις ευρώ. Πρέπει λέει να έχουμε και πρωτογενές πλεόνασμα 4 δις. Η alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό της δελτίο αναφέρει ότι έχουμε 6 δις πρωτογενές πλεόνασμα. Πετύχαμε κάτι; Ναι: Λαγός – Πωπόχαρτο!
- Το δε 2014 θα πρέπει να πληρωθούν 25 δις χρεολύσια και τόκοι περίπου 17 δις και πρέπει να έχουμε 9 δις ευρώ πλεόνασμα!! Υπόψιν ότι το πρόγραμμα πάει μέχρι το 2057!
- Επειδή γίνεται λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα εν μέσω ύφεσης που τρέχει με -6 ως -7% πως για το θεό τους θα το πετύχουμε αν δεν πέφτει ο κόσμος με τις κοιλιές τούμπανα απ την πείνα στο Σύνταγμα;
- Αυτό που δεν παρουσιάζουν έντεχνα οι μελέτες όπως πχ αυτή της alphaBankείναι ότι ετησίως η χώρα χρειάζεται 44 δις δανεισμό για να καλύψει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου δηλαδή τις εισαγωγές που κάνουμε . Εφέτος μπορεί να είναι λιγότερο αφού μέχρι τα στοιχεία του Αυγούστου είχαμε 11 δις έλλειμμα. Οσο έχουμε ανοιχτή αγορά μέσω ευρωπαικής ένωσης πως θα αντιμετωπίσουμε την αιμορραγία αυτή αφήνοντας να σαπίσει η εγχώρια παραγωγή που ειδικά σε είδη διατροφής καλύπτει ως το 95% των αναγκών;
- Σ ότι αφορά το θέμα της φοροδιαφυγής ή των εσόδων. Γνωρίζετε ότι μόνο το α εξάμηνο του 2012 βγήκαν από την χώρα με τη μορφή κεφαλαίων για κερδοσκοπικές επενδύσεις σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια δημοσίου άλλων χωρών 78 δις ευρώ περίπου, για τα οποία το ελληνικό κράτος δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ φόρο; Αν έβαζε 20% πχ θα είχαμε αμέσως ένα έσοδο της τάξης των 14 δις ευρώ. Αλλά αυτά τα κεφάλαια κινούνται ελεύθερα λόγω της ευρωπαικής ένωσης.
- Στην Ευρώπη τώρα ο ευρωπαικός μηχανισμός στήριξης ήδη μετατρέπεται σ αυτό που οραματίζονταν χρόνια τώρα και βέβαια επιβάλλεται από τις μεθοδεύσεις των πολιτικών της Γερμανίας και Γαλλίας: Υπερ-κρατική κεντρική τράπεζα. Θα αγοράσει λέει αφειδώς τα ομόλογα των χρεωμένων κρατών προφανώς θα προχωρήσει σε διαγραφή των «τοξικών» ομολόγων αλλά με πλήρη υποδούλωση και αποικιοποίηση των διασωθέντων οικονομιών. Απ την κατάσταση αυτή δεν θα ξεφεύγει κανείς είτε αποφασίσουν οι εθνικές κυβερνήσεις έξοδο από την ΕΕ είτε όχι εφόσον κατά την ψήφιση του συμφώνου ανήκε στην ΕΕ και 12 χώρες μέλη έχουν ψηφίσει θετικά το σύμφωνο σταθερότητας που διέπει τη νέα συνθήκη λειτουργίας της ένωσης.
- Δείτε και την τελευταία έκθεση της Deutsche Bank για την κατηγοριοποίηση των χωρών στην μεταπαγκοσμιοποιημένη εποχή:
-
- Χωρίζει τις χώρες σε πλούσιες τεχνολογικά, πλούσιες σε εργατικό δυναμικό και πλούσιες σε φυσικούς πόρους. Καθορίζει τις οικονομικές ροές μεταξύ τους ενώ στο κόκκινο κυκλάκι στην απόξω είναι οι χώρες που στερούνται συγκριτικών πλεονεκτημάτων. (εκεί θα μας βρείτε)
- Με βάση λοιπόν αυτά ας αναρωτηθούμε πόσο εφικτό είναι να έχουμε διεκδικήσεις φιλόδοξες,περί καταστολής της φοροδιαφυγής και συγκέντρωσης περισσότερων εσόδων που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε το μισθολογικό μας αντίκρυσμα, να αποκατασταθούν οι μισθολογικές αδικίες σε πολίτες, να ενισχυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ κλπ.
Γι αυτό συνάδελφοι θεωρώ ότι τα προτάγματά μας πια στην κατάσταση που έχουμε περιέλθει δεν μπορεί να είναι μόνο κλαδικά αλλά κυρίως πολιτικά με την έννοια της αλλαγής πολιτικής που εφαρμόζεται για τον τόπο, τους πολίτες και το μέλλον της πατρίδας.
Αναφέρομαι στην έννοια της Γενικευμένης Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας η οποία δεν έχει συγκεκριμένα κλαδικά, επαγγελματικά ή ατομικά αιτήματα, αλλά, αντίθετα, προτάσσει ως κύρια αιτήματά της την μη-νομοθέτηση, μη-εφαρμογή, μη-εκτέλεση επιλογών της πολιτειακής εξουσίας.
Η πολιτική απεργία νομικά αντιμετωπίζεται στη βάση του άρθρου 120 παρ.4 του Συντάγματος δυνάμει του οποίου επιβάλλεται αντίσταση από το λαό με κάθε μέσο και τρόπο στην βίαιη κατάλυση του Συντάγματος. Κι αν αυτό που βιώνουμε δεν είναι βία τότε τι περιμένουμε να συμβεί; Ενας νέος εμφύλιος;
Συνάδελφοι έχουμε ορκιστεί στο Σύνταγμα και σε κανένα πολιτικό προιστάμενο.
Σας καλώ λοιπόν από αυτή τη συνέλευση να βγάλουμε τη γλώσσα στο φόβο και να κατεβάσουμε ψήφισμα προς το δευτεροβάθμιο όργανό μας αλλά και προς όλες τις συνελεύσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στη χώρα για την προώθηση από όλους μας τόσο τοπικά όσο και κεντρικά της αντίληψης ότι κύρια οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο μικροεπιχειρηματίας, ο επαγγελματίας που αποτελούμε τον δομικό σκελετό της και κάθε πολίτης συμμετέχοντας σε Γενικευμένη Πολιτική Απεργία Διαρκείας μπορεί να ανατρέψουμε το άρμα που μας οδηγεί στην καταστροφή.
Σας καλώ όλους να αναλογιστούμε, να συνεκτιμήσουμε και να διεκδικήσουμε τα εξής βασικά προτάγματα που απορρέουν από την κοινή λογική, τις βασικές επιστημονικές αρχές, τα εθνικά και διεθνή νομοθετήματα και που πολιτικές δυνάμεις και επιστήμονες κύρους έχουν αναδείξει κατά καιρούς:
- Την άμεση παράδοση στις ελληνικές αρχές, όλων των εγγράφων και σχεδίων που έχουν στην κατοχή τους οι εντεταλμένοι επίτροποι των τριών μόνιμων επιτροπών εποπτείας της χώρας μας (Taskforce υπο τον Χορστ Ραιχενμπαχ, επιτροπή επιτήρησης προυπολογισμού, επιτροπεία ΔΝΤ) και την άμεση απέλασή τους.
- Την άμεση διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου και την ανάδειξή του σε βασική διεκδίκηση της χώρας.
- Την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης του πληθυσμού στα επίπεδα προ των μνημονίων
- Αποκατάσταση του εργατικού δικαίου, των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που συνθλίφτηκαν από την εφαρμογή των μνημονίων.
- Την άμεση αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ με ενίσχυση και επαναπροσδιορισμό των πόρων του και καταβολή του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία και εφόσον ο άνεργος δηλώσει ότι επιθυμεί να κληθεί για οποιαδήποτε εργασία του προταθεί βάσει τυπικών προσόντων και δεν αρνηθεί πρόταση εργασίας από τον οργανισμό. Την υποχρέωση όλων των εργοδοτών ιδιωτικού τομέα (και για αγροτικές εργασίες) να αναζητούν ή να προκηρύσσουν θέσεις μέσω του ΟΑΕΔ.
- Την άμεση αποκατάσταση της Δημοκρατικής και Συνταγματικής τάξης στη χώρα με κατάργηση του νόμου περι ευθύνης υπουργών και τη μετατροπή του σε διαρκές ιδιώνυμο αδίκημα της διασπάθισης δημοσίου χρήματος. Την θέσπιση και εφαρμογή άμεσων δημοψηφισμάτων για νομοθετήματα ευρείας αλλαγής σε θέματα παιδείας, ασφάλειας, δικαιοσύνης, οικονομίας. Την καθιέρωση απλής αναλογικής στην ανάδειξη εθνικών κυβερνήσεων.
- Την άμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και την δημόσια εκκαθάριση των ενεργητικών των τραπεζικών ιδρυμάτων ώστε να διαλευκανθεί πως χειρίστηκαν καταθέσεις, κεφάλαια και από πού προέρχονται τα ελλείμματα.
- Διαγραφή όλων των ιδιωτικών δανείων νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτικών χρεών.
- Να αιτηθεί άμεση καταστροφή των κρατικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ ύψους περίπου 120 δις όπως έχει την υποχρέωση να το κάνει περιοδικά για τοξικούς τίτλους ιδιωτικών τραπεζών.
- Να καταγγελθούν οι δανειακές συμβάσεις διευκόλυνσης (μνημόνιο 1,2) για τους καταχρηστικούς όρους τους και να διεκδικηθεί η μετατροπή του ποσού που έχουμε αναλάβει ως συνδρομή βάσει του άρθρου 122 της Συνθήκης της Λισσαβώνας που προβλέπει τη χορήγηση βοήθειας από κράτη μέλη προς κράτος που βιώνει καταστάσεις ανωτέρας βίας.
- Την άμεση ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και την δρομολόγηση αξιοποίησης των φυσικών πόρων προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
- Την συντεταγμένη και με μέθοδο έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ και την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος που θα επιτρέψει την παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάταξη της οικονομίας.
- Την προκύρηξη Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης με μοναδικό σκοπό τη σύνταξη και ψήφιση νέου αυθεντικού δημοκρατικού συντάγματος.
- Την καθολική τιμωρία των ενόχων της τραγωδίας που βιώνει η χώρα μας
- Τέλος καλούμε τους βουλευτές ή τα κόμματα του κοινοβουλίου που ομολογούν πως δεν στηρίζουν τη μνημονιακή κατεύθυνση της χώρας να σταματήσουν να «κάνουν» εκ του ασφαλούς κοινοβουλευτικό αγώνα, να παραιτηθούν και να ηγηθούν της πανεθνικής πολιτικής απεργίας.
Η χώρα και ο λαός μας οδηγούνται σύντομα σε οικονομική και πολιτική καραντίνα. Οποιαδήποτε διεκδίκηση πέραν της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατίας φαντάζει προσβλητική και ανεδαφική.
Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα αγωνιστούμε ώστε ο κλαδικός μας ρόλος μας να λάβει τη δυναμική, τη θέση και ό,τι απολαβή ή επιβράβευση αξίζει.
Σας ευχαριστώ.
Ομιλία του συναδέλφου Μαυρουδή Λάμπρου στη ΓΣ της 19-9-2012 του συλλόγου Καβάλας Δράμας.